mi lett volna ha BL arsenal chelsea manchester united manchester city Lac fikcio

“It has been said that something as small as the flutter of a butterfly's wing can ultimately cause a typhoon halfway around the world.” (Chaos Theory)

“Egy olyan apróság, mint egy pillangó szárnyának rezdülése, akár tájfunt is okozhat a világ túlsó felén.” (Káoszelmélet)

A Techonomic Index szerint a technológiai vívmányok négyből három embert közelebb hoztak a családjukhoz, a Samsung magyarországi reprezentatív kutatása szerint. Egy másik kutatás, amit a napokban olvastam, pedig azt bizonyítja, hogy négyből három ember fél megszólalni a nyilvánosság előtt. Egy harmadik, tegnap végbement, angol tudósok által lefolytatott elemzés szerint, négyből három angol csapat képviselteti majd magát a Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata között. Ez kerek 75%-os teljesítmény, ami egy érettségin erős négyest ér, egyetemen meg gyenge hármast. Hogy ti a négy csapat őszi, nemzetközi kupaszereplésére mit adnátok, a kommentek között várjuk tőletek. Mi inkább arra koncentrálnánk a tovább után, hogy „mi lett volna, ha…” Alternatív hírek, egy másik, párhuzamos univerzumból.

 

Aki látta a Pillangóhatás című filmet, vagy ismeri a káoszelméletet – esetleg jobban szemügyre vette a fenti idézetet – az tudja, hogy az apró történések egy-egy meccsen vagy sorozaton belül, végzetes és örökös következményekkel járhatnak a csapatokra és a szurkolókra nézve. Így is volt a Manchester City esetében is, akik – bár már bebiztosították továbbjutó helyüket a csoportjukban – az első hely szempontjából nem a saját kezükben volt a sorsuk. Mindenképpen nyerniük kellett a Borussia Mönchengladbach ellen hazai pályán, és reménykedniük, hogy a tavalyi döntős Juventus, a Sevilla otthonában vereséget szenved.

Természetesen – bár erős csapat a Sevilla, de – a Juve profibb csapat annál, mint hogy hagyott volna akár csak egy pontot is veszni Spanyolországban: a 25. percben egy védelem mögé belöbbölt labdából és gyönyörű összjátékból Morata szerzett vezetést az Öreg Hölgynek. Bár a második félidőben a hazai csapat a volt Juvés Llorrente találatával egyenlített, a hosszabbítás perceiben, tipikus olasz csapatként behúzta a győzelmet a torinói gárda, ezzel a csoport második helyén tartva Manchester kékebbik felét. A hétfői sorsolás előtt semmit nem lehet jósolni, de annyi bizonyos: a City egyik csoportgyőztes ellen sem mehet majd biztosra. És ahogy a szerencséjüket ismerjük a BL-ben, elég elképzelhető, hogy ismét a Barca vagy a Bayern jöjjön szembe velük…

mi lett volna ha BL arsenal chelsea manchester united manchester city Lac fikcio
Joe Hartnak ismét főhet a feje: újra Európa krémje ellen kellene helytállni a legjobb 16 között

Viszont szurkolni fogunk nekik – igen, így mindnyájan a blog szerzői közül – hiszen egyedüli angol csapatként maradtak állva a legnevesebb európai kupasorozatban. A városi rivális United 3-2-es vereséget szenvedett Wolfsburgban, és mivel az Eindhoven legyőzte a CSZKA Moszkvát, a Vörös Ördögök csak az Európa Ligában folytathatják tavasszal. Ez, van Gaal utóbbi hetekben/hónapokban mutatott formáját nézve annyira azért nem volt meglepő.

mi lett volna ha BL arsenal chelsea manchester united manchester city Lac fikcio
A wolfsburgi vert sereg

Az azonban már sokkal inkább, hogy Arséne Wenger Arsenalja képes volt kiesni az Olympiakosz és a Dinamo Zágráb nevével fémjelzett csoportból. Az utolsó fordulóra kanyarodva a feladat az Ágyúsok saját kezében volt. Minimum két góllal, vagy 3-2 arányban le kell győzniük a görögöket idegenben, és továbbjutónak mondhatják magukat. Bár rettentő sok sérüléssel kellett megbirkóznia az észak-londoniaknak, ez talán tekintve az elmúlt 15 évet már egyáltalán nem újdonság sem a szurkolóknak, sem a szakértőknek. Az viszont bizonyos, hogy ennek a keretnek, ez a görög csapat még a sérülésekkel együtt sem kellett volna, hogy gondot okozzon. Mégis okozott.

