premier league preview manchester united city

A hétközi, angol csapatok által veretlenül megvívott Bajnokok Ligája forduló, és a kicsit gyengébb Európa Liga kör után folytatódik tovább a darálás a szigeten - megint itt a Premier League! Újabb fordulóhoz pedig ismét új szerző dukál itt a Britannián: álláshirdetésünk második szerencsés tehetséges felvételizője rögtön mélyvízbe ugrik a városi és regio rangadókkal telített hétvégén.Tovább után jön a hét meccse - egyértelmű, hogy melyik lesz az -, elmondjuk mi várható a Tyne-Wear Derby-n, és a londoni rangadót sem tévesztjük szem elől, melyen José mumusa, a West Ham a feltámadni látszó Chelsea-t fogadja.

 
 

A hét meccse: Manchester United – Manchester City (vasárnap, 15:05, DigiSport1)

Érdekel benneteket, mennyire várom ezt a rangadót? Annyira, hogy most úgy érzem, a szomszéd Erzsike néni Petőfi rádión szocializálódott kutyusát is rá bírnám venni, hogy ezt a meccset igenis érdemes lesz megnéznie. De inkább maradok, nem zaklatom, hadd szórakozzon Buda Marcin (na jó, csak félek a kutyától), úgyhogy inkább hangolódjunk együtt, és több okból is tekintsük át, miért is annyira „várós” ez a találkozó.

Első ok: Végre egy igazi rangadó!

Ezen azt hiszem nincs mit magyarázni. Erre még a semleges szurkolók is felkapják a fejüket. Irány a sört behűteni, mogyit, szotyit előkészíteni.

Második ok: Pontra éhség!

Elég csak a tabellára tekinteni, nem nagy tudomány leolvasni. A Manchester City 21 ponttal vezeti a táblázatot, még a Manchester United 19 ponttal a harmadik.

A vörös ördögök egyedül a rosszabb gólkülönbség miatt szorultak le a dobogó második fokáról. Ám a tavalyi botrányosan gyenge kezdés után ez csak felüdülés lehet minden érintettnek, aki szívén viseli a sorsukat. Idén már 6 győzelemnél tartanak, tavaly ilyenkor ezzel a City-t is megelőzték volna. Kár ezen elmélkedni, a fociban nincsen ha.  A City amúgy is szintet emelt, már 7 győzelemnél tart idén, nem véletlenül tanyázik az első helyen. Visszatérve a Unitedre, Louis Van Gaal a válogatott mérkőzéseket követően változtatott a csapatán. Blind, Depay és Carrick is kimaradt a kezdőből. 3-0-ra nyertek, szóval panasz nem érheti a ház elejét. Ám számomra mostanában sokkal inkább érdekes, ez a hol a Fellaini, itt a Fellaini kérdés. Kíváncsian várom, a hétvégén hol fog felbukkanni. Egyébként bár Rooneyt mostanában élve temetik, én azért még remélem, hogy megtalálja a jobbik formáját. Egy ilyen derbi őt is meg kell, hogy mozgassa. Ráadásul hétvégén ünnepli a 30. születésnapját, a győzelem megkoronázná ezt a jeles alkalmat. A csapat formáját elnézve pedig van is ok a bizakodásra.

De most térjünk át Manchester másik jeles klubjához. Míg a válogatott szünetben a mi szurkolói szívünk nemzeti színekben villódzott, addig a klubok menedzserei keresztbe tett ujjakkal várták, hogy sérülésektől mentesen véget érjen minden mérkőzés. Pellegrini nagyon elmélázhatott (talán a „Normal One” kinevezését nézte?), mert engedett azon a szorításon. Két kulcsjátékosát is sikerült elveszítenie, akik több hétre is kiestek a játékból. Pont akkor, amikor Agüero végre megtalálta a góllövő cipőjét. A sérülés után kíváncsi leszek, sikerül-e megint felvennie a fonalat. Rosszkor jött ez neki és a City-nek is, csakúgy, mint Silvának. Nála több gólpasszt senki sem adott az idén, holtversenyben áll Mesut Özillel 6-6 assziszttal.

premier league preview manchester united city

Egyébként Kolarov is megsérült, ő sem tudott kezdeni a 9. forduló mérkőzésén. Ezen balszerencsés események után azt gondoltam, kicsit meginog a City. Nagyon téves elképzelés volt. A múlt hétvégi győzelmet elnézve, amikor 5-1-re verték a Bournemouth csapatát Sterlinggel (első mesterhármasa a PL-ben) és Bonyval az élen, nyomát sem láttam a bizonytalanságnak. Egyértelműen úgy érzem, náluk magabiztosabb csapat most nincs a Premier League-ben. Bajnoki címre hajtanak, ez nem kétség.

