bolhapiac nyugalomszigete Mark29 Costigan stanleykubrick psychocska Lac

Eltelt két hét és bár sokan visszasírták már múlt hétvégén is a bolhapiac összegzését, most csak ennyi idő alatt gyűlt össze annyi fogás, hogy érdemes legyen összefoglalni őket. Így is csak úgy sikerült olvasható hosszúságúvá tenni a posztot, hogy a távozókat is szemügyre vettük. Hatalmas név (értsd: Pogba) érkezéséről most nem számolhatunk be, viszont egy-két szabadrablásnak szemtanúi lehettünk: tovább után kiderül, kiket akasztottak le áron alul a jó(hi)szemű menedzserek.

 

Crystal Palace


Steve Mandanda (£1.5m)

psychocska: Hennessey ideje lejárt, ugyanis nevetséges pénzért beesett a francia liga legjobb kapusa, aki - ha nincs Lloris - a válogatottban is egyértelmű alapember lenne. (A+)

stanleykubrick: Aranyigazolás, nagyon olcsón. A 31 éves kapusban rengeteg év van még és ennyiért minőségi igazolás a londoni Crystal Palace számára, amely egyértelműen a középmezőnybe törekszik (A)

bolhapiac nyugalomszigete Mark29 Costigan stanleykubrick psychocska Lac
"Nevetséges pénzért beesett a francia liga legjobb kapusa, aki a válogatottban is alapember lehetne."

Mark29: Hennessy igazi baki király, Speroniban pedig nem bízott igazán még egy manager sem, a Palacenál töltött több mint 10 éve alatt. Jól jött Mandanda, sokat fog játszani. (B+)

Liverpool


Georginio Wijnaldum (£25m)

Mark29: A Newcastle tavalyi legdrágább igazolása volt 14.5 millió fontért. Tizenegy találattal ő lett a házi gólkirály, de kizárólag a St. James’ Parkban volt eredményes. Sőt, idegenben legtöbbször észrevehetetlen volt. Igaz mondjuk az is, hogy sokszor kellett számára idegen poszton (a szélen, vagy szűrőként) játszania, de néha ezt pofátlaul unottan prezentálta. Jól lő, jól ad be, jól fejel és lát a pályán, szóval jó kis játékos. A 25 millió font talán egy kicsit sok érte, de a Pool szeret irreális pénzeket kifizetni a Newcastle-nek. A PSV-nek még jár közel 5 millió font ebből a transzferből, de ez még így is több mint 5 milliós haszon egy év alatt, és onnantól kezdve, hogy a játékos menni akart, már csak ez számít. Szerintem Kloppo, a Pool, és a nagyobb célok jobban tűzben tudják tartani, és akkor bomba üzlet lehet. (B+)

Costigan: Egyelőre nem igazán látom a helyét a kezdőben, a támadó harmadban nem hiszem, hogy Coutinhót vagy Firminót ki tudná szorítani, így szerintem egy visszavont, mélyebb szerep várhat rá. Tud gólt szerezni a középpályáról, ami nagyszerű, a Liverpoolnak gólokra van szüksége. (B)

bolhapiac nyugalomszigete Mark29 Costigan stanleykubrick psychocska Lac
"A 25 millió font talán egy kicsit sok Wijnaldumért, de a Pool szeret irreális pénzeket kifizetni a Newcastle-nek."

Alex Manninger (FA)

stanleykubrick: A cél nyilvánvalóan egy sokadik számú rutinos pont és egy esetleg későbbi háttérszakember, aki a kapusokkal foglalkozik. Ráadásul angol tapasztalattal aztán bőven rendelkezik az osztrák, még akkor is, ha csak a padon leginkább. (A-)

Costigan: Alapvetően egy üdvözlendő lépés, hisz ahelyett hogy egy fiatalt (Danny Ward) tartanának sokadik számú kapusként a csapatnál, nyugodtan elmehet kölcsönbe. Annak az esélye, hogy Manninger valaha is pályára lépjen, konvergál a nullához. Ahogy stanleykubrick is írta, egy későbbi szakemberi szerep sokkal inkább kinéz neki.

