Nem káprázat, ezúttal hétfőn jelentkezünk a múlt heti jövés-menések összesítésével. Mint ahogy eddig, most is az érkezők domináltak, hiszen 5 játékos is más országból érkezett a ködös Albionba. Lássuk, kik voltak ők.

 

Kezdjük az összesítést a címvédőnél, hiszen a múlt hét róluk szólt. A tegnapi méretes zakójuk rávilágított arra a problémára, hogy a védelmükbe lenne még mit foltozni, ezért rögtön a meccs után be is jelentették Baba Rahman leigazolását. Az egykori augsburgi balbekkért 20 millió fontot fizetnek a londoniak, plusz még 2 millió bónusz is ütheti az Augsburg markát.

Távozók is akadtak, de mindketten maradtak a PL-ben. Nathan Aké kölcsönben az újonc Watfordnál tölti a szezont, míg az ex-Barcás védekező középpályás, Oriol Romeu a Southamptonnál folytatja pályafutását. Utóbbiért 5 millió fontot fizettek a Szentek, szerződése pedig 3 évre szól.

ChesterB: Hazudnék, ha azt mondanám, hogy minden héten megnéztem az Augsburg meccseit, így kénytelen vagyok statisztikákra támaszkodni. Baba egy tacklegyár, 109 szereléssel övé volt a legtöbb szerelési mutató a Bundesliga tavalyi kiírásában, ami mindenképp jó pont. 21 éves, tehát a jövőt is el lehet vele tervezni, ami szintén jól ön az öreg védelembe. Negatívum, hogy ghánai, így az ANK alkalmával 1 hónapig nem fogjuk látni januárban, ami a PL szoros meccsnaptárát figyelembe véve vissza fog ütni. És hát az ára, ez a 20 millió nagyon borsos összeg, főleg, hogy Amavi harmadennyiért landolt a Villában. Összességében én ennek tükrében B osztályzatra ítélném ezt a transzfert.

Romeut sajnálom, én kedveltem, szerintem egy nagyon korrekt védekező középpályás, a Soton jól fog vele járni (B+), Aké meg remélhetőleg sok lehetőséget kap.

mc_deere: Rahman nagyon túl van árazva, de ez az egyetlen baj vele (B), Romeu viszont szerintem nem fog segíteni a szenteken, ahhoz túl csúnya sérülése volt, és túl sokat hagyott ki (C).

Következzenek a felsőházba érkezők. A Tottenham (csere)csatárproblémáját a lyoni Clinton N'Jie-vel próbálja orvosolni, a tavaly berobbant 22 éves kameruni támadóért 10 millió fontot fizettek Pochettinoék, plusz 2 millió font bónuszt kaphat a későbbiekben a Lyon.

A Stoke végül pontott tett a már egy hónapja keringő, az utóbbi időben elhalványódni látszódó pletyka végére, és megvette az Intertől a svájci válogatott szélsőt, Xerdan Shaqirit, klubrekordot jelentő 12 millió fontért. Ezzel a Stoke, a Chelsea-vel holtversenyben, 5 BL győztes játékost tudhat a keretében.

ChesterB: N'Jie egy remek igazolás lehet a jövőben. A széleken és középcsatárként is bevethető, ami nagy előnyt jelent a szűk Spurs keretben. Tavaly jobbára cserejátékosként szerzett 7 gólt és adott 8 gólpasszt, ami nagyon jó statisztika, viszont eddig ez az egy szezonja volt értékelhető, így lehet benne némi kockázat. Az ára még türhető a mai elszaladt világban, így én ezt az üzletet B osztályzatra értékelem.

