Sosem voltam nagy kocka. Amikor leültem a gép elé játszani, akkor is inkább a sportos vagy a stratégiai játékok érdekeltek, úgy, mint a FIFA, az NBA, az NHL, vagy a másik oldalon az Age of Empires. De ha haverjaim beindultak és áthívtak egy lan-partira, én sem tudtam megállni, hogy ne üljek be valamelyikük gépén egy-egy kör csére, azaz Counter Strike-ra.  Hogy, hogy jön ez a hétvégi Chelsea-Arsenalhoz? Lapozz, és kiderül!

 

Vasárnap rendezik ugyanis az év eleji csé-partit a Premier League jól megszokott nyitányaként, csak náluk ezt Community Shield-nek hívják. A PC-játékhoz képest viszont nem sok különbség lesz a londoni derbin. Adott két csapat: a terroristák, akik legfőbb feladata, hogy minél gyorsabban beidőzítsék a bombájukat az ellenfél területén, majd szépen kivárják, amíg az idő leketyeg. Az ebben a csapatban lövöldöző játékosok legfőbb erényei az erő, gyorsaság, jó védekezés és a kiváló koncentrációs készség. Az ellenkező oldalon viszont tele van a rendet, szép, robbanásmentes játékot kedvelő zsernyákokkal, akik szeretnék levadászni a rosszfiúkat, és annyit eltenni láb alól, amennyit csak lehet. Aki hozzájuk társul, nem árt, ha kreatív, jó előrelátó képességekkel bír és türelmes.

Az analógia remélem átjött: az első csapat vezére egy portugál bandavezér, bizonyos José, akinek általában más célja sincs egy meccsen, mint bevinni az első találatot, majd szépen körbekempelni a kaput és várni, hogy leteljen a 90 perc. A második csapat főnöke a sokak által imádott, de ugyanennyi ember által körberöhögött rendőrfőnök, Arséne, aki lassan 20 éve ugyanannál a csapatnál próbálja kidolgozni a legjobb ellenszert a terroristák ellen.

José eddig mindig megtréfálta Arséne-t
(A statisztika az áprilisi 0-0 előtt készült.)

Eddig úgy tűnik, inkább kevesebb, mint több sikerrel, hiszen elég gyenge arányt tud csak felmutatni a francia. Fraget például az eddigi 13 párbajuk során még egyáltalán nem. És ha megmondjuk az őszintét: még azért olyan nagyon közel sem járt a győzelemhez, ami tekintve a mérkőzésszámot, elég aggasztó lehet London vörösebbik felében. Azonban tudvalévő, hogy minden sorozat megszakad egyszer, és még a legjobb CS-játékos is beleszalad néha a saját gránátjába – talán éppen most jött el az idő.

Ezt elősegítvén, sikerült is Wengernek meggyőznie nagy ellenfele egyik legjobb kemperét, ugyan hagyja ott az erő sötét oldalát, és harcoljon a jók mellett. Így csatlakozott Mr. Clean Sheet (gyerekkori nevén Petr Cech, de ezek után csak Mr. CS) a nyáron az Ágyúsokhoz, és két első bevetésén rögtön annak rendje és módja szerint – még ha jelentéktelenek is, de – két trófeával kezdett. Vasárnap egykori bajtársai ellen futhat ki egyik kedvenc map-jére; arra, ahol már többször is felülkerekedett jelenlegi csapatán, még a gonoszak oldalán.

Petr Cech ezúttal volt csapata ellen ölti fel a kevlárt

Persze nem csak a rendőrök oldalán van a terroristák számára ismert arc, igaz ez fordítva is. Míg azonban Mr. CS azért állt át a jók oldalára, mert a gonoszak már nem számítottak rá, Cscs Fábregas esetében nem ez a helyzet. Próbálkozott ő becsülettel, hogy megakadályozza a gonoszak térnyerését már vagy jó 10 évvel ezelőtt is, teljességgel sikertelenül. Ám miután beiratkozott egy spéci spanyol detonáció-elhárítás tanfolyamra, belátta, hogy a bombákat élesíteni egyszerűbb, mint hatástalanítani. Így lett belőle is rosszfiú, aki most egykori főnöke szeme láttára emelheti magasba a CS-t, amit vele csak egyszer, még 2004-ben, az ír (Keane), kameruni (Djemba-Djemba) és dél-afrikai (Fortune) sejtek által irányított manchesteri banda ellen sikerült.

Cesc Fábregas vasárnap - érthető okokból - kettőzött erővel fog küzdeni minden szabad munícióért

De hogy mit hoz egészen pontosan a vasárnapi haddelhadd? Nagy valószínűséggel idény eleji formát, sok vaktöltényt, még több cserét, egy, az arányát tovább javítani akaró rossz-, és az átkot végre megtörni igyekvő jófiút. A terroristák csapatából sokáig úgy tűnt, hiányozni fog a legrosszabb arcú gyilkos, a brazil maffia Spanyolországba küldött mesterlövésze, Diego, és az angol összekötő, a bomba felrobbantásában fontos szerepet játszó Gary is, de azóta kiderült, mindketten vállalják a kockázatot és ott lesznek a harctéren. Nem úgy a rendőrörs talán legjobbja, a villámgyors chilei nyomozó, Alexis, aki egészen biztosan nem áll majd francia feljebbvalója rendelkezésére.

A felkészülési mérkőzések alapján azt mondanánk, Arséne végre a sarkára áll, és hatástalanítja a portugál ördögi tervét. Ha azonban csupán a történelmi adatokat és az eddigi egymás elleniket vesszük figyelembe, akkor mindenképp José rosszfiúi mellett tennénk le a voksunkat…

A meccset 16:00 órától a Sport2-n tudjátok követni.