bolhapiac átigazolások psychocska newsee Costigan stanleykubrick Mark29 Lac king_aranarth

Az EB miatt elcsúsztatott, tavaly már nagy sikert aratott átigazolásokat összegző sorozatunk, azaz a Bolhapiaci összesítő ezennel visszatér. Szokás szerint minden vasárnap várhatjátok mostantól augusztus végéig a transzferösszegzőket, melyben a hét legnagyobb dealjeit igyekszik összeszedni és értékelni szakértőgárdánk. Ki lesz az új Kanté és Mahrez? Ki ég le annyira, mint tavaly Memphis? Tovább után megtudod: itt az első rész az eddigi szignósokkal. Vigyázat, TLDR!

 

Leicester City

Kezdjük is mindjárt a bajnok Leicester City háza táján, ahol Ranieri igyekszik vastagítani a keretet a BL-re és egyben felkészülni a lehetséges lyukak foltozására. Nem lesz könnyű, mert Vardy kivételével mindenki annyira kapós, mint hideg sör a negyven fokban.

Ron-Robert Zieler

psychocska: Ez az a transzfer, amit elsőre nagyjából olyan arckifejezéssel fogadunk, mint Mangala Pep első taktikai értekezletét. Aztán másodjára is. De tényleg, mi értelme volt elhozni a bundás egyik legjobb kapusát Schmeichel mellé? A Hannover kiesése után aktiválható volt egy nevetséges árú kivásárlási záradék, amire a Leicester rögtön le is csapott. Ha csak azt nézem, hogy milyen pénzért milyen értéket kaptak, a húzás zseniális. De ez a gyerek a padra túl jó, Schmeichel versenyeztetésére pedig szintén luxus. Az összes Leicester igazolás mögött látni a koncepciót, ebben viszont én nehezem vélem felfedezni. (B)

Ahmed Musa

psychocska: Itt az a nagy kérdés, vajon melyik poszton számít rá Ranieri. Mivel egyre inkább biztosnak látszik Mahrez távozása is, én arra tippelnék, hogy az ő helyét fogja átvenni a jobb szélen. A három támadó poszt bármelyikén bevethető és ami Leicester szempontból a legfontosabb, piszok gyors játékosról beszélünk, úgyhogy ebből a szempontból tökéletes fit. Látom az elképzelést a transzfer mögött, viszont Mendyvel ellentétben a sikerességében már nem vagyok biztos. (C+)

bolhapiac átigazolások psychocska newsee Costigan stanleykubrick Mark29 Lac king_aranarth
"Van elképzelés a transzfer mögött, potenciális sikeresség viszont kevésbé."

king_aranarth: Ranieri a legnagyobb troll. Mit lehet mondani egy ilyen igazolásra? 16,6 millió font? 10-12 gól szezononként Oroszországban?  A címek ellenére az elődök nyomába se érő Szuper Sasoknál 1,5 év alatt szerzett 2 találat? A baj csak az, hogy tavaly ugyanígy állt mindenki értetlenül a Rókák igazolásai előtt… (B-)

Nampalys Mendy

king_aranarth: Nem tartom valószínűnek, hogy ő lesz a a bajnokcsapat új Kantéja, különösen hogy megtalálásáért nem a híres leicesteri kutatóstáb, hanem Ranieri lehetett a felelős, aki a Monaconál még az edzője volt a francia másodosztályban. Botor dolog a tavalyi szezon után kétségbe vonni Thinkerman döntéseit, de Mendy drágább volt, mint a Britanniában már bizonyított Wanyama. (C)

psychocska: Nem szabad tőle azt várni, hogy egy az egyben pótolni tudja Kanté előző szezonját (szerintem ilyen játékos jelenleg a világon nincs), viszont ettől még nekem nagyon tetszik ez a húzás. Ranieri a Monaco felpumpálása előtti időkből már ismeri a kis franciát, akit annak idején a saját kis Makeleléjének nevezett. Kevésbé dinamikus és sokoldalú, mint a Chelsea-be lelépő elődje, viszont hasonlóan fáradhatatlan és elpusztíthatatlan. Legjobb korban érkezik a bajnokságba, Ranieri kezei alatt ő lehet az újjá formálódó Leicester középpálya lelke. (A)

Arsenal

Arséne Wenger ezúttal - meglepetésre - már az átigazolási időszak első napján aktív volt, és hiányposztra behúzta Granit Xhakát. Azóta volt már Mahrez-Vardy-Higuain-Morata pletyka is, de ezekből - egyelőre - semmi nem valósult meg.

