Sokszor mondjuk, hogy a Premier League a világ legjobb, leggyorsabb, legjobb játékosokat felvonultató bajnoksága. Azt viszont sokan és sokszor elfelejtik, hogy ez a versengés okozza minden hétvégén a legviccesebb pillanatokat is! Hiszen, ahogy a mondás is tartja: ahol gyalulnak, ott hullik a forgács. Ezekből a vicces sztorikból és pillanatokból állítottunk most össze egy Top10-es listát gifek meg videók segítségével – mert az most menő.

 
 

Figyelem: a számozásnak nincs értékítéletet felállító sorrendje, szerintem mindegyik ugyanannyira vicces. Na jó, némelyik kicsit jobban, de nem emelnék ki egyet speciel, örülnék, ha a kommentek között jönnének a vélemények, kinek melyik a kedvenc, vagy legalábbis a Top3. Persze a további vicces sztorikat, eseményeket se tartsátok magatokban, biztos van, ami kimaradt.

  1. Ali Dia megtrükközi a Southamptont és Graeme Souness-t

1996. novemberében járunk. Graeme Sounesst – saját állítása szerint – megcsörgeti az egy évvel korábban Aranylabdásnak és az Év Legjobb Játékosának választott libériai, George Weah. Weah felhívja a menedzser figyelmét egy kivételes tehetségű szenegáli játékosra, Ali Dia-ra, akit mindenképp érdemes lenne leigazolni, nagy hasznára lehetne a Szenteknek: többször játszott már országa válogatottjában, ahol gólokat szerzett és megbolondította cseleivel az ellenfelet. Hogy Weah volt-e a vonal végén, az máig rejtély – nagyobb a valószínűsége, hogy maga Dia tárcsázott – a lényeg, hogy sikerrel.

A Southampton leigazolta és még egy Premier League meccsen is szóhoz juthatott a Leeds United ellen. Ezalatt a kicsit több, mint 40 perc alatt egy kapura lövésig, és több, 5-10 méterekre elpattanó labdakezelésig jutott. Mint utóbb kiderült: az első Southamptonos edzése előtt nem a válogatottjánál járt, ahogy állította, hanem az alsóbb ligás Blyth Spartans-nál… Egy igazi troll, az internet előtti időkből.

  1. A City és a lufik.

A Manchester City 2008-ban a Sheffield Unitedhez látogatott az FA-kupa negyedik fordulójában. A vendégszurkolók jó sok lufival felszerelkezve indultak a túrára, melyeket a kezdő sípszó előtt elengedtek, a szél pedig annak rendje és módja szerint befújta őket Joe Hart kapuja elé. A 12. percben meg is lett ennek a böjtje: Michael Ball összekevert egy lufit a labdával, és bár egyiket sem találta el, kihagyhatatlan helyzetbe hozta Luton Sheltont. A hazai csatár köszönte szépen és közelről megszerezte a vezetést – és később a továbbjutást is – a Unitednek.

  1. Enckelman és a labdakezelés

Valószínűleg már mindenki látta az alábbi jelenetet, nagy sikernek örvend a videómegosztókon, ha a "funny football"-ra kerestek egy-két unalmasabb munkában töltött órában. Olof Mellberg egy bedobás elvégzéséhez készül a 2002. szeptemberi Birmingham City – Aston Villa városi derbin és az jár a fejében, hogy 1-0-s hátrányban lehet, hogy jobban teszi, ha a zavaros helyett a biztosat, Peter Enckelman kapust választja. Rosszul gondolta, a hazaiak 3-0-ra nyerték meg a meccset a páros hathatós közreműködésével.

  1. Henry, Pires, meg a tizenegyes

Robert Pires és Thierry Henry 2005-ben arra jutottak, jó ötlet lenne megalázni a vendég Manchester City-t a Highbury-ben, 1-0-s vezetésnél. Ehelyett sikerült leégetniük saját magukat és örök témát biztosítani a szilveszteri műsorok sportrészlegébe.

