mc_deere Mark29 stanleykubrick review premier league Day28

Kezd egyre megmagyarázhatatlanabbá válni az idei Premier Leage. A legújabb fordulóban az első négy helyezett csapat mindösszesen 1 (!!) pontot tudott összekaparni, pont annyit, mint a tabella leghátsó fertályában dekkoló kvartett. A Tottenham veresége még talán benne is volt a képben - eddig sem sokan nyertek a Boleyn Groundon, és ezután sem fogják tömegével elvinni onnan a három pontokat -, de a továbbra is pocsék formát futó Manchester City újabb zakója, és főleg annak mértéke már kisebb meglepetést okozott, mint ahogyan a Leicester City pontvesztése is. Az Arsenal hazai vereségére meg aztán főleg nehéz magyarázatot találni, de mi persze hajtás után azért megpróbáljuk.

 

Bournemouth – Southampton 2-0

Nagyon nagy lépést tett a bennmaradás felé a hazai csapat. A Szentek a kitűnő sorozat után most két vereséget is elszenvedni kényszerültek egymást követően. A helyzetekben nem dúskáló találkozón a Bournemouth használta ki jobban a lehetőségeit, Pelle és Tadics kései beszállása pedig még a pontszerzésben sem tudott segíteni a vendégeknek. Eddie Howe számára mindenesetre készíthetik a koronát, ha valóban összejön a Premier League tagság megtartása.

mc_deere Mark29 stanleykubrick review premier league Day28

Aston Villa – Everton 1-3

Ahogyan már megírtuk, a hazaiak teljesen elengedték az első osztályt, a vendéggyőzelem szinte a forduló legyegyértelműbb jóslatának számított kedden. A már-már szokásossá váló Lukaku-találat (ez volt neki az 59. a PL-ben, és még mindig csak 22 éves) mellett továbbra is feltartózhatatlan Lennon, aki viszonylag rövid idő alatt már ötödik találatát jegyezte a kékeknél.

Leicester City – West Bromwich Albion 2-2

Sok semleges szurkoló szíve sajoghat az eredmény láttán, különösen azért, mert Pulis csapata a semmiből szerzett két gólt, míg a Leicester City ennél többet is érdemelt volna. Fletcher gólpassza mellett Mahrez asszisztja még nagyobbat szólt, de hiába volt beteömörülő ellenfél ellen is kifejezetten pofás a Leicester, Pulis csapatának szerencséje is volt a végén. A Facebook-oldalunkon az xG-modell (expected goals) kapcsán néhány napja közöltünk egy hosszabb írást, most álljon itt egy minta a Leicester City mérkőzéséről. Mondanunk sem kell, nagyon hiányozhat még a végelszámolásnál ez a két pont.

mc_deere Mark29 stanleykubrick review premier league Day28

Norwich City – Chelsea 1-2

A sárgák a decemberi-januári időszakot követően összerogytak, mint az újszülött naposcsibe. A mérkőzésen történt néhány furcsa dolog, többek között egy hazaadás, amit Courtois kézbe fogott - oké, a hatodik lassításon észre lehetett venni, hogy Jerome beleér, szóval innen is csókoltatjuk a spori sasszemét -, és mit szépítsük, Costa is egyértelmű lesről talált a kapuba. Igaz, a meccs végén meg pont fordítva néztek el egy szituációt: a spanyol-brazil vadember ziccerben mehetett volna kapura, nem is volt les, mégis visszafújták. Egyik csapatnak sem ezen a meccsen múlt a szezonja, bár Hiddinkkel azért nem lopakodik rosszul a Dinamo, már csak nyolc pontra vannak a BL-helyektől.

mc_deere Mark29 stanleykubrick review premier league Day28

Sunderland – Crystal Palace 2-2

Big Sam nagyon csalódott lehet, pont a liga legramatyabb formában lévő csapatát nem sikerült legyűrniük hazai pályán. A Palace ezt a mérkőzést is beleszámítva mindössze három döntetlent kapart össze előző tíz meccsén, most azonban a 90. percig vezetett, ám egy röhejes Hennessey-baki miatt mégsem tudta megtartani előnyét. Pardew a mérkőzés utolsó negyedórájában három cserével is próbálta zabálni az időt, nem jött be neki. Az iksz amúgy a meccs képe alapján igazságosnak tűnik - újból megszólalt a bennünk lakó Zombori Sándor -, más kérdés, hogy egyik csapat sincs kint vele a vízből.