Granit Xhaka

stanleykubrick: Wenger stílusához passzoló, fontos középpályás lehet az Arsenal csapatában az EB-n is jól teljesítő Xhaka. Mindenképpen olyan játékosnak tűnik a svájci, akinek csapatformáló erejében okkal bíznak Londonban. Az ára borsosnak mondható, ugyanakkor, ha körülnézünk más PL igazolásokon, akkor már közel sem ráncoljuk ennyire a szemöldökünket, ráadásul egy nagyon jó korban lévő játékosról van szó. (A-)

bolhapiac átigazolások psychocska newsee Costigan stanleykubrick Mark29 Lac king_aranarth
"Kellett az Ágyúsoknak valaki, aki nem csak a körömpasszokban jeleskedik,
hanem képes ütközni."

king_aranarth: A ‘Gladbach biztosan jól járt a 30-35M fonttal, Xhaka valószínűleg jól járt az Arsenallal, az Arsenal pedig reménykedik, hogy jól jár a 23 éves középpályással. Kellett az Ágyúsoknak valaki, aki nem csak a körömpasszokban jeleskedik, hanem képes ütközni és harcolni is anélkül, hogy az első kemény összecsapás után kidőlne 3 hónapra. 20M fontért ez A+ igazolás lenne, de Wenger nagyon akarta, nem kockáztatott és még az EB előtt SOS leigazolta - óriási pénzért. (B)

Tottenham Hotspur

Pochettinot semmi sem térítheti le a filozófiájának útjáról, költsenek is bármennyit bármilyen tempóban a riválisok. Meg nyilván ott ül a nyakán Levy, szóval ha akarna sem szórhatna el 35 milliót Kantéra. Helyette viszont elhozhatja 11-ért a Soton kenyai gépét, és 17-ért a holland gólkirályt.

Vincent Janssen

king_aranarth: Levy nagyot küzdött érte az AZ vezetőségével, de szükség is volt rá, mert Harry Kane-nek nem volt alternatívája a csapatban. A holland bajnokságtól gólkirályként (34 meccs 27 találattal)  búcsúzó Janssen 5 alkalommal már az Oranjében is pályára lépett és szerzett 3 gólt. A Spurs az utóbbi időben jól jött ki a Hollandiában nevelkedett vagy közvetlenül onnan érkező játékosokkal. Másodhegedűsként is elég játéklehetőséget fog kapni, így pótolhatja, kiegészítheti és legfőképpen tehermentesítheti Kane-t. Hab a tortán, hogy nagyon szeretett volna Észak-Londonba igazolni, még a PSG-t is kikosarazta. Ha távolról is veszélyes lenne és a 4-5 hetes tárgyalás-sorozat során sikerült volna akár csak 2-3 milliót alkudni a 17 millió fontos vételárából, akkor akár az A is járna, így (B).

bolhapiac átigazolások psychocska newsee Costigan stanleykubrick Mark29 Lac king_aranarth
"Pótolhatja, kiegészítheti és legfőképpen tehermentesítheti Kane-t."

Victor Wanyama

stanleykubrick: A Spurs alaposan megpróbál felkészülni a húzós szezonra, ezért egyáltalán nem rossz ötlet Wanyama beszákolása. Elfogadható áron, rengeteg brit tapasztalattal rendelkező középpályásról van szó, aki kellemes meglepetést okozhat és kis szerencsével még stabil kezdője is lehet a londoniaknak. (A-)

king_aranarth: amit nem sikerült megspórolni Janssenen, azt a Spurs megspórolta Wanyamán. 11 millió fontért sikerült elhozni a BL-t még a Celticcel megjáró, a PL-ben pedig a Szenteknél 3 szezon alatt bőven bizonyító kenyaival. Brutális belső középpálya van kialakulóban a Spursben, ahol immáron a variációs lehetőségek száma is jelentős. A szükséges rotálás most már nem fog komoly minőségvesztéssel járni, ráadásul Pochettino edzette már a Wanyamát, tehát pontosan tudja mit kap a pénzéért. (A)

Manchester United

José Mourinho nem ült sokat a pénzeszsákokon: mindhárom hiányposztra húzott egy nagyot. Egy valamire lennénk már csak kíváncsiak: még a nyári ablakban, vagy csak télen sikerül megszerezni Maxwellt Ibra mellé?

