„Komoly finanszírozási gondokkal küzd az állami média. Az amúgy 80 milliárdos büdzsét nagyon megterhelte az M1 hír- és az M4 sportcsatorna elindítása” – írta szeptember elején a Népszabadság, ami főleg azért tömör vicc, mert a szekérderéknyi elköltött pénzből épp csak mi nézők nem veszünk észre semmit. Az éjszakai napsütésről hadováló M1-ről néhány feltüzelt kisnyugdíjason kívül szépen le is szokott a lakosság, a sportköztévé viszont beszákolt szupertornák egész sorával biztosította magának a nézettséget. Kár, hogy csak ennyire futotta az erőből: nyekergő riporterek, alkalmatlan szakértők, és puszira kiküldött, fogalmatlan tudósítók borzolják a focifanatikusok kedélyeit. Végignéztük az első BL-napot.

 

20:15* – Már épp nyúlok a levél Seduxen után, ami köztudomásúlag csak akkor hat, ha még a Bozsik-Bognár tandem megjelenése előtt sikerül a véráramba jutnia, amikor észreveszem, hogy változás van, Gera Zoltán és Szabics Imre lesznek a meccs szakértői. Az alacsony ingerküszöböt jól jelzi, hogy pusztán a váltás ténye olyan hatással van rám, mint két marék varázsgomba.

20:16 – Megszólal a műsorvezető, Molnár „minél lényegtelenebbeket kérdezek, annál jobb fejnek tűnök” Mátyás, ami vagy három szintet mindjárt ront az élvezeti értéken. Mindegy, ennél csak jobb lehet, majd az M4 sztárigazolásai segítenek.

20:20 – Röpke három perc alatt bebizonyosodik, hogy a futball nem egy túl verbális műfaj. Szabics és Gera is úgy küzd a szavakkal, mintha egy román-magyar vb-pótselejtező utolsó percében lennének, a sikerfaktor viszont pontosan ugyanakkora, mint amit az elmúlt 29 év hasonló eseményein már megszoktunk. Jó nagy kerek egész nulla.

20:25 – Megtudtam, hogy a Juventusnál kulcsszerep juthat annak a Pideonnak, akiről én még az életben soha egy büdös szót nem hallottam – pedig nemzetközi focival kelek-fekszek -, lám, mégis csak van értelme sokat látott szakértőket hívni a stúdióba. Azonnal vad guglizásba kezdek, nem létezik, hogy ne ismerjem a gyereket.

Pideon? Jelen, tanár úr!

20:30 – Feladom, vagy nincs is ilyen nevű játékos, vagy Piedone nevét mondták ki rosszul a srácok. Esetleg Padoinét, a Juve középső középpályásáét, de hát az szintén nem lehet, mert őt a csapata nem is nevezte be a BL-re, tehát nyilván nem hárulhat rá kulcsszerep a City elleni csoportmeccsen. Tanácstalan vagyok.

20:35 – Végre behűtik a varázsasztalt, amin mindenfajta taktikai okosságokat lehet rajzolni nyilakkal, körökkel, előre-és visszatekert meccsjelenetekkel. Molnár műsorvezető arra biztatja Szabicsot, hogy nyugodtan változtasson a felálláson, mire az leugatja, hogy de hát már megvannak a kezdők, tetszik, vagy sem, de ez a tizenegy ember fut majd ki a pályára. Kínos.

20:37 – Egészen eddig a pontig úgy voltam vele, hogy a City a meccs esélyese, de Gerától megtudtam, hogy a Juventusban egy egész ország, Liechtenstein fog jobbhátvédet játszani. Ezek szerint a svájci válogatott Lichtsteiner megsérült, másra nem tudok gondolni, mert nyilván nem az van, hogy a sztárigazolás szakértők képtelenek kiejteni egy játékos nevét. Érdekes meccs lesz.

20:39 – Kapcsolás Manchesterbe, ahol Mohay Bence száguldó dadogó riporter néz szét a stadion környékén. Nulla információtartalom, ha csak azt nem vesszük ide, hogy megtudjuk, olasz és angol szurkolók is lesznek kint a meccsen. Nahát.

20:42 – Könyörgöm, legyen reklám.

