Nemrég véget ért a Community Shield, Wenger először győzte le pályafutása során Mourinho csapatát. Elemzést a meccsről nem, de a heti átigazolási összefoglalónkat megkapjátok meccs utáni levezető olvasásnak. Ezen a héten rengeteg illegális bevándorló új játékos érkezett a ligába, míg távozó alig akadt. Volt olyan csapat, aki 4 játékossal is erősített, és volt két kölcsönszerződés is. Ami még érdekes, hogy a „nagyok” inkább a távozókkal villogtak, míg a „kicsik” az érkezőkkel. Remélem kellően felcsigáztalak, lássunk is neki!

 
 

Kezdjük az összesítést Birminghamben, ahol az Aston Villa bőszen költi a Benteke-ért kapott milliókat, és az összes mezőnyposztra hoztak új játékosokat. A védelembe Jose Angel Crespo érkezett a Cordobától (az összeg ismeretlen), a középpályára a Nantes box-to-box játékosa, Jordan Veretout jelenthet erősítést, ő 7 millió fontért érkezett, míg a csatársorban Rudy Gestede (Blackburn, 6 millió font) és Jordan Ayew (Lorient, 12 millió font) kívánja pótolni Bentekét. Ezzel még nincs vége, hiszen a Spurs csatára, Emmanuel Adebayor is orvosin van Sherwoodéknál, így az ő leigazolása is elég valószínű, de egyelőre róla semmi hivatalos bejelentés nem született, valamint a WBA hátvédjéért, Joleon Lescottért tett ajánlatukat elutasították. Én nem feltétlen értek egyet ezzel a felfogással, ezt egy ilyen képpel fejezném ki:

ChesterB: Az Aston Villa is közel 10 új játékost igazolt, ami szerintem nem egészséges, így ez könnyen visszaüthet, ráadásul a vett játékosokkal sem feltétlen vagyok elégedett. Veretout nagyon jó vétel (A), Crespo szódával elmegy (B-), Gestede nem olyan rossz, de ha már Blackburn, nem értem miért nem Rhodest viszi el valamelyik PL csapat (C+) Ayew elég drága lett, ráadásul nem hiszem, hogy a Loreint-ban hozott számait itt tudná hozni (C), Adebayornak meg gyönyörűen kiosztok egy (F)-et amint hivatalos lesz.

psychocska: Benteke távozásával Sherwood kénytelen lesz újjáépíteni a Villa egész támadójátékát és a jelek szerint a probléma megoldását a tonnaszámra vásárolt csatárokban látja. A felkészülési időszakban egy- és kétcsatáros rendszerrel is próbálkoztak, valószínűleg csak Sherwood mester tudja, melyik formációval is vágnak neki az új szezonnak. Bármelyiket is választja, Ayewnek sokoldalúsága miatt valószínűleg bérelt helye lesz a kezdőcsapatban. 4-2-3-1-ben, 4-3-3-ban és 4-4-2-ben is képes eljátszani bármelyik támadó poszton. Nem volt olcsó, de ha sikerül megtalálni a helyét, remek erősítés lehet a Villának. (B+)
Vlaar sérülése miatt mindenképpen hozni kellett védőt, de Crespot én semmiképp se emlegetném egy lapon a hollanddal. Szintén sokoldalú játékos, a védelem minden pontján bevethető, de a Villa szurkolók helyében sokat nem várnék tőle.  (C)
Sokakkal ellentétben én abszolút jó vételnek érzem Adebayort: sokat nem kell érte fizetni és Sherwood remekül tud vele bánni. Ha végül az egycsatáros rendszer mellett tetszik le a voksukat és Adebayornak sikerül megragadnia a kezdőben, 10-15 gólt is kinézek belőle a Villában. Ez pedig a mai piacon akár 32.5 millió fontot is megér. (B)

