bolton Lac Sam Allardyce premier league championship milettvelük

Nyolc éve sincs, hogy a Bolton a nagy fiúkkal törölte fel a padlót a Premier League-ben és Európában egyaránt. Ma – kilenc fordulóval a Championship vége előtt – 11 pontra vannak a bennmaradást jelentő 21. helytől, és a szurkolók már arra készülnek, hogy jövőre a League One meccseit kell látogatniuk a Macron Stadiumban. De hogy kerültek az álomvilágból a rémálmok világába? Tovább után az angol FourFourTwo cikke nyomán erre keressük ma a választ.

 

Karl-Heinz Rummenigge nem volt épp jó kedvében. „Marhára ideges vagyok” – mondta a Bayern München fejese a mérkőzés utáni sajttájon. A korábbi nyugat-német csatár néhány pillanattal korábban még az Allianz Arena lelátóján ült és a bajorok UEFA-kupa találkozóját figyelte a Bolton Wanderers ellenében. A vendégek a meccs utolsó pillanataiban egyenlítettek ki és csentek el egy pontot német földről. Rummenigge már a meccs előtt is figyelmeztetett, hogy nem lesz egyszerű a Trotters ellen játszani. Kijelentése megalapozott volt: látta ugyanis a vendégek Premier League meccseit az Arsenal, a Manchester United, a Liverpool és a Chelsea ellenében. Mindannyiuknak meggyűlt a bajuk ezzel a kis lancashire-i klubbal valamikor a szezon során. De senki nem hallgatott Rummeniggére…

bolton Lac Sam Allardyce premier league championship milettvelük
Legendák, ha találkoznak: Kevin Davies ünnepli a Bayern München ellett szerzett gólját.
A háttérben Oliver Kahn.

Ez nyolc szezonnal ezelőtt történt. Akkoriban egy hideg, esős decemberi este a Reebok Stadionban még a legtehetségesebb fiatal sztárokban is félelmet keltett. Ma, a stadion felett gyülekező viharfelhők egészen más szimbolikus jelentéssel bírnak. A dolgok megváltoztak. Nagyon megváltoztak.

A Premier League-ben töltött éveik alatt egy közvéleménykutatás szerint a boltoni lakosok az ország legkedvesebb és legszeretetreméltóbb teremtései voltak. Manapság, behúzott nyakkal, komor arckifejezéssel járnak a helyiek meccsre. Már amennyien még járnak. Egy ideje már egyre kevesebben, hiszen a csapat tökutolsó a másodosztályban, kábé olyan játékot és kilátásokat mutatva, mint az Aston Villa eggyel feljebb. A mostani hétvégén a Bristol City-hez látogatnak és amennyiben itt is vereséget szenved a jelenleg menedzser nélküli gárda, akkor nagyon valószínű, hogy jövőre már csak a harmadik ligában futhatnak ki a gyepre. Elmúltak az idők, amikor Európa nagyjait verték sorra a PL-ben és a nemzetközi hadszíntéren. (A poszt megírása után lejátszott meccsen a Bolton 6-0-s vereséget szenvedett Bristolban.)

„A csapatok utáltak a Bolton ellen játszani” – meséli Pam Brady, aki időtlen idők óta szorít a csapatnak. „Senkitől sem féltünk. Egyszerűen nem érdekelt minket, hogy ki az ellenfél. Hétfőn, amikor dolgozni mentünk, mesélhettük is a kollégáknak „Megvertük az Arsenalt!”. Most már csak azt mondom, hogy a Boltonnak szurkolok, mert valakinek ez a sors jutott.”
 

„Emlékszem, az egyik meccs alkalmával az édesapám odafordult hozzám, és azt mondta: „csak élvezd ki ezt, fiam. Élvezd, a játékosokat, akiket látsz, mert soha többé nem leszünk már ilyen jók”. Akkoriban nem nagyon hittem neki, nem is vettem komolyan. De visszatekintve, teljes mértékben igaza volt.” – fűzi tovább Colin Yates, aki a 28 évével egy olyan nemzedék tagja, akik nem ismertek mást, csak a jó éveket, a folyamatos Premier League szereplést és a nagycsapatok felett aratott sorozatos győzelmeket.

