power ranking angol foci besztlíg angol futball Lac premier league Chelsea Tottenham Manchester United

Megcsúszott a Power Ranking ismét, mint szabadelvű tinilány havi baja a diszkószezon közepén. Ettől függetlenül csak három-négy mérkőzésen vizsgáljuk részletesen a csapatok teljesítményét, mert az elmúlt egy hónap tele volt Ligakupa-döntővel, FA-kupa fordulókkal és európai kupameccsekkel, amiknek köszönhetően a bajnokság kissé a háttérbe szorult. Az élmezőnyben - az Arsenal mélyrepülését leszámítva - a helyzet változatlan, de a kiesés elleni harc alaposan felbolydult Don Claudio távozásával. Tovább után a szokásos sorrend, hátulról indulva.

 

20. Middlesbrough (0-0-3, -6)

power ranking angol foci besztlíg angol futball Lac premier league Chelsea Tottenham Manchester United
Karankának megköszönték a szurkolók a látványos játékot, és a sok gólt. (forrás: Guardian)

Karankat kirúgták a Boro éléről, de még ezek után is a reménytelenség egy egészen új szintjét képes bemutatni az a csapat, amelyet a tavalyi Purgatórium-szezon után epekedve vártunk a legjobbak közé. A középpálya és a csatárszekció egészen impotens és veszélytelen játékra képes - a legutóbbi öt meccsen mindössze egy gól -, de a védelem is képes megtömni a heti fail-videókat kontenttel, ha arról van szó. Ha most kéne megtippelni, megvan az első tuti kiesőnk.

19. Sunderland (0-1-2, -2)

Négy meccse képtelen nyerni Moyesie, és még mindig csak azért nem utolsók a listánkon, mert mindig van egy még reménytelenebb csapat a húszból, valamint mert mi még mindig hiszünk a Sunderland szokásos, csodálatos tavaszában.

18. Hull City (1-1-2, +0)

Marco Silva reményt hozott a Tigrisekhez, de egyelőre úgy tűnik ez csak arra lesz elég, hogy jobban fájjon év végén a kiesés.

17. Swansea City (1-0-3, -2)

power ranking angol foci besztlíg angol futball Lac premier league Chelsea Tottenham Manchester United
Jöttem, láttam, itt maradnék. (forrás: Guardian)

Clement instant impactje után a Swansea nem volt képes állandósítani a formát, és bár a Chelsea elleni bukta simán belefért, Llorrente kiesése és a Hull-Bournemouth duó elleni hatpontos meccsek elvesztése még érzékenyen érintheti a Hattyúkat. Érdekesség sportfogadóknak: a wales-iek 17 meccs óta nem játszottak döntetlent.

16. West Ham United (0-1-3, -7)

A kelet-londoniak hihetetlen hullámvasúton ülnek az egész szezonban, egy jó 3-4-5 meccses sorozatot egy teljesen reménytelen hónap követ. Most éppen ez utóbbit élik Bilicék, amiben a legmeglepőbb dolog az, hogy a védelem stabilizására igazolt, Európa-bajnok José Fonte vezérletével rendre két-három gólokat nyelnek be.

15. Watford (0-1-2, -2)

Iksz a sorstárs West Ham otthonában, sokgólos hazai vereség a Southampton ellen, és újabb botlás a feltámadó Palace ellen. Mazzarri kiesni nem fog, de minden adott lesz a szezon végén, hogy Gino Pozzo tulajdonos - a többi klubjánál folytatott politikát követve - megköszönje év végén a munkáját.

14. Burnley (0-2-2, -3)

A Burnley a zárójelben vizslatott négy mérkőzéséből egyet sem játszott a Turf Mooron, úgyhogy törvényszerű volt, hogy nem lesz köztük győzelem. Immár a legutóbbi hat meccsükön állnak három pont nélkül, aggodalomra azonban semmi ok, a középmezőny biztosított.

13. Leicester City (3-0-0, +7)

Don Claudio lelépését két egész napig könnyezte a szurkoló- és médiasereg, egészen a beugró, majd állandósított Shakespeare első győzelméig. Ezt egyébként további három követte - egy a BL-ben - és ha még egy-két siker becsúszik, már a tabella felső részét ostromolják a Rókák.

12. Crystal Palace (3-0-0, +7)

Idő kellett a Palace-játékosoknak, amíg megértették Big Sam futballfilozófiáját, de amióta mindenkinek világos, hogy kinek kell előrebikáznia és kinek kell utána futnia, szárnyalnak a Sasok.

11. Bournemouth (2-1-1, +5)

Eddie Howe a kisebb hullámvölgy után kilábalni látszik a gödörből: a védelmet még mindig nem tartanánk meg a következő szezonra, de a bennmaradásból származó pénzből ez is megoldható lesz. Hacsak nem Észak-London felé veszi az irányt a tehetséges, ifjú menedzser.

10. Southampton (1-0-1, +2)

power ranking angol foci besztlíg angol futball Lac premier league Chelsea Tottenham Manchester United
Az új Pelé Pellé. (forrás: Guardian)

Az elbukott Ligakupa-döntő után a Watford 4-3-as idegenbeli legyőzésével vigasztalódott Puel gárdája, míg legutóbb a White Hart Lane-en szenvedtek elfogadható vereséget. Az ég kék, a fű zöld, a Southampton a felsőház tagja lesz idén is.