20:45 – Indul a meccs, Hajdú B. a kommentátor, van Isten. Vadul keresem Pideont a Juve keretében, de semmi, a cserék között sem látni.

21:00 – Hajdú B. akkora profi, hogy közepes teljesítménnyel is méterekkel lóg le az M4 képernyőjéről. Tud összetett mondatokat használni, ismeri a játékosokat és a csapatokat – szerinte például nem egy miniállam a Juventus jobbhátvédje -, és összességében először van olyan érzésem az este folyamán, hogy nem akarok forró ólmot önteni a fülembe.

21:20 – Sajnos a meccs rettenetes, a PSV-Uniteden pedig lábtörés van/volt, úgyhogy elkapcsolok az AMC-re. Eddig nem gondoltam, hogy van lejjebb, mint a stúdiós felvezetés az M4-en, de meghallom Kassai-Tóth Csaba (a továbbiakban KTCS) hangját, és azonnal tudom, tévedtem.

21:29 –KTCS megjegyzi, hogy remek, sportszerű meccs a PSV-United, hiszen eddig mindössze egyetlen sárga lapot osztott ki a bíró. Hogy közben szerencsétlen Luke Shaw lábát két helyen is szilánkosra törte egy drabális mexikói hülye (a bíró nagyvonalúan intette a továbbot), nyilván elkerülte becses figyelmét.

"sportszerű a meccs"

21:32 – Félidő a City-meccsen, azaz újra képernyőn Szabicsék. Naná, hogy azonnal kapcsolok, erről nem szabad lemaradni.

21:35 – Elkezdett hiányozni Bozsik Péter. Ő legalább hibátlanul felmondja a közhelyszótárat, ami egyben azt is jelenti, hogy időnként elhangzik egy-egy értelmes összetett mondat a műsorban. Erre ma még nem volt példa.

21:37 – Újra a varázsasztalnál, zseniális, megismételhetetlen. Szabicsnak fogalma sincs, melyik gombot mikor kell megnyomni, de cserébe egy agresszív bunkó stílusában oltja Molnárt, hogy menjen már tovább a jelenet. Néha berajzolnak egy nyilat és egy kört, hogy úgy tűnjön, mintha itt valami borzasztó nagy okosságok zajlanának, de igazság szerint arra sem sikerült rájönni, hogy mit akarnak megmagyarázni, és egyáltalán, miért fontos ez az egész a meccs végkimenetele szempontjából.

21:40 – Megdicsérik Stuanit, no lám, ezek szerint volt idejük néha átkapcsolni a Boro-Brentford Championship-meccsre is, respekt. Gondolni sem merek rá, hogy igazából a Juve középpályásának, Sturarónak szánták a megjegyzéseket.

"szakértőink"

21:42 – Legalább hetvenedszer hangzik el a műsorban, hogy „szakértőink”. Nyilván sulykolni kell, hátha elhiszi a közönség.

21:50 – Hajdú B. hangja elvész az éterben, visszakapcsolják a stúdiót. Elkezdek izzadni, felmegy a pulzusom, a gyomrom kisebb, mint egy süldő malac bal füle. Hol a távirányító, hol a távirányító, HOL A TÁVIRÁNYÍTÓÓÓÓ?????

22:00 – Újra az AMC-t nézem. KTCS annyira borzasztó, hogy elkezdek azon gondolkodni, mi lenne, ha kalapáccsal ütném ki a szemfogamat, hátha a fájdalom eltereli a figyelmem arról a pusztító fogalmatlanságról, amit ez az ember hétről-hétre minden futballszerető ember ellen elkövet. Szerencsére hamarabb megtalálom a mute gombot a távirányítón, minthogy a tettek mezejére lépjek, de egy pillanatra azért megijedtem magamtól.

22:45 – Elhúzódott a United-meccs vége, úgyhogy lemaradok a meccs utáni szakértelmekről, te jó, ég, mi lesz most? Vajon rájöttek, hogy a Juve jobbhátvédjének nem Vaduz a fővárosa? Mindegy, nincs még vége az estének, talán az összefoglaló majd kárpótol.