Shaqiri megítélése nehéz. Mindenki tudja, hogy nem rossz játékos, de valamiért mégis csak egy Stoke-ban kötött ki, holott korábban a triplázó Bayernben is gyarkan lehetőséghez jutott. Hughes bandája kezd egy kicsit átesni a ló tulsó oldalára érzésem szerint, sok lesz a mások által levetett ruhák összeszedése. 12 millió fontért nem a világvége, és még mindig csak 23 éves, de nem várok tőle akkora robbantást, mint amire Stoke-ban számítanak, holott a svájcinak is kb ez az utolsó dobása, mielőtt elveszne a süllyesztőben, C+.

mc_deere: N'Jie nagyon jó húzás, az ára is rendben van, fiatal, tehetséges, fejlődőképes, és valószínűleg nem fogja törni a fenekét a pad. Nálam ez (A). Shaquritől ellenben nem vagyok elájulva, sokkal nagyobb az arca mint a teljesítménye, Stoke pedig az alázatos focisták hazája, nem a nagyképű sudribunkóké. Neki eljött a süllyesztő (B-).

Zárjuk az érkezők sorát az alsóházban. Az Everton a már kikövezett útját követi, és a Barnsley-ból igazol hátvédet. Legutóbb erre 2013-ban volt példa, akkor bizonyos John Stones érkezett bagóért, akiért most 30 millió font fölött engedne el az Everton. Hogy Mason Holgate erre a sorsra jut-e, nem tudni, mindenesetre 1 millió fontjába került az Evertonnak a 18 éves hátvéd.

Az Aston Villa sem nyugszik, a Stoke orra elől elcsaklizták a Barcelona fiatal jobbszélsőjét, Adama Traorét. Ezzel ő lett a birminghami csapat 9. új igazolása a nyáron, azon belül pedig a 4., aki a támadó szekció erősítése céljából érkezett. A fiatal játékos 10 millió fontjába került az Aston Villának, valamint a Barca egy buy-back opciót is iktatott a szerződésbe, ami két éven belül bármikor aktiválható.

A város marad, a csapat nem, hiszen a West Brommal zárjuk az érkezők névsorát. Klubrekordnak megfelelő összegért sikerült szerződtetni az orosz bajnok és BL résztvevő Zenit csapatából Salamon Rondónt. A kiváló támadó 12 millió fontért költözik a szigetországba, ezzel ő lett a 2. venezuelai játékos a Premier League történelmében.

ChesterB: Traoré nem tudom minek kellett az Aston Villának. Vannak egy páran, akik pályáznak a szerepre, most hoztak még egyet, elég nagy fejetlenségnek tartom, ráadásul nem is volt éppen olcsó ahhoz képest, hogy 8 percet játszott a spanyol első osztályban. Nekem ez az üzlet csak C osztályzatot ér.

Rondón hatalmas deal, 12 millió fontért szinte ajándék. Nagyjából 1500 játékperc alatt rámolt be 13 gólt az orosz bajnokságban, és kis híján 0.5-ös gól/meccs átlaga volt tavaly a Zenitben. Nálam ez simán A.

mc_deere: Rondón vitathatatlan (A), egy WBA-szintű csapatnak elképesztő kincs egy ilyen csatár, pláne, ha nem Berahino helyére, hanem mellé érkezik. Traoré nagy ígéret, de szerintem az is marad, kellene egy picivel több szorgalom és alázat, ráadásul az ára is indokolatlanul magas (D).

Végezetül essen szó azokról a játékosokról, akik jövőre már nem a Premier League-ben fogják rúgni a bőrt. A legnagyobb nevű távozó kétséget kizáróan Roberto Soldado volt, akit a 26 millió fontos megvétele után 10 millió fontért ad el a Spurs. A spanyol csatár a Villarrealban folytatja pályafutását, reménykedve abban, hogy nem süllyed tovább.

Két játékos is alacsonyabb osztályban folytatja pályafutását. Dwight Gayle 6 millió font ellenében a Bristol City-hez igazolt, míg David Nugent 4 millió fontért a Middlesbrough-ban focizhat a továbbiakban.

A folytatásban...

A City célegyenesbe ért Otamendi átigazolásának ügyében, és még ott van De Bryune is a kalapban. A West Ham még nem hivatalosította Joey Barton leigazolását, de a napokban ez az ügylet is eldőlhet. A Leicester Inlerrel erősítheti meg a jelenleg 2. helyen hasító csapatát. Várunk titeket a jövő héten!