mcdeere preview

Két közepes csapat rossz meccsét hozza a forduló rangadója, de a Chelsea, és az Arsenal sem nyer a PL 22. játéknapján. A Spurs és a Leicester viszont igen, ezzel tovább sűrűsödik az élmezőny, és a West Ham is újabb lépést tesz a BL-indulás kiharcolása felé. Legalábbis papíron, mert az ugye mindent elbír, de hajtás után leadott tippjeinket sajnos a valóság mérlegén is meg kell majd mérjük.

 

A hét meccse: Liverpool - United (vasárnap, 15:05, DigiSport 1)

A kilencedik fogadja a hatodikat - mire vasárnapra fordul az idő, fog ez még rosszabbul is kinézni -, szóval papíron aligha rangadó, de a szokás nagy úr. Ráadásul a két csapat formája is rettenetes, a Louis van Gaal elnevezésű horgonnyal a nyakán caplató Manchester United utóbbi nyolc bajnokijából mindössze egyet nyert meg, de a kép az Anfielden sem sokkal jobb, két siker jött össze az utolsó hét nekibuzdulásból. Innen nézve elég nehéz megtippelni, hogy most épp melyik csapat lesz kisebb lúzer, izé, határozottabb és meggyőzőbb. Ja, igen, a labda gömbőlyű, és egy rangadót mindig az dönt el, melyik csapat akarja jobban a győzelmet.

A Liverpoolnál mindenesetre kissé enyhültek a sérültlista okozta gondok, Touré és Sakho egyaránt túlélte az Arsenal elleni thrillert, és az a Steven Caulker is megérkezett a keretbe, akivel jobbak ugyan nem lesznek hátul, de többen biztosan. Ez utóbbi azért különösen fontos, mert Lovren és Skrtel továbbra is maródi, pont ahogyan Coutinho, Origi, Ings, és Sturridge is, ami pedig azt bizonyítja, hogy bőven nem csak a védelemben vannak gondjai Jürgen Kloppnak.

mcdeere preview

A Unitednél szintén nagy a tumultus az orvosi szoba várójában. Schweinsteiger, Rojo, Valencia és Shaw biztosan nem játszhat, de Adnan Januzaj és Phil Jones - mondjuk az övé mikor nem - szereplése is kétséges a vasárnap délutáni meccsen. Legutóbb egyébként mindkét csapat 3-3-at nyomott aktuális ellenfelével, igaz, míg a 'Pool az utolsó pillanatban egyenlített a bajnokesélyes Arsenal ellenében, addig a United a 90. percben veszített két pontot a hígfos Newcastle otthonában. 

Ami a taktikát illeti, sok meglepetésre nem számítok, Klopp általában röhögve kontrázza rojtosra a naiv possession-focit túlerőltető ellenfeleket, márpedig a United tán az eddigi leginkább ilyen a futball történelmét végigpásztázva. Nagy kérdés (amúgy nem, nem az), hogy van Gaal hajlandó lesz-e legalább egy körömpiszoknyit alkalmazkodni a Liverpoolhoz, és átadja-e a kezdeményezést a Liverpoolnak, mert ha igen, akkor azért érhetik meglepetések Kloppot is. Ha nem, akkor marad a papírforma, ami két közepes, taktikailag nem különösebben érett, jónak távolról sem mondható csapat unalmas összecsapását jelenti.

Kíváncsian várom, kezdeni fog-e a hazaiaknál Firmino, aki az utóbbi időben bődületes formába lendült, igaz, továbbra is botrányosan kiegyensúlyozatlan. Ráadásul hiába áll jól neki a hamis kilences szerepköre, a helyzetkihasználása gyalázatos hatákonysággal működik, márpedig a United ellen valószínűbb, hogy inkább kevesebb, mint több lehetősége lesz a 'Poolnak kapura lődözni. Ehhez a fajta focihoz Benteke talán jobb választás lenne, de őt meg Klopp nem kedveli túlzottan. Viszont - és akkor itt csavarok még egyet a történeten - a belga kifejezetten szeret gólokat lövöldözni a Unitednek (és ez csak hatványozódik, ha Blind a középhátvéd vele szemben), legutóbb például egyenesen olyat ollózott, hogy majdnem megszólalt. 

mcdeere preview

Vendégoldalon az a legnagyobb kérdés, hogy megtalálja-e végre a csapat egyensúlyát van Gaal (másfél éve nem jön össze, szerintetek?), vagy marad a bődületesen egysíkú, vagy kizárólag támadásban sziporkázó, vagy egyedül védekezésben stabil, de a kettőt véletlenül sem ötvöző alapjáték. Ha engem kérdeztek, a nyakamat rá merem tenni, hogy a kisebb rizikóra szavaz majd Lajos, főleg, mivel amikor nem így tett, egy megszerezett pontot és hat kapott gólt nyelt be a csapat az érkezési oldalon (vs. Wolfsburg 2-3, vs. Newcastle 3-3).

Ha valaki fogadási tippet kíván tőlem (az nagyon hülye), akkor egy 2.5 gól alatti előadás megreszkírozására biztatom, de valamilyen egészen elképesztő ötlettől vezérelve azt sem tartom kizártnak, hogy behúzza a United 1-0-lal, és mit tudom én, a győztes gólt a megtáltosodó Rooney lövi. Amúgy nyilván a létező legszarabb eredmény jön be, 1-1 lesz, és senki nem indul meg kifelé a vízből.