mi lett volna ha BL arsenal chelsea manchester united manchester city Lac fikcio
Giroud ezúttal csak egy gólig és egy hatalmas helyzetig jutott

Bár Olivier Giroud ihletett formában játszott és több nagy helyzete is akadt, a görögök kapusa Roberto mindent hárított. Egészen az 50. percig, amikor is Campbell zseniális labdájára érkezett a francia és megszerezte a vezetést a vendégeknek. Az Arsenal ezután is folyamatos nyomás alatt tartotta a hazai kaput, Monreal lövésénél például úgy tűnt, az egyik védő kezéhez ért a labda, de Rizzoli sípja néma maradt. Sok londoni szurkoló fogja még reklamálni ezt a vitatott esetet, de ami tény: a továbbjutás nem itt úszott el, hanem Zágrábban, vagy az Emirates-beli 2-3 alkalmával…

mi lett volna ha BL arsenal chelsea manchester united manchester city Lac fikcio
A Görögországba kiutazó, magyar Arsenal-szurkolók sem voltak
megelégedve csapatuk játékával - szóvá is tették

És hogy teljes legyen az angol katasztrófa: José Mourinho Chelsea-je ezúttal a nemzetközi porondon is bizonyította, hogy az idei nem az ő évük volt és nem is lesz már az. Ezúttal a Porto látogatott a Stamford Bridge-re, ahol a londoni kékeknek már a döntetlen is elég lett volna a csoport második helyéhez. Ez a Bridge azonban már nem az a bevehetetlen Bridge, mint amelyik a tavalyi évben, vagy a 2012-es menetelés alkalmával volt. Mourinho az elejétől kontrákra rendezkedett be, ami a háromvédős portugálokkal szemben nem is volt rossz ötlet. Viszont elől az a Diego Costa kezdett, akinek idén az égegyadta világon semmi nem jött eddig össze. Tegnap sem: már a 12. percben egyedül vezethette a labdát Casillas-ra, aki azonban lábbal hárított, majd Marcano tisztázott.

Alig tíz perccel később a spanyol csatár saját válogatottbeli csapattársán vezette le a szezon összes feszkóját: nemes egyszerűséggel felrúgta a labdát a kezében tartó San Ikert, amiért a bíró azonnal le is zavarta a pályáról. 70 perc emberhátrányban egyik csapat ellen sem egyszerű, de a tegnapi Chelsea-nek a tegnapi Porto ellen egyenesen lehetetlen feladatnak bizonyult.

mi lett volna ha BL arsenal chelsea manchester united manchester city Lac fikcio
Costa tahósága ezúttal kifejezetten sokba került a Chelsea-nek

A vendégek a 60%-os labdabirtoklási fölényüket a 78. percben gólra váltották: a csereként beállt Tello játszott Yacine Brahimihez, aki zseniális mozdulattal, kapásból zúdított védhetetlen lövést Courtois hálójába. José ezután kénytelen volt elővenni szokásos taktikáját hátrányban, jöttek is a felívelések a becserélt Rémy-re, akinek 5 perce lett volna megváltani a világot. Nem sikerült, így a portugál menedzser dicstelenül búcsúzott a Ligakupa után a Bajnokok Ligájából is – és erősen kérdéses, meddig tűri ezt még Roman Abramovics.

Mérleget vonva: mély gödörben az angol labdarúgás, melynek négy elit csapatából mindössze egy élte túl a csoportkört. Külön érdekes, hogy mely csapatok jutottak tovább az angolok kárára. PSV Eindhoven, Olympiakosz, Dynamo Kijev - bár hatalmas múlttal, de annál kisebb jelennel rendelkező csapatok. Elképzelhetetlen, hogy ezután a szégyenletes produkció után ne jöjjenek hatalmas és átfogó reformok a Premier League-ben - szükség lenne rájuk, minél előbb.

Várunk vissza, világ legjobb bajnoksága!