powerranking Lac besztlíg Chelsea Manchester United Tottenham Hotspur

Megkésve bár, de újra jelentkezünk szokásos havi Power Rankingünkkel, amelyben a Chelsea első helyét senki és semmi nem veszélyezteti, a hátsó taktusokban azonban komoly mozgolódás volt tapasztalható. A Manchester United pedig a tizenhat meccses veretlenségi szériájának - valamint az Arsenal és a Liverpool gyengélkedésének köszönhetően - rögtön előreugrott. Hogy hová? Tovább után kiderül!

 

 

20. Leicester City (0-0-5, -6)

powerranking Lac besztlíg Chelsea Manchester United Tottenham Hotspur
Életkép egy tetszőleges 2017-es Leicester City-meccsről. (forrás: Guardian)

A bajnoki címvédő hihetetlen gödörben van a 2017-es esztendőben, még egyetlen bajnoki gólra sem voltak képesek, és sikerült sorozatban öt vereséget is begyűjteni. Megtörtént tehát, amit az előző részekben “eget rengető változás”-ként írtam le: a Hull elmozdult az utolsó helyről.

19. Crystal Palace (1-0-4, -1)

Big Sam nem váltotta meg a világot, és bár a Palace kerete egyáltalán nem kiesésre predesztinált - csakúgy mint a Leicesteré amúgy, de - egyelőre nem nagyon látszik, mi lesz az, ami benntartja őket az élvonalban. A szakmai munka vagy a motiváltság biztosan nem, az egyszer tuti.

18. Hull City (2-1-2, +2)

Marco Silva jött, látott és szemenköpte az angol szakmát. Az ember, akit teli szájjal röhögött ki Paul Merson a SkySports Soccer Saturday című műsorában, éppen bemutatja, hogyan lehet eredményes futballt játszani egy jó iparosokból álló csapattal, amolyan Sean Dyche-módra. A bennmaradást még nem tudnánk garantálni, de a helyzet legalább már nem teljesen reménytelen, mint volt egy hónappal ezelőtt.

17. Sunderland (1-1-3, -1)

powerranking Lac besztlíg Chelsea Manchester United Tottenham Hotspur
N'dongék ha nem vigyáznak, ebből idén pofáraesés is lehet. (forrás: Guardian)

A Sunderland éppen az utolsó helyen tanyázik a bajnokságban, de ez ne tévesszen meg senkit. Mindössze három pontra vannak a 16. és öt pontra a 15. helytől - ennél pedig már oldottak meg nehezebb feladatot is az elmúlt években. Éppen ezért nálunk ők vannak a még éppen bennmaradó 17. helyen.

16. Bournemouth (0-1-4, -6)

Amilyen jól kezdte és folytatta a szezont Eddie Howe, annyira mély gödörben vannak most a Cseresznyések. A legutóbbi öt meccsükön 16 gólt nyeltek be, és még a masszív szopórolleren ülő Crystal Palace-tól is képesek voltak leszívni, ráadásul hazai pályán. Nem néz ki jól a helyzet, de Howe van olyan jó menedzser, hogy ideiglenesen be tudja tömni a lyukakat. A nyáron viszont mindenképp erősítésre szorul majd a hátsó alakulat, mert jövőre a biztos kiesők közé sorolhatjuk őket, ha ez így megy tovább.

15. Swansea City (3-0-2, +4)

Paul Clement úgy bolygatta meg Power Rankingünk hátsó fertályának állóvizét, mint a mocsárba behajított kő. Carlo Ancelotti tanítványa először a Liverpoolt sokkolta az Anfielden érett, taktikus játékkal, majd hozta ugyanígy a három pontot a címvédő és a vegetáló Southampton ellen is, míg a City ellen egy utolsó perces bírói hiba és pillanatnyi kihagyás okozta csak a döntetlen elmaradását. A keret továbbra is Champo-szint, Clement miatt viszont most már fájna a szívem a hattyúk kiesésének láttán. Most úgy tűnik, ez nem is fog bekövetkezni.

14. Middlesborough (0-3-2, +1)

Karanka le sem tagadhatná, hogy Mourinho-tanítvány: úgy ragaszkodik az ikszhez még az amúgy gyengébb kerettel rendelkező csapatok ellen is, ahogy nem szégyelli. A különbség azonban csak annyi a Special One-hoz képest, hogy neki nincs igazi minőségi játékosa csatárposzton, aki képes lenne egy-két villanással három pontokat szállítani. Az egy helyes előrelépés csak a többi csapat gyengélkedésének köszönhető, az északiak valójában inkább a kiesés elkerüléséért harcolnak, mintsem a középmezőnyre való felzárkózásért...

13. Watford (2-1-2, +4)

powerranking Lac besztlíg Chelsea Manchester United Tottenham Hotspur
Troy Deeney egyenlít a Burnley ellen. (forrás: Guardian)

A darazsak az egyik legrapszodikusabb csapattal rendelkeznek az idén: katasztrofális hónapokat egészen jó eredmények követnek, és vice versa. Így volt ez most is, hiszen míg az elmúlt öt meccsen hét pontot - és köztük egy Arsenal-verést - tudnak felmutatni, addig az előtte lévő hat találkozón mindössze négy egységre voltak képesek. Középmezőny, se több, se kevesebb.

12. Southampton (2-0-3, -1)

A kötelezőket hozza Puel, de amint egy ellenfél komolyabb taktikai csatára kényszeríti a Szenteket, nem ők fognak három ponttal távozni a 90 perc után. A legutóbbi három szezon fényében kifejezett csalódás, amit idén látunk tőlük.