Mark29: Az Aston Villa lassan watford-i zűrzavart idéz elő a sok igazolással. Crespo neve nekem semmit nem mond, Veretout pedig lehet A-tól C-ig bármi, mert a Ligue 1-ből érkező, és ott jól teljesítő játékosok közül van aki nagyon beválik (Cabaye, Sissoko), van, aki meg egyáltalán nem (Gervinho, Marveaux, Yanga-M'Biwa). Gestede valahol a B és a C között lesz szerintem, Jordan Ayew pedig B, bár ha Benteke pótlása volt a cél, akkor inkább C. Adebayor szerintem kifújt, ha le is igazolják, maximum 5-6 gólra lesz jó (pont mint a Gestede és Ayew).

mc_deere: A Villa építkezése tényleg felemás, vesznek baromi jó játékosokat (Amavi, Gueye, Veretout), és jókora flopokat (Gestede, Crespo) egyaránt. Az ehetiek közül Crespo ordas bukta lesz (E), Veretout-t viszont én személy szerint sokra tartom, akár komoly durranás is lehet belőle (A-). Gestede szerintem csak a létszámot növeli majd (D), Ayew pedig tipikus középkategóriás csatár, nem különösebben nagy előrelépés (C+). Az Adebayor-dealt viszont én nem húznám le annyira, mint a többiek, a Spursben is látszott, hogy Sherwood tud bánni a togóival, 4-5 jó hónap simán kisülhet ebből az egymásra találásból (B+).

Maradunk Birminghamben, hiszen Tony Pulis West Bromja sem maradt tétlen, ők a védelem megerősítésére engem James Chestert szerződtették a Hull City-ből 8 millió fontért, illetve 3 millió fontért megszerezték a Liverpooltól Rickie Lambertet is. Kicsit keletebbre is folytatódott a Hull City lerablása, ugyanis a Norwich Robbie Brady-t szerezte meg a kiesett Tigrisektől (7 millió font), illetve kölcsönvették a Liverpooltól - a tavaly épp a West Bromnál játszó - Andre Wisdomot.

ChesterB: Chester nem rossz vétel az öregedő WBA védelembe (B+), Lambert max a tizenegyesek elvégzésére lehet jó, én jobb embert képzeltem volna el a helyükben (Rhodes, emberek, RHODES!) (C). Wisdom elég átlagos védőnek tűnik, nem erősödött vele a Norwich, de nem is gyengült (B), Brady meg egy jó kis iparos, aki elég technikás is, a PL-ben a helye, és valószínűleg a Kanáriknál is kezdő lesz (B+).

psychocska: Igaz, hogy Lambert már kicsit öregecske, de Pulis általában tudja kit és miért vesz meg. Ha megkapja a kellő játékidőt, szerintem még van benne egy utolsó fasza idény a ligában. (B)

Mark29: Nálam mindegyik igazolás A. A Hull City-től lerabolt mindkét játékos a csapata legjobbjai közé tartozott tavaly, várható volt, hogy PL csapatban fogják folytatni. Rickie Lambert pedig az utolsó 1-2 szezonjába vág bele. A gyerekkori kedvencnél eltöltött egy év alatt nem sok vizet zavart, de WBA-ban vezéregyéniség lehet. Wisdom-ot megint kölcsönadták. Lehet, hogy azért mert nem Pool szint lehet, hogy azért mert nem PL szint. Utóbbit bizonyíthatja. Ha Rodgers-t menesztik, akkor jövőre talán az első kérdésre is választ kapunk. Szerintem a Norwich-nak tökéletes lesz. 

mc_deere: Chester 8 millió fontért szerintem erősen túlárazott vétel (B-), Lambert viszont hatalmas match Pulis keze alá, 8-10 gól még mindig benne van a lábában (A). Wisdom és Brady mindketten középkategóriás játékosok, de a Norwich pontosan az ilyenek terepe, lehet, hogy a végén épp az ő PL-rutinjuk jelenti majd a különbséget a bennmaradás kiharcolásához (A).

