Ha vasárnap, akkor átigazolási összesítő a Britannián! Ez a hét egész csendes volt, főleg múlt héthez képest. Akadt olyan csapat, aki több játékost is szerződtetett, illetve olyan is, aki nagy halat fogott. Hogy kik ők, a folytatásban kiderül.

 

Kezdjük az összesítést az egyik újoncnál, ugyanis a Watford három új játékost is igazolt a héten. Egyikük a Napoli középhátvédje, Miguel Britos, akit ingyen sikerült megszerezni Nápolyból. A másik az egykori Atletico Madrid és Schalke játékos Jurado, akit az orosz PL-ből sikerült az angolba csalni, a 29 éves támadó középpályás ára 5 millió font volt. A harmadik pedig az AZ Alkmaar jobbszélsője, Steven Berghuis, aki kapcsán a megegyezés megszületett a két klub között,  4.6 millió fontos vételár formájában, a hivatalos bemutatás azonban egyelőre elmaradt. Érdekesség, hogy ő lett a Watford 10. nyári igazolása, kérdés, hogy ez a nagy átalakítás elég lesz-e a bennmaradáshoz?

ChesterB: Britos szerintem tök fölösleges volt (D), Jurado sem tűnik olyan erősítésnek amilyenre szükségük lenne (C+), Berghuis viszont fasza lehet (B+).

Mark29: Quique Sanchez Flores nagyon bevadult, de amíg Capoué, Holebas és Behrami erősítésnek tűnik, addig ez a három sárc már sokkal kérdésesebb. Eleve tíz új ember rengeteg, ha mindnek fontosabb szerepet is szán a mester, akkor szerintem akkora kavar lesz a pályán és az öltözőben, hogy a Watford egyenesen zuhan vissza a másodosztályba.

Lac: Számomra teljesen értelmetlen Britos leigazolása. Volt szerencsém látni pár meccsét tavaly a Napoli-ban, de hogy Flores mit látott benne azon kívül, hogy nem volt ára és spanyol, nem tudom. Ideggyenge, bakizni könnyen képes, és úgy fordult az ukrán esőben az EL-elődöntőben, mint Mertesacker rosszabb napjain (értsd: mint egy csuklósbusz). Teljesen rossz igazolás. (D)

Extra kommentár: Mark29-cel értek egyet, Flores kicsit lassíthatna átigazolások terén, mert a QPR már párszor bemutatta, hogy mire jó az, ha a Champo-s keretet teljesen kibasszuk az ablakon, és a bejáratott játékosok helyett más ligák átlagos/nemkívánatos játékosaival töltjük fel a helyet...

A következő csapatokhoz északra kell felmennünk, elsőként a Steve McClaren vezette Newcastle-t nézzük meg, akik nem tétlenkedtek a héten. Ahogy az nyílt titok volt, sikerült pontot tenni Aleksandar Mitrovic ügyének végére, az egykori Anderlecht csatár 13 millió fontért szerződik a Szarkákhoz. A hírek szerint közel a megegyezés a szintén Anderlecht játékos Chancel Mbemba megszerzését illetően, azonban vele akadt egy kis komplikáció…

A hét legnagyobb transzfere azonban Liverpoolban született, hiszen immáron hivatalos, hogy a Vörösök kifizették az Aston Villának Christian Benteke 32.5 millió fontos kivásárlási árát, így mostantól Melwoodban kezdheti meg felkészülést a következő szezonra. Benteke szerződése Costigant is megihlette, nagyon sokan ellenzik a transzfert, más támogatja, meglátjuk kinek lesz igaza. Egy biztos, Sturridge valószínűleg novemberig nem tér vissza, így lesz ideje bizonyítania a kritikusoknak.

ChesterB: Mivel Cissé eltiltott, Riviere egy vicc, Ayoze Perez pedig inkább cserének alkalmas mint sem kezdőnek, így kellett egy jó támadó ebbe a Newcastle-be, erre Mitrovic tökéletes (A). Nézzük akkor ezt a Benteke ügyet. Kellett egy csatár a Liverpoolba, egy olyan, aki képes 15-20 gólos szezonra, és nem kell szoknia a bajnokság iramát, eddig pipa. Stílusilag nem illik Liverpoolba, ez is igaz, de ami miatt én jobban aggódnék, az a keresztszalag szakadása, amiből még nem tudni mennyire épült fel, én mindenképp vártam volna vele még egy évet, főleg ezért az árért. Szerintem bedől a Liverpool erőcsatár "átka", és képes lesz egy minimum 15 gólos szezonra (minden sorozatot figyelembe véve), viszont a sérülése, és az ebből adodó ára miatt ez nálam csak egy (B+).

