Már csak pár nap van karácsonyig, aranyvasárnap meg is gyújtjuk a negyedik adventi gyertyát. A hétvégén elmegyünk fenyőfát venni és egyeztetjük a családdal az ünnepi látogatási sorrendet. Tanakodunk, hogy mi legyen a szilveszteri program, vagy esetleg egy utolsót tolakodunk a még hiányzó ajándékokért egy bevásárló központban. A Premier League-ben ezalatt egy nagyon fontos fordulóval rákészülnek a csapatok az év végi pörgésre, amikor majd december 26. és január 3. között három fordulót darálnak le. Persze, utána lesz 9-10 nap pihenő, mármint a bajnokságban, mert szokás szerint egy FA kupa kört azért beiktattak erre az időszakra a naptárba. Az előttünk álló 17. forduló lesz tehát az utolsó, ami után még lehet egy kicsit pihenni. Most minden csapat megpróbál pontokat gyűjteni, mert az elkövetkezendő hetek forgatagában minden előfordulhat, és annak az ellenkezője is.

premier league preview Mark29 arsenal manchester city aranyhétfő

A szombati hét meccset másnap két találkozó követi, az aranyvasárnapot pedig egy igazi „aranyhétfő”, amikor a forduló rangadóját rendezik az Emirates-ben. Főmeccsünk, az Arsenal – City mellett lesz még izgalom bőven, például a Manchester United és a Chelsea is (immár José Mourinho nélkül) lehetőséget kap rá, hogy javítson az előző fordulóban elkövetett hibák után. Hajtás után a teljes program felvezetője.

 

A hét meccse

Arsenal – Manchester City (hétfő, 21.00, DigiSport 1)

Ahogyan fent már szóba került, a Premier League-ben „aranyhétfőt” rendeznek, mert a bajnokság megnyerésének jelenlegi két fő esélyese az Arsenal és a Manchester City. Igen, tudom, a Leicester-t megint semmibe sem veszem, pedig vezetik a tabellát, Vardy és Mahrez minden héten oktat, stb... Nekem ez még akkor is kevés ahhoz, hogy bajnokesélyesként kezeljem őket. Hiába a remek forma, vagy a frissen alakult hazai Facebook fan klub(ok). Az elöl lévő csapatok kerete, tapasztalata alapján március végéig én nem raknám rá a terhet Don Claudiora. Ha tavasszal is ott lesznek a dobogón, akkor Tribute posztot írok a Rókáknak, amit egyébként már mindenképpen megérdemelnének, mert 2015-ben az eddigi teljesítményük bőven kimeríti a csoda kategóriát.

Visszatérve azonban a Monday Night Football főszereplőihez, illetve a beharangozó elejéhez, érdekes hogy pont most, pont ilyen állásnál rendezik ezt a párharcot. A bajnokság elején ez „csak” egy szimpla rangadó lenne két TOP 4-es csapat között. Tavasszal – ilyen helyezéseknél – klasszikus bajnoki döntőről beszélhetnénk, most viszont, mint minden más pályán, itt is az a kérdés, hogy milyen hangulatban lehet nekimenni a közeljövő meccsdömpingének? Egy ilyen rangadó megnyerése lendületet adhat a következő hetekre, az elvesztése pedig egy rossz sorozat kezdete is lehet. Az előző bekezdésben tehát nem véletlen a „jelenlegi” szó kiemelése, mert 2016-ra január harmadikára bőven átrendeződhet a tabella.

Az Emirates-ben megrendezett utóbbi két bajnoki döntetlenre végződött, de nem gondolnám, hogy most bármelyik csapat elégedett lenne hasonló eredménnyel. Mindketten szeretnének a Leicester City-re tapadni, miközben a Manchester United is ott liheg sétálgat mögöttük. Néha kicsit megállnak.

premier league preview Mark29 arsenal manchester city aranyhétfő
Eldöntheti a rangadót...