A többiek

A Spurs az utóbbi hat meccsén szenvedte el összes szezonbéli vereségének kétharmadát, de nem csak ezért gondolom úgy, hogy fogyni látszik alóluk a talaj. Hanem azért is, mert egy pillanatra sem tűntek kíméletlenül vadászó topcsapatnak idén, sőt, rendre akkor is hullajtották a pontokat, amikor egyébként lefocizták ellenfelüket. Véreset fognak pisilni a felfelé igyekvő Sunderland ellen, arra meg külön ide a rozsdás bökőt, hogy Defoe betalál nekik. 2-1-re így is behúzzák, szombaton 13:45-től lehet követni, pontosan hogyan.

mcdeere preview

A sokáig remekül sarabló Palace az utóbbi hetekben lépést tévesztett, négy meccsen két pont és nulla győzelem került a tarsolyukba, és nem túl valószínű, hogy ez a tendencia az Etihadban fog megfordulni. Pedig a City sem épp meggyőző, sőt, ráadásul Mangala sérülése miatt alighanem a remekül csengő Demichelis-Otamendi védőkettőssel kell kiállniuk szombaton. Ennek ellenére behúzzák, 2-1.

Payet visszatérésével újra megindult a csúcs irányába a West Ham, zsinórban két meccset rántottak be lendületből, ez a mezőny pedig olyan, hogy ezzel már ott is vannak a BL-helyek közvetlen közelében. A Newcastle otthonában megtorpanni ciki lenne, bár Shelvey bemutatkozása adhat némi reményt a hazaiaknak, de ahol egy ennyire reménytelen alak ül a kispadon, ott nem csoda, hogy minden hasonló szalmaszálba belekapaszkodnak. Hiába, mert megint kikapnak, 0-1.

mcdeere preview

A Southampton akkora gödörben van, hogy ihaj, a pánikra jellemző, hogy Pellé és Long mellé 4 millióért berántottak egy tropára ment térdű egyszezonos gyémántot, Charlie Austint is a csatársorba, hátha. Pedig nem ez a bajuk, hanem a középpálya, ahol Wanyamáról kisült, hogy önmagában lepkefing, Ward-Prowse megakadt a fejlődésben, rajtuk kívül pedig a Chelsea-reject Romeu a legígéretesebb játékosuk. A West Brom ellenben kőbiztosan halad a bentmaradás felé, nekik több céljuk idén sem lesz, hacsak nem vesszük ide Berahino totális leépítését. Ja, és amúgy 1-0-ra nyernek.

Eljátszhatnám, hogy képes vagyok értelmes és érdekes dolgokat írni a Bournemouth-Norwich csörtéhez, de szerintem felesleges, pont úgy érezném magam utána, mint amikor megkérdeztek, szerintem melyik PL-csapat rotációjába férne be Nikolics: kettőt, és könnyebet, ha lehet. Tippem persze van, a hazaiak 2-1-re nyernek, egyrészt mert miért ne, másrészt mert Eddie Howe nagyon pipa lehet a decemberi Hónap Menedzsere díj bebukása miatt.

mcdeere preview

Az Everton az egyetlen csapat a mezőnyben, amelyik idén még nem vert meg top 6-os ellenfelet a bajnokságban. Ez főleg azért cuki, mert ebből az érvből éveken keresztül simán le lehetett volna vezetni, hogy esélyük sem lesz a Chelsea ellen - apró bökkenő, hogy a Kékek idén csak a 14. helyen szerénykednek a tabellán, és hét közben a WBA legyőzése is megoldhatatlan feladat elé állította őket. Mivel nem Mourinho volt a fék és a kötőszár, alighanem szombat délután sem könnyed sétagaloppban lesz részük a londoniaknak, nem lesz meglepetés, hogy nem is tudják majd két vállra fektetni az Evertont, 1-1.

A Villa ezer év után végre ismét meccset nyert, ami persze pont annyit jelent számukra, mint halottnak a csók, de arra tökéletesen alkalmas, hogy röpke pár nap alatt elhiggyék, akár még lehet is visszaút számukra a Premier League-be. Kár, hogy épp a Leicester jön velük szembe, mert így meg tudom tippelni, hogy tündérmesébe illő győzelemmel (1-0) fordítják meg a szezonjukat, és indulnak el felfelé, épp az ellenkező menetirányba lökve ellenfelüket. A valóság viszont a tippnek megfelelően nem ezt, hanem tűkörsima, 3-1-es vendégsikert hoz majd.

mcdeere preview

Az Arsenalról lassan tényleg komolyan el kell hinni, hogy bajnokesélyes, ami persze önmagában semmit nem jelent, mert idén kb. ahhoz lehet hasonlítani a Premier League megnyerését, mint amikor valaki dombon lefelé futásban azzal győz, hogy már a harmadik méteren felborul és gurulva teszi meg a távot. Viccet félretéve, sokat meg fogunk tudni az Arsenal valós erejéről Stoke-ban, az biztos, kár, hogy a végeredmény semmivel sem lök minket közelebb a fenti kérdés megválaszolásához. Ja, merthogy 1-1 lesz, naná.

Bocs a késésért skacok, technaikai para is volt, meg aztán mit mondjak, na, kevés hálátlanabb dolog van mostanság annál, mint előre okosakat írni egy PL-fordulóról.