premier league menedzserek gigászok antonio conte pep guardiola Lac

Arsene Wenger, Pep Guardiola, Louis van Gaal vagy José Mourinho, Mauricio Pochettino, Claudio Ranieri, Jürgen Klopp, Ronald Koeman, Slaven Bilic és – talán – Rafa Benítez. Ehhez a társasághoz csatlakozott a héten Antonio Conte. Ők lesznek, vagy lehetnek ugyanis a Premier League-csapatok menedzserei és edzői a következő szezonban. És akkor az olyan helyi bálványokat, mint Tony Pulis, Sam Allardyce vagy Alan Pardew még nem is említettük... Tovább után utánajárunk, hogy mi az oka a sok zseniális külföldi menedzser Angliába való migrálásának és megnézzük, mire mehet az olasz Londonban.

 

Az első és legfontosabb tényező, amit a legtöbben említenek a sok játékos és menedzser vándorlásának okaként, az általában a pénz. És ezzel nem is tévednek nagyot a szakértők, hiszen azt már több posztban is kifejtettük, hogy a Premier League-ben a lóvé egyáltalán nem akadály. Ami viszont háttérbe szokott szorulni az ilyen elemzésekben, az nem más, mint a helyi tudás- és menedzserhiány, valamint a bajnokság és a klubok presztízse, és az ezáltal generált hatalmas versenyhelyzet.

Említettük már egy korábbi Facebook-posztunkban is, hogy Steve McClaren kirúgásával háromra csökkent az angol vezetőedzők száma az első osztályban, ami történelmi mélypont. Mindez persze szoros összefüggésben van a klubok gazdagságával: minél magasabb a büdzsé, annál egyszerűbb a piacról összeszedni a játékosokat és menedzsereket – egyik csapat sincs rákényszerítve, hogy saját utánpótlásból oldja meg például a jobbhátvéd-kérdést, esetleg a pályaedző-dilemmáját. És amíg ez így megy tovább, addig az angol edzők sem fognak hatalmas perspektívát látni az edzősködésben.

premier league menedzserek gigászok antonio conte pep guardiola Lac
Mourinhot kirúgták, de augusztustól lehet, hogy megint Angliában látjuk

A presztízsről pedig csak annyit, hogy nyilván egyértelműen siker egy francia, vagy egy olasz bajnoki cím is, viszont ne csodálkozzunk, hogy a Chelsea-től távozó José Mourinhoval kapcsolatban sem ismét egy talján klubot hoztak fel következő állomáshelyként. Mindenki szeretne a legjobbak között maradni, a legjobbakkal megmérettetni és – természetesen – a végén a legjobbnak találtatni. Ez a hely pedig jó ideje már nem más, mint az angol bajnokság.

Az elmúlt hónapokban többfelé szárnyra kapott a Szuperliga híre, amit állítólag több európai nagycsapat is támogatott. A csapatok megoszlása viszont erősen kérdéses lenne - vessünk egy pillantást csak a fenti menedzserek listájára. Az idei szezon alapján lenne-e vajon olyasvalaki, aki nyugodt szívvel hagyna ki egy ilyen ligából egy Leicester City-t vagy egy Southamptont csak azért, mert nem bírnak (még) akkora marketingértékkel, mint egyik-másik vetélytársuk? Vagy kihagynánk-e az idén szárnyaló West Hamet csak azért, mert a 4-5 európai topliga maximum 5 helyet tart fenn egy országnak, és a Kalapácsosok már nem fértek oda a szabadkártyához? A válasz nálam egyértelműen nem.

Viszont amíg a nemzetek közötti Szuperligára „nem” a válasz, addig a szemünk előtt alakul szuperligává a PL. Többszörös spanyol, olasz, angol, német és francia bajnok és kupagyőztes menedzserek kezdik meg augusztus közepén-végén tízhónapos sakkjátszmájukat, melyhez most két „újonc” is csatlakozik. Pep Guardiola és Antonio Conte közül pedig ebben a posztban utóbbival foglalkozunk kicsit részletesebben.

A volt hússzoros olasz válogatott középpályás 2006-ban kezdte edzői pályafutását az Arezzonál, ahol előbb kirúgták három hónap után, öt hónapra rá újra kinevezték, majd a csapat kiesett a Serie C1-be 2007. májusában. Ezután két évre a Bari következett: az első évben megszilárdította a klub Serie B tagságát, a másodikban pedig feljuttatta őket az olasz első osztályba, ahol azonban egy meccsen sem ült már le a kispadra. A következő pár hónapra az Atalantához szerződött, ahol 14 meccsből mindössze három győzelmet tudott felmutatni és már januárban megköszönték a munkáját. 2010-11-ben ismét a Serie B-ben találta magát ahonnan a Siena-t juttatta vissza az élvonalba. Ezután érkezett meg Torinóba ahhoz a Juventushoz, amelynek méltósága igencsak meg volt tépázva ekkoriban.

premier league menedzserek gigászok antonio conte pep guardiola Lac
Vidal és Pogba is aprópénzért érkezett Conte kérésére a Juventushoz,
hogy aztán egész Európa bankot akarjon robbantani értük