A hazaiaknál a szokásos sérüléshullám enyhülhet valamit hétfőre, mert ha minden igaz, akkor Alexis Sanchez és Arteta már játékra alkalmas állapotban lesz. Ettől függetlenül még mindig van öt alapemberük (Cazorla, Coquelin, Rosicky, Welbeck, Wilshere), akikre nem számíthatnak. Így aztán, ahogy az elmúlt hetekben is, az Özil-Giroud duón múlik a támadójáték eredményessége. A 29 éves francia csatár legutóbbi góljával az Aston Villa legyőzésében vállalt fontos szerepet, amivel már 9 találatnál jár a bajnokságban.

premier league preview Mark29 arsenal manchester city aranyhétfő
...ahogy ő is

A másik oldalon Sergio Agüero visszatérése foglalkoztat mindenkit. Az argentin eddig 7 bajnoki gólnál jár, igaz ötöt a Newcastle elleni meccsen termelt. Mellette a jelenlegi sérült listáról visszatérhet Zabaleta és Kompany is, azaz a védelem erősödhet. A City a Swansea-t győzte le legutóbb, meglehetősen nehezen. Wilfried Bony a gólja után megint elnézést kérhetett szeretett hattyúitól, a végén mégis Yaya Touré szerencsés találatára volt szükség, hogy ne egy cikis döntetlenre fussa csak otthon, a kiesés szélére sodródó Swansea ellen.

Az utóbbi öt fordulóban elért eredményeik alapján, - megspékelve a pályaválasztással - nálam az Arsenal a favorit, de ez tényleg az a meccs, amire nehéz tippelni, és amit semleges szurkolóként is nagyon várok. Aki itt nyer, annak komoly motiváció lehet, hogy januárra első legyen, aki kikap, az meg görcsölhet a karácsonyi meccsek miatt. A döntetlen pedig senkinek nem jó, maximum a Leicester City-nek és a Manchester Unitednek. Nem is lesz az. 2-1

A többiek

Manchester United – Norwich City (szombat, 16:00, DigiSport 3 - felvételről, 21:10-től!)

Louis Van Gaal az elmúlt két évben elköltött egy rakás pénzt, mégis olyan lett az ő Manchester United-e, ami nagyon keveseknek tetszik. Hiába vannak a negyedik helyen, amikor a BL-ből kipottyantak, és eleve nem túl élvezetes a játékuk. A holland pozíciója nem tudni, hogy mennyire erős, de az valószínű, hogy rapportra kellene mennie, ha a bournemouth-i baki után ezúttal hazai pályán sem bírna az aktuális kieső jelölttel. Mert az ellenfél az a Norwich lesz, akik szép csendben bejelentkeztek a jövő évi Championshipre. Hiába játszottak mostanában bravúros döntetleneket az Arsenallal vagy legutóbb az Evertonnal, mert a Newcastle és a Bournemouth duplázása miatt a Kanárik már a vonal alatt vannak. Nem is mozdulnak el felfelé. Kötelező United győzelem, ami ezúttal sima lesz. 3-0

premier league preview Mark29 arsenal manchester city aranyhétfő
Ha tippelnem kellene, akkor Giggs az, aki a játékot figyeli...

Everton – Leicester City (szombat, 16:00)

Ideje taktikát váltanom, mert akárhogyan próbálom bevonzani a Leicester City összeomlását, sehogy nem jön össze. Meg aztán hiába mennek a Rókák idegenbe, most reális elvárás a pontszerzés, az idei év egyik döntetlen királya, azaz az Everton ellen. Végül is Ranieriék hétfőn bajnokot vertek, míg Martinez csapata 1:1-et játszott a gyengélkedő Norwich otthonában. Tavaly mindkét bajnoki 2:2-re végződött, folytatódjon ez a sor. 2-2

Southampton – Tottenham (szombat, 16:00)

