Szól a híres közhely, ami főleg az amerikai futballban népszerű.  A labdarúgásban jellemzően 3, 4 vagy 5 ember alkotja a védőegységet amerikai testvérének 11 embere helyett, még sincs akkora különbség, mint ahogy azt elsőre gondolnánk! Példának okáért ott van a klasszikus busz taktika, vagy a Guardiola-féle letámadós foci. Mindkét esetben 11 ember védekezik, a leshatárok és a védekezés felfogása (letámadás vs. pozíciók megtartása) különböznek csupán. Vasárnap délután ennek a két filozófiának képviselője találkozik, de akadnak köztük közös pontok is. A forduló beharangozója következik.

 
 

 

Manchester City - Chelsea rangadót rendeznek az Etihad stadionban a Premier League második fordulójában. A korábbi években ezek az összecsapások bajnoki rangadóknak bizonyultak, a korai találkozás miatt ez a jelző alighanem most elmarad. A City meggyőzően kezdte a bajnokságot, 3-0-ra legyalulva a West Bromot idegenben. Bátran állíthatjuk, hogy a „nagy csapatok” közül a City játszott a legjobban, holott az egyik leglesajnáltabb gárda volt a szezon előtt a top 4 közül.

A londoniak játékában minimális elmozdulás volt pozitív irányba a tavaszi összképhez képest, ám ez az eredményen nem látszott. A Swansea konkrétan lefocizta Mourino brigádját, csak minimális időközönként érvényesült a Chelsea akarata. Az emberhátrányban összehozott döntetlen nem hangzik rosszul, de ha címvédéshez mindenképp meg kell nyerniük az ilyen meccseket, ahogy tették azt tavaly is. Hazai pályán édeskevés a 3 kaput eltalált lövés, egy, az előző szezont 8. helyen befejező csapat ellen. 

A kezdés felemás volt tehát, viszont egy problémában megegyezik a két klub: a védőik öregek. Az utóbbi két év bajnoka - többek között - a jól teljesítő védelmükről voltak híresek, mára azonban ezek egyre halványabb emlékképek lesznek.

Terry és Demichelis brutális párbaját láthatjuk

A City talán a PL éra legizgalmasabb bajnokságát nyerte meg 2012-ben, mindössze 29 gólt kapva a szezonban, ezzel övék volt a legjobb védelem a bajnokságban. Azóta eltelt 3 év, a kapott gólok száma Manchester kék felében pedig így festett, időrendben haladva: 34, 37, 38, nem éppen imponáló számsorozat. A Zabaleta – Kompany – Mangala – Clichy kezdővédelem átlagéletkora 28.25 év, a kispadon pedig helyet foglal a 34 éves Demichelis és a 29 éves Kolarov is. Egyedüli reménysugár a 20 éves Denayer lehet, tehát a jövőkép nem éppen ideális arrafelé, gyakorlatilag egy komplett védelmet kell lassacskán újra összerakniuk. (felkészül Pep?) Zabaleta a liga egyik legjobb jobb bunkója, de ő is 30 éves, Kompany meg évről évre rombolja, mit rombolja, TNT-vel robbantgatja saját szobrát. Clichy-t én mindig is egy jó képességű, de átlagos hátvédnek tartottam, ráadásul már ő is a 3. X-ben tart, Mangala meg egyelőre messze van az elvártaktól.

Ez az arckifejezés egyre gyakoribb

Hasonló cipőben jár a címvédő is. Mourinho második regnálásának idején egy 27 kapott gólos szezonnal nyitott, tavaly ez a szám már 32 volt. A miértre sok válasz van az is megérne egy külön posztot, de hogy meglegyen a közös pont a két csapat között: az Ivanovic – Cahill – Terry – Azpilicueta négyes átlagéletkora 29.75 év. A Chelsea kispadján is egy fiatal középhátvéd jelenti a jövőt Zouma (20) személyében, ami rettentően kevés, még Mourinho rotálási szokásait ismerve is. Ennek tükrében orvosolva lesz ez a probléma, az augsburgi Baba (21) érkezhet cserebalbekknek, Stones érkezésére meg valószínűleg várni kell még a Stamford Bridge-en(?). Nem könnyíti meg a Kékek dolgát az sem, hogy Terry 35 éves lesz, márpedig a Captain, Leader, Legend nem kicsit húzza fel a Chelsea védőinek teljesítményét. Nélküle Cahill egy középszer védő lesz, a pálya helyett meg akár tyúkólban is el lehetne képzelni azokat a helyezkedéseket, amiket a többiek produkálnak.

Öööööö jó.

