rocknrolla premier league bajnokesélyesek manchester city arsenal tottenham

A szezon mintha csak tegnap kezdődött volna, mégis a fél világ azt próbálja megtippelni, hogy ki lesz a bajnok. Persze, ilyenkor már nem csak papíron a keretek erősségéből tudunk következtetéseket levonni, mint ahogy azt szeptemberben tettük. Mert ugye ki mondta volna, hogy a Chelsea ott lesz, ahol van és, hogy a United sem bír majd elrugaszkodni? Ha valaki mégis, akkor gondolta-e, hogy a City nem fog utcahosszal vezetni a másik két pénzeszsák gyengélkedését kihasználva? Oké, naná, hogy az Arsenal drukkerek, mi ezt mindig így gondoljuk. De akkor pont mi,  Ágyúsok gondoltuk volna-e, hogy ha már csak a City marad az úgymond nagyok közül, még akkor is bezavarhat egy harmadik?

 

Ja, hogy még talán egy negyedik is? A hab a tortán – de inkább már a cseresznye a habon, vagy ha még a cseresznyére is lehet rakni valamit, akkor az – pedig, hogy az a negyedik egy Leicester City, akiknek tavaly ilyenkor kereken harminccal volt kevesebb pontjuk, és csak néggyel több, mint jelenleg az Aston Villának. Nos, ez a helyzet tizenöt fordulóval a vége előtt, és talán kimondhatjuk, hogy a szezon végéig bebetonozta magát egy olyan Top 4, amilyen eddig még soha nem volt, ezután pedig már valószínűleg soha többé nem is lesz.

Ebben a rövid kis posztban azt vizsgáljuk meg, hogy miképp zajlott le az idei bajnokesélyes csapatok utolsó tizenöt mérkőzése a legutóbbi öt PL szezonban. DE! Előre leszögezem, akármilyen szép és mesebeli is a Rókák menetelése, itt és most nem fogunk velük bajnokesélyesként számolni, annak ellenére sem, hogy 47 ponttal állnak az élen, öttel megelőzve a negyedik Spurst.  Továbbá az ő aktáik közt nehéz is lenne öt évre visszamenőleg PL anyagokat találni. De oszt’ majd lehet, hogy jól rám cáfolnak.

rocknrolla premier league bajnokesélyesek manchester city arsenal tottenham

A Manchester City az elmúlt öt szezonban a legrosszabb esetben is a harmadik helyről vágott neki a bajnokság ezen periódusának, és nem is végeztek a bronzérmesnél rosszabb helyen. Az öt évből mindössze egyben változott a tabellán elfoglalt helyük a 23. és a 38. forduló közt. Ilyen téren a három csapat közül talán ők a legkiegyensúlyozottabbak. Az Arsenal mondható viszont a leghullámzóbbnak. Az ötből három alkalommal is csak a 6. helyen szerénykedett tizenöt körrel a vége előtt, ám a Top 4-be mindig sikerült beslisszolni, sőt ebből kétszer a 3. helyet csípték meg Wengerék a végén. A legfájóbb az, hogy álltak már ilyenkor az 1. és a 2. helyen is, viszont mindkét alkalommal lecsapott az a fránya négyes átok. A Tottenham a 3. és 6. közti pozíciók mindegyikén megkezdte már az utolsó tizenöt fordulót az elmúlt öt évben, a Top 4 azonban csak egyszer jött össze a Kakasoknak. Idén viszont simán meglehet a Top 3 is. Vagy még annál is feljebb viszi őket Pochettino?

rocknrolla premier league bajnokesélyesek manchester city arsenal tottenham

A legtöbb pontot 2011 óta a szezonok utolsó tizenöt meccsén a Citynek sikerült összegyűjteni, szám szerint 152-t, egyel mögöttük az Arsenal 151-el, a Spurs pedig 126 pontot tud felmutatni. Egy szezonon belül az említett szakaszban tizenegynél több meccset egyikőjük sem tudott megnyerni, a Spursnek kilenc volt a maximum. Vereséget legfeljebb öt alkalommal szenvedtek el, az Arsenalnak négy volt a legtöbb. Az elmúlt öt évben egyik csapat sem tudta vereség nélkül lehozni ezt a tizenöt meccset.

Közülük kéne – legalábbis szerintem – az idei bajnokot kiválasztani és egyáltalán nem túlzás a Tottenhamet is ide sorolni. És akkor még mindig ott van a Leicester is… Sokat nem kell már várni, mindjárt jön a BL és az EL, ahonnan majd szépen kizúgnak az angol csapatok a nyolcaddöntőben, onnan meg már tényleg csak egy köpés május 15.