legjobb meccsek szezonösszefoglaló premier league vendégszerző leicester manchester united

Folytatódik szezonösszefoglaló sorozatunk, melyben ezúttal a mögöttünk hagyott évad öt legjobb meccsét listázzuk fel nektek, fordított sorrendben. Leicester-mágia a Manchester City ellen, norwich-i falunap és a Boleyn Ground méltó búcsúztatója a tovább után.

 

5. Chelsea - Liverpool 1-3
 

Október elején Rodgers helyét a félőrült Klopp vette át, elhozva az erőteljes csapatjátékot, de a gárdán idestova 6-7 éve ülő, rapszodikusságért felelős rontást nem tudta semmissé tenni. Ligakupa és Európa Liga második hely az idei termés, csakhogy futballberkekben az ezüst sehogy sem csillog. A Liverpoolnak megvannak a meccsdöntő egyéniségei Coutinho vagy Sturridge személyében, de a fő a csapatszellem; Klopp Dortmundból áthozott filozófiája pedig élesen megmutatkozott a Stamford Bridge-n.

legjobb meccsek szezonösszefoglaló premier league vendégszerző leicester manchester united
"Ez kurvagyenge volt, Diego..."

Láttunk már olyat, hogy egy alapjáraton passzos és labdát sokat járató csapat nemes egyszerűséggel beleszürkül a saját játékuknak köszönhető monotonitás veszélyes miliőjébe, nem tud mit kezdeni a végeláthatatlan labdabirtoklással, mégsem nyernek. A Klopp-féle csapatjáték megreformálása a labda nélküli védekező stílus egyediségében leledzik – félreértés ne essék, a Liverpoolt távolról sem aposztrofálom deffenzív csapatként. Klopp Pooljának fegyvere a kollektív és azonnali letámadás eredményessége, melynek alkalmazásánál az ellenfél megsemmisül. Így történt ez a Chelsea elleni meccsen is, ahol a vörös arrogancia végterméke sima három pont lett, a Chelseanek idén pedig maradt az egész éves agónia.
 

4. Manchester City - Leicester City 1-3
 

Szerethető célfutball. Ha visszapörgetjük emlékezetünkben az angol bajnokságot 10-11 évvel, kicsit felsejlik előttünk a 2005-ös és 06-os év bajnok csapata, a Chelsea. A párhuzam a 2016-os Leicesterrel nem pusztán a 2004-ben Chelseatől távozó Claudio Ranieri személyében és a szemérmetlenül gazdag klubtulaj kezdeti regnálásában rejlik, hanem a pályán megmutatkozó effektivitásra törekvésben, a „semmi többet annál, amennyi szükségeltetik” mentalitásban is. A Stamfordon az utolsó fordulóban sorfalat álltak Ranieri bajnok Leicesterének. Körzővel, szögmérővel megtervezett égi elégtétel!

legjobb meccsek szezonösszefoglaló premier league vendégszerző leicester manchester united
Mahrezt Kolarov és Demichelis sem tudta tartani idén.

A Leicester játékába Ranieri sikeresen integrálta azokat a védjegyeket, melyek eredendően a talján mégnestáblák győzelmi zálogai. A tömör védelmi vonal, valamint a Danny Drinkwater által képviselt középpályás védekezés létfontosságú frekventáltsága mellé társult a futball célratörő anglicizmusa, a Vardyt megtaláló felrúgott labdákkal. A rettenthetetlen rókák – ami az alliteráció ellenére sem hangzik annyira jól csengően, mint a social médiát elárasztó #fearlessfoxes – így alkottak tökéletesen koherens együttest az idény során, a játék működött, és alibi vagy sem, a Sir Alex Ferguson által oly’ sokszor hangsúlyozott egynullácskák Premier League trófeát értek. A Leicestert élen tartotta a szíve. A csapat megfigyelési háttérmunkálatai a Fehér Házéval vetekednek, a játékuk éles, fegyelmezett; magyarul minden megvolt idén a Rókák ravasz játékstílusában, ami a Cityében nem. Utóbbiaknak a Ligakupa maradt.
 

