Újra eljött a vasárnap, így újra eljött a mi heti transzferösszegző posztunk is! Amilyen szerény és viszonylag csendes volt a múlt heti adok-veszek, annyira robbantott az e heti. Főleg a nagyobb klubok villogtattak neveket és fontmilliókat, de az alsóházban lévő csapatok sem ültek a babérokon. Folytatás hajtás után.

 

Kezdjük talán azzal a csapattal, akik két igen megosztó transzferrel indították a hetet. A Manchester City a HG szabály guillotine-ja alatt rögtön két angol játékost is szerződtetett: Raheem Sterling a Liverpoolból (44+ 5 millió font Sterling), Fabian Delph az Aston Villától (8 millió font) érkezett. Előbbi játékos egy nagyon hosszú huzavona révén került Manchesterbe, utóbbi meg egy „Maradok” nyilatkozat után csinált segget a szájából. A közös bennük a mostani klubjuk mellett, hogy mindkettőt a pokolra kívánják előző csapatuk szurkolói, ami valahol érthető is.
Vasárnap délelőttre hivatalossá vált, hogy a 'kényszerből angolokat kell vásárolnunk' új klubalapelv jegyében az angol futball egyik legnagyobb tehetségeként számon tartott Patrick Roberts is mászókakékbe öltözik 10 millió angol fontért cserébe.

ChesterB: Sterling Liverpool részről (A+), egyszerűen nem tudtak belőle több pénzt kihozni jelen feltételek mellett, a City részéről viszont csak (A), drága volt, drága volt, de az elérhető játékosok a piacon erre a posztra mind ilyen árban vannak, ráadásul hiányposztra is érkezett a bugyikékekhez. Javulást fog okozni a City játékában, ugyankkor nem számítok tőle kiugró első szezonra. Delph viszont... legalább nem volt drága (B.)

psychocska: Sterling: ha mind az 50 milliót a Liverpool kapta volna, azt mondom zseniális üzlet. De mivel a QPR annak idején volt elég rafkós, hogy lehúzon némi sarcot a következő igazolásból, sikerült 10 miskával megrövidíteni a scousereket. A Pool kap tőlem egy (A)-t, de a QPR-nek is ki kell osztanom egy (A+)-t.
Szigorúan szubjektív véleményem City szemszögből: ha valakire elköltök 50 millió fontot, attól olyan impactot várok, ami azonnal visszalökhet a bajnoki címig. Na Sterlingben én semmi ilyet nem látok, valószínűleg jól fog illeszkedni a Pellegrini-féle fociba, de világmegváltást nem várnék tőle. Sikerült szerezni egy rettentően túlárazott zsoldos hülyereket, aki a világklasszis szinthez képest kanyarban sincs. Repül a (C).
Delph: úgy látszik, a Citynél koncepció lett a seggfejek igazolása. Amit ez a gyerek leművelt az elmúlt 2 hétben, az az igazi hányinger. Nemhogy a csapatom mezét nem bíznám rá, de City játékosként az értékeimet is jól elzárnám az öltözőben. Mi várhat rá új csapatában? Scott Sinclair megüresedett helye mindenképp. (D)

Mark29: Láttam már olyan felvételt, ahogyan egy kígyóra infúziót kötöttek, és a szöveg: Delph orvosin! Ezzel a szurkolók szemében a City idei átigazolási tevékenységének visszhangját le is írtam. Ettől függetlenül Delph szerintem sikeresebb lehet (B), mert még az elszerződés előtti Aston Villa hűségeskü ellenére is kisebb lesz rajta a nyomás, mint Sterling-en. Nekem a Raheem fiú esete nagyon necces. Most inkább (C), akármekkora tehetség is a srác. Az árát mindenesetre nem fogja behozni az első évében. Patrick Roberts-ről nem tudom ki, és szerintem ennek megváltoztatására akkor lesz esélyem, ha nézem a City Ligakupa meccseit.

Maradunk Manchesterben, ugyanis a United palira vette az egész angol sajtót, hiszen amíg mindenki Schweinsteiger leigazolásával volt elfoglalva (12.6 millió font), suttyomban érkezett mellé Morgan Schneiderlin a Southamptontól (24.5 millió font). Hogy mennyire járt ezzel jól a MU, azt ITT megtudjátok. Távozó is volt a Vörös Ördögöknél, Robin van Persie a Fenerbahce játékosa lesz a jövőben (3.85 millió font), valamint Victor Valdes rúdja is erősen kifelé áll a csapatból.

ChesterB: Schweiniről már múlt héten volt szó, Schneiderlin patent, nagy erősítés lesz arra a középpályára (A), RvP elengedését viszont nem teljesen értem (C+).

psychocska: Schneiderlint fű alatt, láthatatlanul sikerült megszerezni, pont ilyen játékot várok tőle. Már az első edzőmeccsen látszott, hogy olyasmit hoz a csapatba, ami emberemlékezet óta hiányzik: fizikai jelenlétet, játékintelligenciával és technikával megspékelve. Végigjárta az alsóbb osztályokat, beleerősödött a ligába, bust kizárva. A nyár igazolása. (A+)
Lássuk ezt a Valdes ügyletet. A klub kivakarta a szarból, cserébe ő nem volt hajlandó a második csapatban játszani. Jó ember, Citynél nincs kapuskérdés? (A+)

Mark29: A Schneiderlin-Lallana-Lambert trió segítségével a Soutampton amint feljutott a Championship-be, mentek is tovább a legfelsőbb osztályba, és azóta is biztos PL tagok. Lambert a kora miatt kevesebbre számíthatott, de azt kihozta belőle. Ezzel szemben Lallana kb. megbukott a Pool-nál, és most kiderül, hogy francia barátja mire viszi. A-s igazolásnak tűnik, de hát tavaly Lallana-ra is ezt írtam volna... 
 

