angol foci premier league besztlíg sport futball foci rúgd és fuss championship bolhapiac arsenal city mustafi hart bravo

Utolsó napjához ér az átigazolási időszak, tankolják a helikoptereket, izzik a Twitter, egyszerre nyitja a pénztárcát kicsi és nagy, miközben szép csendesen már több mint 1 milliárd elköltött font fölött járnak a PL csapatai. A nagy hajtás előtt veszünk egy mély levegőt, és átnyálazzuk az eddigi érkezőket, természetesen megtartva jó szokásunkat az osztályozással kapcsolatosan is.

 

Everton (net spend: +2.72 millió font)

Yannick Bolasie (£25m)

Mark29: Nagy pénz, de jó üzlet. Bolasie a Crystal Palace üde színfoltja volt az elmúlt években, és teljesen biztos vagyok benne, hogy Ronald Koeman jól tudja majd használni. A játékosnak is előrelépés, és a Palacenak is kellett a pénz az egyéb tranzakciókra. Elvileg mindenki jól járt. (A)

king_aranarth: Ismét én húzom ki a gyufát , de ezt az igazolást nem értem (majd elmagyarázzátok a kommentek között). Az Everton éppen eddig se állt rosszul szélsőkkel, de az öregedő Lennon, a hangulatember Deulofeu és az ideggyenge Mirallas mellé elfér egy 27 éves, rutinos PL  játékos. De miért a kongói? Főleg 25 millióért? Mert gyors? Alig lő gólt, ami a posztja miatt még megbocsájtható, meg erre tartják Lukakut, de Bolasie gólpasszokat se ad (három teljes szezon alatt 13 assziszt a PL-ben)!  Az ügynöke egy zseni. (C)

mc_deere: Eszelősen drága volt, és nem is igazán látom be, hogy miért kellett Koemannak még egy ostoba cselgép Deulofeu mellé. Az Everton eddig nagyot ment az átigazolási piacon, de ez most a legnagyobb jóindulattal is csak egy gyenge közepes transzfer, pláne ár-érték arányban. (B-)

angol foci premier league besztlíg sport futball foci rúgd és fuss championship bolhapiac arsenal city mustafi hart bravo

Burnley (net spend: - 11 millió font)

Steven Defour (£7.35m)

psychocska: Nagy fogás egy friss feljutónak, igaz, meg is kellett fizetni érte rendesen. Klubrekord igazolás, aki a pálya közepén érzi magát legjobban és szokása aktuális csapatának legnagyobb riválisához szerződni. Ha nem jön be, irány a Blackburn. (B)

mc_deere: Ferguson liblingje is volt egy időben a srác, és bár a sérülések rendesen kicsinálták, a Burnley-nek nagy erőssége lehet. Egy elképesztően suta és egydimenziós középpálya közepén kell majd hoznia némi kreativitást, de legyünk őszinték, nem lesz egyszerű dolga. (B+)

Watford (net spend: - 40 millió font)

Younes Kaboul (£3m)

Mark29: Amikor a Sunderlandbe igazolt, jót mosolyogtam. Aztán a végén ő mosolygott, mert bennmaradtak, és tulajdonképpen hiba nélkül hozta az agyatlan középhátvéd szerepét. Mert hogy az is. Nyilván ő már nagyon nem tud magasabb szintekre lépni, de elvileg haladás, hogy egy kiesés ellen menekülő klubtól egy olyan csapatba igazolt, amely tavaly simán bennmaradt. Az már más kérdés, hogy idén mi lesz a sorsuk. Kaboulnak ez egy A-s igazolás, a Watfordnak viszont maximum ingyen lett volna az. (C)

king_aranarth: az 5 éve még válogatott Kaboul már 2009-ben Ledley King mellett pallérozódott a Spurs-ben és Vertonghen érkezésekor óriási reményeket tápláltak a szurkolók, hogy éveken át jól nevelt falat játszik majd az elegáns belga mellett. Ehelyett nagyon megsérült, majd megint nagyon megsérült és mire felépült, lassabb lett mint valaha volt. Ez azért különösen nagy probléma, mert soha nem volt éppen gyors. Nagy, kemény, jó napjain ütközik és pusztít, fejel és takarít, nem is durva, de 30 évesen nem fogja megváltani a világot. Bár azt nem is 3 milliós igazolásoktól várják - még Watfordban sem. Kaboul egy iparos, akiben 1-2 meccset leszámítva nem fognak nagyot csalódni. (C+)

angol foci premier league besztlíg sport futball foci rúgd és fuss championship bolhapiac arsenal city mustafi hart bravo

