powerranking premier league Lac chelsea conte arsenal liverpool besztlíg

Eltelt egy hónap, úgyhogy itt az ideje visszatérni a négy héttel ezelőtt belengetett Power Rankinghez. Az élen nagy meglepetéssel nem fogunk tudni szolgálni, de a mezőnyben feltűnik egy-két szupernova ismét, hogy aztán december végére nagy valószínűséggel mindenki a helyére kerüljön. Hajtás után a részletek.

 

20. Hull City (1-1-2, +0)

powerranking premier league Lac chelsea conte arsenal liverpool besztlíg
Dawson jó kapitányhoz méltón a saját kezébe veszi az irányítást.

Hacsak valami eget rengető nagy változás nem áll be, a Hullnak bérelt helye lesz a huszadik helyen a PR-ben. Bár az idén szeszélyes Southampton ellen jók voltak három pontra és Pulis ellen is jött egy Dawson fejesgól a semmiből, ez nálunk nem elég arra, hogy PL-re érdemesnek tartsuk a klubot. Hab a tortán, hogy az utóbbi időben a tulajdonosra mérges szurkolók is egyre el-elmaradoztak a KCOM stadion lelátóiról. Nem fognak hiányozni.

19. Swansea (1-1-2, -1)

Már egy hónapja is írtam, hogy a Swansea csak azért nem csontutolsó, mert a Hull még náluk is töketlenebb. Ez még mindig áll, és továbbra sem látszik semmiféle garancia arra nézve, hogy Bob Bradley képes lesz megtörni a Fer-átkot.

18. West Ham United (0-2-2, -4)

Bilic jó nagy slamasztikába került a tavalyi fasza kis idény után, amiben nagy szerepet játszik, hogy a kulcsemberei fáradtak, vagy sérültek, neki meg semmi ötlete arra, hogy hogyan lehetne ezt áthidalni. Öt meccse képtelenek nyerni, cserébe képesek voltak nyert állásból 5 perc alatt kiszopódni a White Hart Lane-en, és csak az Old Traffordról elcsent pont villantott meg valamit a tavalyi csillogásból.

17. Leicester City (0-1-3, -5)

powerranking premier league Lac chelsea conte arsenal liverpool besztlíg
Nem csoda, hogy Jamie Vardy nem találja a kapu irányába vezető utat...

Mondhatnánk, hogy odakerül a Leicester lassan, ahová tavaly vártuk őket, de azért nem lenne ez olyan nagy elégtétel. Ranieri kerete ennél bőven többre képes - mi egyelőre a négyes kettős terhelésnek tudjuk be a bajnokságbeli gyengélkedést. Szintén öt meccs sorozatban győzelem nélkül, Vardy-szenvedés és középpályás-válság a címvédőnél, akik idén azért kiesni nem fognak, de a középmezőny végénél előbbre nem várhatók.

16. Crystal Palace (1-0-3, +0)

Pardew csak azért nem volt lejjebb a tabellán, mert a Swansea ellen, kabaréba illő jelenetek után elveszített meccset a Southampton legyalulása követte. Ez pedig nálunk pont elég volt arra, hogy az egy hónappal ezelőtti helyet ismét csak fenntartsuk nekik.

15. Burnley (1-0-3, -2)

Bár mindhárom legutóbbi meccsükön vert seregként hagyták el a pályát Sean Dyche tanítványai, szégyenkezésre semmi okuk. A Manchester City elleni masszív játékra és a Palace elleni küzdésre lehet és kell is alapozni, és akkor ezúttal nem lesz ingázás a vége.

14. Sunderland (3-0-1, +5)

Az utálkozók utálni fognak - de hülyén néz ez így ki Haters gonna hate, de úgy tűnik Moyes-mester megtalálta a taktikát, ami a középmezőnybe stabilizálhatja a Fekete Macskákat egy kicsivel korábban, mint az általában lenni szokott. Nem mondanánk, hogy túlbonyolította: vegyél egy izmos, masszív csatárt, és tedd be a még mindig god mode-ban játszó legenda mellé. És bumm, így lett a Chocapic jelent meg Anichebe Defoe mellett, hogy az alsóház zavarban lévő védősorait terrorizálhassa. A kiesés ellen folytatott harcban mindhárom riválisukat (Bournemouth, Hull, Leicester) legyőzték egyszerű, hosszú felívelésekkel és gyors kontrákkal, úgyhogy kiesés ebből idén sem várható.

powerranking premier league Lac chelsea conte arsenal liverpool besztlíg
"Haver, hallod... Ilyen kicsi volt a labda, amikor először láttam, hogy felém repül."

13. Middlesbrough (1-2-1, +2)

Mourinho Karanka tanítványai masszívan gyűjtögetik a bennmaradáshoz szükséges pontokat, de lassan lehet, hogy értesíteni kéne őket, hogy a győzelemért hármasával osztogatják azokat.

Ui.: úgy látszik, megfogadták ezt a tanácsot, miután az MNF keretein belül 1-0-ra győzték le a Hullt.

12. Bournemouth (2-0-2, -1)

Bár a Liverpool legyőzése talán az Év Meccse-díjra is esélyes lehet, és a Bournemouth továbbra is minden elképzelést felülírva teljesít (gondoljunk csak bele mennyi nagyobb és komolyabb futballtörténelemmel rendelkező város csapata van mögöttük), a táblázat közepénél előrébb nem nagyon jutnak majd. Mindenesetre ez is fantasztikus.

11. Watford (1-0-3, -5)

Mazzarrival szembejött pár középcsapat meg a Pool és máris beárazták az októberi helyezésüket. Az Anfielden elszenvedett hatosra nem nagyon van mentség - úgy meg főleg nem, hogy egy hónappal ezelőtt még pont a kapott gólok elkerülését hangsúlyoztuk ki a darazsaknál.