Zlatan Ibrahimovic

psychocska: Cantona óta nem volt olyan játékosa a Unitednek, akiben kvalitás és karizma egyszerre lett volna meg ilyen szinten. Sokakkal ellentétben én nem feltétlen a góljaiban látom a legnagyobb hozzáadott értéket, hanem a már emlegetett karizmában. A csapatból a Fergie fiókák visszavonulása óta szinte teljesen kikoptak az igazi győztesek és vezérek, akikkel a fiatal játékosok is sokkal bátrabban mentek csatába. Ha lő 10-15 gólt az jó, ha viszont tényleg vezér lesz az öltözőben, még jobb. Arról most hosszabban nem is értekeznék, hogy egy Zlatan középen minimum két védő figyelmét folyamatosan le fogja kötni, ami aranyat érhet a Martial-Mkhitaryan duónak. (A)

stanleykubrick: Mindenképpen bizarr és izgalmas a svéd Angliába igazolása. A Manchester United alighanem nagyot fogott a csatár megszerzésével, aki egyrészt ingyen érkezett, másrészt pedig még a sokat igazoló Vörös Ördögöknél is hiányposzton tetszeleghet. A tavalyi évben látványosan hiányzott egy kegyetlen befejező az Old Trafford környékéről és Zlatan már egy 15 Premier League góllal is rengeteget hozhat a konyhára. (B)

bolhapiac átigazolások psychocska newsee Costigan stanleykubrick Mark29 Lac king_aranarth
"Egy zseni 34 évesen is zseni."

Mark29: Zlatan és José újra együtt. Az biztos, hogy marketing szempontból remek húzás volt ez a transzfer, kérdés, hogy az utóbbi években nagyon lelassult csatár mennyire bírja majd a PL hajtást. Szerintem szállítani fogja azt a 8-12 gólt, ami a reális elvárás tőle. Sokkal érdekesebb viszont, hogy a csapatra milyen hatással a jelenléte. A pályán is persze, de főleg az öltözőben. (B)

king_aranarth: Egy zseni 34 évesen is zseni, márpedig Ibrahimovics az. Lassult, de nem ez a legnagyobb kérdés vele kapcsolatban, és még csak nem is Mourinho. A kérdés nálam az, hogy elviseli és tolerálja-e Rooney, az öltöző és úgy általában a MU mint Intézmény atmoszférája az öntörvényű egoizmust? Ha igen, kétség sem férhet(ne) az A minősítéshez. Szerintem azonban nem. (B)

Eric Bailly

stanleykubrick: Nagy lyukat tömött be a Manchester United a védelem közepén, a kérdés már csak az, hogy milyen eredménnyel. Bailly Mourinho gondolatai alapján erős, jól passzol és taktikailag érett is, a Premier League azonban mindig meglepetéseket hoz az ifjú, spanyol vagy más ligákból érkezők számára. Bailly is biztosan szembesül majd ezekkel a kihívásokkal. (B)

psychocska: Reményeim szerint ezzel vége Blind középhátvédként való szerepeltetésének és ez már egy hatalmas pozitívum. Az első edzőmeccs alapján annyit biztosan el lehet mondani, hogy technikailag valószínűleg már most az elérhető legjobb opció. A spanyol szakik szerint bár még nem biztos, hogy készen áll egy United szintű csapat alapemberének lenni, NFL nyelven szólva az upside-ja viszont hatalmas. (B)

Henrikh Mkhitaryan

stanleykubrick: A nyár talán eddigi legerősebb Premier League igazolása. Az örmény 50+-os gól+gólpassz mutatóval zárt a tavalyi szezonban, ami valóban elképesztő és hatalmas bizakodásra ad okot a Manchester United csapatánál. A játékos ráadásul jobboldalon és tízesként is bevethető, tehát a látottak alapján mindenképpen illeszkedik Mourinho elképzeléseihez. Nagyon kell vigyázni azonban a Dortmund-flop hatásra, ezért a legmagasabb osztályzat helyett egy kisebbet tudok kiosztani Henrikh számára (A-)

