Így január végére lassan körvonalazódni látszik néhány dolog Angliában, például az is, hogy a Leicester City bármekkora fél szezont is ment, azért talán a bajnoki cím nem biztos, hogy összejön idén a rókáknak. Azonban ez még közel sem jelent semmit, hiszen a Bajnokok Ligáját vagy akár Európa Ligát érő pozíciókért még harcolhat a gárda és ez önmagában vaskos csoda a tavalyi 14. hely után. 

Az alábbiakban hasonló kisebb vagy éppen nagyobb fajta előre ugrásokat mutatunk majd a varázslatos angol bajnokság elmúlt közel 25 évből. Biztosan mondhatjuk, hogy egy 5.-6. hely is olyan mértékű meglepetésekkel ér fel néhány esetben, amelyet egy laikus egészen biztosan nem fog még fel sem. 

stanleykubrick nagy szezonok csodás évek norwich bolton fulham boro forest rovers ipswich

 

Kezdjük mindjárt a jelenleg is a legjobbak között vitézkedő Norwich City együttesével. A csapat rögtön a legelső Premier League szezonban, sokakat sokkolva futott be a harmadik pozícióba. A helyzetet „súlyosbítja”, hogy a sárgák az azt megelőző szezonban mindössze 3 ponttal úszták meg a bennmaradást és hoztak 18. helyezést a ligában (ugye egy ideig 22 csapattal futott még a Premier League is), így alighanem emberfelettinek betudható eredményről kell, hogy beszéljünk. A Norwich 27 egységgel gyűjtött többet az azt megelőző szezonnál. A gárda gólfelelősei a korábban a Manchester Unitednél megbukott Mark Robbins és a későbbiekben a Celtic együttesét kiválóan erősítő Chris Sutton voltak. 

stanleykubrick nagy szezonok csodás évek norwich bolton fulham boro forest rovers ipswich

Előbbi 15 találatig, utóbbi nyolcig jutott. A legmókásabb adat azonban még hátravan. Minden bizonnyal el sem tudjátok képzelni mi az. A Norwich City csapata a 3. pozíciót úgy foglalta el a bajnokság végén, hogy egyébként mínusz négyes gólkülönbséggel rendelkezett (61-65). A legsokkolóbb pedig 1993-94-ben következett, amikor a Norwich csapata még a Bayern Münchent is kiejtette az UEFA Kupában és csak a későbbi győztes Internazionale állította meg az együttest.

A csapat 1994-95-ben búcsúzott az élvonaltól és amint fentebb is láthatjátok, a világ egyik legrondább mezével is büszkélkedhettek.

stanleykubrick nagy szezonok csodás évek norwich bolton fulham boro forest rovers ipswich

Talán ennél is nagyobb csoda a Nottingham Forest 1994-95-ös 3. helyezése, hiszen újoncként hozták össze ezt a produkciót. A csapatról viszont minden vetítés nélkül állítható, hogy igazi masszív játékosokból állt. Ott volt mindjárt Steve Chettie, aki 13 esztendőn át középhátvédként, Stuart Pearce társaként harcolt a valaha még szebb napokat látott csapatánál. Utóbbi is tizenkét hosszú esztendőt húzott le a gárdában és ebben a szezonban is csapatkapitánya volt annak. A Forest-et olyan munkás játékosok alkották, mint Des Lyttle, Steve Stone vagy David Phillips. Ne legyetek meglepődve, ha nem igazán ismeritek ezeket a játékosokat. A menedzser már egy bizonyos Frank Clark volt, aki a legendás Brian Clough közvetlen utódja volt a padon. A Sheffield Wednesday elleni idegenbeli 7-1-es siker volt a szezon legnagyobb győzelme az együttesnek. A lentebbi képen a Nottingham szurkolói a pályára rohanva ünneplik a megkaparintott 3. helyet.

stanleykubrick nagy szezonok csodás évek norwich bolton fulham boro forest rovers ipswich

A Nottingham a következő szezonban az UEFA Kupában egészen a legjobb 8-ig menetelt, ahol a győztes Bayern tette ki a stoptáblát az angoloknak. A Norwich City-hez hasonlóan mutatja a csapat csodájának erejét, hogy egy évvel később (1996-97) utolsó helyen esett ki a gárda az élvonalból.

