pochettino tottenham alli dier eriksen taktika Peet

Tagadhatatlan, hogy a Premier League csapatai jelenleg nemzetközi színtéren válságos helyzetben vannak, ugyanakkor a liga talán még soha nem volt ennyire kompetitív és kiélezett, mint ebben a szezonban. Ezt egyrészt felírhatjuk annak a számlájára, hogy az olyan hagyományosan sikercsapatok, mint a Manchester United vagy a Chelsea különböző okok miatt alul teljesítenek, valamint, hogy irdatlan mennyiségben áramlanak a tévés pénzek a csapatok zsebeibe. Viszont ne feledkezzünk meg róla, hogy az elmúlt években olyan edzők tették le a névjegyüket és értek el komoly eredményeket brit földön, mint Roberto Martinez, Ronald Koeman, vagy épp jelen posztunk főhőse, Mauricio Pochettino.

 
 

Az, hogy jelenleg a Tottenham magabiztos 5 pontos előnnyel áll a bajnokság negyedik harmadik helyén, és csupán ugyanennyi egységgel van lemaradva a listavezető Leicester Citytől, az lényegében szinte csak az argentin edző kiváló munkájának köszönhető. Pochettino már a Southampton vezetőjeként is megalapozott egy olyan gárdát, amellyel az előző idényben Ronald Koeman sokáig még a Bajnokok Ligája selejtezős helyért is harcban állt, most pedig nagyon úgy tűnik, hogy Daniel Levy végre egy olyan edzőt szerződtetett, aki hosszú távon is sikeres lehet Észak-London kisebbik csapatánál.

Pochettinónak az első szezonjában koránt sem volt egyszerű dolga, hiszen úgy kellett a saját képére formálnia a csapatát, hogy mindeközben a szurkolók részéről komoly elvárás volt, hogy a csapat végig legyen harcban a BL helyekért. Persze az ésszerűbb fanatikusok már korán felismerték, hogy itt valami nagyon fasza dolog készül, amire megéri időt áldozni. A Spurs végül az ötödik helyre futott be, de szépen lassan sikerült kiszórni a keretből a túlfizetett sztárokat és az alulteljesítőket. Valamint olyan játékosokkal töltődött fel a keret, akik nem feltétlenül számítanak nagy névnek, de tökéletesen illenek az elképzelt játékba.

pochettino tottenham alli dier eriksen taktika Peet
Marcelo Bielsa nagy hatással volt Pochettinora.

Pochettino a Bielsa-iskola követője, így természetesen sokat merít az öreg filozófus munkájából, de akárcsak Pep Guardiola, ő is a saját ízlése szerint nyúlt hozzá az alapelvekhez. Azonban mivel ennek a játéknak a szerves része a labda irányítás alatt tartása, ezért olyan játékosokra volt szüksége, akik egyrészt kifejezetten nagy munkabírásúak, emellett technikásak és fejben kellően gyorsak. A tavalyi keretet idén két kulcsjátékos egészítette ki Toby Alderweireld és Dele Alli személyében. Előbbi kőkemény, de emellett okos védekező munkája mellett a kiváló hosszú labdáival a támadásépítésekben is kulcsszereplő. A fiatal angol játékos pedig egy igazi univerzális középpályás, aki akár mélyebbről indulva is hasznosan tud szerepelni, de Pochettino a csatár mögött találta meg az igazi helyét, és nem túlzás kijelenteni, hogy az év fiatal játékosa díj fő esélyese az MK Donstól szerződtetett Alli.

Az előző szezonban a Tottenham sokszor keltette kifejezetten szervezetlen csapat benyomását. A csapatszintű letámadás hatékonyságát nem sikerült állandósítani, így sokszor ki voltak szolgáltatva a megfelelő játékosokkal rendelkező ellenfél kontráinak, valamint a támadóharmadban is legtöbbször csak Eriksenre valamint Harry Kane-re tudtak támaszkodni.