11. Burnley (2-1-2, +2)

Sean Dyche komoly kis középcsapatot rittyentett a szezon előtt kiesésre ítélt Burnley-ből, ahol a januári igazolások abban tudnak majd neki segíteni, hogy az idegenbeli pocsék formán javítanak. Ha ezt elérik, senki nem lehet boldogtalan a klubnál a szezon végeztével.

10. Stoke City (2-2-1, -1)

powerranking Lac besztlíg Chelsea Manchester United Tottenham Hotspur
Csendélet a Britanniában, csata után. (forrás: Guardian)

Stoke-ban a helyzet változatlan: a cél egyedül annyi lehet, hogy megdöntsék a Premier League-ben eddigi legmagasabb pontszámukat, amit a 2014-15-ös szezonban értek el. Akkor 54 egységig jutottak.

9. West Ham United (3-1-1, +4)

London keleti felében is meg lehet nyugodni a gyengébb rajt után: a kiesés ellen már nem kell küzdeni idén, és ambíciózusabb tervekkel esetleg a 8. hely és egy EL-selejtező sem elérhetetlen. Persze hogy Bilics akarja-e azt a tavalyi nyár ismeretében, azt kötve hiszem.

8. West Bromwich Albion (2-2-1, -1)

Csak az Everton feljavulása miatt csúsztak hátra Pulis legényei, akik konzisztensen tartják a bajnoki nyolcadik helyet. Zseniális teljesítmény, igazi medzsik.

7. Everton (3-2-0)

Úgy tűnik Koeman megtalálta a rendszert és a hozzájuk megfelelő embereket a fiatalok közül, valamint az új igazolásokat tekintve. Immáron nyolc meccse veretlenek a liverpooli kékek, és ha így haladnak, a következő PR-ben akár a hatodik helyet is átvehetik a városi riválissal szemben.

6. Liverpool (1-2-2, -3)

powerranking Lac besztlíg Chelsea Manchester United Tottenham Hotspur
Philippe Coutinho, érdekes szerepkörben. (forrás: Guardian)

Jürgen behúzta a kéziféket, és bár a Tottenham elleni győzelem, valamint Mané visszatérése erőt adhat a Mersey-partján, a január bebizonyította, hogy két-három kulcsember kidőlését, valamint az erőltetett menetet ezzel a kerettel nem lehet végigcsinálni egy egész - vagy akár csak egy fél - szezonon keresztül. Jelenleg úgy fest, a Liverpool lesz az a csapat, amelyik a leginkább valószínű, hogy lemarad a BL-ről.

5. Arsenal (3-0-2, +0)

Elérkezett a január vége - február eleje: ilyenkor szokott a Papa kiszállni a bajnokságért folytatott harcból. Ez idén sem volt másképp: a Watford és a Chelsea elleni vereségek ismét megkongatták a vészharangokat Észak-Londonban. Bár a Hull ellen Alexis kezeskedett róla, hogy a hangulat kicsit javuljon, nagy tétben nem tennék rá, hogy Wengernek idén is fenntartják a lefoglalt asztalt a négy órai teára.

4. Manchester City (3-1-1, +2)

Pep - úgy tűnik - kicsit jobban ráérzett, hogy mitől is döglik a légy a besztlígben, és bár az Everton elleni pofon megint a “bátvihedpozessön”-mantrával kellett, hogy végződjön, a Swansea, a West Ham és a Bournemouth ellen már egy sokkal hatékonyabb csapat volt a pályán. Olyan, amelyik akár még az Arsenalt is kiszoríthatja a Top4-ből, ha a jelenlegi formákat tekintjük.

3. Tottenham Hotspur (2-2-1, -1)

powerranking Lac besztlíg Chelsea Manchester United Tottenham Hotspur
Walkeréknek fel kell pörögniük, ha mindenképp szeretnének a dobogón végezni az idény végén. (forrás: Guardian)

A Spurs felemás hónapon van túl, mert bár a City elleni 2-2 és a korábbi, Chelsea elleni győzelem még talán azt mutathatta, hogy a bajnoki címre is esélyesek, a Boro elleni kevésbé hatékony játék, és a Sunderland, valamint a Liverpool ellen elhullajtott pontok bebizonyították, hogy ők is inkább a dobogó két alsó fokáért mennek majd a szezon végén.

2. Manchester United (2-3-0, +2)

powerranking Lac besztlíg Chelsea Manchester United Tottenham Hotspur
Juan Mata segítségével (is) egészen fantasztikus sorozatot fut a Manchester United.
(forrás: Guardian)

Immáron 16 mérkőzés óta veretlen a United, és ha nem jönnének Hull City vagy a Stoke elleni bénázások, már nyugodtan állhatnának a második helyen a bajnoki tabellán is. A szezon végére biztos Top4-et jósolok, ami a következő szezonra nézve még nagyobb csatát vetít előre.

1. Chelsea (3-2-0, +0)

powerranking Lac besztlíg Chelsea Manchester United Tottenham Hotspur
Eden Hazardot az Arsenal védői sem tudták szabályosan tartani. (forrás: Guardian)

Hálás feladat manapság Chelsea-szurkolónak lenni, mert bár Conte csapata a győzelmi széria után visszavett, a Tottenham elleni vereség óta továbbra is veretlen, és úgy gyűjtögeti szorgos hangya módjára a pontokat, ahogy azt annak idején José is tette. Bár már mindenki odaadta nekik a bajnoki címet, én ezt nem tenném meg, mert szeptemberben megtörtént ugyanez Peppel, decemberben meg Jürgennel. Annyi viszont bizonyos, hogy innentől már komoly botlásokra van szükség az eddig kifejezetten magabiztos Kékektől ahhoz, hogy szoros legyen a vége.

A következő Power Ranking március 13-án várható. A fejléc - mint a sajátkészítésűek esetében mindig - ezúttal is Szücsi érdeme.