Egyre erősebbek azok a szurkolói hangok, amelyek szerint az Arsenalnak jót tenne egy kis vérfrissítés edzőposzton. Komoly szinten ez sosem merült fel igazából, de mégis eléggé megosztja az embereket a szurkolói kommentektől a falusi angol kis pubokon át, egészen a Britannia-blogig.

Wenger megítélésekor a Pro álláspontot az Arsenal-fanok képviselik, ami érthető is, hiszen többségük csak a francia regnálása óta/alatt drukkol a csapatnak. A más csapatnak szurkolók jellemzően a francia leváltásának pártján vannak, hiszen a kibicnek semmi sem drága. Próbálok tárgyilagos lenni, és három-három érvet hozok fel mindkét oldal javára.

 

PRO:

a) ikon

Közel 20 éve vezeti a londoni alakulatot, rengeteget tett azért, hogy az Arsenal mára azzá lett ami: a világ egyik legnagyobb klubjává, és önálló branddé egy vadiúj, szupermodern stadionnal a háta mögött. Annak a George Grahamnek az örökét vette át anno - ugyan volt köztük még három edző, de jelentőségüket tekintve ők most mellékesek -, akivel két bajnoki címet nyert, és a nemzetközi porondon is elfogadhatóan szerepelt az Arsenal, de cserébe megkapta a ,,boring boring ”jelzőt. Különösen a 90-es évek elején játszottak olyan focit Mersonék, hogy még Mourinho is megnyalná mind a 10 ujját. Ebből hozta ki Wenger azt a fajta rövid passzos, gyors, intenzív és igen, időnként szemet gyönyörködtető játékot, amit már annyiszor megcsodálhattunk. Egyszerűen egy ilyen ikont, aki ennyire szerves részese, egyfajta kvintesszenciája a klubnak, nem lehet kirakni. Ha tetszik, ha nem. Meg kell adni, ami jár neki. Nem lehet megcsinálni, azt amit a Real csinál az ikonjaival, főleg nem Angliában.

b) mással se lenne jobb

Kulcsfontosságú a londoni csapatnak, hogy stabil BL-résztvevő legyen. Nem végezhetnek egy évben sem negyediknél rosszabb helyen. Egy esetleges váltás viszont mindenképpen magában hordozza egy gyengébb szereplés lehetőségét. Nem kell messzire mennünk a legjobb példáért, ott a Ferguson utáni Manchester United. Mindenki csak időt kérne, míg a saját képére formálja a csapatot, arról nem is beszélve, hogy ki lenne az? Nincs olyan edző a piacon, aki képes lenne átvenni ezt a csapatot és szabad is. Véleményem szerint még Kloppnak is nagy falat lenne, így, PL-tapasztalat nélkül. Láthatjuk, hogy sült el korábban a szuperzseni, Villas-Boas kalandja. Szóval simán belefuthatnak egy Benitezbe, Capellóba, ne adj isten Erikssonba, ami után azt is megbánhatják, hogy 1886-ban megalapították magát a klubbot. Ezt normális ember (nagyon helyesen) be nem vállalja, amíg sorozatosan a legjobb négyben végeznek.

c) vele a legjobb

Szerintem nincs edző, aki az elmúlt 19 évben jobban menedzselte volna a csapatot, mint Wenger. Kb. kimaxolt mindent, persze a BL nem jött össze, de az sem volt messze, emlékezzünk csak. A United már a PL megalapításakor - "hála" a Taylor-jelentésnek - akkora előnyre tett szert a többi csapattal szemben, hogy az a három bajnoki cím, amit nyertek, már önmagában fantasztikus. Az, hogy ezekből az utolsó veretlenül lett meg, a világ legerősebb bajnokságában, ahol a 18. helyezett kezdőjében is legalább öt válogatott futballista játszik, az nálam kb. olyan sportteljesítmény, mintha holnap valaki éjfélkor kiverve az ágyból, 9mp alatt futná le a 100 métert. Mindeközben sosem költött annyit, mint a riválisok, főleg annyit nem, mint a ,,sejk-csapatok”. Ehelyett más kluboknál leszerepelt, vagy valamilyen okból kiebrudalt játékosokból, illetve fiatal tehetségekből oldotta meg majdnem ugyanazt. Ő nem az az ember, akit egy olajmágnás, oligarcha, Moratti, vagy akárki épített fel, ellenkezőleg, ő építette fel saját magát. Az, hogy a mai világban ez már nem elég, nem az ő hibája. Az ,,olajos” előtti időkben még elég volt. Mert ha nincs a sejk, akkor most lehet nála játszana Sterling vagy Hazard.