Mark29: Elsőre egyértelműen nagy igazolás, másodikra viszont várnék a megítélésével pár hónapot. A Bundesliga nagyon feküdt neki, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a PL-ben is ez lesz a helyzet. Nehéz azoknak a játékosoknak a megítélése, akik másik bajnokságból érkeznek, vele is ez a helyzet. A Dortmundnak vezére volt, valószínűleg Manchesterbe is ezért hozták. (B+)

bolhapiac átigazolások psychocska newsee Costigan stanleykubrick Mark29 Lac king_aranarth
"Ha eddig bárkinek kétségei lettek volna Juan Mata sorsa felől, most csattanós választ kaptak."

king_aranarth: Ha eddig bárkinek kétségei lettek volna Juan Mata sorsa felől, most csattanós választ kaptak. Mkhitaryan szárnyalt a BVB-ben, óriási szezonokon van túl, érthető hogy a Utd. bízik benne. Némi óvatosságra ad ugyan okot az előző dortmundi MU igazolás Kagawa, de az örmény minden tekintetben jobb, mint a japán. (A-)

psychocska: Képességekben nincs kétségem, nála fejben dől el minden. Ha az esetleges Mourinho-féle hadviselést és az ezzel járó média-cécót és nyomást rosszul kezeli, nagyjából Kagava szinten lesz hasznos tagja a csapatnak. Ha viszont jól sikerül a beilleszkedés és a csapat szekere is menni fog, ő lehet a nyár legjobb igazolása. (B)

Manchester City

Guardiolának mindenképp kellett egy hátulról szervező középpályás, mert David Silva itt nem használható, a brazil Pokémonok meg azért eléggé ugyanazt tudják hozni ezen a poszton. A megoldás Ilkay Gündogan volt, aki mellé a szélekre érkezik a villámléptő spanyol, Nolito is. Raheeméknál lehetnek álmatlan éjszakák.

Ilkay Gündogan

stanleykubrick: A sérülékeny sztár, meghatározó játékos lehet Manchester kékebb felén. A német válogatottból rendszeresen lemaradó, igen peches Gündogan Guardiola hívására érkezett a csapathoz és, ha csak feleannyi alkalommal hátráltatják egészségügyi problémák, mint korábban, akkor fontos része lehet a csapatnak. Ugyanakkor a kockázat igen jelentős és a Manchester City egyébként sem a középső szekciójára lehet büszke, különösen akkor, ha Touré esetleg a távozás mezejére lépne. (B)

bolhapiac átigazolások psychocska newsee Costigan stanleykubrick Mark29 Lac king_aranarth
"Hogy Gündogan meddig bírja majd a tempót és a terhelést fizikailag, az igencsak kérdéses."

king_aranarth: A BVB lerablása folyamatos, csak most a Bayern mellé a PL is betársult. Nagyon jó, mégis kockázatos igazolásnak tartom. A City-nek most egyértelműen szüksége van egy ilyen kaliberű belső középpályásra, az ára se fogja nyomorba dönteni a sejket, de hogy Gündogan meddig bírja majd a tempót és a terhelést fizikailag, az igencsak kérdéses. A sérülékenysége miatt nem gyúlhatnak rögtön az örömtüzek az Etihadban. (B-)

Nolito

Lac: Tovább spanyolosodik a széleken a City, és bár Nolito azért olyan sokat nem mutatott például az EB-n, 13 millió fontért ez egy igazán jó igazolás is lehet. Guardiola keze alatt simán kaphat amolyan pedroi szerepet a szélen, de itt most ne a spanyol Chelsea-s időszakára, hanem a barcelonaira tessék gondolni. Kiegészitő squad player, aki talán nem kezd a rangadókon, de a 60-70. percben új lendületet hozhat, a kicsiket pedig rutinból veri majd meg. (A-)

Liverpool

Eljött a várva várt nyár Liverpoolban, amikor is Klopp nyugodtan formálhatja saját képmására a Vörösök keretét, miután Brendan Rodgers gibraltári ellenfeleken gyakorolja a karaktert. A ballaszt ki lesz szórva, a keret pedig a PL és a Bundesliga középcsapataiból összeszedett, inkább prospectekkel, mint már elit nevekkel lesz feltöltve. Dortmundban anno bejött, kíváncsian várjuk, mire megy vele Angliában. Mostantól viszont az “ez nem a Klopp csapata”-mantrának már nem lesz létjogosultsága.

