Azért roppant kevesen fogadtak volna arra, hogy a fordulót követően a Leicester City áll majd a tabella élén, márpedig jelenleg ez a helyzet, a görög válogatottnál hatalmasat bukó Ranieri valami fura koktélt kotyvasztott a rókáknál. A Leicester 13 forduló alatt elképesztő mennyiségű 28 gólt szerzett, mindenki másnál többet, de mindezek mellé 20 darabot be is kapott, aminél többet csak a 15. helynél lentebb lévő csapatok nyeltek be. Ahogy korábban felmerült, a Leicester csapatáról nagyjából egy hónap alatt dől el majd nagyon sok minden. A jövő héten Leicester City-Manchester United csúcsrangadó, decemberben pedig szembe jön a rókákkal a Chelsea, a Manchester City, az Everton és a Liverpool is.

Persze mások is játszottak a héten, a kékekre pedig hamarosan visszatérünk.

stanleykubrick vardy leicester firmino own goals review

 

A hét meccse (Manchester City-Liverpool 1-4)

A mérkőzést megelőzően is sokan gondolták úgy, hogy a Liverpool bizony nem fogja könnyen adni a bőrét a bajnokesélyesnek leginkább titulált Manchester City otthonában. Ez olyanannyira így is lett, hogy a hét rangadója inkább a hét lesimázásához hasonlított. A futballrajongók csak kapkodhatták a fejüket, ahogyan a Barcelona mellett a Liverpool is aláz vendégként.

A mérkőzés két fontos pontja az volt, hogy az előzetesen kezdőbe gondolt Benteke helyett Firmino kapott lehetőséget, ami mesteri elképzelésnek bizonyult, ellenben Pellegrini elképzelése, Kompany a lelátón, Otamendi pedig csak a padon kapott helyet. A vendégek lényegében 433-as felállással kezdtek, de érthetően a középpályára összpontosított a gárda, szélsőhátvédei jóval hátrébb helyezkedtek, mint a riválisnál, a City pedig a 4231 ellenére is főleg a pályára közepén ragadt, a széleket meghagyva a Kolarov, Sagna duónak, különösen Kolarov volt az aktív szerepvállaló. Ez pedig alapvetően elég vert helyzetbe hozta a hazai gárdát, a középpálya közepén ugyanis nem igazán maradt ellenszer és nem maradt erő sem, se támadásra, se védekezésre.

stanleykubrick vardy leicester firmino own goals review

A Liverpool odaadta a labdát a City-nek, majd az első alkalommal lekontrázta őket, Mangala pedig egy igen csúnya öngólt vétett. Hasonló történt a második találatnál is, gyakorlatilag a szinte teljes védekező sor asszisztált a sebes Firmino-Coutinho akcióhoz. A harmadik dugó előtt sem estek másként a dolgok, ezúttal Can egy remek sarkazással szállt be a buliba, a vége pedig fordított volt Coutinho szolgálta ki Firmino-t. A City védői mérgezett egérként szaladgálva figyelték a gyönyörű befejezést. A gólban Yaya Touré sara is igen jelentősnek mondható. A Liverpool félóra alatt szerzett 3 darab gólt és ezek nagyjából összesen 13 méter távolságból születhettek, hiába birtokolta a City az első félidőben 63%-ban a labdát, ez sem a helyzetekben, sem az eredményben semmilyen látszatát nem mutatta a dolgoknak.

stanleykubrick vardy leicester firmino own goals review

Agüero klasszisát mutatja, hogy a City egyetlen kapura lövéséből gólt tudtak szerezni a hazaiak a félidő végén, ráadásul az argentin megint magának kiharcolva, nagyjából 20 méterről tekert remek gólt az ellen hálójába. Agüero ezzel a legeredményesebb dél-amerikai focista lett a Premier League-ben.

A napi WTF pedig igazából ekkor következett, Pellegrini a szünetben Navas és Touré helyére bedobta a Fernandinho, Delph párost. Ez mindössze arra volt jó, hogy a csapat még védekezőbbé váljon, ráadásul De Bruyne kreativitásán kívül nem is igazán maradt más, aki váratlant tudott volna húzni a középpályáról, na nem mintha Navas jól futballozott volna. Hozzá kell tenni Moreno zsebre tette mind a kettőjüket a balon. 

