milettvelük leeds united Lac premier league bukas

A kétezres évek elején Dick Wright, a Leeds United sajtósa mesélte az alábbi sztorit: Lee Bowyernek az egyik divatos hotelban komolyan meggyűlt a baja az étlappal. Bowyer Wrightot kérdezte meg, hogy mit ajánlana neki, mert igazából fogalma sincs, hogy mi jó és mi kevésbé finom. Wright azt javasolta a középpályásnak, hogy kóstolja meg a lepényhal steaket. Már a tányér felénél járt az egykori angol válogatott, amikor a fura arckifejezéseit látva az elnök, Peter Ridsdale rákérdezett, hogy milyen a kaja. „Nem olyan rossz” – válaszolta Bowyer, viszonylag kevés meggyőződéssel. Pár falattal később aztán odafordult Wright-hoz. „Te Dick, ez a steak elég halízű, nem?” Az egész csapat harsány nevetésben tört ki. Pár évvel később aztán mindenkinek lefagyott a mosoly az arcáról a klub háza táján…

 

A Leeds United elődjét, a Leeds City-t 1904-ben alapították. Kezdetben nem sokan jártak meccsre a városban, ám ez Herbert Chapman érkezésével 1912-ben megváltozott. A későbbi legendás Arsenal-menedzser kijelentette: „Ez a város azért épült, hogy első osztályú futballcsapata legyen.” A Leeds City-t 1919-ben a liga arra kötelezte azonban, hogy oszlassa fel magát, és adja el az összes, a keretben szereplő játékost, miután az első világháború alatt illegális fizetéseket juttattak a spílereiknek. Így alakult meg 1919-ben a Leeds United, mely kezdetekben főleg az első és második vonal között ingázott, az igazi sikerek egészen a hatvanas évekig elmaradtak.

milettvelük leeds united Lac premier league bukas
Az Elland Road 1970-ben, egy Manchester United elleni derbin.

Ekkor érkezett a klubhoz menedzserként a volt játékos, Don Revie. Akkor vette át a klubot, amikor annak a szezon utolsó meccsén mindenképpen nyernie kellett , ha nem akart kiesni a harmadosztályba. Sikerült, ennek örömére pedig Revie új rendszert vezetett be az ifjúsági játékosok nevelésére, és lecserélte a klub hivatalos színeit tiszta fehérre – a Real Madrid mintájára. Nem feltétlenül a színeknek, sokkal inkább az utánpótlás-nevelésnek köszönhetően Revie 1964-ben feljuttatta a csapatot a First Divisionbe.

milettvelük leeds united Lac premier league bukas
Don Revie, a Leeds első aranykorszakának legfőbb letéteményese.

Regnálása alatt összesen két bajnoki címig, egy FA-kupáig, egy Ligakupáig, két Vásárvárosok Kupájáig, egy Charity Shieldig és a már említett másodosztályú bajnoki címig vezette a klubot 13 év alatt. Emellett ötször voltak másodikak is az első osztályban, ami tökéletesen jelzi mennyire uralták ezt a korszakot a habfehérek. Nem hiába áll máig is a menedzser szobra az Elland Roadon.

Revie távozása után azonban nem sikerült állandósítani az egyeduralmat. A menedzserek egymásnak adogatták a kilincset a klubnál: Brian Clough 44 nap után távozott, Jimmy Armfield – bár BEK-döntőig vezette a csapatot –, pár év után lett eltávolítva. Jock Stein követte, aki szintén csak 44 napot maradhatott a padon mielőtt kirúgták. Jimmy Adamson váltotta, de 1980-ban ő is felmondott, majd Allan Clarke sem húzta sokáig, miután a csapat kiesett az első osztályból. Öt menedzser hat év alatt a korban, amikor ez egyáltalán nem volt divat. Clarke-ot még követte Eddie Gray, majd később Billy Bremner, de ők sem tudták visszajuttatni a First Divisonbe, az 1981-ben búcsúzott gárdát.

1988. októberében Howard Wilkinson érkezett a csapathoz. Megmentőnek szánták, miután a klub éppen a másodosztály 21. helyén szerénykedett. Benntartotta a csapatot a második vonalban, a következő év márciusában pedig 300 ezer fontért leigazolta Gordon Strachant a Manchester Unitedből. Egyből csapatkapitánnyá és vezérré tette a skót középpályást, aki oroszlánrészt vállalt a következő évi feljutásból. Egy évre rá Wilkinson egy negyedik hellyel tette le a névjegyét a First Divisonben, de csak hogy egy évre rá felülmúlja egy bajnoki címmel. A későbbi évekre talán tanulságul szolgálhatott volna, hogy a csapat a BEK-ből hamar kiesve csak a 17. helyen – éppen elkerülve a kiesést – végzett a ligában. Bár Wilkinson további nagy sikereket nem könyvelhetett már el, ő helyezte ismét új alapokra az utánpótlás-nevelést a csapatnál, aminek segítségével aztán olyan játékosokat neveltek ki vagy vonzottak be a fiatal csapathoz, mint Alan Smith, Paul Robinson, Lee Bowyer, Ian Harte vagy Jonathan Woodgate.

milettvelük leeds united Lac premier league bukas
Gordon Strachan 300 ezer fontért jött és visszavezette a klubot a helyére.