Sadio Mané

stanleykubrick: Újra él a Liverpool faktor. Mané leigazolása egyáltalán nem rossz lépés, a szenegáli játékos képes lendületet vinni a támadásokba, ugyanakkor a Liverpool még így is egy némileg orrnehéz csapatnak tűnik, amiben inkább meg kellene találni a rendszert, új igazolások helyett. A Southampton pedig lassan valóban jobb, ha évről évre előre felkínálja 1-2 játékosát a vörösöknek. (B)

Mark29: Nekem rejtély ez a srác. Láttuk már ahogyan mesterhármasokat szór, ahogyan azt is, amikor a következő héten észrevehetetlen, esetleg ostoba módon kiállíttatja magát. Nem hiszem, hogy Koeman ne törekedett volna arra, hogy kiegyensúlyozottabb legyen a játéka, de az valószínűleg Klopp méginkább ezen lesz majd. Az biztos, hogy a Liverpoolban sokkal inkább szembetűnő lesz, ha ingadozik a teljesítménye, azaz sokkal nagyobb lesz rajta a nyomás. Szerintem nem fogja bírni. A megérzéseim  - amik annyiszor megcsaltak már - most ezt súgják, hogy ő lesz a szezon egyik legnagyobb flopja. (D)  

bolhapiac átigazolások psychocska newsee Costigan stanleykubrick Mark29 Lac king_aranarth
"A támadó harmadban bárhol bevethető, ezért remekül passzolhat a Pool fluid támadójátékába."

Costigan: Nem látom ilyen borúsan a helyzetét. A Liverpoolnak szüksége volt egy olyan játékosra, aki a szélekről megindulva képes gólt szerezni. Mané ilyen. A fiókcsapatunkban már bizonyította, hogy rendkívül gyors, egy az egy elleni szituációkban nagyon nehéz megállítani. A támadó harmadban bárhol bevethető, ezért remekül passzolhat a fluid támadójátékunkba. És ne feledjük, azon kevesek közé tartozik, aki az elmúlt két évben 10 gól felett termelt a bajnokságban. (A)

Joel Matip

newsee: Alakuljon bárhogy, ingyen megszerezni a Bundesliga egyik legmeghatározóbb középhátvédjét, megsüvegelendő igazolás. Már télen biztossá vált, hogy a 24 éves, majd 200 német első osztályú meccset és 30 válogatottságot maga mögött tudó Matip Liverpoolba igazol, mutatói alapján pedig méltán reménykedhetnek benne új kenyéradójánál, hogy hosszú időre bebetonozza majd magát a Vörösök védelmébe. Hiába tűnt úgy, hogy Klopp alatt összeállt a Lovren-Sakho belsővédő-páros, hiányposztra érkezik, Skrtel és Toure távozásával, valamint Sakho és Gomez sérülése miatt alighanem már az első fordulótól kulcsszerep juthat neki. Csak a PL-rutin hiánya adhat okot aggodalomra a kamerunival kapcsolatban, így (A-).

Loris Karius

newsee: Dudek óta az első meghatározó 1-esben védő portása lehet majd Karius a Poolnak, aki nagy reményekkel vág bele az angliai kalandba. A kapuskérdés adta nehézségek orvoslására igazolta Klopp, és az eddigi nyilatkozatok alapján úgy tűnik, nem Mignolet mögé, hanem elé érkezett a vonalra. Fiatal kora ellenére jó megjelenésű, határozott hálóőr, aki inkább tűnik sztárkapus-alkatnak, mint belga riválisa. Motivációnak nincs híján, a PL-rajt miatt lemondta az olimpiai szereplést, lehet, ő már biztosan tudja, ki kezd majd az Arsenal ellen. (B+)