A vasárnapi derbit az fogja eldönteni, hogy a vénemberek közül melyik egység tudja hatékonyabban megállítani az ellenfél támadásait. A kulcspárharc a Sterling vs Ivanovic csata lehet, főleg ha a szerb szokásához híven hamis kilencesként fogja segíteni a Chelsea támadásait. A City-nél csak Clichy és Delph nem bevethető, Agüero és Zabaleta játékára azonban számítani lehet, akár kezdőként is. A Chelsea egyetlen, ámde annál nagyobb hiányzója Eva Carneiro Thibaut Courtois lesz, aki eltiltása miatt nem lehet ott a csapattal, helyette Begovic fogja őrizni a vendégek kapuját. Mivel a szezon eleje van, ráadásul a Chelsea idegenben játszik, egy elég unalmas, békés 1-1-es döntetlenre számítok, ahol Pellegrini rá fogják borítani a pályát Mourinhora. A találkozót vasárnap a Digi Sport 1 közvetíti, 16:40-kor kezdődő stúdiós felvezetéssel.

Tippverseny

Múlt héten nagyon meggazdagodott az, aki az én tippjeim ellen fogadott, de most remélhetőleg egy pontos végeredményt legalább eltalálok... Lássuk, miből csemegézhetünk még a hétvégén!

Péntek

20:45 Aston Villa – Manchester United (Digi Sport 2)

A szezon egyetlen pénteki meccsét már a második fordulóban lebonyolítják, jövőre ellenben rendszeresen előfordulnak majd ilyen mérkőzések. Mindkét gárda győzelemmel kezdte a szezont, azonban csak az egyikük lesz 100%-os a második forduló után is, mégpedig Van Gaalék, 1-2.

Szombat

13:45 Southampton – Everton (Digi Sport 1)

Két csapat, amelyik nem tudta megszerezni a 3 pontot ellenfelüktől az előző fordulóban. Ronald Koemannak innen is jobbulást, és mielőbbi felépülést kívánunk, egy győzelem betippelésével szeretném ezt kifejezni, 3-1.

16:00 Tottenham – Stoke (Digi Sport 1)

Múlt hétvégén, aki egy délutáni szunyát iktatott be a programjába, az a mostani résztvevők találkozóját megnézvén biztos sikerrel járt. Most sem várható nézőcsalogató játék, bár arra kíváncsi leszek, hogy vajon Shaqiri bemutatkozik-e Potterként, 0-0.

16:00 Sunderland – Norwich

Magick Dickék jókora pofonba szaladtak bele a múlt héten, a Kanárik meg nem tudtak mit kezdeni a Palace ellen. Valakinek kötelező lenne győzni a mihamarabbi felállás érdekében, pont ezért lesz a végeredmény 1-1.

16:00 Swansea – Newcastle

A Swansea nagyon szépen játszott az oroszlánbarlangban, mégis csak 1 pontra voltak jók, akárcsak McClarenék a Szentek ellen. Én nagyon jó szezont várok Monkéktól, ennek szellemében ezt a meccset is nekik adom, 3-0.

16:00 Watford – West Brom

Nem várt játékkal rukkolt elő múlt szombaton a Watford a Goodison Parkban, ezt megismételheti a City ellen borzalmasan játszó West Brom ellen, bár nem lesz egyszerű feltörni azt a buszt, 1-0.

16:00 West Ham – Leicester

Az első forduló meglepetései közül kettőt ők szállítottak nekünk a maguk győzelmeivel, talán az egyik legjobb meccs lesz a szombati játéknapon, kár, hogy nem ezt közvetítik a Diginél, 3-2.

Vasárnap

14:30 Crystal Palace – Arsenal (Digi Sport 1)

Az egyik titkos bajnokesélyes már biztosan nem veretlenül lesz bajnok, a Palace-nak viszont minden esélye megvan erre! Nagyon sokan bíznak az Arsenal bajnoki címében, és pont ezért fognak altatni egy gyenge rajttal, Pardew bandája behúzza mindhárom pontot, 1-0.

Hétfő

21:00 Liverpool – Bournemouth (Digi Sport 2)

A PL hosszúhétvégéjét az Anfielden zárjuk, ahol Brendan Rodgersék megpróbálhatják kitörölni az emberek emlékezetéből a múlt heti kirándulásukat Barcelonában Stoke-ban. A Bournemouth nem fogja könnyen adni magát, remélhetőleg mindkét csapat a rá jellemző támadójátékot fogja erőltetni, 3-1.

Ne feledjétek, nálunk is leadhatjátok tippjeiteket az összes fordulóban, illetve a fantasy csapatotokkal is végezzetek legkésőbb  péntek este fél 8-ig, mindkét sorozatban a dobogósok ajándékban részesülnek! Kellemes hétvégét, és sok meccsnézést minden kedves olvasónak!

an