George Graham követte, akit – miután lelépett, hogy a Tottenham menedzsere legyen – David O’Leary váltott. Az ír segítségével a csapat sosem végzett lejjebb a Top5-nél a Premier League-ben, és minden szezonjában kvalifikálta magát a BL-be, vagy az UEFA-kupába. A krach a 2000-2001-es BL-elődöntőt követően ütött be a klubnál. Az elnök, Peter Ridsdale hatalmas kölcsönöket felvéve vásárolt nagyobbnál nagyobb neveket a csapatba, hogy aztán nem létező pénzekből és banki segítséggel tartsa el őket. A csapat adóssága folyamatosan nőtt és végül 119 millió fontnál állt meg. Amíg volt BL-indulás, ez nem is lett volna olyan nagy probléma, 2002-2003-ban azonban a csapat csak ötödik lett és az európai pénzcsap elzárult.

Ridsdale kapkodni kezdett: mivel nem jött be tévés bevétel az UEFA-tól és a BL meccsek jegybevételére sem számíthatott, elkezdte eladogatni a maguknak Leeds-ben nevet szerző játékosokat. Rio Ferdinand 30 millióért mehetett a Manchester Unitedbe, de lelépett Jonathan Woodgate, Alan Smith, Mark Viduka és Harry Kewell is. Erre a pénzügyi baklövésekkel tarkított, pánikolós, gyorsan eladós klubvezetésre használják az angolok azóta is a „Doing a Leeds” kifejezést.

milettvelük leeds united Lac premier league bukas
David O'Leary, Robbie Fowler és Peter Ridsdale. Nem volt rá pénz, mégis leigazolták...

„A hanyatlásról mélységeiben nehéz plusz információt hozzáadnom, mert én is csak utólag olvastam okfejtéseket, akkoriban a főbb cikkek alapján tájékozódtunk mi is. A történet amúgy is "egyszerű" - összeesküvés-elméletek nélkül is megállja a helyét. Ridsdale és a vezetőség álomvilágban élt, mint inkább a pénzügyi fenntarthatóság talaján, és a rendszer összeomlott.” – mondja Ketskeméty Kristóf, blogunk egyik kommentelője, aki a 2000-es évek közepe óta követi a csapatot. Nagyjából azóta, hogy 2004-ben a Leeds búcsúzott az első osztálytól. „15 voltam, és minden azzal volt tele, hogy szarban a csapat. A csapat, amit azért szerettem, mert utolsó leheletükig mentek, csúsztak-másztak és mindig odatették magukat egy pofozógéppé vált. Szerencsére kevés meccset láttam akkoriban...”

A fejetlenség nem szűnt meg a kieséssel, sőt. Gerald Krasner, egy helyi csőd-specialista vette át a klub irányítását, és helyi üzletemberek segítségével dolgozott azon, hogy kivezesse a pénzügyi gödörből a csapatot. Megkezdte a klub tulajdonainak kiárusítását, kezdve a klubház ingóságaival és folytatva az első, a tartalék-, valamint az utánpótlás-csapat játékosaival – érjenek akármilyen keveset néhányan. Sikerült elpasszolni a klub edzőpályáit és a stadiont is - amit egyébként azóta sem sikerült visszavásárolni. Hogy csökkentsék a hatalmas fizetéseket, akiket nem tudtak pénzzé tenni, szimplán szabadügynök-listára raktak: az új menedzser Kevin Blackwell pedig kölcsönjátékosokkal és ingyen igazolhatókkal töltötte fel a keretet. Végül Krasner 10 millió fontért eladta a klubot a szurkolók által kifejezetten utált Ken Bates-nek.