Costigan: Eddig nem sok dolga volt az eddig lejátszott két sörmeccs alatt, viszont az látszott hogy nem dadog nála annyira a labda, ha hozzá kerül, és igyekszik okosan is megjátszani, nem csak vaktában előre vágni. Én elégedett vagyok az ő leigazolásával, ha beváltja a reményeket, valamivel több mint 4 millió fontért kész rablás volt. Ha olyan magabiztos lesz a kapuban, mint a kamerák előtt, akkor nem lesz baj. (B)

Marko Grujic

Costigan: Bár már januárban eldőlt, hogy nálunk folytatja, mégis a nyári érkezőkhöz sorolom, hisz a tavaszt még Belgrádban töltötte. Eddig 45 perc erejéig lehetett Liverpool mezben látni, de a látottak mindenképp bizakodásra adnak okot. Nagyon intelligensen játszott, termetéből adódóan is abszolút uralta a játékteret és  középpályás létére kiharcolt egy tizenegyest, és lőtt egy gólt a méltán híres, és bivalyerős Fletwood Town-nak. Persze ebből nem lehet és nem is szabad messzemenő következtetéseket levonni, de hosszú távon nagyon jól járhat a fáradhatatlan box-to-box középpályással a Liverpool. (B)

Chelsea

Antonio Conte jött, látott, és hagyta, hogy igazoljanak a feje fölött két játékost. Bár pont a temperamentumos olaszról nem tudjuk elképzelni, hogy a rábólintása nélkül engedte volna az üzleteket, azért erősen kérdéses, mire megy a két fiatal az áruk jelentette hatalmas teher alatt.

Michy Batshuayi

Mark29: Több mint 33 millió font egy 22 éves srácért, aki eddig öt szezon alatt 198 tétmeccsen 77 gólt lőtt. Ezek nem rossz számok, de attól még irreálisan magas marad a vételár. Ráadásul eddigi két klubja, a Standard Liége és a Marseille a belga és a francia bajnokság meghatározó csapatainak számítanak, azaz nyilván könnyebb dolga volt, mintha a Kortrijk, vagy a Toulouse színeiben kellett volna vitézkedni. Persze ettől még nagyon tehetséges gyerekről beszélünk, csak az őszt lehet be kell áldozni a beilleszkedésére. Viszont ha beindul, akkor főnyeremény lehet. (B)  

stanleykubrick: A Chelsea mindenképpen rászorult egy csatár leigazolására, azonban hatalmas kérdés, hogy egy viszonylag fiatal, alapvetően jó képességekkel megáldott támadó mennyire tud beilleszkedni a Premier League küzdelmeibe. Nyilván sokan az új Didier Drogba arcképét látják a kikötővárosból érkező Batshuayi személyében, ám nagyon sokat kell ahhoz tennie, hogy rászolgáljon az árára. Az szerintem biztos, hogy játéklehetőségben nem lesz hiánya. (B)

bolhapiac átigazolások psychocska newsee Costigan stanleykubrick Mark29 Lac king_aranarth
"..ha beindul, főnyeremény lehet."

king_aranarth: A Kékeknek kellett egy csatár, Abramovics pedig nem szokott spórolni - ezzel nagyjából el is dőlt, hogy a piac talán legkeresettebb támadója Conte kezei között fog beleszagolni a PL légkörébe. Ha kellő alázattal és szorgalommal fog edzeni és játszani, akkor hosszú távon is megoldást jelenthet a Chelsea számára. Képességek és potenciál ide vagy oda, a 38M euro túl sok. (B)

Lac: Hiányposztra érkezik, mert Costa után nincs B-terv a csatársorban: Traorénak elvileg nem is ez a posztja, Rémy amikor nem sérül, akkor beáll öt percre és megsérül, Patot pedig hála az égnek nem marasztalta senki. Bevallom, nem láttam sokszor játszani (néhányszor félálomban Marseille bajnokikon), de a testfelépítése és mozgása, valamint a befutott területei alapján nekem eddig egy fiatal, kicsit gyorsabb, sérülésmentes Rémy-nek tűnik. Ha Conte ki tudja hozni a tehetségét, áldásom rá, ettől viszont egyelőre ez egy (D).