Roberto Pereyra (£13m)

psychocska: Mazzarri előszeretettel tolja a 352-t a PL-ben is, Pereyra pedig már játszott ilyen játékrendszerben Udinében és a Juvéban is. Capoue-val és Behramival masszív triót alkothat majd a középpályán, de ha a szükség úgy hozza, a széleken is bevethető lesz. Jól cselez, remekül ad be és ha a sérülések elkerülik, kulcsembere lehet a Watfordnak. (B+)

Stefano Okaka Chuka (£5m)

mc_deereRoma-nevelés, és a fél Serie A-t körbehaknizta már, sőt, kölcsönben még a Fulhambe is eljutott, de igazából sehol nem váltotta meg a világot. Nem véletlenül: a bójacenter tipikus példánya, aki megfelelő kiszolgálás mellett lő néhány gólt, de amúgy inkább azért kell a pályára, hogy lefárassza az ellenfél középső bekkjeit. 5 millióért, egy egészen tisztességes belgiumi évad után viszont nem rossz vétel, főleg, hogy Deeney és Ighalo mögött szinte biztosan jobbára a padot fogja melegíteni. (B-)

Daryl Janmaat (£7.5m)

Mark29: Janmaat érdekes figura. Kicsit mintha skizofrén lenne. Newcastleben volt, hogy ő játszott a legtöbb szenvedéllyel, de olyan is előfordult, hogy kb. semennyire nem érdekelte, hogy mi folyik a pályán. Egy csomó gólpasszt adott, gólokat is lőtt, viszont elemi védekezési hibái voltak, amik negatívan befolyásolták sok meccs végkimenetelét. Néha, szezononként 1-2 alkalommal elborult az agya, és csak a zuhany alatt higgadt le, a jól megérdemelt piros lap után. Egy jobbhátvéd, aki jobban támad, mint védekezik. Jó játékos, de nem top játékos. Ez Daryl Janmaat, a szegény ember Matthew Mcconaughey-je, aki most szarkából lódarázs lett. (B)

mc_deere: Van Gaal 3-5-2-es holland válogatottjában baromi jól nézett ki, azzal adta el magát Newcastle-be is. Most, hogy Mazzarri keze alatt újra ebben a formációban tolhatja, szerintem megint nem lesz rossz, és a Watford is sokat nyer vele, mert a jelenleg a posztján játszó Amrabat sokminden, csak nem elit wingback. (B+)

angol foci premier league besztlíg sport futball foci rúgd és fuss championship bolhapiac arsenal city mustafi hart bravo

Kenedy (kölcsön)

mc_deere: Kissé meglepő, hogy Conténak nem volt rá szüksége legalább a rotációban valahol, bár ha onnan nézzük, hogy Londonban most nincs európai bohóckodás, akkor talán érthető, hogy több játéklehetőséget akarnak adni neki. Erre mondjuk Watfordban nem biztos, hogy sok esély kínálkozik: Kenedy posztja az olaszos 3-5-2-ben nem létezik, balfutóként pedig a csapat talán legjobb emberét, Holevaszt kellene a padra szorítania. Sok sikert hozzá. (B-)

Sunderland (net spend: -8 millió font)

Steven Pienaar (FA)