Kicsit nagyobbat ugrunk az időben és a 2000-01-es Ipswich Town szintén újonc csapatát idézzük meg. A kisvárosiak különösen hazai teljesítményüknek hála érdemelték ki azt a pozíciót, amiért most helyet kapnak itt. Az Ipswich Town egyetlen hazai vereségét még szeptemberben kényszerült elkönyvelni, ezek mellett olyan gárdáktól rabolt pontot otthon, mint az Arsenal, a Liverpool, a Chelsea vagy a Manchester United.

stanleykubrick nagy szezonok csodás évek norwich bolton fulham boro forest rovers ipswich

Továbbá 11 hazai győzelmere és további 2 döntetlenre futotta még a csapat erejéből hazai környezetben. Aligha kell szégyenkezni a 9 siker kapcsán, amit saját pályájától távol sikerült összehozni, főleg úgy, hogy a Liverpool és a Leeds United is megadni kényszerült magát. A csapat végül 3 (!) ponttal maradt el a Bajnokok Ligája selejtezőjétől, ami még akkoriban a 3. helyet jelentette. Hőseink ráadásul a Ligakupában is egészen az elődöntőig mentek, ahol végül hosszabbításban búcsúztak el a Birmingham City ellenében. A következő évben az UEFA Kupa küzdelmeiben még az Internazionale együttesét is térdre kényszerítették hazai pályán, a Premier League azonban őket szorította a vonal alá, így a megismételhetetlen szezon után egy 18. hely és a kiesés következett. Sajnos az Ipswich Town azóta sem harcolhatott a Premier League-ben.

Nagy kedvencem volt mindig is a számos meglepetést bemutató Bolton Wanderers csapata. Az Ügető ló becenévre hallgató Bolton 2001-02-ben töltötte első idényét a Premier League-ben, ahol sikeresen maradt benn, egy évre rá azonban a 17. helyen landolt a gárda, még az utolsó fordulóban is harcolva a bennmaradásért. Így kisebb csoda volt, hogy egy szezonnal később (2003-04), Sam Allardyce csapata a 8. helyet csípte meg, mindössze három egységgel elmaradva az 5. pozíciótól. A Bolton ingyen transzferek tucatjaival szerzett meg játékosokat (véglegesen vagy kölcsönbe) vagy nevetséges áron vásárolt értékeket a csapatnak. Gary Speed 788 000 Fontért, N’Gotty 525 000 Fontért érkezett. Okocha, Giannakopoulos vagy Kevin Davies ingyen került a csapathoz, de egy év kölcsön után Ivan Campo is befektetés nélkül erősítette tovább a gárdát. Nagyjából ezek a játékosok alkották a csapat magját, illetve azok, akik már a Premier League éra előtt is a klub szolgálatában álltak. Ilyen volt Gardner, Jaaskelainen vagy Kevin Nolan. A csúcsmászást azonban a 2004-05-ös remeklés hozta el. 

stanleykubrick nagy szezonok csodás évek norwich bolton fulham boro forest rovers ipswich

A csapat a 6. helyre futott be, mindössze három egységre (!!) elmaradva a 4., BL selejtezőt érő lépcsőtől. A Bolton hazai pályán verte az Arsenal, a Liverpool csapatát is, oda-vissza legyűrte a Tottenham-et  és elhozott egy pontot az ágyúsok és a bajnok Chelsea otthonából is. Egy évvel később az UEFA Kupában a legjobb 32 együttes közé is bekerültek. Végül a Bolton 2011-12-ben búcsúzott a Premier League küzdelmeitől, napjainkban a harmadosztály (League One) irányába száguldva élik napjaikat.

Itt tennénk említést a legendás Middlesbrough együtteséről, akik a Bolton csodaszezonjában a 7. pozíciót elcsípve kvalifikálták magukat az UEFA Kupa küzdelmeibe és olyan csapatok testén átverekedve harcolták be magukat a döntőbe 2005-06-ban, mint a Stuttgart, a Roma, a Basel vagy a Steaua Bukarest. A csapatot a Hasselbaink, Schwarzer, Southgate, Aiyegbeni, Viduka, Maccarone hatos repítette.

stanleykubrick nagy szezonok csodás évek norwich bolton fulham boro forest rovers ipswich

