Mivel magam is rengeteget védtem, ráadásul kellően őrült is vagyok, már régóta érett bennem a gondolat, hogy a Premier League tíz legjobb kapusáról posztolhassak egy szubjektív listát. Szerintem a futball alapja a védekezés és ebben a kapusoknak elengedhetetlen szerepe van, ráadásul egyértelműen a legnagyobb felelőssége is.

Az elmúlt időszakban a kapusok története és szakirodalma hosszabbra nyúlt hazánkban is, méghozzá Jonathan Wilson könyvének publikálásával. Lássunk neki! Vajon kik lesznek az elmúlt 24 év történetének legjobbjai?

 

10. Brad Friedel

A jó öreg Bradley Howard Friedel az a hálóőr, aki valószínűleg a Galatasaray csapatában védve magam sem gondolta, hogy közel 500 angliai fellépéssel a háta mögött vonul majd vissza és számos rekordot megdöntve emlékezünk majd rá. A derék amerikai megjárta a Liverpool, a Blackburn Rovers, az Aston Villa majd a Tottenham Hotspur csapatát is. Friedel rekordjai közé tartozik, hogy 2004-05 és 2011-12 között minden alkalommal a kezdőcsapatban kapott helyet csapataiban. 2003-04-es szezonban a Charlton pályáján megszerezte pályafutása egyetlen gólját, amivel sikerült egalizálni a Blackburn csapatának.

Ugyanakkor nagyon különös, hogy válogatottbeli karrierjét már 2005-ben lezárta, talán ennek is köszönhető, hogy 44. életévében tette le végül kesztyűjét. Viszont 2002-ben aktív részese volt az emlékezetes, legjobb nyolcig menetelő Egyesült Államok válogatottjának. Friedel 450 Premier League mérkőzésen 132 alkalommal őrizte meg kapuját a góltól/góloktól.

9. Shay Given

Az ír Shay Given soha nem fog a legnagyobb legendák közé emelkedni, de a Newcastle Unitednél eltöltött évek alatt mindenképpen fogalommá vált a neve a Premier League rajongói között. Legszebb időszaka 2000 és 2006 közé tehető, amikor is jelentős mennyiségű Bajnokok Ligája és UEFA Kupa összecsapáson védett. 2009-10-ben pedig a Manchester City állandó kapusa lett egy szezon erejéig. Friedelhez hasonlóan számára is a 2002-es Világbajnokság marad emlékezetes, amikor mindössze tizenegyesekkel maradt alul hazája a spanyol nemzeti tizeneggyel szemben a nyolcaddöntő során.

442 bajnoki mérkőzése alatt mindössze 116 mérkőzésen nem kapott gólt, de talán nyugodtan mondhatni, hogy kevésbé adatott meg számára igazán klasszis védőkkel együttműködni. Dion Dublin gólját azonban valószínűleg még manapság is megemlegeti hősünk.

8. Nigel Martyn

Talán sokan elfeledték, de ez hatalmas hiba lenne. Nigel Martyn 372 mérkőzés alatt 138 alkalommal nem kapott gólt élvonalbeli csapataiban. Ami igen tekintélyes eredmény annak fényében, hogy Crystal Palace-ban való szerepelés indította be igazán karrierjét, ahol kétszer is el kellett viselni a kiesés tényét a londoniakkal. 1997 és 2002 között csapata első számú kapusa volt a Leeds színeiben. 1999-2000-ben a csapat a harmadik helyen végzett, Martyn az összes mérkőzésen kezdőként kapott helyet a gárdában, ahogyan ez ismétlődött meg 2001-02-ben is. Javarészt ő védte a sárga-kékek kapuját a 2000-01-es szezonban, amikor a Leeds United régen látott Bajnokok Ligája menetelést hozott össze, viszont egy kisebb sérülés miatt jó pár meccset kihagyni kényszerült. Terry Venables és közte való csörtének köszönhetően 2002-03-ban nem lépett pályára egy mérkőzésen sem, így váltani kényszerült.

Erről a váltásról láthattak most egy összefoglalót. Nigel Martyn ugyanis megmutatta, hogy az Everton csapatában sem lehet őt eladni. Remek védéseinek összefoglalóját tekinthetitek meg. 2006-ban innen vonult vissza, helyét egy bizonyos Tim Howard veszi át.

7. Pepe Reina

A lista talán első blikkre meglepetésembere. Viszont, ha élénkebben megszemléjük mutatóit 134 alkalommal érintetlenül hagyott háló 285 mérkőzés alatt egyáltalán nem felejthető mutató. Reina zsinórban három alkalommal kapta (2005/06-2007/08) meg a kapusok számára odaítélt Arany Kesztyű díjat. Ezt annak köszönheti, hogy zsinórban 20, 19 és 18 volt az a szám amikor nem tudtak betalálni a spanyol kapujába. Ráadásul 2005-06-ban csak 33 alkalommal játszott a Liverpool bajnoki találkozóin. Ezt követően elkerülték a díjak, de 2008-09-ben is 20 clean sheet-el zárt. 2009-10-ben nagy többséggel őt választották meg a Liverpool legjobb játékosának.