N'golo Kanté

king_aranarth: Egy 25 éves egyszezonos csoda 35 millió fontért a középcsapat középpályájára? Kis jóindulattal C. Na de egy új Makélélé a bajnoki cím visszahódításáért hajtó csapatodba? Conte kezei alatt még jobb lesz. (A)

Lac: Mikel sajnos egyáltalán nem az a szint már, amit egy Top3-ra hajtó csapat elbír, Matic pedig a gyengébb második szezon után egyből elvágyódásának adott hangot. (Side note: Nem értem ezeket a szerbeket amúgy. Amelyiknek mennie kéne marad, amelyiknek meg harcolnia a helyéért, az le akar lépni.) Úgyhogy marad a hatos posztra Cesc, akinek a fő feladata nem a védekezés, valamint Loftus-Cheek, Oscar vagy Chalobah. Előbbi kettő inkább Cesc-hez áll közelebb, ami a labdaszerzést illeti, utóbbi meg úgyis kölcsönbe megy, ahogy a klubfilozofit ismerjük, úgyhogy gyakorlatilag nincs elitnek mondható labdaszerző a keretben.

Erre orvoslásul érkezik a kis golyó, aki fantasztikus szezont tudhat maga mögött a Leicesterben. Sokszor, sokan leírták már közülünk is: ha valaki, akkor ő az, aki nagy valószínűséggel meg fogja tudni ismételni a tavalyi teljesítményét. És ha így lesz, akkor 35 millió font az új Makeleléért aprópénz. (A)

A többiek továbbra is tartják magukat az eddig mutatott filozófiájukhoz: a Southampton hozza az ígéretes fiatalokat, a Palace az angolokra van rágyógyulva, a West Ham a külföldi ligák kis pénzért elérhető, de mégis bizonyított játékosaira megy rá, Eddie Howe pedig a PL-nagycsapatok fiataljaira.

Southampton

Pierre-Emile Höjbjerg
 

stanleykubrick: A dán játékosok számára nem ismeretlen a Premier League légköre, a fiatal Höjbjerg talán jobb helyre nem is kerülhetett volna. Véleményem szerint sokan alapos figyelemmel kísérjük majd a nagy tehetségnek kikiáltott focista itteni pályafutását és karrierjét. Nem olyan biztos, hogy 2-3 évnél tovább a Southampton csapatában futballozik majd. (A-)

bolhapiac átigazolások psychocska newsee Costigan stanleykubrick Mark29 Lac king_aranarth
"Höjbjerg szeme előtt ott lebeghet, hogy pikk-pakk Melwoodban találhatja magát."

Costigan: És ott lebeghet a szeme előtt, hogy ha nagyszerű (vagy a középszarnál kicsit jobb) teljesítményt nyújt, pikk-pakk Melwoodban találhatja magát. (A)

Nathan Redmond

psychocska: Már jóval Puel kinevezése előtt is célpont volt, Mané távozása után pedig nem volt mire várni, meg kellett lépni a leigazolását. Még csak 22, de már 4 végigjátszott szezon van a háta mögött, úgyhogy finomkodni se kell a beépítésével. Nagy kérdés, hogy Pellé - és magyar barátnője - távozásával ki lesz a Soton első számú csatára, kit kell majd fejbe rúgni a beadásokkal. Ha sikerül Longnál fajsúlyosabb centert találni, az azért bőven hatással lehet majd Redmond teljesítményére is. A Mané eladásából beeső 30 millió harmadát költötték rá, a Soton még mindig ésszel dolgozik. (B+)

Crystal Palace

Andros Townsend

Mark29: A Newcastle nem állt az útjába. Townsend menni akart, úgyhogy mehetett is, 13 millió fontért. A Szarkák így 1 milliót kerestek rajta. Mindenki jól járt. A Palace kapott egy jó kis szélsőt, a Newcastle pénzt, amiből szinte azonnal tudott posztra igazolni Matt Ritchie személyében. Townsend pedig ott maradt a tűz, azaz a válogatott közelében, látószögében. (B)

bolhapiac átigazolások psychocska newsee Costigan stanleykubrick Mark29 Lac king_aranarth
"Ha az esze is olyan lenne, mint a lába..."