10. Southampton (1-1-2, -2)

powerranking premier league Lac chelsea conte arsenal liverpool besztlíg
Szeszélyes évszakok: Premier League-különkiadás.

Claude Puel elég szeszélyes csapatot csinált a Szentekből, amiben benne vannak az olyan masszív kis győzelmek, mint az Everton elleni, de az olyan érthetetlen leolvadások is, mint a Hull vagy a Palace elleni vereségek. Még nem tudjuk eldönteni, hogy ez azért van, mert a francia ennyit tud, vagy a kettős terhelés és a ligával való ismerkedés tesz keresztbe. Egyelőre jószívűen utóbbira apellálunk. Egyelőre.

9. Everton (0-2-2, -2)

Koemanék megtorpantak, és bár a sorsolás sem volt a legegyszerűbb, azért a Swansea elleni iksz mindenképp fekete pont. Arról már nem is beszélve, hogy egy pár évvel ezelőtti Everton nem adta volna meg magát olyan könnyen a Stamford Bridge-en, vagy a United elleni találkozót is legalább háborúvá változtatta volna, ha már a játék nem ment. Négy meccs győzelem nélkül mindenképp kérdésekre adhat okot.

8. Stoke City (2-1-1, +2)

A Stoke a legutóbbi két meccsén nem kapott gólt és megerősítette a helyét a középmezőnyben. Ennyi és nem több, de okozhatnak még nehéz perceket a topcsapatoknak, így a hétvégén Wengeréknek is.

7. West Bromwich Albion (3-1-0, +10)

powerranking premier league Lac chelsea conte arsenal liverpool besztlíg
Matt Philips oroszlánrészt vállalt az elmúlt hetek medzsikjében.

A Pulis-magic beütött novemberben, feküdjetek rá az oldalsávban található gombra egész nyugodtan. Ehhez persze a birminghamiek sorsolása is hozzájárult, de ez semmit nem vesz el a négy meccs óta tartó veretlenségből és a tabellán elfoglalt hetedik pozícióból.

6. Manchester United (1-3-0, +3)

José fejlődik a legutóbbi PR-hez képest: az akkor négyes sorozatában képtelen volt nyerni, most legalább ez sikerült. A döntetlenek száma viszont még mindig állandó és lehet, hogy jól hangzik a balszerencsére fogni a dolgokat, meg az ötmeccses veretlenségi szériát emlegetni, ennél mindenki több et várt a Vörös Ördögöktől a szezonban.

5. Tottenham Hotspur (2-1-1, +0)

A három egymás utáni londoni derbit 1-1-1-gyel hozták le Poch fiai, amit a végén a Swansea elleni gálával zártak le december elején. A Spurs minden bizonnyal se előre, se hátra nem nagyon tud majd mozdulni ebből a pozícióból a bajnoki tabellán sem december végére.

4. Manchester City (2-1-1, +0)

Pep megtorpant, amit misem mutat jobban, mint a Boro elleni iksz vagy a Chelsea elleni, hatpontos rangadón elszenvedett vereség. Arról már nem is beszélve, hogy az elmúlt évek során talán először kell azzal megküzdenie a katalánnak, hogy hogyan viselje a vereséget, és mit kezdjen a negatívabb hangulattal az öltözőben illetve a sajtóban. Kíváncsian várjuk, hogy mi a válasza.

3. Arsenal (2-2-0, -2)

powerranking premier league Lac chelsea conte arsenal liverpool besztlíg
Alexis Sánchez a novemberen is átsegítette az Arsenalt.

Bár a ligában az Ágyúsok pontelőnnyel állnak a második helyen, a PR-ben ez most csak a harmadik helyre elég. A United és a Spurs elleni rangadón lehozott iksz után két simázás következett, ami novembert tekintve biztató lehet a szurkolóknak. A mutatott játék viszont hagy kivánnivalót maga után, ami a decemberi hajtáshoz érkezve aggodalomra adhat okot. 

2. Liverpool (2-1-1, +0)

powerranking premier league Lac chelsea conte arsenal liverpool besztlíg
Firminoéknak volt, hogy meggyűlt a bajuk a hideg, esős szombat estékkel.

A Liverpool lehetne a Chelsea legnagyobb kihívója, ha a pillanatnyi formákat vesszük figyelembe, de ehhez két dolog kellene: egy kapus és egy kicsit jobb game management. A Bournemouth elleni “kék halálra” semmi mentség az égegyadta világon - az ilyen meccseket egy contender kihúzza, de legalábbis nem veszíti el. Messze még a vége, de én úgy látom: a sok kapott gólt csak egy bizonyos pontig tudják majd ellensúlyozni és ha egy meccsen belül rosszkor jön rájuk az ötperc, nagyon komolyan meg lehet őket firkálni.

1. Chelsea (4-0-0, +2)

powerranking premier league Lac chelsea conte arsenal liverpool besztlíg
Londoni idill.

Talán ha nem írnék ide semmit, akkor is mindenki - aki követi a Premier League-et - tudná, hogy miért Antonio Conte legénysége áll az első helyen a novemberi és december eleji meccsek után. Nyolc meccses győzelmi széria, és mindössze két kapott gól azokon. Győzelem a Tottenham ellen hazai pályán, Pep kifilézése idegenben az Etihadban, három pont előny a tabellán. Ha így megy tovább decemberben is… De nem akarom elkiabálni.
 

A következő Power Ranking január 6-án várható, az FA-kupa által biztosított szünetben. A képeket a Guardianről szedtük, az elsőtől az utolsóig. A fejléc - mint a sajátkészítésűek esetében mindig - ezúttal is Szücsi érdeme.