mcdeere preview leicester manchester city chelsea manchester united

Szusszanni sincs időnk, a hétközi darálás után máris itt az újabb forduló, ráadásul a csapatok egy jó része az előző hétvégén sem pihent, hanem az FA-kupában sarabolt. Ha ehhez hozzávesszük, hogy vészesen közelednek a tavasz első európai kupameccsei, jól látszik, micsoda erőltetett menet vár a szigetország topcsapataira - akik amúgy továbbra is a Leicester hátát nézik a bajnokságban. Hajtás után két rangadó hosszabb felvetése, és a forduló összes várható eredménye, kattintsatok serényen.

 

Chelsea-Manchester United 2-1 (vasárnap, 17:00, DigiSport1)

A hazaiak Mourinho kitakarítása óta veretlenek a bajnokságban, és bár a tíz meccses sorozatba bőséggel csúsztak kínos döntetlenek is - mint például legutóbb, a Watford elleni gólnélküli parti alkalmával - összességében nehéz lenne tagadni, hogy jócskán előreléptek rémséges őszi formájukhoz képest. Hiddink nem lacafacázott, Mikel csapatba építésével stabilizálta a középpályás védekezést, ennek hatására pedig egyrészt feljavult Ivanovics formája (értsd: a szerb mostanság kevésbé önveszélyes), másrészt Fábregas is elkezdett életjeleket mutatni. Mióta a nigériai kezdő, a Chelsea hat bajnokin mindössze öt gólt kapott, négy alkalommal pedig clean sheetet jegyzett, kár, hogy a támadójátékuk továbbra is jobban akadozik, mint GTA V a képzeletbeli Win95-ünkön.

A Unitednél ezzel párhuzamosan most épp szintén nem ég a ház, a Derby és a Stoke egyaránt három-három szerzett góllal fűszerezett kicsontozása ugyanis állítólag jó alap lehet a továbbiakra. Igaz, ehhez nem ártana végre összerántani egy normális védelmet, ami viszont nem lesz egyszerű, lévén a lábtöréséből lábadozó Luke Shaw mellett továbbra is olyan nevek tanyáznak a sérültlistán, mint Rojo, Jones, Valencia és Young. Darmian ellenben kedden újra játszott kisebb bordasérülése után, így elméletileg nincs akadálya annak, hogy elfoglalja a helyét Cameron Bothwick-Jacksonnal átellenben, a védelem jobboldalán. A középpályán Schweinsteiger az, aki nem bevethető, Carrick viszont a Stoke ellen újra régi formájában varázsolt, és az is bizakodásra adhat okot, hogy állítólag Fellaini játéka erősen kérdéses.

mcdeere preview leicester manchester city chelsea manchester united

Nem lesz mindegy, hogy Martial mellett vajon Mata, vagy a jóval dinamikusabb Herrera kap helyet a United támadói között, és sok múlhat azon is, hogy Fábregas irányítóként, vagy egy sorral hátrébb kerül be Hiddink csapatába. A Willian-Jackson párharcon konkrétan eldőlhet a meccs, igaz, a túloldalon is van hasonló eséllyel kecsegtető matchup, Martial-Ivanovics szereposztásban. Bő másfél hónappal ezelőtt izgalmas, de nem túl magas színvonalú 0-0-át játszottak a felek, mi azt mondjuk, a Chelsea azóta sokat javult, szóval jó esélye van behúzni ezt a meccset, mondjuk egy trademark kibrusztolt góllal, pontrúgás után. A ManUnited egyébként 2012 óta nem nyert a Stamford Bridge-en, ide a rozsdás bökőt, hogy nem Van Gaallal törik meg a rossz sorozat.

Swansea-Crystal Palace 2-0 (szombat, 16:00)

A Palace 2016-ban eddig jobbára csak fingfogásban és gombócnyelésben jeleskedett, a Swansea ellenben Francesco Guidolinnal érezhetően sokat javult, és előbb lecsapta a Watford-Everton duót, majd a Hawthornsban sem égett meg. Pardew csapata mintha letért volna a harci ösvényről, ez a remek ősz után kissé meglepő, de mégis várható esemény volt, arra viszont nem sokan fogadtak volna, hogy a kibontakozó válság csírájára Adebayor beszákolásával öntenek olajat Londonban. Ne legyen kétségünk, meg fogják kapni érte, ami jár, ezen a hétvégén most épp egy kiadós wales-i pofon képében.