  1. Ashley Young és a manchesteri madarak

Kifejezetten sok meccset láttam már életemben – legyen az Premier League, VB, EB, vagy más európai topliga –, de olyat, hogy egy játékosnak egy madár beleszarik (!!!) a szájába, még soha. Ilyesmi csak a Premier League-ben történhet meg. A manchesteri szélső azóta is tagadja a dolgot, persze ki ne tenné…

  1. Di Canio és a fair play

Bár Di Canio hosszú pályafutása során részesült fair play díjban - egyszer megállította a játékot, hatalmas gólhelyzetben, az ellenfél játékosának sérülésekor -, azért a kis olasz pályafutásáról nem az az első dolog, ami eszünkbe jut, hogy mennyire sportszerű volt. Ahogy a lenti képsor is bizonyítja, a temperamentumos talján nem igazán tudja elviselni, ha kiállítják - Paul Alcock játékvezető viszont mégis erre vetemedett. 11 meccses eltiltást járt a taszításért, és bár a büntire már senki nem emlékszik, Alcock sporttárs esése örökre beleégett a retinánkba.

  1. Reina és a strandlabda

Hogyan is maradhatna ki egy olyan legendás jelenet, mint Darren Bent szürreális gólja a Liverpool ellen a Sunderland színeiben? Pepe Reina a strandlabdát védte volna – mutatta is, hogy „oké srácok, ez mellé megy” –, kár, hogy nem szóltak neki, hogy a bőrbogyóra kéne koncentrálni. 1-0, ez is lett a vége.

  1. David Dunn és a trükkök

David Dunn sosem volt egy Cristiano Ronaldo – de még csak egy Dzsudzsák Balázs sem. A jelenleg az Oldham Athletic játékos-edzőjeként tevékenykedő középpályás viszont a Birmingham színeiben pont egy Aston Villa elleni városi derbit választott arra, hogy gyakorolja a rabonát – nem jött össze. Úgy látszik, ez a párosítás vonzza a hülye jeleneteket, itt az ideje, hogy a City visszajusson a PL-be!

  1. Andre Marriner: Gibbs vagy Ox?

Arséne Wenger ezredik meccse az Arsenal kispadján nem sikerült valami fényesre: a Chelsea 6-0-val gázolta el az Ágyúsokat a Stamford Bridge-en. Wenger elől mégis elvitte a show-t Marriner játékvezető, aki Alex Oxlade-Chamberlain kezezése után Kieran Gibbset állította ki – annak ellenére, hogy a szélső „Ref! It was me!” felkiáltással próbálta meggyőzni, hogy hülyeséget csinál. Vakegér.

  1. Bullard és a békák

Sok igazi, jófej bohóc játszott a Premier League-ben – Jimmy Bullard egy volt közülük. A Wigan színeiben, egy Everton elleni hazai derbin a labda az ellenfél ötösén belül pattogott, több játékost is bevonzva az igazi rögbis jelenetbe. A spori kifelé fújt, többen örültek, hogy végre van 3 másodpercük fújni egyet a nagy tempójú meccsen, Bullard azonban másképp gondolta. Kivágott egy nagy sprintet és…

10 + 1. Fergie és a lufi

Annyi lufis, ballonos sztori van a Premier League-ben, hogy nem akartam ezt is berakni a másik kettő mellé, viszont mégis meg kell említeni valahogy – így lett a Chocapic 10+1. ez a történet. A Manchester United 2009-ben a Stamford Bridge-re látogatott, ahol Mike Phelan – tanulva a City meg a Liverpool hibáiból – úgy döntött, jobb, ha saját kezébe veszi az irányítást és kidurrantja a veszélyforrást. A mellette ülő főnöknek és a társedzőknek azonban elfelejtett szólni a magánakcióról, lett is nagy ijedelem meg fokoffozás belőle.

És akkor ahogy már az elején is írtam: most ti jöttök!
Melyik a kedvenc? Melyik a Top3? Mit hagytam ki?