A 2006-2007-es szezon utolsó meccse előtt már nem volt visszaút, hiába a kiárusítás: a Leeds csődöt jelentett, ami automatikus 10 pontos levonást, és így a harmadosztályba történő kiesést jelentette. Ekkor járt először az angol labdarúgás harmadik vonalában a csapat… Mivel a nyáron további pénzügyi szabályokat szegtek meg a vezetők, az is felmerült, hogy kizárják őket a ligarendszerből – ahogy az megtörtént 90 évvel korábban a jogelőd Leeds City-vel is. Végül a liga döntése szerint 15 pontos levonással, de elindulhattak a League One-ban 2007 őszén. „Sosem láttam még ehhez hasonló klubot. Ami elromolhat, az itt el is romlik.” – mondta Kevin Blackwell, aki még a másodosztályban vezette az együttest. A szurkolók a fanyar angol humorhoz folyamodtak a vészterhes időkben, és pólókat kezdtek árusítani egymás között ilyen és ehhez hasonló feliratokkal: "2004 Premiership, 2005 Championship, 2007 Sinking Ship, 2008 Abandon Ship".

milettvelük leeds united Lac premier league bukas
Men in Black: Leeds United Edition.

Három szezont töltöttek a harmadik vonalban: az elsőben Dennis Wise és Gus Poyet a 15 pontos levonás ellenére playoff helyre vezette a csapatot, a másodikban ugyanígy tett Simon Grayson, aki a Blackpooltól érkezett. Végül 2009-2010-ben a csapat villámrajtot vett és – miután az FA-kupa harmadik körében Jermaine Beckford góljának köszönhetően búcsúztatta az Old Traffordon a Manchester Unitedet – feljutott a Championshipbe. Azóta is itt küzdenek évről évre.

Amióta kiestünk a jelszó minden évben az, hogy vissza a PL-be, mert ott a csapat helye. 2 év, és pontosan ugyanannyi éve leszünk a Football League-ben, mint amennyit anno a Premiershipben tevékenykedtünk... A történelem a szemem előtt pereg le, és a klub lassan stabil Championship klubbá válik. De mindig van egy új év, ami lelkesedéssel kezdődik, botrányokkal folytatódik és végül egy rövid szakaszon a kiesés veszélyével karmolászva a hátunkon befutunk a tabella közepére.” – mondja Kristóf.
 

A magyar Leeds-drukkerek

“Legtöbbünk a 2000-es években kezdett el drukkolni a csapatnak, bár tudok idősebb arcokról is. Érdekesebb, hogy van, akit a most zajló nagy kivándorlás alkalmával Leeds-be sodort az élet, és ezáltal lett Leeds-drukker. Nem éppen ideális időpontban. De ismerek olyat is, aki a csapat miatt ment Leeds-be élni.

Manapság, sokkal könnyebb követni a csapatot, szerencsére a csapat sok meccse látható a Sky Sports-on, ami nekik is érdekük, hiszen sokan nézik a klub meccseit. Más kérdés hogy a kinti drukkerek és a vezetőség is sokat küzd a tévétársasággal, mert állandóan változtatják a meccsidőpontokat ezáltal hétfőre vagy vasárnapra, jobb esetben szombati korai kezdésre. Egy időben - főleg a lassú internetes időkben - szerveztünk közös meccsnézéseket is, manapság alábbhagyott a hangulat. Egyrészt mert mindenki tudja otthon is nézni és a csapat is szar. Ugyanez a helyzet azzal is, hogy elmenjünk együtt egy meccsre. Hiába a hangulat, ha a csapatot nem jó nézni, kicsit fájó elkölteni az útra 70-100 ezer forintot.

milettvelük leeds united Lac premier league bukas
A helyi és a magyar Leeds-szurkolók ugyanúgy éreznek...

Legnagyobb közös eseményünk 2007 táján volt, akkor elindultunk az angol csapatok szurkolói tornáján, ha jól emlékszem tovább is jutottunk. Hiányoznak a régi idők, talán ha a csapat is jól szerepel, újra összekovácsolódik a mag.” – meséli Kristóf a hazai, legelvetemültebb Leeds United szurkolók mindennapjairól.

Ismerőse, az erdélyi, szintén Leeds-drukker Csabi így érez: "a 2000-es évek legeleje óta kedvencem a Leeds, az is marad örökre. Martyn - Harte, Ferdinand, Matteo, Kelly - Bowyer, Batty, Dacourt, Kewell - Smith, Viduka (Robinson, Woodgate, Mills, Bakke, Keane). Ők alkották akkoriban a csapatot, de a kiesés utáni Healy, Hulse, Creswell, Blake, Moore csatárokkal felálló keret sem volt rossz a Champo-ban... Jelenleg várom a csodát, ebbe a kategóriába tartozna a feljutás is. Amíg arra nem futja, hogy a tehetségeinket meg tudjuk tartani addig félő marad a stagnálás, jobb esetben.”