Azt, hogy nyolc döntetlenjével az Everton nem az első ebben „versenyben”, csak a Tottenham-nek köszönheti, akik ugyanennyi alkalommal osztozkodtak a pontokon. A londoniak most délre utaznak, hogy javítsanak a Newcastle elleni érthetetlen vereségük után. Az biztos, hogy Pochettino sokszor átgondolta, hogy múlt vasárnap miért nem fociztak olyan jól - vagy legalább átlagosan a második játékrészben -, amivel valószínűleg legalább egy pontot szerezhettek volna. Majd most, gondolhatják, és nem is alaptalanul. Amióta a Soton visszatért a PL-be, ez lesz a harmadik alkalom, hogy vendégül látják a Spurs-t: az első két találkozásukkor egygólos vendégsiker született, legutóbb egy 2:2-es döntetlen. Pedig az a tavalyi Southampton egy kicsit jobban muzsikált a mostaninál. Eleve az utóbbi három évben rendezett hat bajnoki meccsükön öt Tottenham siker és az említett döntetlen született. A Spurs behúzza. 1-2

Chelsea – Sunderland (szombat, 16:00, DigiSport 1)

Csütörtök délután így kezdtem a beharangot: "José Mourinho egyre kellemetlenebb helyzetben van. A csapata szinte teljesen kipukkadt tavaly óta. Vannak, akik mintha nem akarnának focizni, és vannak, akik megfeszülnek, de nem tudnak ennél többet. Végül vannak, akik mennek, hajtanak ezerrel és mentik, ami menthető. Ők vannak kisebbségben. A portugál széke valószínűleg csak azért nem inog, mert a BL-ben továbbmentek a legjobb 16 közé. A Bournemouth és a Leicester elleni vereségek után a Sunderland-et viszont már le kell győzniük. Ezt most nem lehet elszórakozni, illetve kimagyarázni."

premier league preview Mark29 arsenal manchester city aranyhétfő
"Némelyiküknek újra kell gondolniuk, hogyan élik meg a Chelsea-t, a futballt, a munkájukat" - talán így lesz José, de már nem veled.

Körülbelül itt tartottam, amikor végigsöpört a hír a világhálón, Mourinho-t kirúgták. Én azt gondolom, hogy mivel címet védeni és a TOP 4-be kerülni nem tudnak, amíg a BL-ben talpon vannak, addig teljesen mindegy, hogy 5., vagy 17. helyen állnak. Nem valószínű persze, hogy a BL-t megnyerte volna vele a Chelsea, (tehát kb. márciusban mindenképp mennie kellett volna) de úgy látszik Abramovic most unta meg. Mourinhot a második királysága elején mindenki támogatta és szerette, de az elmúlt időszakban már csak a Chelsea tábor egy része állt ki mellette. Úgy meg nehéz. Legutóbb már úgy érezte magát José, mint akit elárultak, most meg ott tartunk, hogy egy utolsó interjúben eltolhatja akár a Felszarvazottak Balladáját, kicsit másképpen:

Kérdés: - Kikkel kapcsolatban gondolja úgy, hogy elárulták?

JM:

Ott volt az asszisztens, az ellenőr, a játékvezető,

az FA, az UEFA, a válogatott edző.

Falcao, Ivanovic a sok semmirekellő,

például Hazard, Fabregas és persze a Doktornő.

premier league preview Mark29 arsenal manchester city aranyhétfő
Előfordul...

Big Sam Allerdyce-nak és fekete macskáinak még rosszabbul áll a szénájuk, mint a Chelsea-nek. Az utóbbi három évhez hasonlóan megint pocsékul kezdik a szezont. Kérdés, hogy az a fantasztikus menekülés, ami sikerült Di Canioval, Poyettel és Advocaattal bemutatni, hányszor jöhet össze egymás után. Volt már olyan az utóbbi években, hogy egy kényelmes, TOP 4-es Chelsea-t meg tudtak tréfálni, de ez most nem az a szezon. A kékek ezt megnyerik. Mourinhoért, vagy mert megszabadultak Mourinhotól. Mindegy, de megnyerik. 2-0

Stoke City – Crystal Palace (szombat, 16:00)

A Stoke beállt a középmezőnybe, bár azért 2-3 helyet még szívesen feljebb kúsznának. Alan Pardew meg masszív Crystal Palace-t építettt, akikkel most rápihen egy kicsit a karácsonyi hajtásra. Mindkét csapatnak jó az X. 0-0