A Bolton nem volt régóta az angol elsőosztály tagja, amikor is Sam Allardyce elkezdte feltölteni a keretett nevesebbnél nevesebb játékosokkal. Youri Djorkaeff, Jay-Jay Okocha, Fernando Hierro, Ivan Campo, El-Hadji Diouf vagy Nicolas Anelka mind-mind megfordultak fehér mezben a keze alatt. A hivatalos shopnak még arra sem volt ideje, hogy az Ivan Campo-parókákat árusítani kezdje, a csapat már szárnyalt is a bajnokságban. Négy egymást követő szezont zártak a legjobb nyolcban, ezekből kettőben is sikerült kvalifikálniuk magukat az UEFA-kupába. Az évben, amikor a Liverpool azon a felejthetetlen isztambuli éjszakán megnyerte a Bajnokok Ligáját, a Bolton pontosan ugyanannyi pontot szerzett a ligában, mint a Rafael Benítez edzette Vörösök.

bolton Lac Sam Allardyce premier league championship milettvelük
Youri Djorkaeff és Jay-Jay Okocha a Bolton mezében - régi szép idők.

„Olyan klub voltunk akkoriban, amire mindenki példaként tekinthetett. Mint ma a Southampton, vagy a Swansea.” – folytatja tovább Yates. „A legkiemelkedőbb játékosunk egyértelműen Fernando Hierro volt. Úgy járt a pályán fel és alá, akár egy Rolls Royce. Az idei viszont minden kétséget kizáróan a legrosszabb Bolton, amelyiket valaha is láttam. A keretünk tele van olyan emberekkel, akik maximum a Championshipben játszottak karrierjük során. Ennek persze meg van az oka – egyszerűen nem elég jók.”

De hogy juthat egy klub pár év alatt a Bayern München megfricskázásától a Champo aljára? Hogy lehet annyi mindent elrontani egy példaként állított csapatnál, hogy ilyen mélyre süllyedjen? Valószínűleg Big Sam elengedése volt a kulcs.

„Nem vagyunk már ugyanaz a csapat, mint akik akkor voltunk” – találgat Jonny Eckersley, aki a csapat szurkolói oldalát szerkeszti. Felidézi, hogy 2007 áprilisában a klub képes volt megválni hét és fél év szolgálat után a menedzsertől, aki anno tíz évig játékosként is a klubot szolgálta. A téli rohanás közben abban az évben a Bolton harmadik volt a tabellán – Big Sam pénzt akart, amit januárban a keret megerősítésére fordíthat, így kivívva az év végén a Bajnokok Ligája helyezést. Nem kapta meg.

bolton Lac Sam Allardyce premier league championship milettvelük
Big Sam és Nicolas Anelka. Itt még minden rendben volt.

„Nem volt meg a megfelelő ambíció” – meséli egy másik szurkoló. „Az igazgatóság kereken megmondta Allardyce-nak, hogy nem kap pénzt. Ő erre berágott és lelépett. Később, ugyanazt a pénzt, amit nem adtak meg Big Samnek, megadták Gary Megsonnak. Ő meg elkótyavetyélte szörnyű igazolásokra.” A kiesés réme újra megjelent a Trotters-nél és ez változásokat indított be az átigazolási politikában annak ellenére, hogy azon a bizonyos müncheni estén is Gary Megson volt a csapat menedzsere és hogy ugyanő korábban a legjobb 32 között az Atletico Madridot is búcsúztatta egy oda-visszavágós párharcban. Viszont amikor a legjobb 16 között a Sporting Lisszabon elleni hazai 1-1-et követően Megson a tartalékjátékosokat vitte magával a visszavágóra, a szurkolók ellene fordultak. „Onnantól minden a rossz irányba haladt” – mondják egybehangzóan.

bolton Lac Sam Allardyce premier league championship milettvelük
A Bolton tartalékos csapata Lisszabonban: Al Habsi - Hunt, Cahill, Meite, Samuel, Joey O'Brien - Guthrie, Teymourian (Braaten 71), Giannakopoulos - Vaz Te, Helguson (Woolfe 76).
Érdekesség: a kispadon helyet foglalt az a Harsányi Zoltán is, aki Dunaszerdahelyen nevelkedett és jelenleg a Puskás Akadémia játékosa, kölcsönben Mezőkövesdről.

Anelkát eladták a Chelsea-nek, viszont a pótlására – klubrekordot jelentő – 8.2 millió fontért szerződtetett Johan Elmander mindössze 18 gólra volt képes, három szezon alatt. Elmander ezután ingyen távozott a szerződése lejárta után, miután nem akart hosszabbítást aláírni – és ezzel segíteni a Wanderers-t, hogy legalább pénzt láthassanak belőle. „Pedig hatalmas volt a fizuja, az egyszer biztos.” – mondja Eckersley. „Túlköltekeztünk. Ez pedig a klubot egy olyan pályára állította, ahonnan már nem volt visszaút. Ha ezt az állam csinálta volna, éppen most csuknák börtönbe az elkövetőket.”