A folyamatos szenvedésnek a legfőbb oka Massimo Cellino. 2012 decemberében a klub a Gulf Finance House Capital (GFH) nevezetű befektetőcsoport kezébe került, miután Ken Bates a szurkolók nagy örömére lelépett a tulajdonosi székből. Bár a Sport Capital nevezetű csoport is szeretett volna 75%-os részesedést vásárolni a csapatban, a GFH végül mégis az olasz üzletember, a Cagliari elnöke mellett tette le a voksát. Ő pedig egyből munkához látott és január 31-én – az ügyvédjén keresztül – kirúgta a csapat menedzserét, Brian McDermottot. Viszont mivel az adás-vétel végére még nem került a Football League részéről jóváhagyás, így Cellinonak sem lett volna joga meghozni ezt a döntést. McDermottot visszaállították pozíciójában.

milettvelük leeds united Lac premier league bukas
Massimo Cellino és az olasz gesztikuláció.

Márciusban Cellino vételi szándékát érvénytelenítette a liga, mivel az olasz hazájában éppen perbe volt fogva csalás, adóelkerülés, és hasonló finomságok miatt. Két hete volt fellebbezni, amit persze meg is tett. Április közepén a fellebbezésnek helyt hagytak, így Cellino cége, az Eleonora Sport Limited 75%-ban átvette az uralmat a nagy múltú egyesület felett. Bekezdett és a Cagliari-hoz hasonló edzőkeringőt indított el, ahol 35 menedzsert fogyasztott el 21 év alatt. Dave Hockaday-t 70 nap után Darko Milanic váltotta, majd 2 hónap múlva már Neil Redfearn ült a padon. Csak nyárig húzta, amikor Uwe Rösler váltotta, de csak hogy Steve Evans fejezhesse be a szezont a habfehérekkel.

Persze Cellinora kenni mindent sem lenne teljesen etikus. A klubnak még az érkezése előtt ismét sikerült hatalmas összegű fizetésekre szerződéseket kötnie a játékosokkal. „18 millió fizetésekre! Egy ilyen szar csapatnak! 5 milliót sem szabadna fizetésekre költeni, nemhogy 18-at!” – fakadt ki egy interjúban az olasz maffiózó. Tegyük hozzá, jogosan. Noel Huntot, a Reading „sztárját” heti 25 ezer fontos béren hozták a csapathoz. Csatárként egy gólra sem volt képes. 1 millióért igazolták Luke Murphy-t is a Crewe-tól és – bár az előző csapatánál 1700 fontot kapott hetente – egyből feltornázták a jussát 22 ezer angol fontig.

milettvelük leeds united Lac premier league bukas
Luke Murphy fizetése a hússzorásra nőtt, egyik napról a másikra.

Cellinonak nem csak a könyvelők és ügyvédek szívébe nem sikerült belopnia magát. 2015-ben 5 fontot emelt minden jegy árán a déli lelátón anélkül, hogy a szurkolóknak bejelentették volna ezt. Persze utána korrigáltak, hogy ez csak egy marketingfogás, és az ár tartalmaz egy kupont az egyik büfében való fogyasztáshoz, a szurkolóknak nem tetszett a kampány. 17 percre kivonultak a következő meccs 17. percében – azért ekkor és azért ennyi időre, mert Cellino a legjobb tudomásuk szerint babonás, és nem szereti a 17-es számot. Így akarták jelezni felé, hogy nemkívánatos személy a városban.

Hogy hogyan tovább? Cellino idén májusban bejelentette, hogy szívesen lelép, ha jelentkezik vevő a csapatra. „Nem akarok panaszkodni, de el vagyok veszve. Nincs már semmi boldogságom itt, a következő szezon sem érdekel már. Ha visszaforgathatnám az idő kerekét és választhatnék, hogy ehhez a klubhoz jöjjek-e, azt mondanám, soha. De mit csináljak most? Sírjak?” – sajnáltatta magát a talján vezető. Bár épkézláb menedzsert sikerült szerezni a 2016-17-es szezonra Gary Monk személyében – Fabio Cannavaro és az Oldhamből nem ismert John Sheridan is a jelöltek között volt – még mindig Cellino ül a kormánynál.

És ez kifejezetten akkor rossz hír, ha megtudjuk, ő mit tart a legnagyobb hibájának. „Nem költöttem eleget PR-ra. Ez az egyetlen hibám, amiért elnézést kérek.”

-----

“…és mégis: minden évben mi visszük a legtöbb vendégdrukkert az egész Football League-ben, minden közvetített meccsünkön a mi szurkolóink a leghangosabbak. A mögöttünk hagyott szezonban a Brighton elleni meccsen 35 perc után 4:0-ra égtünk, és mégis zúgott az "Oh Leeds United, I'm so delighted I chose you as my football team...” – meséli Kristóf. Ilyen történelemmel, ilyen eredményekkel és ilyen szurkolósereggel ki ne akarná, hogy újfent a PL-t erősítse Anglia harmadik legnagyobb városának egyetlen csapata?