Stoke City - Newcastle United 1-0

Az angol foci ünnepe a Britanniában, izé, ehelyett 90 percnyi nyomorult erőlködés a szélben. Őszintén szólva régen láttunk olyan rossz meccset, mint a tegnapi. A Newcastle támadásban három jó átadást is képtelen volt bemutatni, a Tony Pulis-os időket felelevenítő Stoke hátvédsora pedig többször is olyan elemi dolgokat nem tudott megoldani, mint például egy gyenge passz sikeres átvétele. Senki nem támadott le senkit, ellenben záporoztak a beadások, más kérdés, hogy a legveszélyesebb ezek közül is pont egy olyan volt, ami lecsúszott, és így kapura ment. A Newcastle megint azt csinálta, amit szokott, vagyis a semmit, ez ugye pont nem az, amit kellene (kirúgni McClarent, de sürgősen), ugyanakkor nem szabad elhallgatni, hogy a Stoke-ról se mondaná meg a saját anyja, hogy éppen öt pontnyi lemaradással üldözik a liga utolsó BL-helyét.

A meccs fénypontja Shaqiri szerencsés gólja volt, amit szépen megnyomott a szél - majdnem annyira, mint a 'Castle az utolsó tíz percet. Hátrányban érdekes módon McClaren azonnal csatárokat cserélt be, és láss csodát, lettek is olyan kezdeményezések, amire rá lehetett sütni a támadás címkét. A hosszabbításban már Butlandnek is be kellett mutatnia egy akkora bravúrt, ami miatt gyanúrlan szemlélők akár még Joe Hart helyére is követelhetnék a válogatottban, ennek köszönhetően nyert a Stoke.

mc_deere Mark29 stanleykubrick review premier league Day28

Manchester United - Watford 1-0

Nagyon nehézkes mérkőzést húzott be a Manchester United, viszont cserébe n+1-edszer is el lehet mondani, hogy a csapat visszaszállt a bajnoki címért BL-indulásért folytatott harcba. A Watford amúgy simán nyerhetett volna, mert bőven megvoltak a helyzetei, más kérdés, hogy De Gea a sérülése után újra ihletett formában védett a meccsen. A United védelme a folyamatos sérülések miatt képtelen összeállni, Blind pedig fejben és fizikailag egyaránt súlyos mélyponton lehet, mert rengeteget hibázott az egész mérkőzésen. A debütáló Fosu-Mensah ellenben kifejezetten biztatóan mozgott, és Rashfordról is kiderült, hogy nem csak centerben jelenthet plusz alternatívát ennek a vékonyka keretnek, hanem a szélen is. A győztes gólt egyébként Mata szerezte közvetlenül egy szabadrúgás után, pazar mozdulattal.

mc_deere Mark29 stanleykubrick review premier league Day28

West Ham United - Tottenham Hotspur 1-0

Dembelé és Alli hiánya nagyon meglátszott a londoniak játékán. Távollétükben a vendégek nem tudták uralni a pálya közepét, így egyértelműen elveszítették a legfontosabb párharcaikat. A West Ham United hazai pályán egyébként is egy igen nehezen legyűrhető csapat, több Spurs szurkoló arra panaszkodott, hogy talán fel lehetett volna adni a tegnapi mérkőzést a hétvége és az Európa Liga fényében. A hazaiaktól külön kiemelhető Noble játéka, aki remek formát fut az idei évben. A mérkőzés fun eleme pedig az volt, amikor a találkozó végén Andy Carroll gyakorlatilag védekező középpályássá vedlett, hogy a csapat megőrizze hazai pályán a győzelmet és ezzel gyakorlatilag beszálljon a Bajnokok Ligája pozícióért folytatott harcba is.

mc_deere Mark29 stanleykubrick review premier league Day28

Arsenal - Swansea City 1-2

A klasszikus Wenger-meccs, ami bármelyik értelmező szótárban illusztráció lehetne az érthetetlen vereség címszó alatt. Pedig nem lehet mondani, hogy ne lett volna benne a pakliban a maflás esélye: mióta a Swansea a ligában van, csak a Manchester City és a Manchester United ellen bukott el több pontot a ligában az Arsenal. Ezzel együtt ez most nem a rossz karma sara volt, sokkal inkább Wengeré, akit egyértelműen lemeccselt a vendégek beugró edzője, Alan Curtis.