A Bolton pénzügyi dolgait az akkori tulajdonos, Eddie Davies kontrollálta, aki nem mellesleg egész életében a csapatnak szurkolt. Az adósságok pedig egyre csak növekedtek, ahogy a csapat tovább költekezett abban a reményben, hogy bent tud maradni a Premier League-ben – először Gary Megsonnal, majd később Owen Coyle-lal. Ezek a nevek azonban messze voltak a korábbiaktól: Danny Shittu vagy Zat Knight, de még David Ngog sem tudta felpezsdíteni a csapat játékát. A Bolton kiesett a 2012-es idény végén – mindössze egy gól kellett volna a bennmaradáshoz az utolsó fordulóban.

Az egykori huszonötezres tömeg, amely hétről hétre megtöltötte az - azóta a szponzorációnak köszönhetően Macronra keresztelt - arénát, mára elapadt. Manapság is csak a legkitartóbbak szállingóznak ki az esős idő ellenére a lelátókra. Dave Blackburn, a klub korábbi szóvivője közéjük tartozik: „1976-ban kezdtem Bolton meccsekre járni, úgyhogy láttam már ennél rosszabbat. Megjártuk a negyedosztályt 1987-88-ban és az tényleg rossz volt. Hogy hogyan jutottunk vissza egyből a harmadikba, azt máig nem tudom, mert rettentő gyengék voltunk. Abban a szezonban egyszer 4-0-ra aláztak meg minket Scarborough-ban. Az emberek, akik csak 10-15 éve járnak meccsre, ezt el sem tudják képzelni. A mi természetes közegünk a Championship. Viszont annak a felsőháza, és nem az alsóház alja, ahol most tanyázunk. Nem kellene itt lennünk. De Neil Lennont sem hibáztatom azért, hogy ide jutottunk. Ő nem rossz menedzser, a Barcelonát is legyőzte.”

bolton Lac Sam Allardyce premier league championship milettvelük
Neil Lennon a Celtic-től érkezett, és a bemutatásán még nem gondolta,
hogy ilyen problémás időszak elé néz.

Neil Lennon, aki a Celtic-kel a Bajnokok Ligáját is megjárta, 2014. október 12-én írt alá egy négyéves szerződést a Boltonnal. Úgy érezte, új kihívásokra van szüksége a skót simázások után. Bár az első meccsén a csapat máris 1-0-ra legyőzte a Birmingham City-t, később kiderült, keményebb ez a dió, mint gondolta.

A 2012-2013-as szezonban a Dougie Freedman vezette Trotters csak egy hellyel maradt le a play-offot érő hatodik helyről első szezonjában a Champo-ban. Az azóta eltelt három évben sem jutottak ilyen közel a feljutáshoz és nem sokkal Lennon érkezése után a klub adósságai egészen elképesztő 172.9 millió fontos magasságba kúsztak. A Bolton News újságírója, Marc Iles úgy látja, „a tulaj, Eddie Davies sosem akart a médiával beszélni. Emlékszem, egyszer Portsmouth-ban Eddie elsétált mellettem és megrázta a kezem. Az elnök, Phil Gartside később odajött és meglapogatta a hátam: jól jegyezd meg ezt a pillanatot, mert ilyen közel mégegyszer nem leszel egy Davies-interjúhoz.”

bolton Lac Sam Allardyce premier league championship milettvelük
Phil Gartside (balra) és Eddie Davies csődbe vezették a klubot

„Amikor a csapat kiesett a PL-ből, mindenki meg volt róla győződve, hogy csak rövid ideig leszünk a Championship-ben.” – így Iles. „Komolyan alulértékelték, hogy milyen nehéz is kijutni ebből az osztályból. Főleg rossz igazolásokkal: Keith Andrews-nak három éves szerződést és jó sok summát adtak, de ő 31 éves volt már ekkor. Leigazolták Medo Kamara-t is, aki az aláírás pillanatában már 15 hónapja nem játszott tétmeccset. Nem csak Owen Coyle volt a ludas, Dougie Freedman is nyakig benne volt. Az egész klub egy hatalmas romhalmazzá vált.” 2015 novemberének végére oda jutott a csapat, hogy a játékosok nem kapták meg jogos járandóságukat – ezt egyébként pár órával a Brentford elleni 1-1 előtt jelentették be hivatalosan a médiának. Igazi önbizalom-boost és tökéletes médiastratégiai húzás. Még a felszámolás is komolyan napirendre került, arról már nem is beszélve, hogy a csapat feje felett egy 600 ezer fontos be nem fizetett adóhátralék is lebegett.