2007-től 2012 áprilisáig 183 mérkőzésen védett pihenés nélkül a Liverpool kapujában. Reina nyolc szezonon keresztül őrizte a Liverpool kapuját. A nehezebb időkben is igyekezett helyt állni, a spanyol válogatott igazi mókamesterét egy fantasztikus csapatépítő embernek tartják mindenfelé. Egyáltalán nem véletlen, hogy egy szezon erejéig Guardiola Bayern Münchenje is szívesen látta köreikben a még mindig csak 33 éves kapust.

Bár számos bakijáról is emlékezetes maradt, ahogyan a sunderlandi labda is felejthetetlen, de ennél sokkal több védésének köszönhetően emlékeznek rá Liverpoolban.

6. David James

Íþróttabandalag Vestmannaeyja. Nem, nem őrültünk meg, David James még itt is megfordult pályafutása során, ám annak érdemi részét különböző Premier League csapatoknál töltötte. 40 évesen még 45 bajnoki mérkőzésen védett a Champsionship erőpróbáiban. James karrierjéről sokat elmond, hogy mindössze egy Ligakupa és egy FA Kupa siker jött össze neki. Ám mielőtt lesajnálnánk az angolt, tudni illik, hogy volt olyan szezonja amikor 57 mérkőzésen is pályára lépett. Továbbá a 2008-as Portsmouth FA Kupa sikerében különösen nagy szerepet játszott. Legjobb teljesítménye a Manchester United elleni negyeddöntő, amikor a vörös ördögök csapatának minden próbálkozását védte az Old Traffordon. Az angol válogatott mezét 53 alkalommal is magára ölthette. Az 1,94 méteres magasság mellé atletikus fizikuma is sokat segített igazi profivá érni. James a tipikus kiöklözős kapus stílust képviseli. David 572 mérkőzésével a 4. helyet foglalja el a Premier League rangsorában, már ami a valaha legtöbb pályára lépést jelöli a legnagyobbak között.

5. Mark Schwarzer

Az ausztrál kapuvédő sem lett soha a legnagyobb clean sheet király, de azt hiszem, ezen kevésbé lepődünk meg, hiszen angliai pályafutása érdemi részét a Middlesbrough és a Fulham csapatánál töltötte. A még jelenleg is aktív 43 éves Schwarzer 1997-98-ban a másodosztályba is követte a Boro csapatát, aminek hála (na persze nem csak ennek) még további tíz év élvonalbeli munka következhetett. 2005-06-ban csapatával az UEFA Kupa fináléjáig menetel.

2008-09-ben már a Fulham gárdáját erősítette, mintegy ráérezve arra, hogy korábbi csapata bizony búcsúzni kényszerül a Premier League küzdelmeitől. Mark 41 éves koráig első számú kapus marad Londonban is, azóta pedig beugróként tevékenykedett a Chelsea csapatánál, jelenleg pedig a Leicester City együttesében. Elképesztő mennyiségű, 514 Premier League mérkőzésen szerepelt, ez alatt 152 alkalommal óvta meg kapujától a góltól, ami egyáltalán nem kis teljesítmény a fentebbi csapatok ismeretének fényében. A válogatottal 2006-ban a tizenhat közé jut az ausztrálokkal, ahol a világbajnok olaszok ellen búcsúznak.

4. David Seaman

A legendás David Seaman kitörölhetetlen minden angol futball rajongó emlékéből. A lófarok és a bajusz névjegyévé vált, mára azonban mind a kettő a múlt ködébe veszett. 

Az Arsenal csapatanál három bajnoki címet és négy FA Kupát összeszedő Seaman szintén sokak emlékében igazi bakikapusként marad számon tartva. Mi viszont úgy gondoljuk, hogy az nem lehet véletlen, hogy valaki tizenhárom esztendőn keresztül őrizze Anglia egyik legnagyobb csapatának a kapuját. 75 alkalommal a háromoroszlánosok gúnyáját is magára ölthette. Seaman mindig csendesen tette a dolgát, bár a sérülések kevésbé kímélték őt. Ennek is köszönhető, hogy mindössze 344 mérkőzésen védett a Premier League-ben 12 év alatt, 142 alkalommal nem kapva gólt.

Legemlékezetesebb védése a londoni pályafutásának utolsó évében, egy FA Kupa elődöntőn történt, ráadásul az utolsó percekben sikerült mindezt produkálnia.