Bournemouth-Arsenal 1-3 (vasárnap, 14:30, DigiSport1)

Ha az Arsenal nem veszi komolyan a B'mouth-t, elveszett. Lehet, hogy egyébként is, mert a kiscsapat szép csendben kiváló formába lendült az utóbbi hetekben, előző hat meccséből csak kettőt vesztett el - igaz, egyet épp az Emirates-ben -, ha pedig csak az utolsó három meccsüket nézzük, két győzelem és egy döntetlen a mérlegük. Az Arsenal ellenben épp szokásos összeomlásán ügyködik, és bár a játék nem kifejezetten csapnivaló, négy meccsen zsinórban már nem lehet a szerencse hiányára fogni a győzelem elmaradását. Nagy kérdés, vajon Wenger a saját nyakára teszi-e a böllérkést Flamini további erőltetésével - mi azt mondjuk, semmiképp, és ha már ennyire benne vagyunk a nagy jósolgatásban, akkor egy sima győzelmet is megelőlegezünk az Ágyúsoknak.

mcdeere preview leicester manchester city chelsea manchester united

Stoke-Everton 1-1 (szombat, 16:00)

Ellentétes irányú hullámokat lovagolnak meg a csapatok, az Everton épp talpraállni készül egy kiadós gödör okozta bokaficamból (hat meccset zúztak végig nyeretlenül), a Stoke viszont egy kifejezetten izmos sorozat után tévesztett utat, és szaladt bele két jókora maflásba az elmúlt két fordulóban. A Britannia ráadásul már rég nem az a bevehetetlen támfal, mint korábban, az idei évben a Stoke hazai mérlege mindössze a kilencedik helyre elég a ligában, az Everton viszont kimondottan kellemetlen vendég, csak egy vereségük van a Goodisontól távol. Akárhonnan nézzük, ez országos iksz, annál is inkább, mert ezzel aztán egyik csapat sem lenne kint a vízből, sőt.

Newcastle-West Brom 1-0 (szombat, 16:00)

A két csapat összesen három meccset nyert a legutóbbi hat fordulóban, szóval igazi roncsderbire van kilátás a St. James' Parkban. Pulis WBA-je hat idegenbeli bajnoki óta nyeretlen, ráadásul toronymagasan legjobb igazolásuk, Jonny Evans sem játszhat sérülés miatt. A kórház ugyanakkor a Tyne partján is tele van, McClaren simán ki tudna állítani egy teljes kezdőt a lepukkant játékosokból. A téli igazolások (Townsend, Shelvey, Doumbia) frissessége és a West Brom csutkaszar formája miatt egy hajszállal a hazaiakat érezzük esélyesebbnek.

Manchester City-Leicester City 2-2 (szombat, 13:45, DigiSport1)

A Rókák idegenben elképesztően erősek, csak egyetlen vereségük van vendégként a szezonban, igaz, a bajnokság legfélelmetesebb pályáján, az Etihadban még nem jártak. A City-nél Guardiola érkezésének bejelentése kavarta fel az állóvizet a héten, de egyébként is egyre jobban összeállni látszanak, szóval jó meccs kibontakozására látunk esélyt, sok góllal.

mcdeere preview leicester manchester city chelsea manchester united

A szezon előtt pontosan 5000-szeres pénzt ajánlottak a Leicester bajnoki címére, a szakma pedig azon károgott, vajon képes lesz-e 40 pontot összekaparni a leeresztőben lévő, de a csúcson is egy félkarú kerti törpe hatékonyságával kupákat emelgető Claudio Ranieri. Most ötvennél tartanak, és 24 forduló elteltével is a hátukat nézi a mezőny, ennél pedig nemigen van egyértelműbb manifesztálódása annak, amikor egy csapat bajnokesélyes. És tökmindegy, hogy mit nyilatkoznak, ezt már a King Power Stadionban is tudja mindenki, leginkább maga Ranieri, aki az utóbbi hetekben sokkal mértéktartóbb és konzervatívabb taktikával küldi fel a csapatát a meccsekre.

A védelmi vonal mélyebbre került, ennek köszönhetően az ellenfelek átlagosan 20-30 passzal többet nyomnak le a Leicester védőharmadában, de hiába, mert Morgan és Huth is kőkemény sziklaként állja a sarat középen. Ennek köszönhetően az ellenfelek ugyan látszólag nagyobb nyomást gyakorolnak a védelmükre, de a gyakorlatban a csapat annyira jól állja a sarat védekezésben - ez egyébként a tökéletes komfortzónájuk, egész évben iszonyú kompaktak, a lehetős legkisebb távolsággal a csapatrészek között -, hogy az ellenfelek nagyjából feleannyi kulcspasszt adnak a Leicester elleni meccseken, mint korábban.

