tottenham leicester fosu-mensah bobby charlton arsenal de bruyne stanleykubrick newsee

Minden héten leírjuk, de most már tényleg egyre jobban a végéhez közeledik a Premier League, ahol minden elvesztegetett pont, minden kihagyott helyzet jobban fáj azoknak, akik még valamilyen szinten érintettek az érdemi küzdelmekben. Ez a hét sem múlt el számos érdekesség nélkül, tovább után jönnek a részletek.

 

Kiesés elől menekülők
 

Lent a helyzet változatlan!

Aligha gondolta bárki is, hogy Remi Garde lapátra tételével bármi is megváltozik majd a Villa Parkban. Most épp a Miazgával, Babával, Kenedy-vel, Loftus-Cheek-kel és Mikellel felálló Chelsea vert be egy szöget a birminghamiek koporsójába, ami idén már a 22. veresége volt Guzanéknak. A félidőnként kettőt hintő Kékek a második játékrész elején szinte a középkezdésből rúgtak gólt egy szépségdíjas támadás végén, sőt, még a debütáló Pato is betalált, Pedro pedig második szigetországi duplájával jelentkezett. A Chelsea ezzel a győzelemmel megszilárdította helyét a felsőházban: amennyiben kitart az elmúlt hetek formája, akár még a 7. helyre is odaérhetnek. Ha egyáltalán akarnak…

tottenham leicester fosu-mensah bobby charlton arsenal de bruyne stanleykubrick newseeAz Aston Villával ellentétben a Sunderland még menekülne, BigSam együttese zsinórban negyedszer ikszelt, most a WestBrom volt a soros. Pulisék a ManUnited legyűrése óta nem a kiesés elől menekülő csapatok palacsintájába szarnak bele, hanem úgy globálisan az egész bajnokságba, nem csoda hát, hogy a Norwich-Sunci duót mindössze egyetlen ponttal abszolválták. A meccs képe alapján ennek is örülhetnek, hiszen a Sunderland mindent megtett a győzelemért, de Ben Fosteren nem sikerült fogást találni. Az angol kapus az ordító ziccereknél is a helyén volt, lehet, hogy Butland sajnálatos sérülése dobott a lelkesedésén?!
 
Pedig nagyon kellett volna a győzelem a Sunderlandnek, hiszen 300 km-rel arrébb a Norwich egy hatpontos rangadón (pfejj, de csúnya közhely) múlta felül a Newcastle-t. A Szarkáknál a térdszalag-szakadás miatt kieső Rob Elliott helyén a második PL-meccsén védő Karl Darlow állt a kapuban, aki a meccs harmadánál még méretes bravúrral tartotta frontvonalban övéit. Az egyperces ráadás második percében azonban már ő is tehetetlennek bizonyult, Klose fejese utat tört magának a jobb alsóba, ami a hazaiak szempontjából lélektanilag a lehető legjobbkor érkezett. A folytatásban - ahogy azt már a Carrow Roadon korábban is tapasztalhattuk - aztán kinyíltak a gólcsapok, a 71. percben Mitrovic hozta vissza a meccsbe a Newcastle-t, majd alig két perccel később Mbokani ragasztott egy irtózatos erejű bombát a léc alá, amivel újra a Kanárik vezettek. A hajrában Mitrovic újfent megragadta a szót (meg a labdát), egy kezezés miatt befújt büntetőt vágott be a jó irányba vetődő Ruddy kezei mellett a kapuba, amivel újra felcsillantak a pontszerzés reményének elhalványuló jelei. Talán el is hitték, de a slusszpoén még hátra volt, Howson szó szerint lekezelt labdájával Olsson pocsékolta meg a bal alsót, a Norwich pedig ezáltal egyre aggasztóbb és kilátástalanabb helyzetbe sodorta a Newcastle-t. A Kanárik most már vesztett pontok tekintetében is a vonal fölött tanyáznak, a Szarkák pedig továbbra is nyeretlenek Rafa Benitez irányítása alatt.

Az alábbi képen a "puhák vagytok ahhoz, hogy bentmaradjatok…" üzenetet is elég méltónak gondoljuk a Newcastle Unitedra nézve.

tottenham leicester fosu-mensah bobby charlton arsenal de bruyne stanleykubrick newsee

Egyre kevésbé ég a ház a Swansea-nál is, akik az elmúlt hétvégén az idén közel sem annyira rémes Britanniából csentek pontot egy megsüvegelendő feltámadás után. Pedig a Stoke kezdett jobban, az ex-barcelonai kommandó góljaival már 2-0-ra is vezettek, de aztán Siggurdson és Paloschi felavatták a PL-szűz Haugaardot, aki három kaput találó lövésből kettőt annak rendje és módja szerint be is nyelt a találkozón. A Swansea ezzel a döntetlennel végleg megmenekülni látszik, most már elég fél szemmel hátrafelé kacsintgatni.
 