Eléggé elfogult vagyok Mark Hughes személyével, így ebbe a listába bekerült a Blackburn Rovers 2005-06-os száguldása is. A Rovers valamivel tehetősebb volt, mint a korábban említett Bolton, de azért alapvetően a Blackburn sem gázolt térdig a pénzben. A csapat egyik alapembere, a mókás nevű Kuqi például ingyen érkezett, Dickov 158 000 Fontba került, de a kékeknél közel egy évtizedet lehúzó Pedersen is kevesebb, mint 2 millió Fontba kóstált, igaz Bellamy és Savage közel 10 millió Fontot emésztett fel a kasszából.

stanleykubrick nagy szezonok csodás évek norwich bolton fulham boro forest rovers ipswichMark Hughes 2004-05-ben vette át a gárdát, akikkel mindössze a 15. helyet csípte meg az első évben, igaz FA Kupa elődöntőig ment a csapat, a második szezonban sem álltak túl fényesen a dolgok. 2005. december elején mindössze a 13. helyen állt a csapat, de ekkor nyolc mérkőzés alatt begyűjtött 19 pont sokat javított a csapat helyzetén és a szezon végéig sikerült stabilan maradnia a gárdának. Ezen időszak alatt olyan hazai sikereket hozva, mint a Manchester United, a Newcastle United, az Arsenal és a már bajnok Chelsea legyűrése. A csapat négy pontra elmaradva a BL-t érő helytől futott be végül a 6. pozícióba, ezzel régen nem látott magasságokba emelve a csapatot. A Ligakupában is az elődöntő jelentette a végállomást, ahol a későbbi győztes Manchester United állította meg Hughes csapatát. Sajnálatos, hogy jelenleg a Championship küzdelmeiben is csak szenved a Rovers és esély sincs, hogy hasonló pozícióba vitorlázza vissza magát.

stanleykubrick nagy szezonok csodás évek norwich bolton fulham boro forest rovers ipswichVégül pedig egy magyar érintettség is megjelenik beszámolónkban, talán így már sokan ki is találtátok kiről van szó. A helyszín London, a szereplők pedig a Fulham csapata és Gera Zoltán személye. A Fulham mindössze jobb gólarányának és egy kései 1-0-s utolsó fordulós sikernek köszönhetően maradt benn 2007-08-ban a legfelső osztályban, ehhez képest egy szezonnal később egyenesen a 7. helyig kapaszkodott fel a gárda.

Igaz a Fulham két szezon alatt egy 50 millió Fontos kiadást eszközölt, ami meg is hozta az eredményét, hiszen a csapat legjobbjai között Andy Johnson, Zamora vagy Kamara egyaránt szerepelt, ám a londoniak sem fukarkodtak az ingyen igazolásokkal. Itt Schwarzer, Gera Zoltán vagy Simon Davies egyaránt nagy fogásnak bizonyultak és Dempsey vagy Konchesky 1-2 milllió Fontos vételára is tökéletesen kifizetődött. A szezon végére összehozott 39-34-es gólarány jól mutatja, hogy mennyire szervezett csapatként működött a Fulham. Hazai környezetben maguk alá gyűrték az Arsenal, a Newcastle United, a Tottenham Hotspur és a későbbi bajnok Manchester United csapatát is. A legnagyobb dolgot azonban egy évvel később hajtotta végre a fekete-fehér együttes. Előbb egy Roma, Basel, Szófia csoportból kvalifikálta tovább magát, majd elképesztő produkciókat bemutatva előbb a Sahtar Doneck, majd a Juventus, aztán a Wolfsburg és a Hamburg csapatát kiejtve jutottak el a döntőig, ahol a félelmetes Atletico Madrid ellen már nem jött össze a siker.

stanleykubrick nagy szezonok csodás évek norwich bolton fulham boro forest rovers ipswich

A hosszabbításban való vereség azonban így is mutatja mekkora küzdelmet vívtak egész szezon alatt a londoniak. Gera betalált a Doneck ellen, továbbjutást érő gólt lőtt az elődöntőben, duplázott a Juventus ellen, Davies és Zamora felváltva lőtték a fontosabbnál fontosabb gólokat. A Fulham azóta a Championship malomharcában sínylődik, kevés eséllyel harcba szállva a visszajutásért.

A felidézett hat együttes mind olyan egységes gárdát alkotott, amelyekről mindenki tudta, hogy hosszú távon nem tudnak kiemelkedő eredményt nyújtani. Legjobbjaikat jó eséllyel elviszik vagy alapvetően nincs meg a folytonosság a keretben, alighanem így jár majd a Leicester City csapata is, de majd lesznek újabb hősök, akiket hamarosan megénekelhetnek majd a hírmondók.