A kompromisszum megkötésére elsősorban azért volt szükség, mert az ősszel rettenetként cikázó (és összesen 22 gólban közreműködő) Vardy-Mahrez tandem visszaváltott két sebességi fokozatot. Ettől függetlenül ennek a meccsnek is az ő kikapcsolásuk lesz a legfontosabb pontja, nem véletlen, hogy egyre több forrásból úgy hallani, Pellegrini meghúzza a 4-4-2-őt, és Iheanacho csatasorba állításávsal alkalmazkodik Ranieri taktikájához.

A hazaiak védelméből továbbra is súlyosan hiányzik Kompany (vele a csapatban a City meccsenként fél góllal kevesebbet kapott, és majdnem egy egésszel többet rúgott), de azt is kíváncsian várjuk, mire megy egy klasszikus fourfourtwo két szélén a Sterling-Silva páros. Egy biztos, Sagna és Kolarov is jól teszi, ha felköti a gatyáját, mert Mahrez illetve Albrighton jönni fog, mint a rettenet.

mcdeere preview leicester manchester city chelsea manchester united

Liverpool-Sunderland 1-1 (szombat, 16:00, DigiSport2)

A 'Pool formájának sormintája döntetlent ígér, ami vaskos meglepetés lenne, de egyéb jelekből is hasonlót lehet kiszagolni. Klopp csapata otthon kifejezetten kevéssé acélos, és egyébként is, a német edzőnek hagyományosan az agyára mennek a bunkerbe zárkózó kiscsapatok, hát még akkor, ha Lallanával kell támogatnia a hamis kilencest játszó Firminót a csatársorban. A Sunderland semmivel sem kevésbé hurka, mint eddig, és ezen az új igazolások sem igazán fognak változtatni, de az a megérzésünk, hogy ezt most kihúzzák egy döntetlennel.

Tottenham-Watford 2-0 (szombat, 16:00)

Ősszel - na, jó, igazából a Boxing Day után - a Spurs nagyszerű meccsen gyalulta a padlóba a Watfordot. Pochettino akkor megkockáztatta a három védős felállást a Deeney-Ighalo kettős hatástalanítása érdekében, igaz, akkor volt ehhez egy egészséges Verthongenje, aki most nem kicsit hiányzik. Ezzel párhuzamosan szokásos 4-2-3-1-et szimatolunk, a védelemben a beugró Wimmerrel, aki egyébként bőven bizalomkeltő volt eddigi fellépésein. A darazsak négy vereség után ugyan elkezdtek éledezni az előző fordulókban, de ez ide most kevés lesz, a Tottenham csúcsformában aprít.

mcdeere preview leicester manchester city chelsea manchester united

Southampton-West Ham 1-1 (szombat, 18:30, DigiSport2)

A Soton egy borzalmas sorozat végére tett pontot az utóbbi hetekben azzal, hogy a Unitedet, a West Bromot és a Watfordot is két vállra fektette. Austin beszákolásával sikerült teherementesíteni az idén egyáltalán nem kiemelkedő Pellét, és a sérültek is visszatértek szép lassan, úgyhogy újra összeállt a Koeman-féle 4-3-3. A West Ham ezzel párhuzamosan továbbra is annyira kétarcú, amennyire csak lehet - gondoljatok bele, a Newcastle elleni harakiri után odaálltak leikszelni a Manchester City-vel -, szóval ezt a meccset biztosan nem húzzák be.

Aston Villa-Norwich City 0-1 (szombat, 16:00)

A Villa anélkül is kurta nehéz helyzetben volt, hogy elvesztette volna legjobb csatárát, de Jordan Ayew West Ham elleni ámokfutása végképp ramaty helyzetbe hozta a csapatot. A támadó most épp három meccses eltiltását tölti, úgyhogy kimarad a kiesési rangadóból, pedig ha most, akkor lenne esély kicsit fordítani a szerencse szekerén, a Norwich ugyanis épp egy négy meccses vereségszériát tapos. Agbonlahorral csatárban viszont semmi ilyen nem történik, a Kanárik találnak vissza a bentmaradás kiharcolásának esélyével kecsegtető útra.

Ne feledjétek a tippjátékot és a fantasy-t, és ha van még egy kis időtök ebéd előtt, akkor gondolkozzatok el a hét kérdésén, ami nem más, mint, hogy:

Melyik évben nyerte utoljára olyan csapat az angol első osztályú bajnokságot, amelyik soha korábban nem?