Jó angol szokáshoz híven - ha még nem lett volna így is elég az eddigi rengeteg meccs - január nyolcadikán kezdetét veszi a világ legrégebbi versenysorozata, az FA-kupa is, amely 2015-től 2018-ig egyébként The Emirates FA Cup név alatt fut majd. Hajtás után rövid beharang, hogy az utóbbi pár hét regényei után legyen türelmetek valamit végigolvasni is.

fa cup emirates rocknrolla wembley

 

A név találó, ugyanis pont az Emirates Stadium lakói, az Ágyúsok a rekorderek tizenkét győzelemmel, ráadásul tavaly és tavalyelőtt is sikerült elhódítaniuk a kupát, amivel a Manchester Unitedet előzték meg az örökrangsorban - a Vörös Ördögök vitrinjében tizenegyet találunk belőle. A londoniak menedzsere is abszolút rekorder, ami a jelenleg is aktív edzőket illeti: Arséne Wenger hatszor hódította el a serleget, és kétszer tudott címvédőként is diadalmaskodni (2002,2003; 2014, 2015). Rajta kívül még George Ramsey-nek sikerült hatszor 1887 és 1920 között az Aston Villával, akik tavaly is a döntőig vitték.

A sorozat főtáblája 64 csapattal indul, ebből összesen 21 alacsonyabb osztályú együttes próbál majd szerencsét az úgymond nagyok ellen. Értelemszerűen a Premier League és a Championship összes csapata (44) részt vesz a küzdelmekben, továbbá a League One (3. osztály) kilenc, a League Two pedig tíz csapattal képviselteti magát. De ez még mindig csak 63 csapat, a kakukktojás az angol 5. osztályból került ki (National League) – ahol nem is olyan rég még Jamie Vardy is rúgta a bőrt.

fa cup emirates rocknrolla wembley
Az ötödosztályú Eastleigh FC kemény magja tavaly egy Lincoln City elleni kupameccsen.
Szombaton a Championshipben sereghajtó Boltont fogadják.

A PL-ből nyilván négy olyan csapat van, amelyik most a háta közepére sem kívánja ezt a kupameccset. A Liverpool, az Everton, a Manchester City és a Stoke ugyanis emellett még a Ligakupa elődöntőjében is érdekeltek, ezzel pedig januárra fejenként hét meccs jut mindnyájuknak (kettő már a lábukban). A sors azonban még így is a City-vel volt a legkegyetlenebb: a PL-ből kapták ellenfelüket, ráadásul idegenben a Norwich ellenében kell megszenvedniük a továbbjutásért. Nem lesz sétagalopp, főleg ha egy esetleges döntetlen miatt még visszavágót is kell játszani.

Ezen találkozón kívül még négy mérkőzésen csapnak össze majd egymással PL csapatok: a címvédő Arsenal a Sunderlandet fogadja, ám érdekesebbnek mindenképp a Southampton - Palace, a Watford - Newcastle és - a felsőházi rangadó - a Spurs - Leicester ígérkeznek. Őszintén kíváncsi vagyok, hogy Ranieri rókái hogy fognak beszállni a meccsbe. Már így is kezd kifulladni a gépezet, és talán a legjobb döntés az lenne, ha kiengednék ezt a kupát egy jobb bajnoki szereplés érdekében. Bár a kakasoknak is óriási esélyük van idén még akár a Top3-ba is férkőzni plusz még ott van az EL is, de az ő keretük nyilván vaskosabb egy kicsit.

A nagyok közül a legkönnyebb dolguk papíron a Liverpool, Everton, Aston Villa és Swansea játékosainak lesz, mindegyikük egy 4. ligás ellenfelet kapott, de nagyon jól tudjuk, hogy minden évben elsül legalább egyszer a kapanyél.  A Stoke - Manchester United - Chelsea trióval nagyjából ugyanez a helyzet, nekik harmadosztálybéli titánokkal kell majd megküzdeniük. A PL és a Championship csapatai közti találkozókon (B'mouth, WHU, WBA) pedig egy klasszikus futballközhellyel élve: bármi megtörténhet, a labda gömbölyű.

fa cup emirates rocknrolla wembley

Az első meccset ma este 20:55 órai kezdettel játssza a Liverpool az Exeter City vendégeként, amit a Sport 1 előben közvetít. Holnap 13:45-től a Wycombe - Aston Villa, 18:30-tól pedig a Manchester United - Sheffield United lesz megtekinthető a Sport 2-n, végül vasárnap délután 15:00-kor Chelsea - Scunthorpe és persze a forduló rangadója 17:00-kor, a Tottenham - Leicester egyaránt a Sport 1 kínálatában.