9. Stoke City (1-1-2, +1)

Plusz egy, mínusz egy - sokat már nem fognak mozogni a Fazekasok az év végéig. Az egyetlen kérdés már csak az, hogy a vezetőség szerint van-e több ebben a keretben jövőre, és ha igen, akkor annak kiaknázására Hughes lenne-e a megfelelő szaki.

8. Arsenal (0-0-2, -3)

Lélektelen, ötlettelen, lassú, motiválatlan, hígfos. Kábé ezekkel a szavakkal lehet a legjobban jellemezni az Arsenal elmúlt két-három hetét, és akkor még igencsak finomak és nőiesek voltunk. Ha szimplán a legutóbbi nyolc meccses formát nézzük, a Wenger-fiúk mindössze a tizedikek a bajnokságban olyan csapatokkal maguk előtt, mint a WBA, a Palace vagy a Swansea. Idén kijelenthetjük, hogy a St. Totteringham’s Day mindenképp elmarad, és a Top4-hez is kisebb fajta csoda kellene.

7. West Bromwich Albion (2-0-2, +1)

power ranking angol foci besztlíg angol futball Lac premier league Chelsea Tottenham Manchester United
Chadli oktatja az Arsenal-védelmet - pedig fordított felállásra számított mindenki.
(forrás: Guardian)

Amint meglett a rekordgyorsaságú 40 pont a táblázaton, a west bromwich-i srácok mintha már a nyaralásukat tervezgették volna: sima, esélytelen vereség is lett a vége mind a Palace, mind az Everton ellen. Kellett is Puliséknak, hogy az Arsenal jelen formájában jöjjön szembe velük és visszaadja az önbizalmukat. Bravúros teljesítmény lesz tőlük, ha a táblázaton jelenleg elfoglalt nyolcadik helyüket meg tudják tartani, de szerintünk sikerrel járnak.

6. Everton (3-0-1, +1)

A kék kistesó a Mersey-partján szép csendben befurakodott nálunk a Top6-ba. Igaz, hogy Koemanék két meccsel többet játszottak, de ott vannak, ahová vártuk őket: a nagyok nyakában, készen arra, hogy az Arsenalhoz hasonló mélyrepülőkre nyomást helyezve kihasználják azok botlásait. Ehhez nyilván jól jönne pár pont a hátralevő rangadókon is - akár a következő hétvégén a városi derbin...

5. Liverpool (2-1-1, +1)

Folytatva a sormintát, Klopp leszívott az edzőváltáson épphogy átesett Leicester ellen, de csak hogy simán verje az Arsenalt és egy pontot az Etihadból is elhozzon. Zseniális a mérleg a topcsapatok ellen, de nálunk pont ezért csúsznak ki a Top4-ből: egyre kevesebb rangadójuk lesz, a kicsik ellen pedig garantálható a szenvedés.

4. Manchester City (1-2-0, +0)

A Stoke elleni iksszel és az egészen friss Pool elleni pontosztozkodással Pep valószínűleg végleg kiszállt a bajnoki címért folytatott harcból, de a legutóbbi hét meccsen bemutatott veretlenségi széria jó alap lehet a szezonvégi hajrára a dobogóért.

3. Manchester United (1-1-0, -1)

power ranking angol foci besztlíg angol futball Lac premier league Chelsea Tottenham Manchester United
Eredménymaximalizálás, apró gólocskákkal. (forrás: Guardian)

José immár 18 mérkőzés óta nem talált legyőzőre a bajnokságban és -  bár a Ligakupa-döntő miatt csak két mérkőzést játszott a PL-ben az utóbbi PR óta - végre elmozdult a 6. helyről. A Bournemouth elleni ötlettelen 1-1-et nem teszi ki az ablakba, de ha valaki ért az eredmény-maximalizáshoz a célok elérése érdekében, az mindenképpen a portugál. Meglesz a Top4, de hogy kinek a kárára, az még kérdéses.

2. Tottenham Hotspur (3-0-0, +1)

power ranking angol foci besztlíg angol futball Lac premier league Chelsea Tottenham Manchester United
Alli tovább repíti a Spurs-t. (forrás: Guardian)

Poch sorozatban három győzelemmel jelezte, hogy bár a bajnoki címért való küzdelem - a Chelsea menetelésének köszönhetően - egyre reménytelenebb, a dobogóról egyáltalán nem szándékozik lelépni. Az ezüst mellett pedig a St. Totteringham’s Day elmaradása is kellő motiváció lehet az utolsó tíz fordulóra.

1. Chelsea (3-0-0, +0)

power ranking angol foci besztlíg angol futball Lac premier league Chelsea Tottenham Manchester United
Cahillék megállíthatatlanul menetelnek három éven belül második bajnoki címük felé.
(forrás: Guardian)

Antonio Conte szép csendben megint összedobott egy három meccses győzelmi- és egy nyolc meccses veretlenségi szériát és megállíthatatlanul robog a bajnoki cím felé. A kapott gól nélküli meccsek eltűnése kisebb aggodalomra adhat okot a jövőre nézve, amíg azonban a fanatizmus és a motiváció ilyen erős a csapaton belül, és a 3-4-3-ra ilyen kevés csapat talál ellenszert, semmi sem kavarhat be a Kékek szezon végi örömünnepébe.