Mark29: David Moyes volt Pienaar utolsó esélye, hogy még egy kicsit a PL-ben maradhasson. Az Evertonban éveken át együtt dolgoztak, ismerik egymást. Sokkal inkább az “öltözőbe” igazolták, mint a pályára, habár az biztos, hogy rutinos, (egykor jó) játékos érkezett a dél-afrikai személyében. Mindenki jól járt ezzel az üzlettel. (B+)

king_aranarth: A Sunderland nem kockáztat semmit Pienaarral, ő pedig 34 évesen tovább szagolhatja a PL légkörét. Sokkal nagyobb karrier nézett ki neki, amikor 10 éve elhagyta az Ajaxot. (B-)

psychocska: 2008-ban vagyunk? Érteni vélem, hogy a sok fiatal közé kell a rutin, de Pienaar már rég túl van a csúcson. (C)

angol foci premier league besztlíg sport futball foci rúgd és fuss championship bolhapiac arsenal city mustafi hart bravo

Javier Manquillo (kölcsön+vételi opció)

psychocska: A manchesteri akadémiáról lenyúlt Love nem volt rossz az első két fordulóban, de a spanyol nyilván jobb játékos. Rögtön övé is lett a kezdő jobbhátvéd poszt és ez valószínűleg így is marad a szezon hátralévő részében. (B)

Crystal Palace (net spend: -11 millió font)

Christian Benteke (£27m+bónuszok)

Mark29: A Bolasie-ért kapott pénzt egy az egyben betolták Benteke árába, plusz még ráfizettek egy kicsikét. Így most már Connor Wickham mellett még egy bója ténfereg majd a pálya első harmadában, miközben két gyors ember (Bolasie, Gayle) távozott. Bravó Pardew! A táncoló ezüstróka azonnal le is nyilatkozta, hogy mennyire boldog, hiszen anno a Newcastlebe is le akarta igazolni a belga óriást, de ott a vezetőségtől nem kapott rá engedélyt. (lehet, hogy Mike Ashley mégsem olyan hülye?) Benteke mindenesetre megérkezett (még ha elsőre nem is nagyon tudta, hogy melyik klubba igazol) és az biztos, hogy jobb teljesítményt nyújt majd, mint Liverpoolban. Sőt, talán még jobbat, mint anno az Aston Villában. Végül is tehát mindenki megkapta, amit akart, csak az ár egy kicsit borsos volt. (B)    

angol foci premier league besztlíg sport futball foci rúgd és fuss championship bolhapiac arsenal city mustafi hart bravo

king_aranarth: Bentekét Bolasie-ért!? Nekem nagyon tetszik ez az igazolás. A belga ugyan lassabb, de két-háromszor több gólt szerez mint a kongói. Az Aston Villában nyújtott teljesítményét (ha nem is az első, 19 gólos, de az azt követő 10-13 gólos szezonokat, amiket még az agyonszidott ‘Poolos korszakában, kevesebb játékidővel  is majdnem megismételt) simán hozni fogja, márpedig Pardewnak most ez kell. 10-15 gól. Az agysebész Townsend kapja a kötényeket rohangál a szélen, Benteke meg várja középen a labdát, hogy jó legyen. Cserepótló vétel. (A-)

stanleykubrick: Ennek a felét, ha megéri az úriember, a Palace számára kell egy góllövő, viszont az ára nincs rendben Benteke tudásával. Ráadásul ilyenkor az a legkiakasztóbb, hogy szinte nehezen hiszed el, hogy nem találtak akár a spanyol vagy olasz piacon más játékost, aki ennek a feléért eljött volna és nem lett volna rosszabb vétel. (C-)

Loic Remy (kölcsön)

psychocska: Benteke után sikerült még egy outcast csatárt találnia Pardew-nak. Kérdés, vajon lesz-e olyan formáció, ahol ketten egyszerre lesznek pályán, mert az - papíron legalábbis - rengeteg gólt jelenthet a Palace-nak. Nem rossz játékos Remy, ha megkapná a folyamatos lehetőséget, 10 dugó simán benne van. (B)

mc_deere: A liga egyik leginkább alulértékelt támadója. Ha egészséges tud maradni, Wickhamet simán kiszoríthatja Pardew 4-4-2-jéből, és Bentekével párban előadhatják a technikás előkészítő csatár + gólfosó bója páros műsorszámot. Nagyjából 20 bajnoki gól simán benne van ebben a duóban, ez pedig a sima bentmaradást fogja jelenteni a Selhurst Park népének. (A-)

West Bromwich Albion (net spend: -9.5 millió font)

Brendan Galloway (kölcsön)

