Nem lennék meglepve, ha ebből az iszonyatosan béna és hülye címből senkinek nem esik le elsőre, hogy miről is fog szólni ez a poszt. Rögtön el is árulom, még mielőtt valaki arra gondolna, hogy esetleg valami új buzis fiúbanda, akik épp tegnap múltak el húsz évesek. Azon játékosokról lesz szó, akiknek húsz, vagy annál több gólt sikerült szerezniük egy szezonon belül a Premier League történetében.

 

Mint tudjuk, a Premier League, aminek ma mi is a szerelmesei vagyunk, az 1992/93-as szezonra kapta meg ezt a nevet, innen kezdődik tehát a versenyfutás. Ez alatt a 23 év alatt eddig 36 játékosnak sikerült átlépnie a húszgólos határt. Nem kell megijedni, nem fogunk az összes szezonon végigmenni, és elemezni mind a 36 játékos életrajzát, bankszámlaszámát, édesanyja nevét… Kiemeljük viszont a PL első szezonjának 20+ gólos futballistáit, a továbbiakban pedig azokat, akiknek esetleg többször is sikerült elérni az „álomhatárt”, végül pedig felsoroljuk a maradékot, akiknek csak egyszer jött össze (három olyan PL idény volt egyébként, amikor senkinek sem sikerült: 1997/98, 1998/99 és 2008/09).

Szóval, 1993. április 17-én járunk, Teddy Sheringham (Nottingham Forest, Spurs) pedig belövi 20. gólját, ezzel ő klubunk első tagja. Rajta kívül még Les Ferdidand-nak (QPR) sikerült ugyanazon szezon utolsó meccsén bekotorni a huszadikat. Sheringhamnek többször már nem jött össze, Ferdinand azonban még kétszer is ismételt, 2 évvel később, majd rögtön azután egy évvel (akkor már Newcastle mezben).

Andy Cole-nak kétszer sikerült (Newcastle, Manchester United), sőt, ebből az első (1993/94) rögtön egy azóta megdöntetlen rekord. Cole 34 gólig jutott abban a szezonban, ennél többet pedig még senki sem tudott elérni a PL-ben, egyedül Alan Shearer volt képes ugyanennyi gólt lőni egy évvel később. Rá még természetesen visszatérünk.

A XX. század utolsó pár évében már csak két olyan játékost találunk, akiknek legalább kétszer sikerült húsznál több találatig jutni: Ian Wright és Robbie Fowler, Arsenal illetve Liverpool legendák.

Wright és Fowler emlékeznek vissza a szép időkre. Vagy csak épp azon gondolkodnak, hogy vöröset, vagy fehéret igyanak-e.

Ha valaki elég figyelmes volt, észrevette, hogy eddig csak kizárólag angol játékosok szerepelnek listánkon, a századforduló után viszont már csak egy hazainak sikerült kétszer húszgólos szezont futni, ő pedig Wayne Rooney volt (2009/10, 2011/12). Közben érdemes megemlíteni, hogy az első nem angol emberünk a listán Dwight Yorke, Trinidad & Tobago-ról - neki viszont csak egyszer sikerült a húszas. Visszatérve a kétszezonosokhoz, Jimmy Floyd Hasselbaink (Chelsea) nyitja a sort a XXI. században, akinek a 2000/01-es szezonban, és az azt követőben sikerült egyaránt 23 gólt lőnie.

Az első afrikai játékos, aki átlépte a határt, Didier Drogba volt, 2007-ben, majd megismételte ezt 3 évvel később, ahol mindössze egy találat hiányzott neki a harminchoz. Robin van Persie az Arsenalnál eltöltött hosszú idő után utolsó ágyús szezonjában (2011/12) hintett harmincat, és le is lépett a rivális Manchester Unitedhez, ahol rögtön az első évben sikerült még 26, viszont azóta se hallottunk a hollandról.

Három latin-amerikaival folytatjuk, Carlos Tévez és Sergio Agüero a Manchester City argentin húszasai, előbbi 2009 és 2011 között lőtt összesen 43 gólt, utóbbi pedig a tavalyi szezonon kívül még a 2011/12-esben tudott húsz fölé menni. A harmadik az uruguayi Luis Suárez, aki egy 23 gólos szezon után nyomott egy 31-est másfél éve, így ő a - húszasnál még előkelőbb - harmincas klub legfrissebb tagja.

Ezzel ki is fogytunk a kétszezonosokból, Les Ferdinand-ot – akinek ugyebár háromszor sikerült – már említettük, innentől pedig jön a top3, vagyis az igazi nagyágyúk.