BL-pozíció
 

Városi rivalizálás magaslati levegő nélkül

A Bajnokok Ligája helyekért folytatott harcban alighanem könnyen kettéválhatnak a dolgok, hiszen a Manchester United és a Manchester City hozta a kötelezőt, a West Ham United azonban nem tudta hazai pályán legyűrni a nagyon gyenge Crystal Palace együttesét.

Pardew alighanem minden pontnak úgy örül, mint kisgyerek a húsvéti kindertojásnak. Talán érdemes először azonban a ManCity simázásáról megosztani néhány gondolatot, hiszen a kékek úgy gyalogoltak át Howe együttesén, mintha tavaszi szántásra indultak volna a mezőkön legmenőbb szakeszközökkel. Pellegrini együttesének két legboldogabb pillanata azonban így sem a sima győzelem vagy éppen a gólok lehettek, hanem, hogy hosszú időt követően De Bruyne és Nasri is visszatérhetett a csapatba, előbbi góllal is jelentkezett. Azt mondjuk hozzá kell tenni, hogy olyan találkozó volt ez is, amikor a Manchester City számára minden bejött amibe belerúgtak, ráadásul a 20 perc alatt összerámolt három góllal gyakorlatilag korán eldöntötték a találkozót. Aguero és csapata ezzel újabb fontos lépést tett a BL pozícióért folytatott harcban, hiszen különösen az idegenben megszerzett három pontok érhetnek innentől sokat.

tottenham leicester fosu-mensah bobby charlton arsenal de bruyne stanleykubrick newsee

Igazán kár lenne leírni a West Ham United csapatát, de sajnos ezek a jellegű eredmények nem igazán férnek bele a repertoárba akkor, amikor a gárda a 4. helyért küzd. A mérkőzésről ráadásul még az sem mondható el, hogy a Kalapácsosok jobban teljesítettek volna, a találkozó teljesen döntetlenszagú volt. A Crystal Palace viszonylag korai gólja után a West Ham játékosai megemberelték magukat és fordítani tudtak még az első félidőben, persze ehhez kellett az őrült Payet újabb mesteri szabadrúgás találata. Jó eséllyel ezzel pedig ki is húzta volna Bilic csapata a végéig, ha nem jön Kouyaté piros lapja, ami egy teljesen jogos második sárga után következett be. Ezt követően aztán egy hihetetlen védelmi asszisztálás kellett a vendégek egyenlítő góljához, de ezúttal ezt a döntetlent jó eséllyel ki is érdemelte a Palace. A West Ham United bizonyíthat a hétvégén az Arsenal ellen, ráadásul hazai környezetben, azonban ha ott vereséget szenved Noble és csapata, akkor jövőre ismételten marad a számukra nem túl hívogató Európa Liga.

tottenham leicester fosu-mensah bobby charlton arsenal de bruyne stanleykubrick newsee

Mindenek előtt jegyezzük meg, hogy Sir Bobby Charlton könnyek között köszönte meg, hogy róla is elneveztek egy lelátót az Old Traffordon, ami egy újabb neme gesztus a vezetők részéről a csapat legendájának. Bár a mérkőzés is olyan lett volna, mint a különböző kompozíciók a találkozó előtt.

A Manchester United talán először a szezonban (na jó, lehet másodjára vagy harmadjára) hozott egy olyan mérkőzést, ami nem volt borítékolható országos egyes, de cserébe nagyon nagy szükség volt a győzelemre van Gaal legénységének. A mérkőzésről nem igazán lehet elmondani, hogy látványos, vagy túlzottan izgalmas lett volna, de ahogyan az várható is volt, Blind és Smalling lelkesen harcoltak Lukaku ellen, a United pedig a Martial-Lingard-Rashford hármas segítségével próbált kevergetni leginkább, miközben a Carrick-Schneiderlin kettős tartotta a frontot egy sorral hátrébb. A mérkőzés legjelentősebb momentumainak egyike azonban így is egy bizonyos Fosu-Mensah becserélése volt. A fiatalember Rojo helyére érkezett a szünetben és ezúttal remeknek bizonyult a holland mester cseréje, hiszen az 1998-as születésű védő egy remek akció végén hozta már-már kihagyhatatlan helyzetbe a szintén pelyhesállú Martialt. A United tehát hozta a három pontot és továbbra is komoly harcban van a már sokat hangoztatott 4. helyért. A harc pedig csak fokozódik, ráadásul a Vörös Ördögök a Spurs vendégeként kell hogy pályára lépjenek a hétvégén.
 

