beharangozó szekondbesztlíg champo Mark29 purgatórium

Ahogyan beléptünk a nyár második felébe, szépen lassan elmúlt az EB-láz és újra a klubfutball került előtérbe. A csapatok elkezdték a felkészülést a következő szezonra és beindult az évről évre vadabb transzferbiznisz is. Augusztusban pedig rajtol a bajnokság és a korábban már elhullajtott információmorzsáknak megfelelően mi itt a Britannián is komoly újítással készülünk. Terveink szerint rendszeresen beszámolunk majd a taposómalomból, az angol foci poklának legmélyebb bugyraiból, ahol „rúgd és fuss” és a „long ball” még mindig divat, és ahol gyakran a szurkolói rigmusoknál is hangosabb a csontzene. Bizony ám, az English Football League Championship (populárisabb nevén a Sky Bet Championship, nekünk meg csak Champo) 2016/2017-es történéseiről indítunk állandó magazint, Purgatórium néven. Hajtás után a részletek.

 

A blog terjeszkedése, fejlesztése természetesen állandó téma a szerkesztőségünkben. Az első évünk után pedig eszünkben sincs csökkenteni a tempón, sőt. A Championship nyújtotta lehetőségek kiaknázása adja magát. Van egy 46 fordulóból, majd kétkörös rájátszásból álló bajnokság, ahol a brit labdarúgás sokat próbált veteránjai, és fiatal angol tehetségek gyömöszölik egymást kilenc hónapon keresztül, akár heti három alkalommal is. Nagy múltú, szebb napokat látott egyesületek és feltörekvő kiscsapatok próbálják elérni az álmukat, a mesés pénzekkel járó Premier League-be jutást.

Valószínűleg nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a rovat indításáról hozott végső döntésben nagy szerepe volt a Newcastle májusi kiesésének, mert tulajdonképpen ezzel lett állandó „gazdája” ennek a témának. Így aztán a többieknél valamivel nagyobb figyelmet kapnak majd a Szarkák, de tényleg csak annyival, ami megilleti a Championship legmagasabb költségvetéssel, legnagyobb stadionjával, legerősebb játékoskeretével és legnevesebb menedzserével rendelkező klubot, amelynek az azonnali visszajutása több, mint elvárható.

beharangozó szekondbesztlíg champo Mark29 purgatórium

A tematika nem túl bonyolult. A következő három hétben röviden olvashattok a kiírásban résztvevő csapatokról, hogy az augusztus 5-ei bajnoki rajtig legyen egy, amolyan kis „britanniás ki-kicsoda”, amiben fellelhető lesz egy-két fontos (vagy inkább érdekes) információ. Utána pedig körülbelül havonta egy poszt, az adott időszakban lezavart meccsdömpingről, na meg a csapatok körüli történésekről. Szóval kezdjük az elején, azaz a tavalyi tabella végén.

A 2015/2016-os szezon végén a harmadosztályba zuhant a Bolton Wanderers (30 pont), az MK Dons  (39) és a Charlton Athletic (40) triója, így ők pont kimaradnak ebből a rovatból. Talán jövőre majd foglalkozunk velük. Viszont hárman jöttek a helyükre, akik már főszereplői a mai posztnak, az első nyolcas brigádnak.

A feljutók

beharangozó szekondbesztlíg champo Mark29 purgatórium24. Barnsley – A 20 évvel ezelőtt még PL tag, 10 éve viszont a negyedosztályban sínylődő csapat törzsszurkolói sokat látott emberek lehetnek. Tavaly például a League One-ban összesen hárommal volt jobb a Barnsley gólkülönbsége, mint a szintén 74 pontos Scunthorpe Unitednek. Viszont ahogyan gyakran előfordul, ez az éppen, hogy csak megcsípett osztályozós hely akkora lökést adott, hogy a rájátszásban a Wallsall-t 6:1-es összesítéssel küldték, haza, a döntőben pedig 3:1-re lelépték a Millwall-t. Akire figyelni kell, az leginkább Sam Winall. A 25 éves csatár a League One góllövőlistájának harmadik helyezettje lett 23 találattal. Elég kicsi az esély, hogy a srác valaha PL-csatár legyen (habár Vardy óra óvatosan bánunk az ilyen kijelentésekkel), de a Championshipben maradáshoz ebben a szezonban is kellenek majd a góljai.

