A Bajnokok Ligája és elődjének, a BEK-nek a története tele van legendás sztorikkal. Különösen érdekes, hogy amíg öt különböző angol csapat nyerte el a trófeát, addig Olaszországból például csak három, Spanyolországból pedig mindösszesen kettő tudott diadalmaskodni az 1955 ősze óta megrendezett sorozatban. További érdekesség, hogy más angol csapatok is milyen közel voltak a sikerhez anno, azok közül amelyek végül soha nem nyerték el a trófeát. Sorozatunkban őket idézzük fel nektek, szigorúan csak az ősidőkbe visszanyúlva. A mai nap a Tottenham Hotspur csapatáé.

stanleykubrick tottenhamhotspur bek history

 

A BEK története igazából négy nagy szakaszra osztható angol szempontból. Az első 1968-ig nyúlik, amikor a Manchester United megnyeri Anglia első BEK trófeáját (előtte egy évvel a Celtic hozza el a sikert Britannia számára), ezekben az időkben a United és a Liverpool került a tűz közelébe a sorozatban. A második szakasz az az időszak, amikor a Manchester United vagy a Liverpool nem nyer bajnoki címet, de születnek új bajnokok és régi feltámadók is a képbe kerülnek és ők indulnak a BEK-ben. A harmadik a csodaszakasz, amikor 1977 és 1984 között mindösszesen egy év van, amikor nem angol csapat nyeri el a trófeát. A negyedik pedig, amikor az angolok egyáltalán nem is indulhatnak a BEK küzdelmeiben az emlékezetes szurkolói botrányok miatt. A Bajnokok Ligáját pedig jelen esetben nem érintjük.

A bevezető után tehát ismerkedjünk meg első olyan csapatunkkal, akinek kis híján összejött a csoda, de végül sajnos mégsem, következzék a Tottenham Hotspur menetelése. Nagyon szomorú, hogy a Sarkantyúsok történelmük során mindössze kétszer tudtak diadalmaskodni a legfelsőbb osztályban, így ez a bajnoki sikerük volt egyben az utolsó is (az elsőt 1950-51-es szezonban nyerték). A Spurs imponáló magabiztossággal, 8 pontos előnnyel végzett a tabella élén, ez a kétpontos rendszerben gyakorlatilag négymérkőzésnyi előnyt jelent. A +60-as gólkülönbség ráadásul különösen magáért beszél, hiszen a második helyen záró Sheffield Wednesday mindössze +31-et hozott össze. A csapat kapitánya Danny Blanchflower volt, akit az újságírók akkoriban kétszer is az év legjobb játékosának választották Angliában, többek között bajnoki siker évében is.

stanleykubrick tottenhamhotspur bek history

Az északír focista 384 tétmérkőzésen öltötte magára a Tottenham mezét és különböző fórumokon több alkalommal is megválasztották a klub történelmének legnagyobb játékosának is.

A gólokat Bobby Smith, Les Allen, Cliff Jones és Terry Dyson szállították, akiknek hasonlóan nagy szerep jutott a BEK menetelésben is. A csapat játékosaink többsége nem volt sokszoros válogatott, igazi harcosok voltak leginkább. A Tottenham BEK-menetelésének mindjárt az első mérkőzése legendásra sikerült 1961 szeptemberében, hiszen a csapatnak a Górnik Zabrze otthonába kellett utaznia, és a 48. percben már 4-0-s hátrányban voltak a londoniak. Az 55 000 tomboló lengyelt a mérkőzés végére Jones és Dyson góljai azért lehűtötték kicsit, mivel 4-2-re módosult a végeredmény. A visszavágóra egy héttel később, 56 000 néző előtt került sor Londonban. A Spurs már a 26. percben 3-0-s előnyben volt, és bár Pol szépített, de szünetre már 5-1-es előnnyel vonultak a fehérmezesek. Különösen az a Jones futballozott csúcsformában, aki a félidőre már három gólnál járt, a találkozó pedig 8-1-es kiütéses eredménnyel ért véget. A gólcunamiról rossz minőségű videót tekinthettek meg.

Említést kell tenünk a Spurs legendás menedzseréről, Bill Nicholsonról. Nicholson a Tottenham történetének egyik legnagyobb karaktere, aki játékosként és edzőként is kizárólag a Spurs csapatáért élt és halt, a gárdával a BEK-en kívül minden elérhető trófeát megnyert, de tényleg (UEFA, KEK, Ligakupa, FA Kupa, bajnokság). A több mint tíz éve elhunyt legenda irdatlan magasságokba vezette a londoniakat közel 20 évig tartó edzői pályafutása során, és ezt követően is gyakorlatilag végig a klub kötelékébe tartozva élte le életét. Az általa irányított csapat első köre tehát igen fenomenálisra sikerült, lagalábbis ami a visszavágót illeti.

stanleykubrick tottenhamhotspur bek history

A következő kanyarban egy holland túrára indult a Spurs, a Feyenoord elleni ütközetre, a csordultig telt arénában, a 3-1-es sima vendégsiker talán még az angolokat is meglepte. Erről már egy némileg jobb videót kaphattok, ahol igazán érzékelhető a ’60-as évek egyedi futballhangulata.