Idén a Tottenham a presszinget már jóval hatékonyabban is tudatosabban tudja alkalmazni. Ez már a szezon legelső meccsén szembetűnő volt, és ezt azóta is tudják tartani, de már akkor sem tűnnek fejetlen csirkének (haha), ha a saját térfelükre visszazárva kell védekezniük, bár az alapvető játékfilozófiájuknak nem ez kedvez a leginkább. Néhány évvel ezelőtt a Spurs még javában épített az olyan gyors szélsőkre, mint Aaron Lennon és Gareth Bale, de a mostani támadótrió a csatár mögött sokszor szinte teljesen kihasználatlanul hagyja a pálya széleit, és egymáshoz közel helyezkedve a pálya közepén próbálnak kombinálni. Ez a már többször említett letámadás, illetve visszatámadás miatt is fontos, hiszen ha a játékosok közelebb helyezkednek egymáshoz, úgy labdavesztés esetén is könnyebben tudják szűkíteni a területet az ellenfél számára.

pochettino tottenham alli dier eriksen taktika Peet
A villámgyors szélsők helyett főszerepben a sokoldalú, nagy munkabírású játékosok.

Kulcsjátékossá lépett elő az az Eric Dier, aki tavaly még többnyire jobbhátvédként, vagy középhátvédként szerepelt, mostanra viszont a Tottenham középpályájának legfontosabb láncszeme. Ugyanis ő felel leginkább az ellenfél kontráinak megakadályozásáért. Egyrészt a korábbi posztjából szerzett tapasztalata miatt könnyedén ki tud váltani a jobb oldalra a támadásban a csapata szélességét biztosító Walker helyére, a középen vezetett akcióknál pedig kiváló helyezkedéssel veteti észre magát. Emellett talán az ő játéka jelképezi leginkább azt a sokoldalúságot, ami jelenleg jellemzi a Spurst. A rendszeresen pályára lépő játékosok közül szinte mindenki tud minimum 2, de inkább 3 poszton is egyenletes teljesítményt nyújtani. Így fordulhatott elő, hogy a Watford ellen az ellenfél 2 csatáros taktikájához igazodva Pochettino a megszokott 4-2-3-1/4-3-3 helyett egy 3-4-2-1-es felállást választott. Ehhez pedig nem kellett komolyan variálnia a megszokott kezdőcsapaton, hiszen jóformán csak Diert kellett egy sorral hátrébb húznia.

Nem csak az angol kapott új szerepet az idei szezonban. Christian Eriksen szerepköre és jelentősen átalakult. A korábbiakban szinte ő volt a támadások fókuszpontja, a kreativitásért felelős legfőbb elem, most azonban leginkább az egyensúly megteremtése, valamint a labdajáratások hatékonyságának a biztosítása az elsődleges feladata. Hiába szerzett nemrég két elég érdekes gólt is, korábban jóval több találat jellemezte, de ez nem feltétlenül egy teljesítménybeli visszaesésnek köszönhető, hanem pusztán jelentősen átalakult a csapaton belüli szerepe. A kevésbé látványos játéka miatt talán őt érte a legtöbb kritika a felületesebb szurkolók részéről, de hát Özilt is megtalálták azzal, hogy lusta, szóval ezen sem kell meglepődni.

pochettino tottenham alli dier eriksen taktika Peet
Christian Eriksen is új feladatokat kapott.

Hiába előzi meg 3 csapat is jelenleg a Tottenhamet a tabellán, mégis azt kell mondanunk, hogy idén ők a liga legkiegyensúlyozottabban teljesítő gárdája. A Manchester City közel sem tudja kihasználni a keretében rejlő potenciált, az Arsenalt folyamatosan sújtják a sérülések, a Leicester pedig hiába teljesít erőn felül, nekik ez a magaslati levegő az idő múlásával soknak fog bizonyulni. A Spurs pedig szép csendben gyűjtögeti a pontokat, és már tényleg csak a klasszikus balfaszságuk akadályozhatja meg őket abban, hogy jövőre ott legyenek a Bajnokok Ligájában.