3. Tottenham Hotspur - Arsenal 2-2
 

Az észak-londoni derby hagyományosan garancia a minőségi futballra, ezt láthattuk kora tavasszal is. A forrongó indulatokon és a két csapat egymás irányába kinyilvánított vegytiszta gyűlöletén túl, a Spurs szezonról-szezonra emeli a rangadó színvonalát azzal, hogy játéktudás szempontjából egyre eredményesebben radírozza ki a két csapat közti különbség képzeletbeli mezsgyéjét – ez a 2000-es évek közepén még jóval nagyobb volt, a meccsek az Arsenal lélegzetelállítóan gyors, kombinatív, földön tartós, sok passzos, szemre is tetszetős csapatjátékáról szóltak, ám ez a Tottenham ütőképtelenségével egyidejűleg elkopófélben van.

legjobb meccsek szezonösszefoglaló premier league vendégszerző leicester manchester united
Harry Kane talán a szezon gólját lőtte...

Annak ellenére, hogy az eredményesebb és látványosabb focit nüansznyival még mindig az Arsenal játssza, a piros-fehérek játékáról már nem üvölt annyira, hogy az edzőnek mérnök végzettsége van. A két csapat folyamatosan közelít egymáshoz játéktudásban: 2014-es és 15-ös FA kupa siker előtti érában, egy 2005 nyarától tartó trófea-aszály volt jellemző az Ágyúsok vitrinjére. A fő probléma azonban nem ez volt az időszakban, hanem az, hogy leszámítva a 2006-os párizsi Bajnokok Ligája ezüstöt, az Arsenal az idény végére sosem volt tűzközelben. Nyolcaddöntős kiesések, negyedik helyek jellemezték ezt a szűk 10 évet, ami következésképpen vonta maga után a nemcsak hagyományokon, hanem a tabellán erősödő rivalizálást a Tottenhammel.

legjobb meccsek szezonösszefoglaló premier league vendégszerző leicester manchester united
... de Sánchez egalizált.

A Spurs idén a harmadik helyre és a gólkirály delegálására volt jó, de az Arsenalnak ezúttal csak az utolsó fordulóban adatott meg a kárörvendés pirosbetűs ünnepe, a St. Totteringham’s Day. Ezzel a morális szánalomajándékkal, és a második helynek köszönhető biztos BL indulással kellett beérniük Wengeréknek, ami mellesleg jobb eredmény a múlt évekhez képest. A menedzser, a játékosok és komplexen az egész Arsenal a szezon végére ugyanazt a csontot dobta a szurkolóknak, mint az előző években többnyire, ám ismét elfelejtették megkérdezni őket, hogy ízlett-e.

2. Norwich City - Liverpool 4-5
 

Testet öltött hollywoodi thrillerklisé. A cikk elején említett liverpooli rapszodika nemcsak meccsek között rajzolódik ki a Vörösök esetében, hanem egy mérkőzésen belül is. A 4:5 mellett bőven elég, ha a Borussia Dortmund elleni EL-visszavágóra, vagy az amatőr módon, kézből kiengedett baseli Európa-liga döntőre gondolunk. A Vörösöknél minden adott, hogy az együttes nagy dolgokat vigyen véghez: szenvedélyes szurkolói támogatás, remek atmoszféra, hagyományok, Klopp, jó keret. Az eredmények azonban mégsem jönnek, a csapat pedig a Benitez éra óta árnyéka önmagának.

Az isztambuli hőseposz és a 2006-os cardiffi drámát követően mindössze King Kenny szállított egy Ligakupát. Az egyszer fent-egyszer lent szindróma hosszú ideje kísérti a gárdát, ám valóban eljöhet a másodvirágzás, és 1990 után újra felérhet a csúcsra a Pool, ám csak akkor, ha le tudják vetkőzni a rapszodikusság átkát. Csak akkor!

legjobb meccsek szezonösszefoglaló premier league vendégszerző leicester manchester united
Eufória, miután Lallana eldöntötte a falunapi parasztbunyót.