Sunderlandben sem állt meg az élet a héten: két játékos is magukhoz csábítottak, Jeremain Lens a Dinamo Kijevtől érkezett (8 millió font), míg Younes Kaboul (3 millió font) a Tottenham csapatát hagyta ott Dick Advocaat kedvéért. A Southampton a Feyenoord játékosával, Jordy Calsie-val (8.4 millió font) pótolja Schneiderlint, a Watford pedig a legutóbbi VB-t megjárt kameruni válogatott jobbhátvéddel, Allan Nyommal erősítené a bennmaradás reményét, akit az Udinese csapatától igazoltak (az összeg nem ismert). Hétvégére is tartogatott egy transzfert a liga, az Aston Villa új balhátvédet szerzett Jordan Amavi személyében (7.7 millió font), aki Nizzából érkezett Birminghambe.

ChesterB: Lens nagy lehetőséget kapott, szerintem meg fogja hálálni (A), Kaboul megvételét én feleslegesnek érzem (C). Clasie nagy fogás, Koeman nagyon jól ismeri, és szemtelenül olcsón sikerült megszerezni (A+), Nyom az előző szezont a Granada csapatában töltötte kölcsönben, átlagos játékosnak tűnik, és nem is biztos hogy kezdő lesz (B-). Amavi személyes kevdencem, igazi buszkompatibilis balbekk, kár, hogy nem vitte el egy jobb francia csapat. Noha rossz dolga nem lesz, Wilkins kezei alatt rengeteget fejlődhet majd (A).

psychocska: Akárcsak Wijnaldum, ő is pont olyan helyre került, ahol lennie kell. Holland Xaviként becézik, ami azért igen túlzó. Jó játékos, de közel sem elsőkategóriás, pont, mint új csapata. Elsősorban az olcsó ár, ami miatt nálam ez a transzfer (A) kategóriás.
Amavit a lóvé erejével sikerült a Villához csábítani, a hírek szerint ő inkább Lyon felé vette volna az irányt. Remek fiatal balhátvédről beszélünk, amikből a piac sem bővelkedik manapság. Pár éven belül itt súlyos tízmilliók esthetnek le Villához. (A)

Mark29: Bevallom férfiasan nekem Nyom és Amavi neve a világon semmit nem mond. Persze ettől lehet, hogy mindkettő jó játékos, csak értékelni nem tudom őket. Ezzel szemben Jermain Lens egy TOP csapatba is A osztályzatot kapna, de egy olyan alsó-középbe, mint a Sunderland A+. Kaboul is erősítés, mert bár nem egy felső kategóriás játékos (a Spurs-be már biztos nem fért volna be), azért O'Shea vagy Wes Brown aggódhat (A). Az megint más dolog, hogy amikor Roy Keane 7 éve le akarta igazolni a "fekete macskákhoz" akkor Kaboul valami olyat mondott, hogy soha, de soha nem menne Sunderland-be. Clasie azért jött, hogy pótolja Schneiderlin-t. Koeman szerint sima ügy lesz, és a tavalyi év alapján én hiszen neki. (A)

Londonban zárjuk az összegzést, a West Ham ismét kölcsönvette Carl Jenkinsont az Arsenaltól, majd megváltak az angol Messitől Stewart Downingtól, aki hazatért Middlesbrough-ba (5.5 millió font). Wengerék a már említett Jenkinson mellett Yaya Sanogot is kölcsönadták, ő az Ajaxban szerezhet magának rutint. A címvédő Chelsea a Stoke kapusával, Asmir Begoviccal pótolta Petr Cech-t (8.4 millió font), illetve kölcsönadta a Middlesbrough-nak Tomas Kalast.

ChesterB: Jenkinson nagyon jó húzás mindkét fél részéről (A+), Begovic meg inkább kupákat akar nyerni mint védeni, áldom az eget hogy így gondolkodik (A+).

psychocska: Begovicsot sajnálom, kár ilyen fiatalon visszavonulni. A kékeknek viszont nagy fogás. (A)

Mark29: Jenkinson nálam is abszolút A+ szerzemény, viszont ha még egy jó éve lesz, akkor talán majd Wengernek is kell majd. Begovic-nál kicsit korainak tartom ezt a lépést, mert így alapesetben maximum 15 meccse lesz (nagyrészt kupa, vagy tét nélküli BL meccs). A Chelsea szempontjából A, Asmir szempontjából már C.

A folytatásban…

A jövő hét a Chelsea-ről szólhat, hiszen Stonesért megkezdték a licitháborút, Filipe Luis távozása meg a levegőben lóg. Pedrot egyre több PL klubbal hozzák szóba, a Liverpool lerakta a 32.5 millió fontos kivásárlási árat Benteke-ért, és már csak az orvosi vizsgálatra, valamint a hivatalos bejelentésre várunk, a Newcastle ugyan ebben a helyzetben van Mitroviccsal, míg van Gaal elhintette a port a szemekben, és még két posztra szeretne erősíteni. Hogy ezekből mi fog megvalósulni, azt jövő héten ugyanitt, ugyanekkor megtudhatjátok!