Mintha a beálló játékosok pedig sokkal inkább már csak a még nagyobb verés elkerülése okán kerültek volna a pályára, nem is azért, hogy valamit próbáljanak már meg kreatívkodni és közelebb kerülni az egyenlítéshez. Persze mondható, hogy Pellegrini szerette volna megfogni a középpályát, de ezzel lényegében csapatát fojtotta meg és mindenféle kockázatot elkerült, ami szerintem komoly főbűn egy ilyen csapat menedzserétől.

A Liverpool így a második félidőben többet birtokolta a labdát, mint az elsőben. Pellegrini láthatólag fel is adta a találkozót, amikor a második félidő közepén lekapta Sergio Ön az utolsó reményünk Agüero-t. Skrtel gólja után pedig tömegesen hagyták el a stadiont a hazaiak szurkolói.

Összességében hiába birtokolták többet a kékek a labdát a mérkőzésen, hiába lőttek több, mint kétszer annyi szögletet, ez semmire nem volt elég. Sokat elmond az elkeseredett beadások sikereinek a száma, amik közül gyakorlatilag egy jutott el emberhez, kettő pedig blokkolva lett.

stanleykubrick vardy leicester firmino own goals review

Viszont a Liverpool számára is szolgálhat tanulsággal ez a mérkőzés. A kisebb csapatok éppen velük szemben lesznek képesek ezt a focit játszani, nem is kell messzire menni, hiszen ott van a válogatott szünet előtti hazai zakó a Palace ellen. Amikor hiába van fölényben a labdabirtoklást illetően a Pool, a komoly helyzetek nem jönnek össze és a rivális éppen őket kontrázza le és ilyenkor bizony kloppon hoppon maradnak a vörösök. Klopp tudja, miként kell legyűrni a nagycsapatokat, a kérdés az, hogy vajon mennyire tudja állandósítani formáját a kis és középcsapatokkal szemben. A Mersey-partiak jövőre néhány igazolással egészen biztosan életveszélyes lehetnek és idén is okozhatnak még meglepetést az élbolyban.

stanleykubrick vardy leicester firmino own goals review

Rest of the league

A United sérültekkel meggyötörve állt ki a Watford ellen, így az igen gyenge formát futó és mostanság javarészt csak padozó Depay került a csatársorba. Ám ez jó döntésnek bizonyult, hiszen Herrera mesteri beadásánál már csak a holland gólt érő mozdulata volt szebb. A spanyol azonban lesérült még az első félidőben és ezt követően a United lényegében az átkozott 352-re rendezkedett be, de ez sokkal inkább nézett ki 343-nak. Ennek köszönhetően a középhátvédek elég nagy terhelésnek voltak kitéve és a Watford bátran próbálkozott a védők mögé passzolással. A vörös ördögöknek a kontrák jutottak, amit nem sikerült kihasználni és a sors fintora, hogy Rojo óriási hibájából büntetőhöz jutott az újonc néhány perccel a vége előtt. Ám az egyenlítést követően még nem volt vége, az előtte még ünnepelt Deeney egy kavarodást követően öngólt vétett, bár a labda minden bizonnyal e nélkül is átjutott volna a gólvonalon. A manchesteriek nagyon fontos három egységet szereztek, különösen a többiek szereplését látva. (Watford-Manchester United 1-2)

stanleykubrick vardy leicester firmino own goals review

A két mostanság igencsak gyengén muzsikáló csapat produkálta az egyik legjobb félidőt ebben a kanyarban. A kontrákból két gólt szerző újonc ezt követően már az első félidőben kiengedte előnyét. Először Ayew merész és remek, közeli sarkazásos góljával, majd Shelvey büntetőjével jött össze az egalizálás. A mérkőzés második félidejében azonban már inkább csak a Swansea sárgák és a cserék pörögtek, több gól már nem esett. Alighanem jogosnak nevezhető a pontosztozkodás. (Swansea City-Bornemouth 2-2)

Valami továbbra sincs teljesen rendben a londoniaknál. Bár a Chelsea rengeteg alkalommal kísérletezett, mindössze 7 talált kaput 21 próbálkozásból. Mourinho a mérkőzés 80. perce után egyesével használta ki cserelehetőségeit, nehogy véletlenül baj legyen. A gól egy spanyol kombinációból jött össze, a mostanság nem túl jó formát produkáló Fabregas és Costa jóvoltából, ami mellesleg egy gyorsan elvégzett szabadrúgás volt. Igaz a végén a Chelsea még szerezhetett volna gólt, de helyzeteik kimaradtak. (Chelsea-Norwich City 1-0)

stanleykubrick vardy leicester firmino own goals review

Nagyon sajnálja az embert az Aston Villa csapatát, de úgy tűnik, idén nem igazán segíthet már rajtuk, csak a csoda. Az Everton már a szünetre a földbe döngölte a birminghami együttest, gyakorlatilag sakk-matt gólokat szerezve. Az Everton gárdájánál kitűnő formát futó Barkley és Lukaku osztoztak a gólokon, a liverpooliak egyre jobb formát mutatnak és lopakodnak fentebb a táblázaton. (Everton-Aston Villa 4-0)