Mark29: A fiatal tehetséget a Championshipből az Aston Villa és a Newcastle is kereste, de végül a WBA lett a befutó. Kisebb konkurencia, kevesebb meccsen több játéklehetőség. Logikus választás, kérdés, hogy mentálisan hogyan hat rá a Pulis féle anti-focis West Brom, akiknek most már tényleg kijárna, hogy a kiesés ellen kelljen küzdeniük. (C)

stanleykubrick: Nagyon jó döntés volt a kicsit lassú, kicsit öreguras védelembe bedobni egy ilyen fiatal játékost. Galloway szélen és középen is bevethető, és szépen hozza az elvárt magasságot is, (1,86 m) ráadásul a támadásokban is ütemesebben tud besegíteni, mint bármelyik jelenlegi WBA védő. (A-)

angol foci premier league besztlíg sport futball foci rúgd és fuss championship bolhapiac arsenal city mustafi hart bravo

Nacer Chadli (£13m)

psychocska: Pulis ugyan képes olyan csapattal is pontokat szerezni, amiben a kreativitás írmagja sincs meg, de azért mégis könnyebb, ha az embernek van olyan támadója, aki képes góleseményt előidézni. Chadli ilyen játékos, aki ráadásul a balszélen kívül a csatár mögötti másik két támadó posztot is el tudja játszani. Szép nagy darab gyerek, úgyhogy nem lesz problémája a Pulis-futball elsajátításával sem. (B)

Mark29: Mi motiválhat 2016-ban egy technikás, kreatív játékost, hogy a West Bromwich Albionba igazoljon? A pénz? Nem tudjuk, mennyit fog keresni. Az állandó játéklehetőség? Ez már inkább. Hogy teljes egészében rá épülhet a támadójáték? Na igen, a hiúságnak ez biztosan jót tesz. Ebben a transzferben Pulis és a WBA nagyon jól jártak, a Spurs amúgy sem acélos kerete jelentősen gyengült, Chadli pedig komoly kihívás előtt áll. Kilépett a komfort zónájából, és mostantól készülhet arra, hogy egy egész csapatot kell a vállán vinnie. (B+)

king_aranarth: Ezt a transzfert a Spurs csúnyán meg fogja bánni. Hiába került ki a kezdőből és szorult egyre jobban a perifériára Chadli, a képességei alapján helye volt a keretben és szükség is lenne rá, mert vészesen nincsen mélység a Tottenhamnél. A sokkal több játéklehetőség azonban csábítóbb volt számára, mint kiegészítő emberként részt venni a rotációban. A WBA egy technikás, rutinos játékosra tett szert viszonylag olcsón, akitől nem csak gólpasszokra, de átlövésekre és gólokra is számíthat. (A-)

stanleykubrick: A West Bromwich számára ennyit simán megér egy olyan játékos, akiben még van 3-4 jó év. A birminghami együttesből nagyon hiányzik a kreativitás, 1-1 olyan játékos, aki képes lehet eldönteni a tipikusan dögunalmas 0-0-ás találkozókat. Pulis csapatánál pedig erre elég lehet egy rafkós assziszt vagy egy jól betekert szabadrúgás. (B)

Manchester City (net spend: -164 millió font)

Claudio Bravo (£17m)

king_aranarth: De mi lesz Veled, Joe Hart? És mi lesz Veled, öltöző? Az előbbi kérdésre egy magabiztos, mosolykísérte vállrándítás és Torino lett a válasz, hiszen Bravo jobb, mint az angol, aki egészen Olaszországig menekült. Plusz szempont, hogy Guardiola ragaszkodik ahhoz, hogy lábbal is magabiztos legyen a középhátvédje a kapusa, lévén rendre bevonják a passzjátékba. Pep a második kérdésre is talál választ (mindenki álljon be a sorba, dolgozzon mint az állat, így az eredmények is jönnek), akkor ott se lesznek gondok. Ha a chilei 3-4 évvel fiatalabb lenne, akkor ez sima A+ transzfer, de egy vastag A-t így is megér. (A)

angol foci premier league besztlíg sport futball foci rúgd és fuss championship bolhapiac arsenal city mustafi hart bravo