Mark29: Chester kollégát kiegészítve... Cissé nem eltiltott, de iszonyatosan fegyelmezetlen, ráadásul az első fél szezonjában hozott formáját úgy látszik soha nem tudja produkálni. Riviere tényleg egy vicc. A 18 éves Adam Armstrong hiába szórja a gólokat a korosztályos válogatottban, fiatal még nagyon. Ayoze Perez kapcsán meg az előző szezonban jelent meg egy cikk, hogy eredetileg kölcsön akarták adni a leigazolása után, ehhez képest kb. alapember lett. Szóval kellett egy csatár és Mitrovic papíron (A). Lehet, hogy azonnal berobban és A+ lesz, de azért ez egy 20 éves srác, szóval előfordulhat, hogy kell még idő neki. (Chancel Mbemba pedig tökmindegy, hogy 88-as, vagy 94-es születésű, beférne a mostani középhátvédek közé.) Benteke egy Villa szintre, ahol hozzá igazodik mindenki, tökéletes. Az más kérdés, hogy Rodgers rá építi-e majd a Pool taktikáját, illetve ha nem, akkor tud-e alkalmazkodni? Ő is a BL-ben akart játszani, ezzel csak az a gond, hogy én nem látom egyelőre, hogy hogyan fog ez a Pool odaérni a TOP 4-be. (B)

psychocska: A piac nem bővelkedik-a Newcastle számára elérhető-fiatal, tehetséges csatárokban. A szarkáknak ebből a kevésből sikerült valószínűleg az elérhető legjobbat megszerezniük . (A)
Érkezésekor Rodgers első dolga volt kivágni Carrolt, erre a Sterlingért kapott lóvé nagy részét elveri Bentekére. Ezzel nem azt mondom, hogy a két játékos ugyanaz a kaliber, de stílusra mindenképp vonható közöttük párhuzam. Sturridge sérülései és Balotelli használhatatlansága miatt volt bizonyos lépéskényszer Liverpoolban, de ez mégsem indokolja egy stílusidegen csatár leigazolását. Szerintem hasonlóan idegen test lesz a csapatban, mint Balotelli, mellé még rettentő drága is, úgyhogy (C).
 

A továbbiakban London lesz a helyszín, röviden összegezzük a maradék igazolásokat. A Crystal Palace kölcsönvette a Chelsea-től az előző szezonban a Championship MVP-ének választott Patrick Bamfordot, valamint a QPR-től megszerezték Alex McCarthy-t, az ír hálóőr 3.5 millió font ellenében vált klubot. A West Ham gyémántot talált a sivatag közepén, és kölcsönvette az Al-Jazirától Manuel Lanzinit. A Chelsea a Partizan Belgrad 18 éves szerb játékosát, Danilo Panticot szerződtette ingyen, akit egyből tovább is passzoltak a Vitesse-hez. Távozók is akadtak: a Spurs megvált Benjamin Stamboulitól, aki a PSG-hez szerződött, aminek eredményeképp a londoni csapat 6 millió fonttal gazdagodott, míg az Everton U21-es EB-t megjárt balbekkje, Luke Garbutt a Fulhamnél fogja tölteni a következő szezont.

ChesterB: Bamfordnak ez lesz talán az utolsó esélye, hogy bebizonyítsa, helye van a Chelsea keretében, és szerintem élni fog ezzel a bizalommal. A Palace csatárfelhozatala amúgy sem acélos, remélem PARDS sokszor fogja játszatni. (A-)

Mark29: Pardew költi a pénzt rendesen, és ez még közel sem a vége. McCarthy simán kiszoríthatj a lassan klublegendává váló (már Király Gaborral is rivalizáló) Speroni-t. (A) Bamford kapcsán pedig teljes mértékben osztom ChesterB véleményét. Volt már pár csatár, aki a Championship-ben nagy király volt, aztán a PL-ben remegett a lába. Viszont ott van csak az elmúlt évből Ings és Austin, akik meg simán hozták a szintet, nem rajtuk múlt, hogy a csapataik kiestek. Kiderül ez a Bamford srác melyik irányt követi. Papíron megint egy (A) a Palace-nak. A West Ham-nél lesz még felfordulás, Bilic nagy reformokat akarhat. Hogy ez a Lanzini mit tud, az persze számomra megjósolhatatlan, egy ilyen Al-Jazira-t referenciának nekem nem lehet eladni. A Chelsea és az Everton transzferek csak annyit jelentenek, hogy ezeknek a srácoknak nem idén jön el a nagy lehetőség. Stambouli meg nagyon úgy fest, hogy nem vált be. Pochettino tavaly az átigazolási időszak utolsó napján vette meg, de az egész szezonban összesen 25 meccsen lépett pályára (12 bajnoki találkozó és 13 alkalom három kupasorozatban). A PSG lehet, hogy erős lesz neki, maximum Cabaye heyét megkapja a kispadon.

Lac: Bamford átigazolása nálam nagy üzlet mindhárom félnek: a Palace tudja mit kap, tavaly fantasztikusan futballozott a srác a Championship-ben. A fiatal tehetség megkapja a Premier League terhelést, és kiderül, megüti-e itt is a szintet. Ha igen, jövőre könnyen a Chelsea első csapatában találhatja magát, Cuadrado és Moses helye - nálam legalábbis - messze nincs biztonságban. És a Kékek is jól jártak: a játékos megkapja a perceket, nem kell olvasni miért senyved a padon, plusz aláírt a kölcsön előtt extra 3 évet, úgyhogy ha nagyon beválik visszahívják, ha nem, még mindig simán el lehet sütni profitért egy év múlva. Nem kaphat mást, mint A+-t.

A folytatásban…

Ha múlt héten nem jött be a Chelsea-s jóslat, akkor majd most! Luis távozik, Baba érkezhet, Stones ügye is a levegőben lóg még mindig, Di Mariatól megválhatnak Manchesterben, míg De Bruyne visszatérhet a PL-be, és ott van a titokzatos Arsenal támadó igazolás is. Szerintünk lesz miről írni a jövő héten is, csak győzzétek kivárni!