Annak ellenére, hogy az elnök többször is biztosította a szurkolókat arról, hogy a csapat végül túl fog lendülni a pénzügyi gondokon, Davies egyszer csak oda jutott, hogy itt az ideje nem több pénzt pumpálni a csapatba, hanem egyszerűen megválni tőle. Zseniális döntés, hiszen minden befektető álma egy adósságokban úszó, tökutolsó csapatot vásárolni. A klub a bejelentés előtt nem sokkal már elkezdte drasztikusan csökkenteni a fizetésekre költött pénzt, hogy a Financial Fair Play szabályait be tudja tartani. Ennek ellenére, mivel egy vevő sem jelentkezett, még ezek a megtakarítások sem voltak elegendőek, hogy önfenntartó legyen a csapat.

Miután egy évvel korábban Lennon kivezette a csapatot a kiesőzónából, az idei szezonra limitált büdzséből költekezhetett csak. A szurkolók megpróbáltak összedobni fél millió fontot, hogy a klub leigazolhassa az arrafelé közönségkedvenc Adam Le Fondre-t, de mindössze 730-ig jutottak. Le Fondre góljai nélkül pedig a csapat fejetlenül mozgott a pályán. Szeptember elején legyőzték a Wolverhamptont, ám ezt a meccset egy soha nem látott vesszőfutás követte. 17 meccset fújta le Bolton-győzelem nélkül, hogy aztán december 28-án a Blackburn hajtson fejet a Macronban. Le Fondre helyén a 37 éves Emile Heskey, valamint az a Gary Madine rohamozta az ellenfelek kapuit, aki annak idején a Blackpoollal is kiesett már 20 pontos hátránnyal a Championshipből. Lehet, hogy valami fura perverzió vonzza őt az ilyen csapatokhoz.

bolton Lac Sam Allardyce premier league championship milettvelük
A messiásként várt Adam Le Fondre sem tudott segíteni...

Heskey mellett Shola Ameobit is próbajátékra hívták, hogy aztán elküldjék, mert nem illett az elképzelésekbe. Ez a verzió egészen egy hétig állta meg a helyét, amikor is mégis leigazolták a Newcastle United egykori támadóját – ennek pedig egészen egyszerű oka volt. Kiderült, hogy nincs pénz jobb emberre. Ugyanebben a periódusban Lennonnal azt is közölte a vezetőség, hogy nem lesz több új érkező Ameobi után. Elfogyott a pénz. Hogy a baj nem jár egyedül, az is mutatja, hogy Phil Gartside elnök egészségi állapota is ekkoriban fordult rosszabbra. Az igazgatóság Trevor Birch-öt bízta meg az ideiglenes ügyintézéssel – ő egyébként a Portsmouth-nál és a Leeds-nél is töltött be vezetői posztot, amikor a csapatok hasonló pénzügyi bajban voltak.

bolton Lac Sam Allardyce premier league championship milettvelük
Shola Ameobi egy szezon alatt tízszer lépett pályára fehérben, mindössze egy gólig jutott.

„A szurkolók haragja célpontot vesztett” – mondja Iles. „Korábban minden Gartside-ra zúdult: az emberek úgy vélték, nem menedzselte megfelelően a klubot. Amikor azonban komolyra fordult a betegsége, mindenki átgondolta, és úgy érezte: álljon meg a menet, ez nem mehet így tovább, nem tehetjük meg ezt vele.” A klub megerősítette, hogy Davies tulajdonos még arra is hajlandó, hogy leírja az adóssághalmazt csak azért, hogy vevőt találjon. A visszatérés a harmadosztályba azonban nem tesz jót az üzletnek, még ha lenne is két-három komoly érdeklődő.