beharangozó szekondbesztlíg champo Mark29 purgatórium23. Burton Albion – A harmadosztály ezüstérmese nem számít nagymúltú klubnak. 1950-ben alapították és ez a mostani feljutása a másodosztályba számít a legnagyobb sikerének. A legnagyobb nevek, akik a klubnál megfordultak, a kispadoknál tevékenykedtek és csak az elmúlt két évben voltak jelen. Az egyikük Jimmy-Floyd Hasselbaink volt, aki 2014 novembere és 2015 decembere között volt a menedzser, majd jött az őt váltó Nigel Clough, aki a mai napig hivatalban van a Brewers-nél. Legnagyobb erősítésük a klubrekordért (összeget nem közöltek) a Ross County-tól igazolt 23 éves ausztrál válogatott védő, Jackson Irvine.

beharangozó szekondbesztlíg champo Mark29 purgatórium22. Wigan Athletic – A League One bajnoka. Szoros küzdelemben, három pontos előnnyel nyerték a sorozatot, a kispadon azzal a Gary Caldwellel, aki az ötéves wigani pályafutása végén úgy vonult vissza, hogy szinte azonnal leült a klub kispadjára. Összesen két hónapig volt „csak stábtag”, 2015 áprilisában kinevezték menedzsernek, első teljes szezonjában pedig bajnok lett. A Wigan három éve még FA kupát nyert, azóta megjárta a harmadosztályt, most pedig talán ismét a PL a cél? A keretük természetesen ehhez azért elég harmatos. A kapuban például tavaly 34 mérkőzésen is a már 41 éves Jussi Jaaskelainen állt, akinek lehet, hogy idén már sok lesz a Champo. Talán éppen ezért igazolták le szerdán a finn régi ismerősét, Bogdán Ádámot. Ádi a Boltonban is megküzdött a veterán kapussal azért, hogy az ő nevével kezdődjön az összeállítás. Azóta annyit változott a helyzet, hogy Ádi már nem számít annyira fiatal kapusnak, Jussi viszont kiöregedett. Meglátjuk, hogy ki kap több lehetőséget. 

beharangozó szekondbesztlíg champo Mark29 purgatórium

Akit még mindenképpen meg kell említeni, az a 25 éves északír csatár, Will Grigg, aki úgy lett hazája közönségkedvence az Európa-bajnokságon, hogy egy percet sem játszott. Igen, ő az, aki saját szurkolói rigmust kapott a "Freed from desire" című dal alapján. Will Grigg’s on fire… a többit szerintem ismeritek. Nos, 40 meccsen 25 bajnoki gólt termelt, szóval tényleg jó idénye volt. Nem is biztos, hogy még szeptember 1-jén is a Latics játékosa lesz.   

Az alsóház

beharangozó szekondbesztlíg champo Mark29 purgatórium21. Rotherham United – A Millers becenévre hallgató kiscsapat az előző szezon első felében masszív kiesőjelölt volt. Azután jött a veterán Neil Warnock, az örök „beugró” és csodát tett. Az első nyolc meccsén hat győzelmet és két döntetlent produkált és eleve egy tizenegy meccses veretlenségi sorozattal – ha a 21. helyen is, de – simán bennmaradtak. Warnock viszont dolga végeztével távozott, hiába kapott hosszabbítási ajánlatot a klub vezetőitől. Elnézve a jelenlegi keretet, nem sok ismerős névbe botlunk, talán az egyetlen Lee Camp kapus, aki ismerős lehet még a Sport 1-en közvetített Championshipes időkből.

beharangozó szekondbesztlíg champo Mark29 purgatórium20. Fulham – Erre nincs elfogadható magyarázat. Hat éve még Európa Liga döntőt játszottak, most pedig a Championshipben bukdácsolnak. Anno a negyedik ligában szereplő Fulham F.C. 1997 nyarán került a Harrods üzletlánc tulajdonosa, Mohamaed  Al-Fayed kezébe, aki kiemelte a klubot a nihilből és masszív Premier League taggá tette őket. A jelenleg 87 éves üzletember három éve vált meg a londoni kiscsapattól. Az új mecénás, a Jacksonville Jaguars tulajdonosa, Shahid Khan lett, aki csodálatos fejlődést ígért, ehhez képest 2014 májusában a 19. helyen végeztek, és kiestek. A lelkesedés töretlen maradt a Championshipben is, rekord összegért vették meg a Leedstől Ross McCormacket, akinek 17 gólja azonban édes kevés volt, a Fulham csak a 17. helyen végzett. A 29 éves támadó a következő évben már 21 gólt szerzett, de minden hiába, még gyengébben zártak. A másik név, aki még ismerős lehet a keretből, az a veterán középpályás, Scott Parker. A „londoni fiú”, aki ragaszkodik a fővároshoz. Igaz, hogy játszott egy keveset a Norwichban és a Newcastle-ben is, de emellett megfordult már a Charlton, a Chelsea, a West Ham és Tottenham csapataiban is. 35 évesen ő jelentheti a rutint, akire Slavisa Jokanovic menedzsernek  szüksége lehet. A szerb szakember két éve feljuttatta a Watfordot a Premier League-be, mégsem marasztalták. Egy rövid izraeli kitérő után azonban visszatért a szigetországba és megmentette a kieséstől a Fulhamet. A csapat célja idén elvileg már a rájátszás elérése lesz.