West Brom – Bournemouth (szombat, 16:00)

Tony Pulis-nak majdnem meglett a győzelem az Anfielden, de nem kell panaszkodniuk így sem. Hozzák a szokásos WBA formát. Négy ponttal mögöttük vitézkedik a Bournemouth, akiket már sokan temettek. A Howe csapat frappáns választ adott, az elmúlt két hétben legyőzték a Chelsea-t és a Manchester United-et is. Ettől függetlenül még kieshetnek, sőt szerintem ki is fognak, pont azért, mert a körülöttük lévő csapatoktól kikapnak. 3-1

Newcastle – Aston Villa (szombat, 18:30, DigiSport 1)

A Newcastle „kedvenc” ellenfelét fogadja. A két csapat közötti összes, a St. James’ Parkban megrendezett Premier Leauge meccs mérlege 14 Newcastle győzelem, 6 döntetlen és mindössze 2 Aston Villa siker. A pillanatnyi forma pláne hazai sikerre utal: a birminghami csapat egy Arsenal elleni vereség, a Newcastle pedig egy Tottenham elleni győzelem után vág neki a 17. fordulónak. Fura ezt idén leírni, de minden a Newcastle mellett szól, talán egy valamit kivéve. Az utóbbi években pont ezeket a meccseket „flegmáskodták” el a Szarkák. Valamiért a papíron verhető ellenfelek ellen nem tudtak felpörögni. Nagyon remélem, hogy most nem szórakozzák el a meccset, mert továbbra is az a legfontosabb, hogy a tabellán hátrébb helyezkedő csapatoktól tilos kikapni. Szoros meccsen Newcastle siker. 2-1

premier league preview Mark29 arsenal manchester city aranyhétfő
Hihetetlennek tűnik, de mintha kezdene magára találni a Newcastle

Watford – Liverpool (vasárnap, 14:30, DigiSport 1)

Az első vasárnapi meccsen az a Watford látja vendégül a Liverpool-t, akik eddig a Leicester menetelése mellett a szezon másik nagy szenzációját szállítják. Masszív játékkal, osztályozó nélkül feljutottak tavaly a Champoinshipből, erre elküldték Jokanovic-ot a kispadról, és hoztak egy csapatnyi játékost. Ennek ellenére a káosz legkisebb jele sem tapasztalható, bejöttek a nyári húzások. Quique Sanchez Flores nagyon jó kis csapatot hozott össze, főleg a Deeney – Ighalo támadó páros ténykedése figyelemreméltó. A másik oldalon Jürgen Klopp pár dolgot még nem tett helyre a csapatában. Valamiért nem jönnek az egyszerűbbnek tűnő eredmények. Az tiszta sor, hogy januárban majd jelentős igazolásokat próbál tető alá hozni, hogy saját képére formálja a Liverpoolt, addig viszont még sok meccs van hátra. Fura ezt leírni, de egyenlő erők küzdelmét várom. 1-1  

Swansea City – West Ham United (vasárnap, 17:00, DigiSport 1)

Bajban vannak a hattyúk: az utóbbi években nyújtott kiegyensúlyozott teljesítmény idén nagyon nincs meg. A szezon elején jól kezdtek, emlékezhetünk, hogy Andre Ayew és/vagy Bafétimbi Gomis majdnem minden meccsen eredményesek voltak. Aztán valami elromlott, mert mostanra csak jobb gólkülönbségüknek köszönhetően nincsenek kieső helyen. A West Ham meg az abszolút lutri csapat, bármire képesek bárki ellen. Lanzini felépül a meccsre, viszont Slaven Bilic továbbra sem számíthat még egy jó ideig a Ried, Moses, Sakho, Payet négyesre. Mondhatjuk tehát, hogy a szenvedő Swansea és a vegetáló West Ham csap majd össze. Nem valami néző csalogató, de a Premier League-ben pont az a szép, hogy ez is simán lehet egy látványos meccs. Az is lesz. 2-2