A dobogó legalsó fokán egy újabb holland, Ruud van Nistelrooy (Manchester United) kap helyet, akinek négy szezonban sikerült minimum húszat verni az ellenfelek kapujába: 2001-től 2004-ig zsinórban háromszor, majd egy év kihagyással még egyszer a 2005/06-os bajnoki évadban.

van Nistelrooy és Sir Alex pózolnak az aranycipővel

Igaz, listánkon csak a második helyen áll, de vállalom, hogy minden idők legjobb csatára, Thierry Henry a következő. Titi 2001-ben úgy döntött, hogy neki a 24 találat lesz a standard a bajnokságban, és zsinórban öt szezonon keresztül nem is hagyott alább, ami értelemszerűen rekord a PL-ben. Ennek tetejébe a legendás 2003/2004-es veretlen szezonban kereken harmincat vállalt az Arsenal francia zsenije.

És jöjjön az abszolút győztes, az abszolút legenda, az abszolút, letagadhatatlanul angol és az abszolút megismételhetetlen… hölgyeim és uraim: ALAN SHEARER.

Szülővárosából, Newcastle-ből egy rövid southampton-i kitérő után a Blackburn Rovers csapatához került. A többi pedig már történelem. Bővebben itt lehet lerágni a csontot. Első szezonjában a Rovers-nél „csak” 16-szor volt eredményes, ám az azt követő zsinórban három évben meg sem állt 31 gólig, és a középsőben érte el a már korábban említett 34 találatot.

Ezután fogta magát, hazatért, és még négyszer sikerült minimum húsz alkalommal megrezegtetni a hálót. Tehát ezt a számot összesen 7, azaz hét alkalommal érte el pályafutása során! Mondani sem kell, ez rekord, ahogy a 3 x 30+ gólja is (ez egyébként még kétszer sem sikerült eddig senkinek)... És ha mindez még nem lenne elég, Shearer az egyetlen, akinek két csapatban is sikerült több mint 100 gólt lőnie. Ja, és 260 gól a PL-ben. Egyszerűen megmondva, ennél már nincs feljebb.

A király.

A végére pedig, akik kimaradtak, azaz akiknek csak egyszer jött össze a húsz plusz:

Chris Sutton (Norwich)
Matt Le Tissier, James Beattie (Southampton)
Peter Beardsley  (Newcastle)
Stan Collymore (Nottingham Forrest)
Kevin Phillips, Darren Bent (Sunderland) – előbbi 30 gól
Dwight Yorke, Cristiano Ronaldo (31), Dimitar Berbatov (Manchester United)
Mark Viduka (Leeds)
Louis Saha (Fulham, Manchester)
Andy Johnson (Palace)
Fernando Torres, Daniel Sturridge (Liveprool)
Emmanuel Adebayor (Arsenal)
Frank Lampard, Diego Costa (Chelsea)
Gareth Bale, Harry Kane (Spurs)
Yaya Touré (City)

Négy olyan emberünk van, akik két különbőző csapat tagjaként is a klub tagjává váltak: Ferdianand (QPR, Newcastle), Cole (Newcastle, MU), Shearer (Rovers, Newcastle) és van Persie (Arsenal, MU).
A legtöbbször az Arsenal és a Manchester United csapatából kerültek ki a húsz plusz klub tagjai (egyaránt 9 alkalommal), a legtöbbet azonban a United adta (5 játékost).

A cikkben említett futballisták összesen 15 csapatból, és 13 különböző országból érkeztek: Anglia, Hollandia, Franciaország, Spanyolország,  Portugália, Wales, Bulgária, Argentína, Uruguay, Trinidad & Tobago, Elefántcsontpart, Togo és Ausztrália. Érdemes még kiemelni, hogy Ázsián kívül az összes kontinens adott legalább egy húszgólost a Premier League-nek. A legeredményesebb ázsiai sem tudta még csak megközelíteni sem ezt a limitet, ő Ki Sun-Yong, aki jelenleg is a Swansea középpályása, és tavaly tudott összesen 8 bajnoki gólt szerezni.

Ha pedig már a középpálya is szóba került, összesen csak három, ezen a poszton robotolónak sikerült egy szezonon belül minimum húsz találatig jutni (Le Tissier, Lampard, Touré), továbbá két szélsőnek (Ronaldo, Bale).

Ennyi volt a húsz plusz klub, 2016 májusában pedig sok szeretettel várunk egy új tagot: