Sajnálatos módon a technika ördöge megtréfált bennünket, és nem tudjuk folytatni az átigazolási összegző posztunkat, helyette azt a megoldást találtuk ki, hogy minden vasárnap jelentkezünk a hét összes hivatalos transzferjével, és természetesen azok értékelésével is. Csapjunk is bele a lecsóba, és nézzük meg, mik történtek a héten a hideg, esős szerda esték hazájában!

 

Kezdjük az összegzést a Stoke-kal, akik igen aktív héten vannak túl. Leigazolták Butland mögé a rutinos Shay Givent ingyen, megszerezték kölcsönbe Marco van Ginkelt a Chelseatől, szerződteték a szabadúszó Glen Johnsont, valamint a Barca utánpótlás-csapatából is hoztak játékost Moha személyében. A távozási oldalra egyedül Steven N'Zonzi nevét kellett felvésni, ő az EL címvédő Sevillához igazolt 7 millió font ellenében.

ChesterB: N'Zonzi elvesztése hatalmas érvágás a Stoke-nak, valószínűleg nem akarta meghosszabbítani a jövő nyáron lejáró szerződését, a Sevilla meg köszönte szépen (B-). Given viszont felesleges volt, rutinos, meg mindent, de már inkább baki kapus mintsem egy megbízható hálóőr, ha meg a kezdőve vették, akkor sok jót nem jóslok nekik (B), van Ginkel egy keresztszalag szakadáson volt túl, és sikerült magát felépítenie Milánóban, kérdés, hogy a PL fizikalitása mennyire fog neki feküdni, a tudásával nem lesz gond (A-), míg Glen Johnson a rutinjával sokat dobhat a Stoke-on, a dolog pikantériája, hogy a Liverpool ellen debütálhat (A).

mc_deereButlandtől én nem vagyok elájulva, úgyhogy mindenképp kellett mögé egy adott esetben nyugodt szívvel bármikor bevethető cserekapus. Given bár már nem a régi, erre a célra még mindig bőven megfelel, pláne ingyen (A+). N'Zonzi eladása már húzósabb, az ára ugyan reális, de azért mégiscsak egy kőkemény alapembert buktak el a személyében (B-). Van Ginkel tavaly tavasszal már éledezett a Milanban, de neki szerintem abszolút nem a PL-ben kellene próbálkoznia, és ez Stoke-ban ki is fog derülni, sajnos (B+). Glen Johnsonra sok szót nem vesztegetnék, a világot nem fogja megváltani, de ingyen be kellett zsákolni (A).

Mark29: Hagyják dolgozni Mark Hughes-t, és még a végén kiderül, hogy ügyes manager. A Stoke már tavaly is erőn felül nyomta, és most nyáron egyelőre csak erősödtek. Given zseniális kapus, aki túl van már a fénykorán, de ha Butland sokat hibázik, akkor jó lesz az öreg (A). Van Ginkel szerintem ezzel a kölcsönnel kapta meg az utolsó lehetőségét a Chelsea-nél. Mourinho szemmel fogja tartani, ő meg ennek megfelelően a legjobbat akarja majd nyújtani (A). Johnson-ban van még pár jó év és talán a Stoke-ban az új környezet felspannolja. Talán, bár szerintem inkább ez a vég kezdete az ő pályafutásában. (B).

Ha már szóba került, akkor folytassuk a címvédő Chelsea-nél, akiknek főleg a pénteki napja volt igazán sűrű, ugyanis négy játékos kölcsönbe, egy pedig végleg távozott. Nathan és Izzy Brown a Vitesse, Andreas Christensen a Borussia Mönchengladbach, van Ginkel pedig a Stoke csapatához ment kölcsönbe, míg Josh McEachran a Championshipes Brentfordba igazolt potom 700 ezer fontért. Érkező oldalon a hétvégén hivatalosíthatják a Stoke hálóőrét, Asmir Begovicot. 

ChesterB: Josht nagyon sajnálom, nagyon imádtam a srácot amikor 17 évesen debütálhatott Ancelotti csapatában, sajnos ilyen-olyan okok miatt nem tudta kihozni magából a maximumot, de ez a vételár nevetséges (C+).

mc_deere: A kölcsönöket nehéz értékelni, de mostani tudásunk szerint a Vitesse-hez elmenni nem rossz bizniz, a nagy tehetség Nathan még akár jól is kijöhet majd belőle. McEachranből nem jött ki, aminek ki kellett volna, ideje volt leereszteni a fáradt olajjal. (A)

A következő csapat pedig nem lesz más, mint a Manchester United, akiknél küszöbön áll több játékos bejelentése is. Előtte azonban a távozók, Nanitól megvált a klub, 4.75 millió font ellenében a Fenerbahce csapatához igazolt, akik nem állnak meg egy MU játékos szerződtetésével, Robin van Persie napok kérdése és hivatalosan is az isztambuli csapat játékosa lehet (mindenki Meirelessel akar egy csapatban lenni, nem véletlenül), Angelo Henriqezt pedig a Dinamo Zagreb szerződtette a tavalyi kölcsönvétel után kicsivel több, mint 1 millió fontért. Érkező oldalon a hétvégén hivatalosíthatják a Torino 25 éves jobbhátvédjét, Matteo Darmiant (12.75 millió font), valamint a Bayern München legendájának, Bastian Schweinsteigernek (12.6 millió font) is csak a kötelező orvosi vizsgálatok vannak hátra.

ChesterB: Edward megint megcsinálta! Sikeresen adott el Manchesterből áron alul játékost, Nani esetében még talán érthető is (B), van Persie esete viszont nem teljesen világos, áron alul is van, ráadásul minőségi pótlása sem lenne (C+)Schweinsteiger egészen príma fogás, a fizetése sok lesz, a vételár azonban nem. Az egyetlen kockázat vele kapcsolatban az a rengeteg sérülés, és hát a MU sem áll a helyzet magaslatán ezek elkerülésében (A). Darmiannak pedig egy kis időbe fog telni mire felveszi a ritmust, a Serie A-ba nem sokan játszanak szélsőkkel, és aki mégis, az sem a legjobb játékosokkal, míg a PL-ben lesznek ám gondjai akár Hazard-ral, akár Sánchezzel (A).

mc_deere: Nani és RvP ára egyaránt nevetséges, továbbra is hihetetlen, mennyire nem tud eladni a klub, és bár simán benne van a pakliban, hogy ez egyfajta stratégia, attól még szégyenteljes (B-). Darmían beszákolása jó ötlet, sokoldalú, intelligens bekk, nekem tetszik, és az ára sem volt húzos. Bővebben itt olvashattok róla, én egyelőre óvatos vagyok (A-). Schweinit illetően még kivárnék, egyrészt hivatalosan nincs befejezve a transzfer, másrészt bármennyire is jó játékos a német, érni csak akkor ér valamit, ha érkezik mellé Schneiderlin is.

psychocska: Nani és RvP távozása elsősorban a fizetési csekken fog meglátszani, kettejük távozásával kb. 350 000 font kerül leírásra, ami évi szinten majd 17 millió. Ez egyfelől örvendetes, a vételárak szempontjából viszont inkább nevetséges.  Nani maradását sportszakmai szempontok sem indokolják (A-), minőségi pótlás hiányában RvP hiánya viszont még kőkeményen visszaüthet a szezon folyamán (C).
Darmian ár/érték arányban remek igazolás lehet, egyetlen félelmem annyi, hogy a PL-hez hozzászokni nem egyszerű. A hírek szerint 4 hónapig tartott a megszerzése, ami annyit jelent, hogy van Gaal őt képzelte el elsőszámú opciónak. (B)

Svejni személyében bl győztes, világbajnok játékos érkezik hiányposztra. Ha csak ennyit mond az ember, nem lehet kétséges, hogy hatalmas húzás. Ha viszont ránézünk a német utóbbi sérüléseire, ezt összefésüljük a hihetetlenül fizikális bajnoksággal, máris jóval árnyaltabb képet kapunk. Semmiképp sem kellene túlhasználni, egészséges rotációban viszont még 2-3 klasszis szezon is benne lehet. (B+)

Mark29: Van Persie eladása érthető húzás, az már nekem kevésbé, hogy mi lehet vonzó a török első osztályban? (Erről Podolskit is megkérdezném.) Viszont azzal, hogy ő és Falcao is távozott,  csatár kell még a MU-nak. (B) Addig is vettek egy Schweinsteigert, akivel kapcsolatban én elfogult vagyok. Régóta ő az egyik nagy kedvencem, és reméltem, hogy a Bayern-ből vonulhat vissza, mint a klub igazi legendája. Hogy aztán ő is egy lett Guardiola áldozatai közül, vagy maga akart még utoljára külföldön szerencsét próbálni, az végül is lényegtelen. Nekem ő komolyabb vezéregyéniség, mint bárki a MU jelenlegi középpályásai közül, úgyhogy ha nem lesz sérülékeny, akkor bomba igazolás (A+).  

Essen szó még olyan gárdákról is, ahol jó nevű érkezők akadtak horogra. A Crystal Palace eddig nem volt tevékeny részese a piacnak, de a héten nagyot robbantottak: leigazolták a PSG-től 10 millió fontért Pardew korábbi kedvencét, Yohan Cabaye-t. Tottenham az Atletico Madridtól erősített, és 12 millió fontért cserébe leigazolták a tavalyi évet a Sotonnál kölcsönben töltő belga hátvédet, Toby Alderweireldet. A Newcastle szombaton hivatalosította a PSV támadü középpályásának, Georgino Wijnaldumnak szerződtetését, akiért 14.5 millió fontot fizettek a Szarkák.

ChesterB: Cabaye bomba üzlet, azt kell hogy mondjam. A PSG-ben kicsit megtört, de Pardew korábban a Newcastle-nél ki tudta belőle hozni az állatot, szerintem most is így lesz (A+). Alderweireld meg jó lehet Vertonghennel középen, az Ajaxban nagyon hatékony volt a kettősük (A+). Wijnaldum ebbe a döglődő Newcastle-be meg egészen pazar fogás (A+).

mc_deere: Egyszerű dolgom, van, mert mindegyik remek üzlet, legalábbis papíron. Cabaye ugyan botrányos volt Párizsban tavasszal, de Pardew a mentora, az ő keze alatt ebben az igencsak pofás Palace-ban jó esélye van egy másodvirágzásra (A+). Wijnaldum nekem kicsit kérdőjel, hiába volt óriási tehetség, csak 25 éves korára tudta elhagyni Hollandiát, ez azért manapság már ritka. Nekem amolyan Seedorf-lightnak tűnik, kíváncsi vagyok, mennyit fog dobni a Kastélyon, mert azért az ára nem volt piskóta (A). Alderweireld szintén zenész, az Ajaxban nagyon jó volt Verthongen párjaként, de valamiért az az érzésem, hogy ő azért annyira nem jó védő, mint ahogyan az az előző évben tűnt, és ha engem kérdeztek, túl hasonló is a stílusa a másik belgáéhoz (A-).

psychocska: Cabaye túl szépnek tűnik, hogy igaz legyen. Papíron óriási erősítés egy Palace szintű csapatnak, ellenben igen mélyről kell visszajönnie a félresikerült párizsi kirándulás után. Mindkét fél jól járhat ezzel az üzlettel, de én nem adtam volna ennyit egy értékelhetetlen formában végigjátszott szezon után. Pardew igazolásaival kapcsolatban amúgy is óvatos vagyok, nálam ez nem jobb egy (B)-nél.
Wijnaldumot nem tartom többre egy angol középcsapatnál, szerintem pont jó helyre került. Newcastle keretén hatalmasat lökhet még így is, (A).

