Ez a poszt már vasárnap óta be volt hűtve, viszont csak néhány napja került pont egy hosszú huzavona végére. Immár hivatalos, hogy Christian Benteke lett a Liverpool legújabb nyári szerzeménye, egyes források szerint könnyen lehet, hogy egyben az utolsó is. A vörösök aktiválták a kivásárlási záradékot, ennek értelmében 32M fontért válthat klubot a benga belga. Vajon megvan az új kilences?

 

Alapvetően, bár eléggé sarkítva a dolgot, kétféle csatárról beszélhetünk. Vannak az olyanok, akiket két méteres marmagasságukkal állandóan fejbe rúgják, illetve szögleteknél rendre kapufába fejelnek, ettől kicsit zavartak és labdatartáson kívül másban nem is igazán jók. Őket a szaknyelv csak bójának nevezi. Ám a bóják is lehetnek nagyon eredményesek a hozzájuk illő, beadásokra épülő taktika mellett. 442 for the win!

Az általam jobban preferált halmazban pedig vannak az általában kisebb termetű, állandóan mozgásban lévő, fluid csatárok. Alattomos kis gazfickók, akik folyamatosan ott sündörögnek az ellenfél védelme körül, jókora szagmintát adva nekik. Az üresbe mozgás, fineszes játék nem idegen a számukra, mindig ott van valami váratlan a játékukban. Tipikus példa erre Luís Suárez. Az ő harapása is eléggé váratlan volt.

A Liverpool taktikája Brendan Rodgers kinevezése óta a rövidpasszos, gyors játékra épül. Hitvallása, hogy a labda jobban szeret a földön lenni, a levegőben szinte üvölt és az ellenfelet már a saját alapvonalánál le kell támadni. Ha viszont nálunk van labda az egész támadásépítés kulcsa a fluiditás, azaz hogy a támadók folyamatos helyváltoztatással zavarba hozzák az ellenfél védelmét. Ez korábban Suárez és Sturridge esetében gyönyörűen látszott és megmutatta, hogy milyen irányba kell elindulni a Liverpool csapatának az uruguayi távozása után. Erre jött Lambert és Balotelli, a bóják alfája meg omegája, szembeköpve ezzel az addig felépített stílust. (Lambert védelmében azért még hozzá tenném, hogy egyrészt ott van a Hollywoodi sztorija, másrészt csak cserének vettük amúgy is, harmadrészt pedig az ő csapatbeli, tervezett helyzetét szépen gallyra vágta Balo leigazolása. Ettől még persze teljesen stílusidegen, de legkevésbé rá haragszunk, legalábbis én biztosan.)

Az idei mezünk már most jobb. Remélem a csatársor is...

A Liverpool eddig ebben a nyári ablakban igen csak aktívnak mondható, eddig 3 olyan játékos jött, aki a támadóharmadban bevethető, Firmino, Ings és Origi. Ugye Firmino elsősorban középpályás, viszont nem idegen tőle a hamis kilences pozíció sem. A Copa Americán is általában ott játszott, ellenben meglepne, ha őt nem a középpályára vettük volna. Viszont kimondott csatárnak ott van még Ings és Origi, akik bár nem feltétlen jelentenek megoldást, legalább illenek a rendszerbe. Ings - aki úgy néz ki, mint egy látens alkoholista, de most komolyan - bár nem technikás és nem fog egy sellőnek sem kötényt adni, simán lehet belőle egy jó Kuyt vagy egy Bellamy. Bója lenne? Erősen kétlem. Origi pedig szinte bárhol bevethető, játszhat szélen vagy középen is, szóval a fluiditással nincs gond nála, gyors és technikás.  Emellett a tavalyi szezon egyik legrosszabb játékosa lett a Ligue 1-ben, gratulálok. De bója lenne? Kötve hiszem. Ahogy már említettem, tudvalevő, hogy elsősorban nem ők lesznek a csapat Messiásai, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy nem tőlük kell várni a megváltást. A leigazolásuk után is nyilvánvaló volt, hogy egy támadónak még érkeznie kell. Borini, Lambert, Balotelli hármasból mindegyiket Szibériáig kergetném, de ha hármuk közül legalább kettő eligazol, már elégedett leszek. A harmadiknak lesz hely a pincében, napfény nélkül, száraz kenyéren és vízen. Maradt rajtuk kivűl Sturridge, akinek következő szezonja is egy hatalmas kérdőjel, ugyanis jelenleg is valamelyik rehabilitációs központ vendégszeretetét élvezi, kihagyva ezzel az alapozás jó részét. BR nem hülye gyerek, tudta hogy cselekednie kell, körülnézett az angol ligában - hihetetlen milyen fétise van a túlárazott, középcsapatokból igazolt játékosok iránt - és megtalálta őt: Christian Benteke. Éljen...