Kontra:

a) Elment mellette az idő

Mindennel egyetemben, amik fentebb állnak, azt kell mondjam, az angol bajnokság túlnőtt Wengeren. Évről-évre látszik, ez már nem az ő világa. Egy Sunderland vagy egy Swansea is képes kiadni bárkiért 15 millió fontot, ő ellenben vonakodik.  Ha van egy fiatal tehetség, akkor azért már benyúlnak mellette még tizenöten. Nem tud már úgy megújulni, mint korábban, nem tudja azokat az új impulzusokat biztosítani a csapatnak, amik a bajnokság bizonyos szakaszaiban nagyon fontosak lehetnek. Talán már a játékosai sem hisznek benne olyan vakon, mint tették azt Adamsék, ami persze nem véletlen: nézzük csak meg, hány rangadót nyertek az elmúlt 3 évben? Nem kizárt, hogy neki is jót tenne egy váltás, hogy bizonyítson a benne kétkedőknek. Gondolok itt pl. egy francia szövetségi kapitányságra. Egy nagy tornagyőzelemmel végleg csatát nyerne.

b) Eredmények

Az hogy mit művelnek a Liga- vagy az FA Kupában, itt nem igazán mérvadó. Egy esetleges ,,Miki egér” kupa megnyerése befolyásolhatja mondjuk Pulis, Martinez vagy Monk reputációját, de Wengeren nem segíthet. Csak a bajnokság, arra viszont már 10 éve esélye sem igazán volt. Szakadnak le, és előbb-utóbb kiesnek a pixisből, akkor meg már késő lesz kapkodni. Értem én, hogy a biztos BL-szereplés milyen fontos. Azt viszont nem, hogy miképp lehet ezt úgy eladni, mintha a sikerek csimborasszója lenne, ráadásul egy évtizedes időtartamban. Európára kitekintve, meg talán még rosszabb a helyzet. Oké, a sorsolás sokszor nem kedvezett az ágyúsoknak, de Arséne keze is benne volt néhányszor a buktában. Mivel 1-2 csoportmeccset elszórakoztak, így párszor előfordult, hogy csak a 2. helyen tudtak továbbjutni, így egyből belefutottal egy atomrakétába. A korai kiesést meg úgy magyarázni, hogy legalább tudunk a bajnokságra koncentrálni, effektíve az emberek hülyének nézése.

https://pbs.twimg.com/media/BDjIHvxCYAEUNrp.jpg

c) Igazolások.

Kicsit összefügg mindennel, amik fentebb le ki lett fejtve. Míg korábban az Arsenal sztárjaiért a legnagyobb klubok versengtek, addig ma nem olvashatunk arról, hogy ki akarja vinni Walcottot 50 millióért. Henry, Vieira, Fabregas, Van Persie, mind Wengernek köszönhetik, hogy világklasszisok lettek, de őket el kellett adni, és a helyükre nem új felfedezettek érkeztek, sokkal inkább melléfogások (Eduardo, Samah, Gervinho) vagy más csapatok lepattanói, nagypénzért (Özil, Sanchez, Cech). Pont ott gyengült meg Wenger, ami a legnagyobb erősége volt. Más csapatok orra elől elhozni a minőségi, ámbár kissé csiszolatlan tehetségeket. Mára odáig süllyedt a dolog, hogy azt a Songot, aki a csapat legjobbja volt pár éve, elvitte ugyan a Barca, de már deklaráltan csak a padra. (azóta kiderült, oda se kell nagyon.) Más nagycsapatok, a padjukra hozzák el Wenger legjobbjait. Ez a tény kilóra méri meg Wenger politikáját. Így értelmét veszíti nagyon sok minden. Nem jönnek az új Vieirák, Piresek, de már eladni se nagyon tudnak senkit fentebbre, így sokkal kevesebb a klub bevétele, ugyanakkor a kiadások nagyon megnőttek: míg korábban Van Persie-t 3-4 millióért vették, addig ma a csapatra nehezedő nyomás miatt ki kell adni pl. Özilért 35 milliót. Ha ez a trend folytatódik, nagyobb bajban is lehetnek később. Ezen kívül vannak még bizonyos posztok, ahová nem akar költeni az öreg, ilyen a holding midfielder, pozíció, aminek az eredményét láthattuk az első fordulóban. A kalapácsosok egy 16 éves sráccal a középpályájuk tengelyében fojtotta meg őket.

Lehetne még ezer okot felhozni mindkét részről, de ez a feladat most rátok vár, kíváncsian várom!

(a posztot egyébként Lineker írta, de a reblog valamiért nem akar bennünket a kegyeibe fogadni, így most marad ez a fapados megoldás a szerző jelölését illetően, bocsi...)