Mark29: Cabaye első nekifutásra bomba üzlet (A+) lehetne, de az utóbbi szezonja alapján van benne rizikó. Tény, hogy a vérszerinti apja, és az egykori lille-i mentora Rudi Garcia után Alan Pardew a harmadik számú fater, és ez döntő lehetett a klubválasztásnál. Az biztos, hogy Cabaye profi. A BL miatt tepert el Newcastle-ből, majd most az EB miatt menekül a PSG kispadjáról. Őt csak az érdekli, hogy kerettag legyen jövő nyáron, és ideális terepet válaszott ehhez. (A) Tavaly a Newcastle az Ajax csapatkapitányát (Siem De Jong) igazolta le, idén meg a PSV-jét. Wijnaldum papíron zseniális (A+-os) fogás, de a tavalyi esetből kiindulva én még óvatosan kezelném. Kapásból visszautasította Advocaat-ot és a Sunderland-et, ami miatt máris kedvenc a Tyne partján. Alderweireld anglia déli csücskében nem lesz díszpolgár. Miután az Atletico-ban nem számoltak vele, a Southampton-ban megalapozta a PL karrierjét. A szentek azonban hiába akartak élni az opciós jogukkal, a belga azonnal lepattintotta őket, amint meghallotta, hogy a Spurs keresi. Ettől mondjuk még (A)

Voltak ám még érkezők a ligába, a West Ham például a BL döntős Juventusból igazolt (Ogbonna, 7 millió font), a Sunderland a Celtic jobbhátvédjével, Adam Matthews-zal (2 millió font) erősített, az Aston Villa Lille-ből (Idrissa Gueye, 9 millió font), a Watford pedig a Tottenhamből (Éteinne Capuoe, 5.5 millió font) hozott erősítést, miközben az Arsenal megvált Lukas Podolskitól (Galatasaray, 1.75 millió font).

ChesterB: Ogbonna pazar erősítés (A), Matthews ennyiért ajándék volt a kezdőbe, a van Aanholt-Matthews szélsővédő páros komoly fegyvertény lehet a PL-ben (A+), Gueye is kiváló szezonon van túl, méltó pótlása lesz Delph-nek (A), Capoue szintén zenész a Watfordban (A). Podolski eladását viszont nem értem, a nagy fizetése ellenére harmadik számú csatárnak még mindig hasznos lehetett volna, ráadásul bőven áro alul adták el (B-).

mc_deere: Ogbonna szerintem flop lesz (B-), Matthews viszont nagy biznisz, pláne ennyire olcsón, nem fog lefelé kilógni a Sunderlandből (A+). Gueye a szezon egyik legnagyobb felfedzettje lehet, egyben kiváló párja Delphnek a Villa középpályáján (A+), Capué viszont nekem se íze, se bűze. A Tottenhamnél nagyott bukott, ráadásul már 27, meg egyébként is, ritkán jön be a friss feljutóknak, amikor innen-onnan kivágott ballaszttal próbálkoznak (B). Podolski akármekkora kutyaütő is, ennyi pénzért ajándék volt a Galatának, ez pedig picit árnyalja a képet (A-).

psychocska: Állítólag Bilics elsőszámú kiszemeltje Ogbonna volt és én bízom a horvátban. 7 millió font aprópénz, cserébe kaptak egy legjobb korban lévő olasz védőt, aki nem túl okos, ellenben a pusztításra tökéletes lehet, ha megtalálják a megfelelő párját. (B+)
Francia rohamnéger a Ligue 1-ből? Gueye okos fogásnak tűnik, sokáig a Schneiderlin helyetteseként emlegették a szenteknél, a Villa nagyot foghat vele. (A)

 

A következő hét eseményei

A City megszerezheti Sterlinget, a Chelsea további játékosokat küldhet kölcsönbe, és hivatalosíthatják Begovicot is, az Arsenal kapcsán egy nagy nevű drága támadót emlegetnek, a MU pedig Schneiderlin leigazolásával robbanthat, és Casillas távozása után felerősödhetnek De Gea Real Madridba távozásáról szóló hírek is. Meglátjuk ezek közül mi valósul meg, illetve lesznek-e meglepetés vételek/eladások, jövő vasárnap mindent megtudhattok tőlünk!