John McGinlay lőtte azt a gólt 1993-ban, amivel a Bolton feljutott a First Division-be (ma Championship), miután 9 szezont töltöttek az alsóbb két osztályban. A skót játékos több mint 100 gólt szerzett a Trotters mezében, miközben a legmagasabb osztály kapuit ostromolták. McGinlay ma a BBC Radio Manchester szakértője. „Ez a klub a mindenem. Amikor az emberek azt kérdezik, honnan származom, azt mondom, hogy Boltonból. Pedig nem is boltoni akcentusod van – mondják sokszor. Viszont Bolton az otthonom. Szörnyű ebben a helyzetben látnom ezt a klubot. Nem csak a csapat miatt. A város miatt. Ez egy város, tele rendes emberrel.

bolton Lac Sam Allardyce premier league championship milettvelük
John McGinlay (jobbra) itt még a csapat mezében ünnepel, játékosként.

„Egy csomó dolog, amin Neil Lennonnak keresztül kellett mennie, nagyon kemény volt.” – így McGinlay. „Normális esetben az emberek a fejét követelték volna, de igazán mélyen belül mindenki tudta, hogy mivel kell megküzdenie.” Iles is egyetért a skóttal – a menedzser kezei meg voltak kötve. „Amióta kiestek a Premier League-ből, a fizetési keret 35 millió fontról 16 millióra csökkent.”

A szurkolók szépen lassan beletörődtek a helyzetbe. Az igazán keményeket még az eső vagy a szél sem tántoríthatja el, hogy szeretett csapatuk meccsén a helyszínen szurkoljanak. Vagyis inkább támogassák azt – mert szurkolás elég ritkán hallatszik manapság a Macronban. Pedig a helyiek még Twitter-kampányt is indítottak #FillTheMacron hashtaggel: teljesen idegen embereknek vettek jegyet a meccsrejárók, hogy így növeljék a stadionba járók számát és reklámozzák a csapatot. Önköltségükön. És még így is az üres székek győztek: 13,241-en jöttek össze, a 28,063 férőhelyre. „Mi a francért fizessünk a jegyért, ha úgyis becsődölünk? Valami pöcs lenyúlja úgyis az egészet a végén!” – hallatszik egy-két elégedetlen hang a lelátón.

Esős idő esetén aztán a lelátón helyet foglaló kevesek gyorsan a büfék felé veszik az irányt – menedéket keresnek a beázó tető alatt. „A tető lyukas, cserére szorulna, de nincs pénz.” – mondja Dave Lewis, aki a hatvanas években játszott a csapatban. „Akkoriban teljesen más volt minden. Szörnyű így látni a csapatot, de azért néha-néha egész jól játszanak.” Valójában viszont ezt is inkább csak az elfogultság mondatja vele. Mások más véleményen vannak a meccsekről távozó tömegben: „El vagyunk átkozva. Egyszerűen nem látni, hogyan nyerhetnénk meccseket. Nincs már reményünk. Innom kell gyorsan egy sört.”

bolton Lac Sam Allardyce premier league championship milettvelük
A tető lyukas és nézőből is egyre kevesebb van a Macronban

És hogy hogyan látta Neil Lennon? „Csalódást keltő, hogy hogyan alakult a sorsunk a pályán és azon kívül is. Én komolyan hittem benne, hogy ki tudunk mászni a slamasztikából, de el kellett volna kezdenünk meccseket nyerni. Ez a szezon sokkal nehezebb lett, mint amire számítottunk. Harmadával kellett csökkentenünk a fizetéseket és semmi pénzünk nem volt új embereket igazolni. A menedzsereknek nincs egyszerű dolguk: legyél magasan az ország legjobbja, mint anno a Celtic-nél, vagy irányítsd a Boltont. De a legfontosabb, hogy a csapatra koncentrálj. A szurkolók nagyon türelmesek voltak mindvégig. Frusztráltak, tudom és érzem, de mindvégig a csapat mellett álltak.”

McGinlay így vélekedik: „Többet engedtünk meg magunknak anno a Premier League-ben a költekezés terén, mint amit szabadott volna. Megvettünk pár hihetetlen játékost, akikre valójában nem is lett volna keret és ennek most isszuk meg a levét. A klub elvesztette az identitását, a lelkét. Hosszú út lesz visszafelé, de visszatérünk. Ezt megígérjük.”

Neil Lennont aztán 2016. március 15-én, közös megegyezéssel elbocsátotta a Bolton. A csapatot a szezon hátralévő részében Jimmy Philips, az akadémia vezetője irányítja majd ideiglenesen. Az adásvételi szerződés időközben sikeresen lezárult Eddie Davies és a Sports Shield csoport között, akiknek a vezető igazgatója Dean Holdsworth, a Bolton egykori csatára. A következő hónapok és évek megmutatják, hogyan tudják rendbe rakni a kuplerájt, amit hosszú évek kemény munkájával sikerült összegründolni...