Conte az érkezése utáni első szezonban veretlenül nyerte a Scudetto-t – első csapatként Olaszországban –, mindössze 20 gólt kapva 38 meccsen. Második és harmadik idényében tökélyre fejlesztette rendszerét, további két bajnoki címet, két Szuperkupa-győzelmet és egy Bajnokok Ligája negyeddöntőt írhatott még be a CV-be. Ars poeticája egyértelmű – „Úgy érzem a jó menedzser alkalmazkodik a csapatához és nem fordítva.” – bár nyilván nincs manapság profi klub igazolások nélkül. Ő vitte például a zebrákhoz Andrea Pirlot és Paul Pogbát (ingyen!), Carlos Tevezt, Stephan Lichsteinert vagy Arturo Vidalt pedig – PL-szinten nézve – bagóért. Torinói szezonjai alatt egyszer sem költött 15 millió fontnál többet egyetlen játékosra.

Bár taktikailag Contéval kapcsolatban mindenhol a 3-5-2-es formációt, és annak különböző variációit (5-3-2, 3-2-3-2) lehet olvasni, a Juventusnál gyakran váltott 4-3-3-ra, ha az eredmény vagy az ellenfél taktikája azt kívánta. Ez a rugalmasság is közrejátszott abban, hogy mindössze 18 meccset veszített a 167 alkalomból, amikor a fekete-fehérek padján ült.

premier league menedzserek gigászok antonio conte pep guardiola Lac
"Ha Arrigo Sacchi géniusz, mit mondtok Antonio Contéra?" - Pirlo szerint a Chelsea új menedzsere az egyik valaha volt legjobb, akivel együtt dolgozott.

Amire viszont mindenképpen hatalmas várakozásokkal tekintünk, az a taktikai újítások mellett két dolog. Az egyik a Chelsea öltözője, ahol – bár az öreg harcosok kikopóban vannak – az ego még mindig hatalmas. Conte azonban nem fog félni kirakni a legnagyobb szószólókat, de még a legnagyobb legendákat sem a csapatból, ha azzal a többiek előtt példát tud statuálni.

Ismert történet, hogy az egyik torinói szezonjában Conte az utolsó hazai bajnokijára készült a csapattal. A bajnoki cím már zsebben volt, mindenki a hétvégi, valójában jelentéktelen meccsre készült a Cagliari ellen. A meccs előtti utolsó megbeszélésről azonban a csapatkapitány, a Juve legendás kapusa, Gianluigi Buffon késett egy percet. Más edző talán megvonta volna a vállát, Conte viszont őrjöngött. Lehordta a kapust az egész csapat előtt és egyértelművé tette, hogy a másnapi meccs ugyanolyan fontos, mint az addigiak.

Ismerte jól Buffon szerepét a csapatban, tudta jól, hogy mit jelent a szurkolók szemében, de azt is tudta, hogy ebben a szituációban ő a legmegfelelőbb ember arra, hogy visszaszerezze a játékosok figyelmét, és azt a bajnokira összpontosítsa. Sikerrel járt. A Juve legyőzte a Cagliarit és ezzel történelmet írt. Buffon hozzáállása a dolgokhoz azonban mindennél profibb volt: belátta, hogy mire ment ki a játék, és tudta, hogy Conte az egész jelenetet pszichológiai okokból „rendezte”. Nem fúrta meg edzőjét, nem kelt ki ellene a sajtóban, és nem szított lázadást. Kíváncsian várjuk, hogy reagál egy hasonló öltözői játékra Diego Costa, Fabregas esetleg Thibaut Courtois.

premier league menedzserek gigászok antonio conte pep guardiola Lac
Conte szívbaj nélkül tette kispadra Buffont is, ha arról volt szó...

A másik fontos talking point pedig egyértelműen a sajtó és az abban vívandó szócsaták lesznek Wengerrel, Guardiolával esetleg Mourinhoval. Conte ugyanis nem az az ijedős fajta, de nem is a Hiddinkhez hasonló kedves kis öregúr. Egy taktikai géniusz, aki szereti, ha játékosai folyamatosan a feladatra koncentrálnak, mindent kiadnak magukból és nem kímélik az ellenfelet. Egy Milan elleni derbi előtt azzal tüzelte az övéit: „Ha meg akarnak minket verni, vért kell hugyozniuk!” Egy Horvátország elleni EB-selejtező előtt pedig úgy motivált, hogy kiragasztotta az öltöző falára Darijo Srna degradáló nyilatkozatát…

Érdekes szezon előtt állunk tehát, annyi bizonyos. Végre megkapjuk egy korábbi, hőn áhított kérdésünkre a választ: kiderül, mit tud Guardiola egy hideg, esős kedd estén a Britanniában. De azt is megtudjuk, mire megy egymással korunk négy, taktikailag legmeghatározóbb mestere (nyilván Guardiola, Klopp, Wenger és Conte) egy bajnokságban.
 

A cikkhez forrásként a Guardian, a Telegraph és a Sky Sports írásait használtuk fel.