A Kanárik elleni falunapot meghazudtoló parasztbunyóból Kloppék jött ki győztesen. Parázs meccs volt az Arsenal elleni 3:3-as csörte is - néhányan közületek azt is a listára követelhetnék -, de ugye értelemszerűen Pool – Arsenallal 4:4 alatt nem foglalkozunk... Thriller, szegény Norwichtól pedig elbúcsúztunk.
 

1. West Ham United - Manchester United 3-2


Sokak szerint a klasszikus angol futballiskola eredményessége, a maga keresztlabdáival, beíveléseivel és fizikális dominanciájával annyira letűnt dolog, mint az amalgán fogtömés. Rohadtul nem az. A West Ham az idény végén búcsúzott a Boleyn Groundtól, így jövőre a Queen Elizabeth Olympic Parkban léphet rá a kiscsapatok feltörekvő ösvényére - az új főbérlővel bruttó 99 évre szól a szerződés. A futópálya miatti hézagot a csapat és szurkolók közt 60 ezer férőhely kompenzálja augusztustól. Az impozáns stadion és Slaven Bilic rocksztár mentalitásának konstellációja mind előre vihetik a Unitedet, megszülethet egy új Leicester. A Kalapácsosokban ott van a potenciál.

Ellenben, a manchesteri Unitedről az elmúlt szezon után nem lehet ekképpen szólni. A két csapat tükörreciproka volt idén egymásnak, a futballozni akarást illetően. Míg a West Ham hétvégéről – hétvégére kivitte a szívét a gyepre, a tüdejét pedig ugyanezen a helyen köpte ki, a Manchester lelkesedése akkor sem duzzadt volna keményebbre, ha a csapat letolt nadrágja előtt Babilón szajhája térdelt volna az öltözőben, minden egyes edzés előtt és után. Nehéz megfogni, hogy minek köszönhető a manchesteri narkolepszia, hiszen a csapat a hosszú távú jövő szempontjából ügyesen nyúlt a fiatal tehetségekhez, míg Carrick is jól adott előrepasszokat. Az átütő energia és a dinamika azonban pregnáns hiánycikk az Old Traffordon már 3 éve. Beszédes statisztika, ha hétről hétre a kapus és a centerhalf a meccs embere...

legjobb meccsek szezonösszefoglaló premier league vendégszerző leicester manchester united
Mark Noble, a West Ham legendája a lefújás pillanatában. Történelmet írtak.

A szenvedély és impotencia mérkőzésén, az őszinte foci nyert. A mérkőzés kezdete előtt az Inter City Firm harringtondzsekisei szellemesnek találták, hogy ostrom alá veszik a manchesteri csapatbuszt, a találkozó így cirka egy órával később kezdődött, izzó levegővel. A West Ham ajándéka méltó volt a stadionba kilátogató fizető nézők felé, és a Boleyn Ground sarkának dombjáról, valamint a panel ablakából valószínűleg harminc éve meccset néző emberek felé is. A drukkereknek furcsa lesz elszakadni a Green Street meccsnapi kolbász illatától és attól, hogy nem ugyanazt a stadiont kell elárasztani meccsek előtt a buborékfújó gépek kemikáliáival. A lefújás után joggal durrantak a tűzijátékok, az Upton Park generációi csuda dolgokat láttak itt. A United idén 12 év koplalás után húzta be az FA kupát. A sors szarkasztikus fintora, hogy ezzel a Unitedet BL-től megfosztó West Ham indulhat EL Európában. Van Gaal távozott, Mourinho érkezik, de kétségünk ne legyen, szurkolók tízezrei tagadják majd le emiatt, hogy United drukkerek. Vagy többek.
 

A cikket új vendégszerzőnk, Krisztián jegyzi, aki minden bizonnyal a továbbiakban is segít majd nekünk, ha minőségi kontentről van szó. A szerkesztést és a képek kiválasztását Lac vállalta magára - ha valami nem tetszik a külalakban, őt tessék megkeresni a kommentek között.