A Juventus jobboldali védője

22:52 – Tudtam én, hogy nem kell addig várni, itt az újabb kapcsolás Manchesterbe, ahol Mohay riporter helyi drukkereket(!) és egy hatéves forma magyar kissrácot interjúvol meg a meccsről. Az egy dolog, hogy egyikük sem mondott nagyobb baromságokat, mint a nyilván ingyen, jófejségből szakértősködő két sztárfocistánk, de biztos, hogy ilyen anyagokért operatőr+riporter kombót kell kiküldenünk külföldre? Jó, persze, hülye kérdés, nem a mi pénzünk, lapozzunk.

22:53 – Ja, bassza meg, dehogynem!

22:54 – A magyar kiskölyök amúgy konkrét TV-történelem, szegény azt sem tudja milyen eseményen volt, Mohay mondja meg neki, hogy hiába rúgott gólt a City, igazából kikapott. Ettől függetlenül azért megkérdezi tőle, hogy mire számít a csapattól a szezon hátralévő részében (erre a kérdésre gondolom programozzák valahol a riportereket, más magyarázat nincs rá), mire a gyerek magától értetődő természetességgel vágja rá, hogy fingja sincs. Bozsik, Sebők, Bognár, Gera, Szabics, figyeltek? Így kell ezt!

22:57 – Gera szerint a City gólja nem egy szabályos gólt volt, hanem – és most tessék jó erősen belemarkolni a fotel karfájába – egy szabálytalan. Skandalum!

23:05 – A PSG meccsével indul az összefoglaló, és mindjárt egy meglepetés: a helyzeteket alámondó srác még Szabicséknál is kevésbé van képben, pedig nem sok pénzt tettem volna rá, hogy ez egyáltalán lehetséges a valós intelligenciák halmazán. Van itt minden, mint a búcsúban, a párizsiak viszonylag ismeretlen svéd csatárának nevét például nem sikerül kétszer egymás után ugyanúgy kimondani. Segítsetek már, légyszi, most akkor Ibrahomimovic, Ibrahimivic, vagy Ibrahomovic?

"az a másik csatár"

23:07 – Geráéknak tetszett a PSG játéka, különösen a „fiatal középpályás srác”, és „az a másik csatár” volt kiemelkedő.

23:15 – Szabics Imrét valaki fogja le! Gyilkosan kaján mosollyal ment neki Molnárnak, amiért rá mert kérdezni a Manchesternek rúgott góljára. „Úgy érzem, mintha nem is rúgtam volna több gólt életemben” – kontráz a nemzet Imije, ami egyrészt jogos, másrészt viszont azért nem olyan nagy az a merítés, hogy ezt ekkora rössel kelljen kikérni egy élő műsorban.

23:30 – Ismét Szabics a porondon. Idén ugyan még nem látta játszani a Realt, de az előbbi – cirka három perces – összefoglaló alapján szerinte komoly riválisai lesznek a Barcelonának a bajnokságban. Bravúros, és ami fontosabb, kellőképp megalapozott éleslátás!

23:32 – Még szerencse, hogy ott van Gera, aki máris javít, és jelzi, ő már látta idén, amikor a Madrid 0-0-át játszott a Sevilla ellen. Mondjuk emlékeim szerint azon a meccsen a spanyol kollégák valamiért Sporting Gijónként írták ki a nevüket a képernyőre, de ezen nem veszünk össze, mindenki hibázhat időnként. Mármint Spanyolországban, persze.

23:45 – Álmosodom, de azt még elkapom, hogy Gera szerint a győzelem egy – meglepő módon – kiváló eredmény az Atléticónak.

02:15 –  Felriadok, sikerült elaludnom a műsoron, ami amúgy még jó jelként is értelmezhető, ezek szerint lement a fél kilenc táján még nagyjából kétszázhuszasra saccolt vérnyomásom. Egy pillanatra eljátszok a gondolattal, hogy belenézek a ZTE-Balmazújváros NB II-es rangadóba, de nem, nekem holnap posztot kell írnom, komoly a felelősség.

Na, azért nem akkora, mintha a TV-ben szakértenék, de értitek. Remélem.

* az időpontokat tessék illusztrációként kezelni, így segítettem magamnak keretbe foglalni a tegnapi őrületet.