Harmadik ok: manchesteri drágaszágok!

Idén nyáron a két legtöbbet költő klub a Manchester City (230 millió euró) és a Manchester United (189 millió euró) volt. Itt csak egy kérdés merül fel bennem. Vajon mire (pontosabban kire) föl ez a pénzszórás?

Ennek kapcsán a hét elején sokat gondolkodtam, hogy egy beharangozóban érdemes-e kiemelni két játékost, de a szerdai BL napot követően (mindketten betaláltak) egyszerűen nem csak kívántam, de egyenesen kötelezőnek tartottam, hogy szót ejtsek Kevin De Bruyne és Anthony Martial PL-ben való létéről. Még a nyári átigazolások végén, irdatlan magas vételáruk miatt kerültek a középpontba, addig mostanra sokkal inkább a tehetségük okán. De hogy értsük miről is beszélek, egy összehasonlítást is készítettem.

premier league preview manchester united city

Martial magasra tette a lécet. Első mérkőzésén, csereként beállva gólt is szerzett, ráadásul a következő fordulóban duplázni tudott. Álomszerű kezdés, amivel gyorsan be is lopta magát a szurkolók szívébe.

De Bruyne nem nevezhető éppen PL-újoncnak, hisz mint tudjuk, játszott már Mourinho keze alatt a Chelsea csapatában. Távozása után, ha valaki azt mondja nekem, hogy ilyen hamar, és ilyen körülmények között (lásd vételár) tér vissza, lehet, kinevetem. Ezek után semmi sem lehetetlen. Szóval nem nevetek, ti se tegyétek. Amúgy, ő is pont 3 gólnál tart idén a bajnokságban, mint Martial. Bár bánatára az első két találatát a 6. és 7. fordulóban szerezte, mikor vereséget szenvedett a City. Szomorkodásra azért nincs ok, nincs is több nekik.

Összegezzünk:

Ha a Citynek sikerülne legyőznie a Unitedet, és az Arsenal is kikapna, már kényelmesebb előnnyel várhatnák a következő találkozót. Ha a vörös ördögök nyernének, és az Arsenal is behúzná, akkor mindkét csapat megelőzné a Cityt. Na ezért izgalmas a PL, és ezért is lesz jó ez a meccs.

Amit várok!

Én egy városi derbitől GÓLOKAT várok. Főleg, ha Manchesterben zajlik. Különben csalódni fogok. De amilyen gólgazdag mérkőzéseket produkáltak mostanában a csapatok, talán ettől nem kell tartanom. Mivel, mint korábban írtam, a Cityt most sokkal magabiztosabbnak érzem, az ő győzelmükre fogadnék. Az meg már tényleg csak hab lenne a tortán, ha De Bruyne és Martial is betalálna.

Tipp: 2:3

A többiek

West Ham United – Chelsea (szombat, 16:00, DigiSport1)
 

Az ember a tabellára néz, és nem hisz a szemének. A West Ham a negyedik (!!!), míg a Special One csapata csak a tizenkettedik. Nincs mit tenni, Mourinho csapatának kapaszkodnia kell, ha még akar kezdeni valamit magával ebben a szezonban. Nem lesz könnyű mérkőzés. A West Ham együttese ráadásul otthon játszik, minden esélye megvan a győzelemre. Úgy érzem, a kékeket most bárki megverheti. Payet a pályán lesz, és ő idén már 5 gólt szerzett. Ha lesz alkalma, most sem fog habozni. 2:1

Stoke City – Watford (szombat, 16:00)
 

A Stoke nem kezdte túl jól a szezont, az első győzelemig egészen szeptember végig várni kellett, de azóta minden mérkőzését behúzta. Minden esélye megvan egy újabb győzelemre, pontban is jobban áll, mint a Watford, otthon is játszik. Nehéz mérkőzés vár idegenben a Watford játékosaira, de szerencsére van egy Ighalo nevű remek játékosuk, aki minden bizonnyal szeretné növeli góljainak számát. Ennek ellenére most többet látok a Stoke csapatában, 2:1

Norwich City – West Bromwich Albion (szombat, 16:00)
 

A kanáriknak lassan már csak halvány emlékeik lesznek a győzelemről, utoljára még szeptember elején nyertek a bajnokságban, ráadásul az előző fordulóban a Newcastle csapatától is kaptak egy jó nagy pofont. Mondjuk a West Brom sincs túl rózsás helyzetben: bár előzőleg verték a Sunderlandet, nem túl acélos az, amit eddig mutatnak. Úgy érzem, elég szenvedős lesz ez a meccs. 1:1

Leicester City – Crystal Palace (szombat, 16:00)
 

