legszebb gólok Top10 premier league Vardy Benteke Alli king_aranarth

Az idő megszépíti az emlékeket, de nem feltétlenül kell minden esetben éveket vagy akár évtizedeket visszamenni a múltba, hogy felejthetetlen élményekben legyen részünk. Szerencsénkre az idei – minden papírformát felborító és minden várakozást felülíró – szezon sem fukarkodott a szebbnél szebb gólokkal, volt tehát miből válogatni Nektek.

A lista szigorúan szubjektív, hiszen mint az köztudott: „De gustibus non est disputandum”, vagy ahogy a művelt latin mondja, az ízlésről nem lehet vitatkozni. Nem is fogunk, de indokolni azért megpróbálunk minden listán végzett találatot. A történelem során először kiosztásra kerül a Britannia-blog saját Puskás-díja, a Le Tissier Trophy - tisztelettel adózva a genetikailag bombagólokra kódolt southamptoni legenda, Le God találatai előtt. 

 

[A videók minősége változó, a szabad felhasználásúak közül próbáltuk a hangsávokat is megtartani, mert az eredeti kommentár is sokat tesz hozzá az élményhez.]

10. Junior Stanislas vs. Manchester United

Ha Stanislas írásba adná, hogy ő bizony szándékosan csűrte a hosszú felsőbe a szögletet, akkor ez a találat előrébb lenne a listán. De amíg gyanakszom, hogy ez nem feltétlenül igaz, marad utolsó a listán.

9. Willian vs. Crystal Palace

A brazil az orosz Anzsin és a Spurs irodáján keresztül, vagyis igencsak kacskaringós úton érkezett Ukrajnából a Chelsea-be. Nem úgy, mint a labdája a bal felső sarokba. Minek is bonyolítani, nem igaz?

8. Marko Arnautovic vs. Man. Utd.

Van az úgy, hogy az ember dühös, igaz? Ilyenkor óriási, hálószaggató erők szabadulnak fel benne. Arnautovic-on látszott az ideg, amikor meglőtte a labdát. Hogy dühből, izomból vágta rá, nem gondolt ő semmire. Elemi erejű lövés volt, csak hogy utána kisimuljanak a vonásai.

7. Harry Kane vs. Arsenal

Az újdonsült gólkirály, a most már two season wonder nem csak a mennyiséget, de a minőséget is szem előtt tartotta. A lassan védjegyévé váló lövés az Arsenal ellen különösen szépre sikerült. A szokásosnál is kiszorítottabb helyről, a szokásosnál is nagyobb erővel lőtte ki a hosszút.

6. Xherdan Shaqiri vs. Everton

60 métert repül egy labda, 40 métert sprintel egy szélső. Ugyanoda érkeznek, egyszer találkoznak. Ha az egyetlen találkozás egy leheletfinom labdaérintés, ami után a kapus csak nézi, ahogy a labda behullik fölötte a kapuba, akkor itt a helye a listán.

5. Adam Smith vs. Everton

A „bebikázta” tipikus esete önmagában nem elég, hogy egy nagy gól a legszebbek közé kerüljön. De ha a labda a jobb felsőbe robban, hogy utána a bal alsóból csorogjon ki, na akkor igen. Smith levette, megnézte, bevarrta. Ez nálam bizony már Top5!

4. Jamie Vardy vs. Liverpool

60 métert repül egy labda, 40 métert sprintel egy … ja, hogy ez már volt? Mondjuk itt egy csatár kapta az indítást és nem egy technikai finomsággal, hanem egy irtózatos lövéssel oldotta meg elsőszámú feladatát. Sok helyen ez lett az év gólja, de a mi díjunkat nehezebb kiérdemelni – CRNiB-nél Vardy bombája éppen hogy, de lecsúszott a dobogóról.

3. Aaron Ramsey vs. Tottenham Hotspur

És végre az érmesek! A BEK döntőkben Rabah Madjer kezdte a sort, del Piero folytatta, hogy idén Aaron Ramsey egy NLD-n mutasson be gyönyörű sarkazást. Welbeck még mázlival kapta meg a labdát, de utána – sakk-matt két passzból, meseszép befejezéssel. Egy derby, két listás gól...

2. Christian Benteke vs. Man. Utd.

Szegény de Geára rájár a rúd, harmadszor kerül a listára, de Benteke megmozdulása egyszerűen tökéletes. Lehet, hogy „csak” a szépítésre volt elég, meg hogy másfél percre visszahozza a liverpooli reményeket, de az ezüstérmet maximálisan megérdemelte.

1. Dele Alli vs. Crystal Palace

Az év gólja, ezzel pedig a Le Tissier Trophy egy alig 20 éves suhancé lett, aki korának minden szemtelenségével és lazaságával lőtte ki a jobb alsót. Amikor Eriksen odafejelte neki Kane keresztlabdáját, ki gondolt arra, hogy a labda legközelebb a kapuban ér földet? Alli volt az egyetlen – igaz, ő nem csak elképzelte és hitte, hanem meg is csinálta. Ha kéri, postázzuk neki a Britanniás pólót jutalmul!