Kevesen fogadtak volna rá, hogy egy korai Krkic gól eldönt mindent a Soton-Stoke összecsapáson, azonban ez így lett. A mérkőzés elég kiegyenlítettre sikerült, a Stoke pedig okosan és masszívan védekezve, a kontrákból akár növelhette volna is előnyét a második félidőben, de ez nem sikerült. A Soton két tizenegyesgyanús esetet is reklamálhat a játékvezetőnél, erre azonban már hiába mutogatnak a hazaiak. Különösen azért, mert az adat sokat elmond a találkozóról, hogy a Szentek egyetlen alkalommal, a rivális Stoke mindössze háromszor találta el a kaput. (Southampton-Stoke City 0-1)

Az, hogy a Newcastle United benn tud-e ragadni a Premier League-ben továbbra is erősen kérdéses, mondjuk ezt akkor, amikor a jelenlegi listavezető hint nekik hármat otthon, de azért mégis a Leicester City csapatáról van szó. Vardy az első félidő hosszabbításában szerezte meg az első gólt (valószínűleg lesről indulva) a vendégeknek, ezzel beállította Ruud van Nistelrooy rekordját, azaz zsinórban 10. mérkőzésén találta be a Premier League-ben és ezzel már 13 gólos a bajnokságban. A Newcastle nem talált kaput, de a Leicester igen még néhányszor és ebből két további gól is született a második félidőben, ráadásul a harmadik már elég komédiába illett. Továbbra is padlón a Szarkák és őszintén meg vagyok lepve, hogy McClaren-ben továbbra is bízik a játékosok, a szakmai stáb és az elnökség. (Newcaslte United-Leicester City 0-3)

stanleykubrick vardy leicester firmino own goals review

A forduló meglepetését hozta a West Bromwich Albion és az Arsenal összecsapása. Az ágyúsok sérültekkel teli, meggyötörve álltak ki, ráadásul a mérkőzés elején Coquelin is megsérült, helyét Arteta foglalta el. Mégis azonban a londoniak szereztek vezetést, Giroud gólját követően aligha fordult meg a bárki fejében, hogy már a félidőben sem ők örülhetnek majd. Pedig így történt, Pulis csapata előbb egy szabadrúgással egyenlített, majd egy Arteta öngóllal megspékelve fordította meg a mérkőzés állását. Az Arsenal hiába birtokolta 72%-ban a labdát, a West Brom valóban csak egyszer talált kaput, hiszen az öngól nem számít annak, mégis megnyerte a találkozót. A helyzetet pedig már csak Cazorla elhibázott büntetője súlyosbította, aki elcsúszott és ezzel még a kaput sem találta el tizenegy méterről nem sokkal a lefújást megelőzően. (West Bromwich Albion-Arsenal 2-1)

stanleykubrick vardy leicester firmino own goals review

Nagyon úgy tűnik Payet hiányát nem fogja egykönnyen átvészelni a londoni csapat. A Tottenham már az első félidőben elhúzott két góllal, a Dier, Kane, Alli és Dembélé vezetésével. Harry Kane pedig ismételten nagyon kezd beindulni, a találkozón két gól mellett egy nagy helyzetet is elpuskázott, a mérkőzésen második félidejében szerzett gólja gyakorlatilag mindent eldöntött. Még történt egy gólváltás a felek között, de ez már semmin nem változtatott. A Spurs az ötödik a bajnokságban és elérhető pozícióban vannak akár még előrébb is lépni a jövőben. (Tottenham Hotspur-West Ham United 4-1)

A hét adata

Ebben a fordulóban nem született piros lap. (Igaz egy mérkőzés még hátra van, ez a második alkalom lehetne idén.)

A hét képe

Schweinsteiger első Premier League gólja, amit végül nem is ő kapott.

stanleykubrick vardy leicester firmino own goals review

A hét kérdése

Melyik volt a kedvenc öngólotok?

stanleykubrick vardy leicester firmino own goals review