Így elsőre az alsóházban kezdenék keresgélni a két csapat után, de hiba lenne. Jelenleg a tabella 5. és 6 helyét foglalják el, szorosan követve a West Ham együttesét. Nem lesz könnyű mérkőzés, de szerintem ezt a Leicester behúzza. Még akkor is, ha egy-egy mérkőzést igen szörnyen kezdett idén. Vardyék 9 mérkőzésből ötön fordítani tudtak, és erre a Palace-nak is figyelnie kell. Még ha meg is szerzik a vezetést a sasok, nem kényelmesedhetnek el. A rókák mellett szól még, hogy játékosaik közt tudhatják Jamie Vardyt, aki hat mérkőzésen 9 gólt szerzett. Ha most nem talál be, az csak azért következhet be, mert nem lesz a pályán. De ebben kár reménykedni, ott lesz. 3:1

premier league preview manchester united city

Aston Villa – Swansea City (szombat, 16:00)
 

Az Aston Villánál nagy gondok vannak. Ugyan a legelső bajnoki mérkőzését sikerült megnyernie még a Bournemouth ellen, de azóta csak egy döntetlent tudott szerezni, az összes többin kikapott. Valami nagyon nincs rendben a csapatnál, ha ez így folytatódik, biztos kiesők. Azért azt sem mondhatni, hogy a Swansea formája túl fényes lenne, de ha ezt az Aston Villát nem verik meg, akkor nem tudom kit. 0:1

Arsenal – Everton (szombat, 18:30, DigiSport1)
 

Az Arsenal egyértelműen bajnoki álmokat dédelget, és eddig nem is áll rosszul. Második a tabellán, szorgosan gyűjtögeti a pontokat. Nem mondhatni, hogy könnyű ellenfelet kapott a liverpooliak személyében, de még mindig könnyebb helyzetben van, mint a két manchesteri gárda. Nagy lehetőség ez nekik, kétlem, hogy veszni hagynák. Sanchez és Özil is nagy formában van, de a komplett a csapatot erősnek érzem. Az Evertonnak pedig nincs könnyű dolga, már ami a sorsolást érinti. Liverpool, Manchester United, s most az Arsenal. Eddig egy döntetlen, egy vereség a mérleg. Szerintem ez sem az a meccs lesz, amit ünnepelni fognak. 2:0

premier league preview manchester united city

Sunderland - Newcastle United (vasárnap, 13:00, DigiSport1)
 

A válogatott szünetben nem csak Klopp került kinevezésre, hanem a Sunderland is új menedzsert kapott, Sam Allardyce, alias Big Sam személyében. A bemutatkozó mérkőzését egy vereséggel kezdte. Talán egy győzelemmel kéne folytatnia, az még úgy sincs nekik az idei szezonban, csont utolsók. Bár a Newcaste együttesének is lesz ehhez egy-két szava. Még az is lehet, hogy simán nyerik ezt a meccset. Az előző mérkőzésen rendesen felszívhatták magukat, azzal a 6:2-re végződő Norwich elleni győzelemmel. A gólszerzés eddig nem nagyon ment nekik. Az első nyolc bajnokin, pont annyi gólt lőttek, mint most a legutóbbin, vagyis hatot. Szerintem most folytatják a gólgyártást. 0:2

Bournemouth – Tottenham Hotspur (vasárnap, 15:05)
 

Szimpatikus csapat ez a Bournemouth, Wilsonnal az élen, aki már 5 gólt szerzett, de nem sok esélyt látok rá, hogy itt nyerni tudjon. A Spursnek is kell a győzelem, ebben a hónapban még nem nyertek semmit. Utolsó nagy győzelmük a City ellen volt, de hol van már a tavalyi hó. Apropó, hol van Harry Kane? Lehet Hazarddal együtt keresik a góllövő cipőjük. Nem tudom hová tették, de ideje lenne rátalálni. 0:1

Liverpool – Southampton FC (vasárnap, 17:15, DigiSport1)
 

A 10. forduló utolsó mérkőzése is izgalmas meccsnek ígérkezik. Mindketten 13 ponttal rendelkeznek, csak a Liverpool a gólkülönbsége miatt szorult hátrébb. A vörösöknek elkélne már egy győzelem, mostanában csupa döntetlen mérkőzést sikerült lehozniuk. Utoljára az Aston Villa ellen nyertek, még szeptemberben. Ahhoz képest a Soton legalább egy győzelmet bezsebelt október hónapban, a gyengélkedő Chelsea ellen. Szerintem ez egy jó kis meccs lesz, de döntetlennel zárul. 1:1

Továbbra se feledkezzetek meg tippjátékunkról és a fantasyt is állítsa be, akit ez megillet.