preview jóslat leicester arsenal manchester united

Még van hátra egy kósza forduló, de lényegében véget ért a 2015/2016-os Premier League-szezon. Tudjuk, ki lett a bajnok, tudjuk, kik folytatják jövőre a Championship húsdarálójában, és jó eséllyel a nemzetközi kupaszereplők kiléte is bizonyos, így a pulzusszámunk maximum azon a ponton emelkedhet meg kissé, amikor eldől, vajon emberemlékezet óta először elmarad-e a St. Totteringham Day megünneplése az Andrássy úton. Hajtás után így aztán rendhagyó preview-t tárunk elétek: hamut szórunk a fejünkre, megszaggatjuk ruháinkat, és elismerjük, mi sem értünk jobban ehhez a gyönyörű játékhoz, mint Bognár György és Puhl Sándor szerelemgyereke.

 

Augusztus elején volt egy kósza ötletünk arra vonatkozóan, hogy akkor mi majd jól megmondjuk a tutit, és előre írásba adjuk, mi fog történni az előttünk álló szezonban. Ez aztán annyira jól sikerült, hogy lényegében tökéletes hatásfokkal működő lakmuszpapírt készítettünk, csak éppen ellenkező irányban: amit mi leírtunk, annak szinte bizonyosan a komplett ellentéte következett be a valóságban. Ezen a ponton akár arra a következtetésre is juthattunk volna, hogy letesszük a lantot, és életünk végéig bocsánatkérő posztokat írunk televíziós szakértőknek címezve, de ehelyett – merő önzőségből – azt a megoldást választottuk, hogy inkább jól kiröhögjük magunkat. Nos, íme az eredmény, természetesen kérdésenként elővezetve, hogy biztosan ne maradjon ki a szórásból semmi.

preview jóslat leicester arsenal manchester united

Ki ellen lesz idén kampány, azaz ki nyeri a bajnoki címet?

Rögtön elsőre sikerült megmásznunk a hozzáértés hegységének képzeletbeli Csomolungmáját, tizenegy akkori állandó szerzőnkből – azt most hagyjuk, hogy pontosan mennyiből lett ezek közül valóban állandó szerző, khm – ugyanis öten a Chelsea címvédésére tippeltek, ketten a City és a United révbe érését várták, egy-egy blogger pedig a Liverpool és az Arsenal játékosait látta maga előtt kupaemelgetés közben. Ilyen erővel tényleg lehetett volna akár a Leicester győzelmére is tenni, ez érthetetlen okokból azonban senkinek nem jutott eszébe a csapatból. A pálmát ezzel együtt mc_deere vitte, aki egy jóslatába mindjárt két röhejes melléfogást is belesűrített azzal, hogy volt lélekjelenléte bepötyögni a következő sorokat:

„Mourinho első eljöveteléhez hasonlóan most is behúz zsinórban kettőt, hogy aztán a United egy újabb nagy korszaka következzen a bajnokságban.”

Kik szereznek jogot a BL-indulásra?

Itt kicsit bajban vagyunk – pedig más kérdéseknél sem rózsás a helyzet -, mert egyelőre még nem biztos, hogy a City vagy a United ér-e oda a selejtező szalmaszálát jelentő negyedik helyre. Sőt, az EL megnyerése árán még a Liverpoolból is lehet BL-szereplő jövőre, bár a kérdés nyilván nem erre, hanem a bajnokság első négy helyezettjének kilétére vonatkozott anno.

Nos, a Leicester nevét itt is hiába keresitek, azt ellenben Chester, Mark, mc_deere, és Lac is kottára eltalálták, hogy a City-nek kell majd selejteznie a nagyfülűért jövőre. Sőt, az Arsenal bronzos helyezése is kedvelt tipp volt, Lac egyenesen Wenger egyik legkomolyabb érdemeként hivatkozott arra, hogy mindig ott van az élmezőny mögött, Costigan pedig ráhibázott, hogy rendkívül kiegyensúlyozott szezon lesz ez a mostani. Kár, hogy aztán minden hitelét eljátszotta azzal, hogy Rodgers-féle Poolt jósolt a negyedik helyre.

preview jóslat leicester arsenal manchester united

A kiesők

„Nincs az az isten, hogyha egy csapat megbízik Ranieriben, az ne rázza meg a pofonfát” – baszta rá mindjárt mind a két kezét az asztalra Chester, hogy aztán a többieket is szépen belevigye a hülyeségbe, és 11 szerzőből 10-en tippeljék kiesőnek a Leicestert. Mc_deere itt is elemében volt - a second season-szindrómát is ráhúzta Ranierire - és még a Leicesterrel megengedőnek tűnő Mark is belefoglalta jóslatába, hogy karácsony előtt mindenképp ki kell hajítani az olasz edzőt a bennmaradás érdekében. Az egyetlen hozzáértő newsee maradt, aki cserébe a Villa alászállását is előre kiszimatolta, a Norwich megmenekülésére hagyva a kötelező melléfogást. Psychocska szerint a tavalyi Leicester kész csapat volt, amit Ranieri szét fog verni, de többekkel egyetemben ő is kiesőnek várta a teljes csapatát lecserélő Watfordot. A Villa kipottyanása népszerű jóslat volt, mellettük a Sunderland és a Norwich is gyakorta előkerült a tippekben, viszont a Newcastle ilyen mértékű öntökönszúrására egyedül Chester látott néminemű esélyt.

Ki éli meg a negyeddöntőket Európában?