psychocska: Ha City igazolás, akkor én vagyok az ügyeletes fikagép, de nincs mit tenni. 33 éves kapusért sikerült kiszurkolni annyi pénzt, aminél többet összesen csak három kapusért fizettek, ever. Persze, jó kapus, lábbal pedig még jobb, de én ezt inkább érzem egy Svejni-féle belépőnek Pep részéről. Nem Hart volt a babakékek sikerességének legnagyobb akadálya, mégis vele sikerül elbánni a legcsúnyábban. Klublegenda volt vagy mifene. (C)

stanleykubrick: Nagy fogás, 3-4 jó év még simán benne van Bravóban, aki meghatározó alakja lehet a Pep-féle Manchester Citynek. Ráadásul mérföldekkel jobb kapus, mint Joe Hart és még az arca sincs akkora, mint az angolnak. Ez bizony egy első osztályú fogás. (A)

Arsenal (net spend: -91 millió font)

Shkodran Mustafi (£35m)

Mark29: Elsőre a tökéletes igazolás Wengernek. Meg másodikra is. Az albán felmenőkkel rendelkező világbajnok hátvéd eddig inkább a latinos vonalon mozgott. A Serie A és a La Liga után érkezik Angliába úgy, hogy stabil német válogatottként soha nem lépett pályára felnőtt meccsen a Bundesligában. A Premier League légköre ellenben ismerős lehet neki. A hamburgi utánpótlás nevelésből került 17 évesen az Evertonba, ahol egy év múlva megkínálták egy három éves szerződéssel a felnőtt csapatnál. Igaz, hogy összesen egy mérkőzésen szerepelt csak (az sem bajnoki volt), viszont ettől függetlenül nem lesz megszeppenve. Az ára borsos, de az Arsenalnak ezt az összeget is megérte. (A+)

stanleykubrick: A Manchester United csapatánál is simán el tudtam volna nézni a srácot, az Arsenal számára pedig hosszabb távon is szükség volt egy fiatal középhátvédre. Az ára a megszokott PL-árakhoz képest szintén nem feltétlenül galád. Nagyon kíváncsi leszek a német játékára Angliában. (A+)

angol foci premier league besztlíg sport futball foci rúgd és fuss championship bolhapiac arsenal city mustafi hart bravo

Lucas Perez (£17m)

mc_deere: Az angol sajtóban elterjedt róla, hogy ő a szegény ember Vardy-ja, de ez egyáltalán nem igaz. Oké, nem suta a kontrákhoz, de inkább klasszikus, az összjátékban is használható spanyol támadó: technikailag tökéletesen képzett, tud passzolni és labdát vezetni, de a védekezéshez és a párharcokhoz ezen a szinten vélhetően nem sok köze lesz. Ennyi pénzért Giroud mögé nem tűnik rossz választásnak, más kérdés, hogy vajon nem-e inkább a francia gólem elé kellett volna hozni valakit. (B).

West Ham United (net spend: -43 millió font)

Simone Zaza (£5m kölcsön + bizonyos meccsszám után kötelező £20m opció)

stanleykubrick: Mindenképpen egy erőteljes lépés ez a West Ham United csapatától, viszont a döntés teljesen indokolható. A rutintalan, a rosszul teljesítő és a sérült támadók között Zaza lehet a vezér, persze ehhez fel kell venni a Premier League ritmusát. Ez a kölcsönbe vételi opció pedig arra is lehetőséget ad, hogy bizonyos trükközéseket vethessen be a West Ham, ha mégsem lenne olyan álomszerű a románc. (A-)

Mark29: Csak a tizenegyeseket hagyja meg Payetnek! Viccet félretéve, Zaza egy nagyon jó focista, aki a sassuolós berobbanását követően méltánytalanul kevés lehetőséget kapott a Juventusban. Ezzel a transzferrel mindenki jól járhat. (A)  

mc_deere: Borzasztóan közepes játékos, aki csak azért tűnhet erősítésnek, mert Andy Carrollhoz kell mérni a képességeit. A kölcsön miatt védhető valamennyire ez az üzlet, de ez a srác sokadik ránézésre sem ér 20 millió fontot - igaz, láttunk már olyat, hogy egy középszerű olasz tank meglepően jól húzott a PL-ben. Pelléből azonban csak egy volt, ez a deal pedig méretes bukta lesz a WHU-nak. (C-)

angol foci premier league besztlíg sport futball foci rúgd és fuss championship bolhapiac arsenal city mustafi hart bravo