Végre pont került az Anderlecht védőjének, Chancel Mbemba anyakönyvi kivonatára szerződtetésének ügyére, sikerült kibogarászni mikor született (1994 lett végül), így átigazolhatott a Newcastle-höz, 8.5 millió fontért cserébe. A Soton, miután hét közben nagy lépést tett a továbbjutás felé az EL-ben, kölcsönvette a QPR-tól Steven Caulkert, reméljük, a Szentek nem jutnak a Cardiff vagy a QPR sorsára. A Manchester United megszerezte ingyen Sergio Romerot, az argentin válogatott hálóőr az AZ Alkmaar csapatából már ismerős lehet Van Gaalnak, kérdés, hogy cserének jött, vagy a kezdőbe. A hét meglepetése azonban a La Masián Barca B-ben Stoke-ban született meg, ugyanis immáron a negyedik ex-Barcelona játékost tudhatják a soraikban Ibrahim Afellay személyében, aki ingyen érkezett.

ChesterB: Mbemba ebbe a döglődő Newcastle védelembe hatalmas fogás lehet (A-), Caulker ha a kispadra jött, akkor remek jelölt ingyen, de ha a kezdőbe, akkor az bizony elég nagy cumi lesz, egyelőre legyen (B). Romero szintén zenész, a kispadra jó, a kezdőbe kevés, így szintén (B) egyelőre, míg Afellay csoda, hogy ennyi sérüléssel még bír focizni, 29 éves, nem hiszem hogy a bizonyítási vágy fűtené. Baromi technikás, és ez ki fog tűnni ebben a Stoke-ban, de sokat nem várok tőle (D).

psychocska: Mbemba a játékos, akinek majdnem több születésnapja van, mint Pardew kirúgása óta pontja a Newcastle-nek. Kinéz 40-nek, de simán lehet 20 is.  Tréfát félretéve, Coloccini Achilles sérülése miatt hozni kellett valakit a védelembe és szerintem - Wijnaldumhoz és Mitrovicshoz hasonlóan - ismét az elérhető legjobbat sikerült leakasztani.  (B+)
Az argentin válogatott kezdő kapusa ingyen rossz üzlet biztos nem lehet. Hogy mennyire lesz jó, az talán a szezon során kiderül. Természetesen minden De Gea távozásától függ, Romero is simán juthat Valdes sorsára. (B)
Hughes teljesen rá van állva a Barcelonából kivágott játékosokra. Afellay nem lenne egy rossz igazolás, ha nagyjából képes lenne lehozni egy szezont sérülés nélkül. Legutóbb 09/10-ben volt képes legalább 20 pályára lépést összehozni, ami kedvenc választópolgárunk szavaival élve: siralmas. (C+) Papíron egyébként a csatár mögötti három posztra nem néz ki rosszul a felhozatal: Afellay, Bojan, Arnautovics. 

Mark29: Mbemba az első felkészülési meccsen jól mozgott, bár Williamson-t már látatlanban is kiszorította. A newcastle-i hátvédsor legnagyobb gondja, hogy a két játékos, akik nem sérülékenyek, pont Williamson és az a Janmaat, aki támadásban sokkal jobb mint védekezésben. Mbemba ebbe a védelembe akkor is A-s, ha 1988-ban született, ha meg tényleg 1994-ben akkor pláne. Caulker egy jó, masszív, megbízható középhátvéd, csak valahogy mégis mindig kiesik a csapataival. Persze erre a Soton-nak kicsi az esélye. Ha Alderweireld egy A-s hátvédje volt a Szenteknek, akkor Caulker B. Romero a MU-ba nekem fura döntés. Ha De Gea megy, akkor az argentin harmatos pótlás, viszont egy nem TOP 4-es csapatban meg alapember lehetne. Ezt a transzfert én csak a szezon után értékelném. Afellay egy "túlhájpolt" játékos, akit anno a PSV szorult anyagi helyzete miatt ugyanúgy kötelezően el kellett adni, pedig Eindhoven-ben jó kis karrier várt volna még rá. A klub megmenekült, Affelay viszont eltünt a süllyesztőben, mert hogy soha nem volt Barca szint, az nem kérdés. Szerintem már edzésen kap egyet a Shawcross-Whelan duó valamelyikétől és elmegy a kedve a PL-től. C és D között van valahol.