king_aranarth: Ha az esze is olyan lenne, mint a lába... A képességei alapján egy nem Top6-os csapatban meghatározó játékossá válhat, a Palace tehát jó üzletet csinált vele. Csak kapjon elég játéklehetőséget, mert egyébként megsértődik, hisztizik, verekszik. (B-)

James Tomkins

psychocska: Delaney 35 éves, úgyhogy éppen ideje volt megtalálni a potens helyettesét. Tomkins PL proven, több poszton bevethető, megbízható védő, aki valószínűleg azonnal a kezdőcsapatban találja magát Scott Dann mellett. 10 millió font nem kevés pénz Palace szinten egy védőért, de szerintem jól válaszott Pardew. (B)

stanleykubrick: Hosszú időt követően búcsúzott a West Ham csapatától Tomkins, ám várost nem váltott, csak klubot. A Crystal Palace nagyon jól döntött a védekezésben több poszton is bevethető, de alapvetően középhátvéd játékos leigazolásával. Tomkins ráadásul a tavalyi évben feltűnően jól játszott és a legjobb korban lépve 4-5 igen jó év még biztosan van a lábában. (B)

West Ham United

Sofiane Feghouli

psychocska: A nagy csatárkeresés közepette biztosat egyelőre nem lehet mondani a West Ham felállását illetően, de a sajtóban felbukkanó nevekből ítélve magam részéről jó esélyt látok egy háromfős támadósorra, amiben a leendő új csatárt a két szélről Payet és Feghouli fogja kiszolgálni. A kis kopasz algír góllövésben ugyan nem jeleskedik, gyorsasága és kulcspasszai viszont simán a szezon legjobb fogásai közé emelhetik az idény végén. Fizetni nem kellett érte és ha Bilic kellően tudja motiválni az egész szezonban, akkor Antonio hátrébb húzódásával a jobb oldal nyugodtan az övé lehet. (A)

AFC Bournemouth

Jordon Ibe

Mark29: A Bournemouth körülbelül 10 millió fontot kapott Matt Ritchie-ért, akinek a távozását annyira nem tervezték, hogy még egy zsíros, új szerződéssel is megkínáltak. A 24 éves játékos azonban hajthatatlan volt, így aztán az eligazolását követően gyorsan intézkedtek a pótlásáról. Ibe-ért egy klubrekordnak számító, 15 milliós ajánlattal nyitottak, amire a Pool rá is bólintott. A 20 éves utánpótlás válogatott könnyen alap emberré válhat a kis déli klubban. Az ár talán egy picit borsos (habár Batshuyanihoz képest akciós), de ettől függetlenül ebből az üzletből mindenki jól kijöhet. (B)   

bolhapiac átigazolások psychocska newsee Costigan stanleykubrick Mark29 Lac king_aranarth
"Eddie Howe és a folyamatos játékidő a legjobb dolog, ami Ibe-al történhetett."

newsee: Ha eladói megközelítésből vizsgáljuk az átigazolást, akkor kijelenthetjük, a Liverpool az elmúlt évek egyik, ha nem a legokosabb döntését hozta meg Ibe-bal kapcsolatban. A 15 millió font mellé egy visszavásárlási opció is beleíródott a szerződésbe, valamint Ibe harmadik félnek történő eladása esetén is jóféle részesedés ütheti a Vörösök markát, így ezen az oldalon (A+)-os a transzfer.

psychocska: Ha már egyszer Ritchie úgy döntött, hogy neki elég volt a PL-ből egy időre, Howe szerintem az egyik legjobb helyettesre bökött rá Ibe személyében.

A Pool szurkolók nagyon örülnek a lehulló 15 millió fontnak, de az én véleményem - amivel valószínűleg egyedül vagyok a világon -, hogy a szezon végére egyértelműen a Bournemouth fog majd az üzlet nyertesének tűnni. Valamit sejthettek Liverpoolban is, nem véletlenül emelték be a szerződésbe a Barca-záradékot. Howe és a folyamatos játékidő a legjobb dolog, ami Ibe-al történhetett, (A).

A szerkesztést Lac vállalta magára, a képeket a Google különböző találatai szolgáltatták, de főleg a klubok hivatalos oldalai, a Guardian és az ESPN. Az árak fontban értendők, kivéve ha eurót írtunk, és az ÁFA-t tartalmazzák.