Benteke. Kezdem a transzfer pozitív oldalával: 

  • Gólerős. Adva van egy csatár, aki több szezonon keresztül hoz egy biztos szintet, már ami a gólokat illeti. Mindvégig egy fostos Aston Villában. (Elnézést a Villa drukkerektől.) 3 szezon alatt 101 mérkőzést játszott, ezeken összesen 49 gólt szerzett. Gólt átlagban minden második meccsén szerzett.
  • Proven.  Évek óta Angliában játszik, nem ismeretlen számára a Stoke favágóinak munkássága. Emiatt a nyelvvel sem lesz problémája, ráadásul megkapta játszópajtinak válogatottbeli csapattársait, akik megkönnyíthetik a beilleszkedés első hónapjait.
  • Fiatal. Szerintem sokan elfelejtik, hogy Benteke még mindig nagyon fiatal. 24 éves, legszebb évei még csak ezután jöhetnek, de már most van benne karakter. Ez Rodgers Liverpooljában nagyon fontos szempont.
  • Szép, magas gyerek. Kár, hogy beadásokkal nem nagyon operálunk, remélem nem most akarjuk elkezdeni.

Még akár működhetne is. Viszont egyrészt:

  • Kísért a múlt. Az elmúlt időszakban a Liverpool többször is befürdött csatárok vásárlásánál, közülük nem egy bója is akadt.   Bizonyára mindenki emlékszik Andy fiúra, aki egy jó fél szezon után, - amikor tényleg fosta a gólokat -, Liverpoolba költözött. Hát finoman szólva sem alakult szépen. Kenny Dalglish egy olyan rendszert szeretett volna felépíteni újra, ami a ’80-as ’90-es években remekül működött. Vagyis, hogy adva van egy lóbaszó csatár, akire lehet ívelgetni és igyekszik lekezelni a labdákat, illetve mellette van egy apróbb támadó, aki igyekszik a letett labdákkal kezdeni valamit. Ezzel csupán az volt a probléma, hogy olyan játékos ívelgetett, mint DiscoStu, másrészt pedig ez a felállás egyszerűen elavult. Az angol középszer megtestesítőjévé vált. A Lambert-Balotteli kettős leigazolása, hála Isten, nem jelentette a 442 reinkarnációját, valamelyest megpróbáltuk „játszó bójákká” alakítgatni őket, nulla eredménnyel. Lambert nem játszott, Balo meg buta, mint a föld. Vagy BR nem tudta használni, nézőpont kérdése.
  • Stílusidegen. Ahogy az előbb említett példák, úgy Benteke se a mozgékonyságáról híres. Minden azon fog múlni, hogy képes lesz-e játszani a focit? Képes lesz-e Rodgers stílusát megtanulni, a letámadást, üresbe mozgást? Passzpontosságán mindenképp javítani kell, mert az valami botrányos. A Whoscored szerint 66,7% volt a sikeres passzainak százalékos aránya, ami egy főleg földön tartott, rövidpasszos játékstílusban elég életképtelennek tűnik.
  • Ár. Nem vagyok nagy híve annak, hogy méregdrágán leigazoljuk egy angol középcsapat aktuális sztárját, mert az a középszerűség posványába vezet. 32M fontért talán találhattunk volna stílusbarátabb játékost is. Teszem azt a Bundásból, ott úgyis fossák a tehetségeket.

Nem gondolnám, hogy leigazolásával megváltozna a csapat stílusa, sokkal inkább Benteke fog alkalmazkodni. Legalábbis nagyon remélem. Nem szeretném újra átélni, hogy a Liverpool legyen a legtöbb beadással kísérletező csapat Angliában. Legvalószínűbb egy 4-1-2-3 vagy egy 4-3-3 formáció a belgával középen, a szélen pedig Firmio, Coutinho, Lallana, Ibe, Markovic, Origi, Ings is bevethető. Azonban előfordulhat, hogy Benteke érkezésével Rodgers vissza tér a jó öreg diamondhoz. Egy biztos, ezen a transzferen BR állása is múlhat. Ha Benteke nem szállítja a gólokat és beleállunk a földbe, mint tavaly, akkor kétlem hogy Rodgers Liverpoolban köszönti az új évet.

Szóval, örülünk Brendan? Te lehet, mi szurkolók annyira nem…