Southampton FC (net spend: +24.3 millió font)

Sofiane Boufal (£16m)

psychocska: Volt szerencsém háromból kétszer látni a Sotont, és nem volt túl bíztató egyik sem. A támadó harmadban Tadicson kívül senkiben nincs váratlan, ezen igyekeznek most változtatni a kis marokkói leigazolásával. Bármelyik támadóposzton bevethető, gyors és rettentő jól cselez, amit ez a cucc is kiválóan szemléltet. Gyakran hajlamos viszont túlkomplikálni a helyzeteket, nem elég neki, ha egyszer forgat meg valakit. Ezen kell majd változtatnia, amiben a fiatalokkal általában remekül bánó Puel lesz segítségére. Miatta megéri majd Soton meccseket nézni, engem ezzel megvettek. Természetesen klubrekord ez is. (A)

mc_deere: Igazi trademark cselgép, a lelkét eladná egy bőrért, ez pedig nem teszi épp a leghasznosabb játékossá. Van benne kockázat, mert simán lehet, hogy amennyiben nem növi ki az önzőséget, akkor zsebre rakják a PL benga védői, de ha valaki, akkor a francia merítést kívülről-belülről ismerő Claude Puel tudja, hogyan lehet belőle kihozni a maximumot. Valami azt súgja, hogy ha a marokkói beválik, akkor a Soton komolyabban is belecsap majd a lecsóba a gall piacon. (B)

angol foci premier league besztlíg sport futball foci rúgd és fuss championship bolhapiac arsenal city mustafi hart bravo

Hull City (net spend: -8 millió font)

Ryan Mason (£8m)

mc_deereA Hullnál korábban elég jól bejöttek a Spurs levetett cuccai (Livermore, Huddlestone), ezt a vonalat akarják folytatni Mason beszákolásával is. A kiscsapat oldaláról ez egy remek deal, de hogy a Tottenham mi az ördögöt véknyít még mindig az amúgy sem túl vastag keretén, miközben négy fronton is helyt kell majd állnia a szezonban, az baromi nagy rejtély. (A)

Will Keane (£1m)

psychocska: Jó ideig ő volt a manchesteri akadémia régóta várt csatártehetsége, de szerencsétlenségére amint meglett volna az esélye a nagycsapatba kerülni, súlyos térdsérülést szenvedett. Akkoriban sokan az új van Nistelrooyt látták a fiatal angolban, aki valahogy mindig jókor volt jó helyen a kapu előtt. Felkészülési meccseken és u21-es bajnokikon rendszeresen szórta a gólokat, a Champoban viszont nem igazán tudott alapemberré válni. Phelan végig követhette manchesteri karrierjét és nyilvánvalóan emiatt lát benne fantáziát. (C)

angol foci premier league besztlíg sport futball foci rúgd és fuss championship bolhapiac arsenal city mustafi hart bravo

Middlesbrough (net spend: -21.25 millió font)

Calum Chambers (kölcsön)

mc_deere: Két éve 17 millió fontot szurkolt le érte Wenger, és úgy tűnt, ő lesz a tökéletes squad player az Arsenal hátsó szekciójába. Bár a sérülések rendszeresen utolérték a gúnárok védőit, Chambers mégsem tudta nélkülözhetetlenné tenni magát a rotációban, és bár még csak 21 éves, ezzel a kölcsönadással szerintem bebizonyosodott, hogy könnyűnek találtatott a topklubok szintjén. A Boro mondjuk nem fog vele rosszul járni. (A-)

Az utolsó napos őrületet elsősorban a Twitteren fogjuk lekövetni psychocska jóvoltából, ha nem akarsz lemaradni semmiről, akkor érdemes folyamatosan nyitva tartanod bennünket, és figyelni, miről csiripelünk.