mc_deere: Mbemba akárhány éves is legyen, az egyik legkomolyabb target volt a jelenlegi KH-piacon, innen nézve pedig bravúr, hogy épp a Newcastle húzta be. Nem vagyok benne biztos, hogy azonnal ki tudja majd vágni a rezet, de ezért az árért ez egy kövér (A). Caulker a tipikus böhöm angol védő, úgy fordul, mint a pótos IFA, nem igazán látom, miben lehetne ő a Soton segítségére. Ha a rotációt jött mélyíteni, akkor (B), de ha a kezdőbe szánják, akkor abból komoly perec lesz (C-). Romero helyzete szintén hasonló, cserekapusnak tökéletes, de ha De Gea távozik, és ő lesz az alternatívája, abból még lehetnek problémák (B+). Afellay egy ügyes kísérlet, ha összeszedi magát, és egészséges tud maradni, akkor dobhat valamit a Stoke-on, de erre a mai tudásunk alapján nem érdemes komolyabb pénzt tenni (C).

Távozók is akadtak a héten, Filipe Luis visszatért Madridba 15 millió fontért cserébe, Stevan Jovetic és Wojcieh Szczesny is Olaszországban landolt kölcsönjáték céljából, előbbi az Interhez (vételi opcióval), utóbbi a Romához. Olaszországban, pontosabban Nápolyba igazolt Vlad Chiriches is, a Spurs hátvédje 4.5 millió fontért cserébe vált klubot.

ChesterB: Luist sajnálom, hiszen nem azért távozik mert rossz, hanem mert Mourinho nem képes 11-nél több játékossal dolgozni, az megint művészet, hogy ekkora összegért sikerült eladni (A).

psyhocska: A Chelsea-nél nagyon tudnak eladni, az biztos. Luisért 15 millió fontot valószínűleg egyik másik csapat sem kapott volna. (A+)

Mark29: Luis távozása nem annyira nagy veszteség, csak kell szerezni egy másik beugró balbekket. A brazil meg újra rugdoshatja az ellenfeleket, ahogy Simeone szereti. Jovetic hatalmas király volt a Fiorentina-ban, de a PL-ben valamiért nem ment neki annyira. Ha most az Inter-nél bizonyít, akkor nem vele volt a baj, csak ez a bajnokság nem feküdt neki. Szczesny nem tudom hogy szerepel Rudi Garcia terveiben. Nem egy kapus fenomén, jött Cech, ráadásul Wenger-rel is balhézott, nem meglepő hogy lelépett. 

Lac: Luis eladása számomra érthetetlen, most megint lehet kutakodni egy balhátvéd után. A játékos részéről persze logikus, nem játszott, én is mennék - de ez Mourinho hülyesége. Azpilicueta ihletett formában volt tavaly, de a jobb lábas balhátvéd mindig rizikó, és sose lehet tudni, mikor sérül meg. (B) Mondjuk a legkézenfekvőbb megoldás az lenne, ha José felhozná Jay DaSilva-t az ifiből, mert abban a kis golyóban van spiritusz, erő meg tehetség is, de valószínűleg a portugálnak ő még túl fiatal - sajnos...

mc_deere: Luis eladása kövér (A+), egy sikertelen szezon után sem bukott rajta semmit a Chelsea, padmelegítőt meg simán találnak ebből a pénzből a helyére. Jovetic elengedése is logikus, igaz, a City-nél szerintem inkább végleg szabadultak volna tőle, nem csak kölcsönben (B). 

A folytatásban…

A fenn említett Adebayor mellett Connor Wickham is orvosi vizsgálaton van, csak ő a Crystal Palace-nál, a 9 millió fontos árban már megegyeztek a klubok. Stonesért visszadobták a Chelsea második, 26 millió fontos ajánlatát is, miközben a két manchesteri klub is beszállhat a licitbe az Everton hátvédjéért, illetve Pedro is nyitott kérdés még. Utóbbi szálhoz erősen kapcsolódik, hogy az MU és a PSG állítólag (BBC) megegyezett egymással Angel Di María átigazolási összegéről.A jövő hétvégén már indul a bajnokság, sokan akarhatnak még egy nagy dobást a szezon kezdete előtt, hogy sikerül-e, jövő héten ugyanitt, ugyanekkor megtudjátok!