Bár Karius kéztörésével lehet szar került a palacsintába... (B)

Ragnar Klavan (£4.2m)

psychocska: A védelemben pusztító nagy nyári dögvész közepette a Pool olyan helyzetben találta magát, hogy a bajnokság kezdetére talán éppen ki tudott volna állítani két egészséges középhátvédet. Ezen segíthet majd a jónevű Ragnar, akiben valószínűleg megbízható csereembernél többet nemigen látnak. Skrtel elküldésével talán a fizetésen tudtak spórolni, egyébként én a szlovák megtartása mellett döntöttem volna. Nem volt drága, úgyhogy nagy melléfogás semmiképp nem lehet belőle. (C)

Costigan: Skrtel alapjában véve nem lett rosszabb védő az elmúlt években, viszont két probléma is volt vele. Egyrészt teljesen érthető módon még a meccsek túlnyomó részében játszani akar, másrészt viszont a Liverpool proaktívabb stílusához nem igazán passzol egy alapvetően reaktív védő. Ha csak ezt a két dolgot nézzük, elmondhatjuk, hogy Klavan upgrade a szlovákhoz képest, hisz valószínűleg jóval kevesebb fizuért a feneke sem fog feltörni a padon, ha a legtöbb meccsen nem játszik és a csapat stílusához is jobban passzol. A Chelsea elleni sörmeccsen mindenesetre bíztató volt. (B)

Middlesborough
 

Victor Valdes (FA)

psychocska: Súlyos sérülése után van Gaal esélyt adott neki, hogy végre össze tudja kaparni magát ismét. De Gea meghiúsult eligazolása után azonban egyértelmű volt, hogy maximum a padra lesz jó a spanyol, ezt viszont állítólag nem viselte túl jól. A tarcsiban védett - már amikor hajlandó volt rá -, aztán elküldték Liege-be, ahol szintén nem sikerült megragadnia. Karanka a hírek szerint első számú kapusként számol vele, így talán végre ismét egyenesbe jöhet a karrierje. Hatalmas rutin + 3 BL serleg érkezik az öltözőbe, ingyen nem rossz ez. (B)

Viktor Fischer (£3.8m)

psychocska: Rablás! Mivel csak 1 év volt hátra a szerződéséből, az Ajax kénytelen volt diszkont áron továbbadni a nem is olyan régen még nagyra tartott, de még mindig csak 22 éves Fischert. Karanka 4-2-3-1et fog játszatni és ebben a felállásban a csatár mögötti három poszt bármelyikén bevethető lesz a dán. Tetszik az igazolás, szerintem Gaston Ramirezzel ketten meg fogják tudni oldani Negredo kiszolgálását. (A)

bolhapiac nyugalomszigete Mark29 Costigan stanleykubrick psychocska Lac
"Rablás!"

Álvaro Negredo (kölcsön+vételi opció)

stanleykubrick: Nem rossz elképzelés, kölcsönben venni a spanyolt. A Boro láthatólag nem csak a bennmaradást, hanem akár a középmezőnyt is céljául veszi. Kíváncsi vagyok mi fog kisülni Negredoból. (B)

Gaston Ramírez (FA)

psychocska: Se a Sotonban, se a Hullban nem volt képes megragadni a kezdőben, a Boronál eltöltött fél szezonban viszont elég impresszív volt, így nem csoda, hogy lecsapott rá Karanka. A kérdés, hogy vajon végre a PL-ben is képes lesz -e értékelhetőt hozni vagy a Champo az ő igazi szintje. Én előbbire tippelnék, szerintem a Boro vele is jót fogott. (B)

Swansea City
 

Leroy Fer (undisclosed fee, kb. £5 m)

psychocska: Az előző szezonban kölcsönben már szerepelt 9 meccsen, ami úgy látszik elég volt ahhoz, hogy meggyőzze Guidolint. A holland nagy lövő és jól fejel, ennyi pénzért jó opció lehet a középpálya szinte bármelyik pontjára. (C+)

bolhapiac nyugalomszigete Mark29 Costigan stanleykubrick psychocska Lac
"Fer nagy lövő és jól fejel, ennyi pénzért jó opció lehet a középpálya szinte bármelyik pontjára."