beharangozó szekondbesztlíg champo Mark29 purgatórium19. Huddersfield Town – A terrierek sokáig még alacsonyabb osztályokban sínylődtek, 2012 óta viszont a Champo tagjai. Igazából ők is a klasszikus értelemben vett kiscsapatok közé tartoznak. Talán a legérdekesebb meccseik a Leeds elleni találkozók lesznek, amik a West Yorkshire derbi néven híresültek el. Az egyetlen, igazán tapasztalt játékosuk a 34 éves Dean Whitehead, aki a Sunderland és a Stoke színeiben összesen hét szezont lehúzott már a Premier League-ben. Számunkra érdekesség lehetett volna még, hogy a Huddersfield kölcsönvette Danny Ward-ot a Liverpoolból, de pár nappal később ugyanez történt Bogdán Ádámmal is. 

beharangozó szekondbesztlíg champo Mark29 purgatórium18. Bristol City – Az egyik tavalyi újonc, akik teljesítették a céljukat, azaz bennmaradtak a másodosztályban. Ebben nagy szerepe volt az elefántcsontparti Jonaathan Kodjiia 20 találatának is, aki ezzel a harmadik legtöbb gólt szerezte a kiírásban. Mellette érdemes még megemlíteni azt a Lee Tomlint, akit tavaly vásárolt meg a Bournemouth a Middlesbrough-tól, viszont télen kölcsönadta a Bristol City-nek. A 18 mérkőzésen szerzett 6 gólja elegendő volt a végleges leigazolásához. A Robins, azaz a Vörösbegyek egyébként utoljára a hetvenes évek második felében voltak első osztályúak. Valószínűleg most sem ez lesz a cél, inkább csak a biztos bennmaradás.

beharangozó szekondbesztlíg champo Mark29 purgatórium17. Reading – Az első rész utolsó szereplője. A Royals becenévre hallgató csapat néha feljut a PL-be, aztán általában azonnal ki is esik. Sebaj, pár év múlva megint megpróbálják. Talán pont idén? Van hozzá egy fiatal, agilis managerük Jaap Stam személyében, aki biztosan kihajtja a játékosok belét is. A keret egyik erőssége lehet a 23 éves kapus, Jonathan Bond. A srác szépen végigjárta az utánpótlás válogatottakat és a következő években kellene megmutatnia, hogy megérett egy PL-klubra, valamint a felnőtt nemzeti csapat behívójára. Az előző szezonban viszont még csak 14 meccsen kapott lehetőséget - 32 találkozón a veterán Ali Al-Habsi védett - talán Stamtól megkapja az esélyt. Szintén a keret tagja még az EB-ről ismerős Chris Gunter is, de a legnagyobb név csak azért ő, mert a klub még májusban felbontotta Hal Robson-Kanu szerződését. Az Európa-bajnokság negyeddöntőjében Belgium ellen csodálatos gólt szerző, jelenleg szabadon igazolható walesi válogatott támadó így már nem lesz ott a kék-fehérek következő szezonjában. Mondjuk az emlékezetes találata mellett azt is meg kell említeni, hogy tavaly összesen háromszor volt eredményes a Championshipben. Ez alapján nem lesz akkora veszteség.

Ez volt tehát az első etap, az újoncok és a táblázat vége, gyenge szóviccel élve az „alja nyolcas”. A következő két hétben pedig jövünk a második és a harmadik résszel, mert közeleg augusztus első hétvégéje, azaz a Champo rajtja. Tartsatok velünk!