Ha lenne közösségi Alaptörvényünk, külön asztalkát farigcsálnánk a besztlíg hashtagnek. Ebből a szempontból kimondottan érdekes volt, hogy mit gondolunk arról, hányan jutnak majd el az európai kupák negyeddöntőibe a földkerekség legjobb ligájának csapatai közül. Nos, a tippjeink talán itt ültek leginkább, bár psychocska "idén bent lesz mind a négy" jóslata azért jelentősen mellé ment, és hát mc_deere is hiába várt 2-3 angol reprezentánst a BL legjobb nyolc csapata közé, ebből végül csak egy lett. Lac egyenesen öt angolt jósolt európa tizenhatja közé, ez az optimuzmus már akkor is túlzónak tűnt, de az élet még a vártnál is csattanósabb pofont helyezett el a szerkesztőség arcára. A legtökélestesebb tippet erre a kérdésre Chester adta le, aki korrektül beletrafált, hogy mind a két sorozatban lesz angol a negyeddöntő mezőnyében, igaz, konkrétabb jóslatokba nem bocsátkozott.

preview jóslat leicester arsenal manchester united

További kérdések

Hogy kin röhögtünk a legnagyobbat, az nyilván szubjektív, de érdemes végigmenni azon, ki mit várt ettől a szegmenstől a szezon előtt. Chester itt is telibe trafált, Rodgers hollywoodi mosolya valóban eltűnt a liverpooli kispadról még a téli hajtás előtt, ezzel együtt pedig azt a newsee-t is a földig alázta, aki a hasonló jóslatokba bocsátkozó drukkereken tervezett hatalmasakat hahotázni. Lac szintén Chester pártjára helyezkedett, ő ráadásul Klopp kinevezését is előre meglátta fényleni az üveggömbjében. Azoknak is igazuk lett, akik az Arsenal környékén kereskedtek, Dr. Rudeboy-t érdemes idézni ezen a ponton: "az Arsenal elleni voodoo átok nem múlik el, mindegy, milyen orvosi stábot szereznek, Wenger pedig egyre több fekete kabátot tép szét a sajtótájékoztatóin." A Leicesterről itt sem esett szó.

Az évad legjobb játékosának megtippelésekor valamilyen érthetetlen oknál fogva senki sem tippelt Mahrezre - ebből is látszik, hogy a bloggazdáknak halvány lila segédfogalmuk sincs erről a sportágról, na -, ellenben minden második ember Hazard-ba helyezte a bizalmát. Mc_deere megemlítette Agüerót, newsee Kane-t, a poolosok közül páran Coutinhóban is bíztak, de összességében ezen a ponton is testületileg futott lyukra a teljes szerzői gárda. Jelentkezzen, aki meglepődött.

preview jóslat leicester arsenal manchester united

Az év edzőjének kilétét egyelőre homály fedi, de valószínűleg hamarabb találnak perui indiánokból álló kolóniát a Marson, mint, hogy megfosszátok ettől a címtől Claudio Ranierit, a bajnok Leicester olasz mesterét. Rá természetesen senki nem tippelt előzetesen, ellenben Monk, Koeman, Pardew - lol, mc_deere - és Wenger, valamint (dobpergés) LvG neve is felbukkant a valószínűleg nem gyenge tudatmódosító szerek hatása alatt bepötyögött válaszok között. A megfejtéshez a legközelebb Rudeboy állt azzal, hogy említésre méltatta Bilic-et.

A legjobb fiatal játékost eltalálni tényleg művészet lett volna, főleg, mivel Angliában 24 éves kor alatt mindenkit ebbe a kategóriába helyeznek a zsurnaliszták, miközben a blog szerzői láthatóan sokkal fiatalabb ígéreteken törték a fejüket előzetesen. Elhangzott Bamford, Iheanacho - ez közel volt azért - , Ayozé Perez, Ibe, és természetesen Depay neve is, csak éppen szerencsétlen Dele Alliról feledkezett el mindenki.

Az FA-kupa győztesét egyelőre nem ismerjük, szóval nem mondanánk verdiktet a tippek fölött - Chester nagyon jól áll a Palace miatt, de a United sikerét is többen megorrontották a szerzők közül - a Ligakupás jóslatokon viszont simán lehet merengeni. A City végső győzelmét egyedül Def Maybe szagolta ki előre, a többiek a Swansea, a Soton, a WHU, a Newcastle, a United, és egyéb középcsapatok sikerében reménykedtek.

preview jóslat leicester arsenal manchester united

Bold predictionben Mark vitte a prímet, bár kicsit túlbecsülte Rodgerst azzal, hogy csak féltávnál ültette le a helyére Kloppot. Newsee a WHU-t próbálta vuduzni, de ma már csak nevetni lehet azon, hogy nem várta őket a top15-be sem, de mc_deere is megégette magát azzal, hogy Sanchez Florest gondolta az első kivágott edzőnek. Ki kell még emelni psychocskát, aki arra tippelt, hogy Ings lekötözi Kane-t az idei gólversenyben, és Adebayor is lekörözi Bentekét. Egyik sem jött be, és egy majdnem gól mellé (Payet-é a legtöbb gólpassz), Denyke is csak egy hatalmas luftot tudott hozzátenni azzal, hogy Falcao számára 10+ gólos szezont jósolt.

És akkor egy kicsit erről a fordulóról

A nagy kérdések szépen eldőltek az utolsó játéknapra. Oké, az Arsenal még lehet második, sőt, a United is befuthat negyediknek - egyik sem fog -, de sem elől, sem hátul nem nagyon emelkedik már meg a pulzusa senkinek a tabellát vizsgálgatva. Örömjátékot és szép levezetést várunk a fiúktól, egyúttal pedig egy kis megkönnyebbülést magunknak. Hatalmas darálás volt az idei év, így mi most néminemű örömmel vesszük le a lábunkat a gázpedálról, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk a magazinszerű anyagoknak és a kidolgozott elemzéseknek.