Lac: Volt az a stat nemrég, hogy amelyik csapathoz Fer igazolt az elmúlt 2-3 idényben, az kiesett. Így volt anno a Norwich-csal és a QPR-ral is, szerintem most a Swansea-nál is bejön ez a babona. Nem hoz annyit a konyhára, mint amennyit várnak tőle - számomra nem világos, miért kell minden kiesés ellen menekülő csapatba ő hatosnak. (D)

West Ham United


Gökhan Töre (kölcsön+vételi opció)

psychocska: Furcsa igazolásnak tűnik, mivel karrierje nagy részében jobbszélsőt játszott, ahová viszont az előző írásunkban megénekelt Feghouli személyében már szereztek egy hasonló játékost. Ő sem a góllövésről híres, viszont kiszolgálásban szintén jó lehet. Játszott már Bilic kezei alatt a Besiktasnál és állítása szerint ez volt a döntő faktor Londonba igazolásában. Én egyelőre nem, de Bilic biztosan knows. (C)

Lac: Pont a korábbi ismeretségük miatt gondolom azt, hogy - bár a törökök kevés kivétellel nem  PL-kompatibilisek - Bilic kihozza belőle, ami benne van, és jó kis szezont futhat. (B+)

Havard Nordtveit (FA)

psychocska: Annak idején Wenger által kevésnek találtatott, a Gladbachban viszont alapemberré nőtte ki magát. Idén nyáron lejárt a szerződése, így ingyen lehet egy kiváló fogás Bilicnek és stábjának. Az Arsenal tarcsiban még védőt játszattak vele, azóta viszont feljebb lépett egy sorral, így védekező középpályásként kell számolnunk vele. Remekül védekezik, kiválóan passzol - bár hajlamos rossz helyeken elszórni a labdát -, valószínűleg a labdakihozatalokban hárulhat rá kulcsszerep a Hammersnél. (B)

Stoke City

Ramadan Sobhi  (£5m)

psychocska: Nagy szakértésbe fölösleges belemenni, valószínűleg kevesen nézünk egyiptomi bajnokikat. Annyit viszont érdemes elmondani, hogy hazájában egyértelműen úgy gondolják, 19 évesen ilyen jó játékosuk még soha nem volt. Fizikális problémái nemigen lesznek, gyors, magas, jól cselez. Posztját tekintve leginkább bal oldali tükörszélső, szeret befelé cselezve jobbal lőni. Magam részéről kíváncsian várom, mi sül ki belőle, apróért jó vétel lehet. (B-)

bolhapiac nyugalomszigete Mark29 Costigan stanleykubrick psychocska Lac
"Ha egy mini Barcelonát építesz, nyilván el kell hozni a walesi Xavit."

Joe Allen (£13m)

psychocska: Ha egy mini Barcelonát építesz, nyilván el kell hozni a walesi Xavit. Hughes tovább finomítja a labdabirtoklásra épülő - a korábbi Stoke-ra egyáltalán nem jellemző - játékot és ehhez egy kiváló darab lehet Allen. Valószínűleg 4-2-3-1-ben lesz majd Imbula párja, akivel így első ránézésre tökéletesen kiegészítik majd egymást. (B)

Nagynevű távozók


Tomas Rosicky (FA)

Lac: Az utóbbi 2-3 évben gyakorlatliag teljesen lényegtelen volt, hogy Rosicky az Arsenal keretének tagja-e, mert más szerepe nem volt, mint hogy edzésen meglegyen a létszám, meg hogy tudjon ki felugrálni a kispadon gólörömnél. Miután az EB-n egy másfél meccs után újra megsérült, logikus volt, hogy nem fogják tovább jótékonyan fizetni a bérét. (A)

bolhapiac nyugalomszigete Mark29 Costigan stanleykubrick psychocska Lac
Rosicky sérülésektől gyötört szezonok után int búcsút Londonnak.

Edin Dzeko (£9.35m)

stanleykubrick: Dzeko eladása jó döntés a Manchester City részéről, a már tavalyi évben is kölcsönben lévő bosnyákot opcióval vásárolták meg a Farkasok. Guardiola csapata bár nem bővelkedik csatárokban, de a 30 éves Dzeko nyilván szeretne még sokat játszani, így ez mindenkinek a legjobb döntés (A)

Graziano Pellé (£13m)

stanleykubrick: Elég nagy kiárusításba kezdett a Southampton csapata és az akaratos Pellé eladásával is sokat veszíthetnek a Szentek. Az olasz azonban nem igazán tudott ellenállni a mesés kínai fizetésnek, a Soton viszont nem kapott túl sokat a csatárért. (B)

bolhapiac nyugalomszigete Mark29 Costigan stanleykubrick psychocska Lac
Pellé itt épp magyar barátnőjének mutatja, merre van a sok pénz.