A visszavágó ennek okán valamivel lájtosabbra sikerült és egy korai gólváltást követően végül egy 1-1-es döntetlennel ért véget a találkozó. A párharc négy találatából Dyson és Saul vállaltak kettő-kettő találatot egyébként. A hangulat kedvéért pedig egy régi jegyet is megmutatunk nektek. Bizony, így nézett ki akkoriban.

stanleykubrick tottenhamhotspur bek history

A Feyenoord kiverése azt jelentette, hogy a Spurs bekerült a legjobb nyolc közé. Ne feledjük, akkor még végig egyenes kieséses rendszerben zajlott, nem volt csoportkör, azt csak 1991-ben vezették be.

A Tottenham a negyeddöntőben is megúszta a legnagyobb ellenfeleket, az akkoriban megállíthatatlannak tűnő Benfica és Real Madrid is más riválist kapott, a londoniak így Prágába látogathattak, méghozzá a Dukla otthonába, ahol a hazaiak egy második félidő elején szerzett góllal 1-0-s sikert arattak. A csehszlovákokról nem árt tudni, hogy 1962 nyarán VB-döntőt játszottak és csak a brazil csapat tudta őket megállítani és bizony a Dukla csapatából többen is képviselték azt a válogatottat.

Többek között az a Josef Masopust, aki a csehek vb-ezüstöt évében Aranylabdát nyert, ami kiválóan mutatja ennek a Duklának az erejét.

Az 1962. februári mérkőzésen, igencsak havas és hideg körülmények között a ’Very Hot Spurs’ (videó megtekintése ajánlott) már az első félidő 15. percére ledolgozta hátrányát, sőt, 2-0-s előnyre tett szert. A második félidő első percében azonban hatalmas meglepetésre gólt szerzett a prágai együttes, azonban az első félidőben betaláló Smith és MacKay csúcssebességgel válaszolt az egy találatra, méghozzá kettővel, így a 4-1-es végeredmény már az 54. percben kialakult. Ezzel pedig 4-2-es összesítéssel könnyedén lép tovább a Spurs.

Érdekes adalék, hogy a csapat 1961 decemberében leigazolta Jimmy Greavest. Greaves első szezonjában mindössze két nemzetközi kupatalálkozón lépett pályára és ezek éppen az elődöntő párharcai voltak, amit a címvédő Benfica ellen kényszerült megvívni a Tottenham. A hazaiak pedig a papírforma szerint kezdtek és már a 20. percben kétgólos előnyre tettek szert. A második gólt majd mindenkinek melegen ajánlom megtekinteni a videóban. Ráadásul az is különösen furcsa, hogy a Spurs szépítő gólja hiába születik hamarabb, mint a Benfica harmadik találata, a videóban ezt éppen fordítva látjuk. A végeredmény tehát 3-1-es hazai siker és ezt követte a visszavágó Londonban.

A mérkőzés pokolian kezdődött a Spurs számára, hiszen a 15. percben, idegenben is megszerezték a vezetést a portugálok, ezzel elég kilátástalan helyzetbe lökve a hazaiakat. A Tottenham azonban nem adta fel és szinte azonnal szerzett is egy gólt, a pocsék talajú pályán, ám a játékvezető érvénytelenítette azt. Viszont még az első félidőben jön a válasz, a sokat idézett Smith löketével és a második félidő elején a csapatkapitány Blanchflower is értékesít egy büntetőt. A második félidő így parázs játékot hoz, ahol a hazaiak próbálkoznak, a vendégektől is elvesznek egy gólt, a végén pedig egy felsőléc is segíti a portugálokat, de az eredmény már nem változik, a Tottenham a 2-1-es siker ellenére is búcsúzik Európától.

A Tottenham fanatikusai valószínűleg mind a mai napig alaposan bánkódnak az akkor történtek miatt, hiszen Európa legmagasabban jegyzett sorozatában, azóta sem tudtak a legjobb négy közé jutni. Talán, ha Greaves leigazolása már a szezon elején megtörtént volna, vagy ha kicsivel több szerencséje van a gárdának, de az is lehet, hogy csupán tényleg ennyi volt akkor a csapatban. Mindenesetre a legtöbb Spurs szurkoló alighanem megelégedne azzal, ha manapság is ilyen eredményeket érne el a csapat, a jelenlegi garnitúrát látva pedig erre még lehet is esély. Az Eusebio vezette Benfica pedig egy emlékezetes mérkőzésen megvédte a címét, a döntőben egy őrületes mérkőzésen verve a Real Madrid legjobbjait.

A csapat a bajnoki címét nem tudta megvédeni, erre utaltunk már a bevezető sorokban, viszont az FA Kupa megnyerésével vigasztalódott a gárda, a döntőben a Burnley csapatát 3-1-re legyzőve.

stanleykubrick tottenhamhotspur bek history