Bajnoki cím
 

Ranieri titkos receptje továbbra is hódít

Ahogyan sejthető volt, a Tottenham Hotspur nem tudta megszerezni a három pontot Liverpoolban, ezzel pedig mostantól inkább tekintgethet hátra, mint előre. Különösen azért, mert a Leicester City hozta az újabb 1-0-t és ezzel továbbra is szorgos hangya módjára kapargatja össze a pontokat, amivel lépésről lépésre igyekszik közelebb kerülni a hőn áhított bajnoki címhez. Az Arsenal pedig jókora ellencsapást mért a Watford csapatára az FA-kupa búcsút követően.

tottenham leicester fosu-mensah bobby charlton arsenal de bruyne stanleykubrick newseeUtóbbiak mérkőzése volt a legsimább, így talán illik ezzel kezdeni az összefoglalót. Wenger csapata mintha új erőre kapott volna a nehézségek és a sorozatos kudarcokat követően, ráadásul olyan játékosok szállították a gólokat és a focit, akiktől mostanság a legkevésbé várták a londoniak rajongói, illetve akiktől már nagyon régóta szerettek volna ehhez hasonló teljesítményt látni. Különösen kiemelhető Alexis Sanchez, aki gólja mellett gólpasszt is jegyzett és sorra alakította ki a helyzeteket az ellenfél kapuja előtt. A csereként beállt játékosok is hozzá tudtak tenni a csapat teljesítményéhez, de Bellerín gólja is sok szurkolót örvendeztetett meg. Az Arsenal hozta a hétvége sztáreredményét, a 4-0-át. Az igazi erőpróba a hétvégén, a West Ham United otthonában jön el, az Arsenal győzelmi kényszerben van továbbra is és még igazán a döntetlennel sem lehetnének elégedettek.

A Liverpool és a Tottenham összecsapásán nem mondom, hogy megmondtam, de a döntetlen állás volt a legvalószínűsíthetőbb, ezt pedig aligha írta volna előzetesen alá a két fél. Még a gólszerzők is mondhatni, hogy az elvártak szerint alakultak, hiszen Coutinho mellett Harry Kane talált a kapuba. Az xg mutatók is a tökéletes fej-fej állást mutatták nekünk a mérkőzést követően. A találkozó egyik érdekes momentuma volt még az első félidőben egy hazaadást követő szituáció, amiből Mignolet kis híján összehozott egy újabb akciógólt Kane számára, de az angol csatár lábán megpattanó labda végül elhagyta a játékteret. Összességében mindenképpen elmondható a meccs után a régi közhely, miszerint mind a két csapatnak megvoltak a lehetőségei, de nem tudták értékesíteni azokat. Talán a nyomás és a pontatlanság is lehetett az oka, hogy nem egy sok gólos döntetlent láttunk végül az eredményjelzőn.

tottenham leicester fosu-mensah bobby charlton arsenal de bruyne stanleykubrick newseeNehéz okosnak lenni a Rókák szereplése kapcsán, Ranieri csapata zsinórban negyedik 1-0-s győzelmét aratta a Premier League-ben és már egyre jobban elhiszik arrafelé is, hogy az angol bajnoki trófea nincs már olyan távol. Vardyék az elmúlt mérkőzéseken sikeresen bevált receptet követték ezúttal is: "ne stresszeld túl magad, próbálkozz nyugodtan, előbb vagy utóbb csak sikerül valami". Pontosan így történt ez a hétvégi találkozón is. Fuchs beadását a csapatkapitány Morgan fejelte a hálóba az első félidő második felében és már indulhatott is a buli. A Southampton hiába birtokolta többet a labdát, hiába lőttek több szögletet vagy éppen hiába passzoltak többet az ellenfél támadóharmadában, ez a kicsi mezőnyfölény teljesen meddőnek bizonyult.

A Leicester City együttesére várnak még kemény túrák és hiába tűnik egyre biztosabbnak a siker, a Manchester United nem is olyan régen, nyolc egység előnyről bukta el a bajnoki címet. Egyértelműen érdemes továbbra is a képernyőkre tapadni a hétvégén és figyelni a Premier League eseményeit, mert ez még csak a vég kezdete.

Az eheti összefoglalót stanleykubrick és newsee követték el.