3. Peter Schmeichel

A dán óriás. Schmeichel nemzetközi teljesítményét látva Ferguson potom összegért igazolta le a hatalmas szőke férfit, aki már 1991-ben is a világ tíz legjobb kapusai közé lett emelve. Peter nyolc szezont húzott le a vörös ördögök mezében, ez alatt a Manchester United legendájává nőtte ki magát, hiszen tulajdonképpen a klub egyik legsikeresebb időszakának részese lett. Az őrült északi egy olyan kapus volt, amilyenre a sikercsapatoknak szüksége van. Hangos, határozott, a saját testi épségét sem feltő romboló, aki elképesztő reflexekkel volt megáldva. Különösen a Premier League mocskos, kevesebb taktikát igénylő szezonjaiban hozott sokat a konyhára ez a fajta mentalitás.

5 Premier League siker, 3 FA Kupa trófea és ráadásként egy BL siker bővítette trófeagyűjteményét, mindezek mellett pedig Európa trónjára is felült a dán válogatottal 1992-ben. Schmeichel érdemeit talán meggondolatlan tettei és néhány hibája tompítja.

Egy két éves Sporting kitérőt követően Schmeichel előbb az Aston Villa majd az ősi rivális Manchester City csapatába igazolt. Innen is vonulva vissza 2003 tavaszán, nem feltétlenül elnyerve Gary Neville kegyeit. Önmagáért azonban beszéljenek védései.

2. Petr Cech

A hűvös magabiztosság, a halkszavúság is tud erény lenni, sokan alulbecsülik eme csodás cseh kapuvédő tudását.

Petr Cech három alkalommal is elnyerte az Arany Kesztyű díjat performanszainak köszönhetően és bizony a Chelsea nélküle egészen biztosan nem ért volna el ilyen sikereket. Cech első londoni szezonjában egy 1025 perces góltalansági rekordot hozott össze. 2006-ban az IFFHS legjobb kapusa címét is elnyerte. Cseh súlyos fejsérülésének köszönhetően félévet kényszerült kihagyni a 2006-07-es szezonban, visszatérése után azonban hónap Premier League játékosa lett, egy újabb hosszú góltalansági sorozattal. Kapus utoljára ilyen díjat 2000-ben kapott. 2010-11-ben a év játékosa lett a szurkolók szavazatai alapján, 2011-12-ben 56 mérkőzésen lépett pályára a szezonban, ebben az évben nyerte meg a Chelsea csapata a Bajnokok Ligáját, melyben vaskos szerepe volt. 2013-14-ben pedig minden sorozatot figyelembe véve megdöntötte egy bizonyos Peter Bonetti több évtizedes rekordját, 209 kapott gól nélküli találkozóval az összes sorozatot is figyelembe véve. A tavalyi szezonban azonban már csak epizódszerep jutott a Premier League egyik legjobb kapusának, így továbbállt, de Londont nem elhagyva, az Arsenal mezére cserélte trikóját. Mérkőzéseinek felén hálója érintetlen marad.

A magam részéről ezzel a védéssel még mindig nehezen tudok mit kezdeni:

1. Edwin van der Sar

Azért nyerte meg van der Sar ezt a listát, mert a Fulham csapatánál lehúzott négy szezonja alatt a mérkőzések harmadán nem kapott gólt. Edwin mérlege, a 314 mérkőzésen összehozott 134 clean sheet egy nagyon brutális mutató, különösen azért is, mert Premier League mérkőzéseinek 40%-át a Fulham-nél hozta össze.

A Premier League világába 31 évesen, tehát igen későn érkező van der Sar olyan legendás csapatok után húzta magára a londoni újonc mezét, mint az Ajax vagy a Juventus. A Fulham csapatával legjobb eredménye is csak a középmezőny volt a hollandnak. A második nagyon fontos ok a megbízhatóság, a gyakorlatilag hiba nélkül lehozott találkozók tucatja. Ezt igazából már a Manchester United klubjánál bizonyította. Magam aki rendszeres követője vagyok és voltam a United mindennapjainak, egészen ámulattal néztem teljesítményét. Angliai tíz év alatt mindössze két alkalommal kapott egyértelműen bakinak nevezhető gólt. Ha ő állt a kapuban, fel sem merült, hogy bármi baj érhetné a csapatot. Ráadásul 35. évét betöltve is töménytelen számú mérkőzésen játszott, amit 28-30 éves kapusok is megirigyelhetnének. 51-47-44-49 szerepléseket mutatott a számláló a szezonok végén. Mindezek mellett 2008-ig a holland válogatott kapuját is őrizte. A kis híján 2 méteres tulipános, hat szezon alatt 4 bajnoki címet és egy Bajnokok Ligáját is bezsebelt. Az újra életre kelő Manchester United felejthetetlen legendájává nőve ki magát.