A Swansea kezdőcsapatát és felállását még a tüdőgyulladással bajlódó, és emiatt a meccset is kihagyni kényszerülő menedzser, Francesco Guidolin határozta el. A gyémánt középpálya - irányítóban Ayew-val, előtte pedig a Gomis-Routledge duóval - azonban nem vált be, az Arsenal szélsőbekkjei folyamatosan rohamozták a wales-iek védelmi vonalát, így Curtis 0-1 után jobb híján váltott, és 4-5-1-es felállásra szervezte át csapatát. Routledge-ből bal-, Ayew-ból jobszélső lett, Gomis pedig egyedül küzdött elöl a Mertesacker-Gabriel kettőssel. A Swansea sokkal stabilabb lett, és előbb átvette a meccs irányítását, majd Routledge révén egyenlítenie is sikerült.

mc_deere Mark29 stanleykubrick review premier league Day28

A feketeleves viszont csak ezután jött: Curtis a szünetben becserélte Gylfi Sigurdssont, átállt 4-2-3-1-re, és megteremtette a kapcsolatot Gomis, valamint a stabil középpálya között. Elsőre ugyan Sigurdsson kihagyott egy ziccert, de érezni lehetett, hogy a Swansea jól sarabol, aminek meg is lett az eredménye: az izlandi szabadrúgása után Cech - szegény meg is sérült a meccs végén - árnyékra vetődött, Williams pedig éppen jó helyen állt, és megnyerte a meccset a vendégeknek.

Az Arsenal ezzel továbbra is 3 bajnoki győzelemnél jár 2016-ban, de még rosszabb, ha az utolsó 11 lejátszott tétmeccset nézzük, mert ezeken csak a Burnley, a Bournemouth és a tíz emberrel küzdő Leicester legyőzése jött össze Wengeréknek, más semmi. Az Alexis-Giroud kettős legutóbbi 18 bevetésén összesen 1 darab gólra volt képes, szóval van baj rendesen, 2010 óta például először került három meccses vereségspirálba a csapat. Wenger out?

Liverpool - Manchester City 3-0

Elképesztő, amin a Manchester City csapata keresztül megy az elmúlt hetekben. A gárda négy sorozatban maradt talpon a tavaszi hadjáratra, a Ligakupát gyorsan be is húzták vasárnap - éppen az őket most kicsontozó Pool ellen -, az FA-harcot viszont simán feladták akkor, amikor az ificsapatot küldték harcba a Chelsea sztárjai ellenében. Egyértelműen a BL a prioritás, ahol a Dinamo Kijev lepofozása már csak formalitásnak tűnik, azaz a City bent van a legjobb nyolc között, története során először. Otthon ellenben nyakig úsznak abban a bizonyosban, zsinórban három vereségen vannak túl a ligában (vs. Leicester, Spurs, Liverpool), és ha így folytatják, akár még az is benne van a pakliban, hogy elveszítik a jövő évi BL-indulást garantáló negyedik helyet a bajnokságban.

mc_deere Mark29 stanleykubrick review premier league Day28

A Liverpool ellenben minden dicséretet megérdemel: beleálltak a csörtébe, és lefocizták az ellenfelet, ennyi volt a dolguk, bár a meccs komolyságáról azért sokat elmond, hogy a gól ellen körülbelül özili szinten beoltott Lallanának is sikerült a kapuba találnia. Mondhatnánk, hogy ezzel a váratlan győzelemmel a Liverpool is bejelentkezett a BL-indulásért folyó harcba, de nem tesszük, mert annyira felesleges lenne, mint Németh Szilárd farzsebében keresni az eltűnt nyeles fésűnket.

Ha valakit élőszóban is érdekel, hogyan láttuk ezt a mostani fordulót, és mit gondolunk az előttünk álló észak-londoni rangadóról, az feltétlenül kattintson ide, mert nem csak mindenféle spanyol taktikai megoldások helytelen kiejtésével ismerkedhet meg pluszban, de mc_deere kollégánk szerfelett bizalomgerjesztő fizimiskáját is megtekintheti.

A posztot alapvetően stanleykubrick szerezte, itt-ott besegített neki Mark29, illetve mc_deere is. A fotókat a zseniális Guardian nem kevésbé nagyszerű rovatától, a The Dozentől nyúltuk, szokás szerint.