motson hajdú b. istván méhes gábor baumstark tibor székely dávid digisport m4 sport sport tv

Két sima és két szoros negyeddöntővel folytatódott múlt héten a Motson-kupa, ami egyben azt is jelenti, hogy hamarosan választ kapunk eredeti kérdésünkre, és fény derül arra, ki Magyarország legkedveltebb futball-kommentátora. Még négyen vannak versenyben, hajtás után őket mutatjuk be, a torna történetében először úgy, hogy mi magunk is felvállaljuk a véleményünket.

 

Gyorsan szaladjunk végig a legjobb nyolc párosításain. Nem született igazi meglepetés, a két szuperfavorit magabiztosan jutott tovább, és a másik két meccsen is azok húzták be a továbbjutást, akik magasabb kiemelési számmal érkeztek a csoportkörből.

BAUMSTARK Tibor (DigiSport) - FARAGÓ Richard (Sport TV) 55-45% (455-373)
SZÉKELY Dávid (M4 Sport) - EGRI Viktor (DigiSport) 55-45% (245-201)
MÉHES Gábor (Sport TV) - HARASZTI Ádám (DigiSport) 76-24% (312-99)
HAJDÚ B. István (M4/Eurosport) - MONOKI Lehel (DigiSport) 79-21% (336-92)

A sorsolás szeszélye folytán az elődöntőkben a két fiatal, Székely és Baumstark, illetve a két rutinos, nagynevű versenyző, Méhes és Hajdú B. egymással csap össze. Az elődöntősöket négy szempont alapján értékeltük, minden egyes szekcióban 10 pont volt a maximum, így kialakult a mi álláspontuk a továbbjutókat illetően. Ez amúgy semmilyen szempontból nem fontos, továbbra is minden párharcot az nyer, akire több szavazat érkezik be 48 óra alatt.

Székely vs. Baumstark

motson hajdú b. istván méhes gábor baumstark tibor székely dávid digisport m4 sport sport tv

Egyéniség: Egyikük sem feltétlenül az a latinos fajta, magával ragadó kommentátor, ordítozni sem igen szoktak. Higgadtan, megfelelő mértéktartással közvetítenek, kvázi interpretálják nekünk, amit a képernyőn látunk. Nem nézik hülyének a nézőt, nem traktálnak minket felesleges adathalmazokkal, és a labdát cipelő játékos nevének kiejtését sem érzik kötelességüknek. Humorosnak egyiküket sem mondanánk, de hát nem véletlenül nem a Showder Klubban lépnek fel. Nem látunk nagy különbséget, 7-7.

Hang: A létező legszubjektívebb elem, de ez a szakma már csak ilyen, mindenkinek az tetszik, amit épp ő maga szépnek lát. Vagy inkább hall. Nálunk Baumstark orgánuma a nyerő, talán tisztábban is beszél, mint Székely, de azért óriási különbséget itt sem lehet érzékelni, 6-7.

Felkészültség: Aprólékosan, sziszifuszi munkával készülnek a meccsekre. Nem csak a bulvárlapok felületes sztorijait lövik el adásban - bár Székely azért időnként hajlamos túltolni ezt a vonalat, főleg BL-meccsek alkalmával -, hanem a kevésbé nyilvánvalót is kiszűrik az információs halmazból. Baumstark konkrétan együtt kel és fekszik a focival, az olasz és az angol sajtóból sem tudsz neki olyat mondani, amit ne hallott, vagy ne olvasott volna már jóval előtted. A mélyebb összefüggéseket meccsek alatt azért nem igazán erőltetik, ritkán szubjektívak, inkább próbálnak távolságot tartani az eseményektől. Baumstark egy fokkal talán előrébb jár, de a nagyesküt nem tennénk le, 8-9.

Forma: Mindketten felfelé ívelő pályán vannak. Baumstark 2009-ben még külsősként kapott helyett a Digis csapatban, ma viszont már az egyik legnépszerűbb tag, és ezt nem csak azért mondjuk, mert ebben a versenyben is megelőzte az összes kollégáját. Az olasz mellett az angol fociba is beletanult, üde színfolt lett a hétvégék sokszor hamuszürke egén. Székely az M4-es váltással lett igazán ismert és elismert arc, az őszi BL-meccseken pedig simán bizonyította, hogy akár Hajdú B.-vel is képes egy ligában játszatni. Döntetlen, 8-8.

Székely vs. Baumstark
Székely Dávid (M4 Sport)
Baumstark Tibor (DigiSport)
fun quizzes


Hajdú B. vs. Méhes

motson hajdú b. istván méhes gábor baumstark tibor székely dávid digisport m4 sport sport tv

Egyéniség: A kategória, amiben - különösen a helyszínről közvetítve - Hajdú B. verhetetlen. Csípős humor, tűéles megjegyzések, mindez az izzadságszag leghalványabb érzete nélkül. Oké, az utóbbi időben kissé talán visszaesett korábbi önmagához képest (vagy csak mi szoktuk meg?), de még mindig gólyalábakkal magaslik ki a teljes mezőnyből. A legközelebb talán mindenki Zümije van hozzá, de ez most ide kevés, 9-8.

Hang: Méhest nem véletlenül hívják Züminek, isteni hangi adottságai vannak. Úgy rekeszt, mint senki más, már pusztán a hanghordozásával méltóságot ad egy meccsnek, így aztán az embert nem is igazán érdekli, hogy éppen NBA-nagydöntőt, vagy egy Ajax-Venlo bajnokit kommentál. Hajdú B. sem rossz, de ebben most épp fordított a reláció mint az előbb, 8-9.

Felkészültség: Mindketten az abszolút élvonalat képviselik, és mint ilyenek, nyilván rendkívüli módon felkészültek. Nüansznyi különbségekről beszélünk, de Hajdú B.-t már hallottam felületesnek  - például amikor annak idején Premier League-et kommentált - Méhest ellenben soha. Úgyhogy itt is 8-9.

Forma: Hajdú B.-nek kifejezetten jót tett a köztévés váltás, többet közvetíthet a helyszínről, ez pedig neki nagyon megy, és külső szemlélőként úgy tűnik, új impulzust is kapott a karrierje. Méhes ezzel szemben évtizedek óta hozza eszelősen magas szintű átlagát. Nem tudunk dönteni, 8-8.

Hajdú B. vs. Méhes
Hajdú B. István (M4/Eurosport)
Méhes Gábor (Sport TV)
quizes

Ha jól számolunk, akkor a fentiek alapján Méhes-Baumstark döntőnek kellene következnie egy hét múlva, de ez sehova sem számít. A lényeg az, ti kiket kedveltek jobban - tudjátok, szavazás előtt érdemes magatoknak feltenni a kérdést, hogy melyiküket hallgatnám szívesebben kedvenc csapatom életbevágó fontosságú meccsén?