Martin Skrtel (£5m)

stanleykubrick: Számomra fura ez a történet, Skrtel a jobb védők közé tartozott Liverpoolban, ráadásul a 5 milliós eladási összeg is igen csekély. Meg fogja érezni a Liverpool a hiányát. (C)

Lac: Én sem teljesen értem, hogy mi volt itt a koncepció. Ha személyes okok húzódtak meg a háttérben, az teljesen rendben van, de a szlovák még bőven abban a korban volt, ami 25-30 PL-meccsre predesztinálta szezononként. Az ára is vicc kategória, korán volt ehhez a váltáshoz, ha pusztán a szakmai dolgokat nézzük. (D)

Mohamed Salah (£12.75m)

stanleykubrick: A Chelsea számára érthető volt, hogy nem ragaszkodnak túlzottan Salah megtartásához, az érte kicsengetett 15 millió euró pedig egy vállalható összeg, hogy az egyiptomi végleg Rómába költözzön. (A-)

Lac: Salah és a Chelsea is boldog lehet az üzlettel: a játékos kap végre játéklehetőséget egy csapatban, ami rá (is) épülhet, és abban a futballkultúrában maradhat, amiben eddig a legtöbbet tudta kihozni magából. A londoniak pedig látnak belőle egy kis pénzt annak ellenére, hogy amit Kékben mutatott, az 2 millió fonthoz is kevés lenne. (A)

Tim Howard (£415k)

stanleykubrick: Hazament a nagy Tim. Az Everton még pénzt is látott belőle. Howard valószínűleg maga sem gondolta volna, amikor közel 15 éve Angliába érkezett, hogy itt fogja lehúzni ezt a rengeteg idényt. (A)

Matt Ritchie (£12m)

stanleykubrick: Elég ritka a lefelé váltás, de a Newcastle United még PL játékos számára is vonzó. Ritchie nagyon csekély összegért cserébe váltott klubot, közel sem vagyok róla meggyőződve, hogy a Bournemouth jó döntést hozott esetében. Ritchie 36 mérkőzésen játszott a tavalyi újonc csapatában a PL-ben. (C)

Mark29: Ritchie távozása Ibe érkezése miatt látszólag nem nem nagy veszteség. Viszont egy alapember távozása mindig megrendítheti a csapatot. Eddie Howe is így gondolhatta, mert új szerződést is kínáltak a szélsőnek, aki viszont addigra már eldöntötte, hogy inkább Newcastleba igazol. (C)

bolhapiac nyugalomszigete Mark29 Costigan stanleykubrick psychocska Lac
"Irány Nápoly, kapitány!"

Emanuele Giaccherini (£2m)

psychocska: Furcsa, egy ilyen EB után meg lehetett volna próbálni a nem túl acélos Sunderlandben. Apróért megy Nápolyba, ahol valószínűleg fogják majd tudni használni. (D)

Lac: Giaccherininek talán előrelépés, de a Sunderlandnek, és Moyesnak ez egy ilyen EB után, ennyire áron alul nevetséges. (D-)

Steven Fletcher (free)

Mark29: Giaccherini után egy másik játékos, akit nagyvonalúan engedett el a Sunderland. Fletchertől már tavaly is szabadulni akartak, a téli átgazolási időszak utolsó pillanatában kölcsön is adták a Marseillenek. A franciáknak nem kellett, a Fekete Macskák pedig még előzetes tárgyalásokat sem kezdtek vele a hosszabbításról. Moyes érkezését meg sem várhatta a skót csatár. A szerződése július 1-én lejárt, így távozott a klubtól. Már a Sheffield Wednesday alkalmazottja. (C)

A posztot Lac szerkesztette egy nagy egésszé, az árakkal szembeni nézetkülönbségeteket psychocskánál lehet jelezni, a képeket a Google dobta ki, de főleg angol lapok (Guardian, Sun, SkySports) vagy a 101GreatGoals készítették őket.