preview day35 premier league fa-kupa king_aranarth Lac

Az FA-kupának köszönhetően csonka fordulónak nézünk elébe, melyben pár immáron teljesen tét nélküli meccset, pár igazán pikáns párosítás bolondít meg: Rafa visszatér legnagyobb sikerei helyszínére, a City pedig a forduló után könnyedén Wenger-kupás helyre taszíthatja az Arsenalt. Tovább után azt is átnézzük, mire mennek a bajnoki címért harcoló csapatok, lankadó ellenfeleik ellen.

 

A bajnokság
 

Manchester City - Stoke, szombat, 13:45 (DigiSport1, élő)

A BL jó. Egy BL elődöntőért például fel lehetne áldozni egy bajnokit, ha nem kellene izgulni és versenyt futni a BL-t jelentő 4. helyért. Pellegrini nagy szerencséjére azonban a Real Madrid elleni nyitómeccs előtt sem kell különösebben aggódnia és őrlődnie, mert nem egy közvetlen riválist vagy egy életéért küzdő csapatot fogad az Etihadban, hanem a biztos bennmaradást 5 mérkőzésen elszenvedett 3 vereséggel és 4 szerzett ponttal megünneplő Stoke-ot. A Fazekasok ismét belenéznek egy pofonba. 3-1

Bournemouth - Chelsea, szombat, 16:00 (DigiSport1, felvételről 18:25-kor)

preview day35 premier league fa-kupa king_aranarth Lac
Idegenben sikerült nekik - vajon összejön-e hazai pályán?

Tipikusan az a párosítás, amit Olaszországban arra használnának fel a szezon ebben a hányadában hasonló pozícióban tengődő csapatok, hogy egy jó kis overrel, hendivel, vagy félidő vendég-fulltime hazai kombóval nagyot szakítsanak valamelyik fogadási irodánál. A Bournemouth a 13. és 41 pontjával biztos bennmaradó, míg a Chelsea 10. és 44 pontjával szintén csak a szezon végét várja, nem is lehet más a vége, mint egy sokgólos adok-kapok. 2-2

Aston Villa - Southampton, szombat, 16:00

Ronald Koeman szerint nehéz meccs lesz, mert a már kiesett Villa a hazai szurkolók előtt elszántan és felszabadultan fog játszani. Ezt sem a szakértők, sem a fogadóirodák nem gondolják komolyan, de valószínűleg még ő maga se, így nem véletlenül hangsúlyozta, hogy a csapatának motiváltan kell pályára lépnie.

A Szentek a 2012. óta lejátszott 8 egymás elleni meccsükből 3 döntetlen mellett négyszer nyertek, és ha meghajtják a bajnokság végét, az EL-re még odaérhetnek, vagyis ők is belerúghatnak egyet a döglött Oroszlánba. A jó formába lendült Graziano Pelle vezetésével ezt meg is teszik. 0-2

Liverpool - Newcastle, szombat, 16:00 (DigiSport1, élő)

Talán a leginkább várós a szombati meccsek közül, több szempontból is: a Liverpool Kloppo alatt talán lassan kitanulja a gegenpressing csínját-bínját, és mivel a karácsonyi rohanás is messze már, az egymástól tisztes távolságban lévő meccseken nyugodtan tudja alkalmazni is azt. A másik oldalon adott a kiesés ellen menekülő - de sokkal többre predesztinált -  ‘Castle, ahol pont az a Benítez próbál majd pontot vagy pontokat csenni az Anfieldről, aki maga is ott érte el legnagyobb sikereit. Mi ez, ha nem élet-halál harc és pikantéria?

preview day35 premier league fa-kupa king_aranarth Lac
Rafa az őt még mindig istenként tisztelő Kop elől hozhatja el az életbenmaradáshoz létszükségletet jelentő három pontot.

Ami viszont a vendégek malmára hajthatja a vizet, az a sok hazai sérült mellett a tudat, hogy a ‘Pool jövő héten Európa Liga-elődöntőt játszik a Villarreal otthonában, ezért Jürgen egy gyengített kezdőt küldhet majd pályára. Ha ez így lesz, és valóban egy, a Guardian által jósolt Ward - Randall, Touré, Skrtel, Smith hátsó ötös várja majd a Szarkák rohamait, mi inkább a meglepetésre tennénk. 1-2.

Sunderland - Arsenal, vasárnap, 14:45 (DigiSport1, élő)

Ha ezt a meccset októberben rendezik, teljesen egyértelmű a kimenetele. Viszont április van, ami annyit tesz az utóbbi évtizedben, hogy az Ágyúsoknál tuti van egy-két sérült kulcsember (most épp Cazorla), a Sunderland meg biztos, hogy az életéért küzd, úgyhogy máris nem eszik olyan forrón a kását. A decemberi, legutóbbi találkozón - bár Giroud mindkét kapuba betalált - 3-1-re nyertek a hazaiak, erre viszont nem fogadnánk most sehol a vasárnapi előtt. A két csapat legutóbbi formáját nézve igazán döntetlen szagú a dolog, amivel egyikük sem lesz kisegítve, cserébe viszont ismét meg lehet kérdezni Wengert a meccs után, hogy mennyire biztos a pozíciója. 1-1

Leicester City - Swansea, vasárnap, 17:05 (DigiSport1, élő)

A bajnoki címre ácsingózók közül először a Leicestert láthatjuk vasárnap este, de nagy meglepetést ne várjunk. A Swansea már a múlt héten is bizonyította a Newcastle ellen, hogy ha megvan a bűvös 40 pont, művészien tudnak beleszarni a további meccsekbe. Azt már csak zárójelben tennénk hozzá, hogy az is csak a fogalmatlan Szarka-támadókon múlt, hogy nem ütötték ki korábban a walesieket.

A Leicester pedig robog tovább - immáron mázlival, bírói segítséggel és Vardy nélkül -, és én, Lac, még mindig teljes mellszélességgel ülök a bandwagonon, úgyhogy most már csakazértsem pukkadnak ki, dilly ding, dilly dong, és ezt is behúzzák: 1-0.

Tottenham - West Bromwich Albion, hétfő, 20:45 (DigiSport1, élő)

A WBA négy fordulóval ezelőtt a Sunderland ellen - kapura tartó lövés nélkül, de - megszerezte a bűvös 40. pontját, majd behúzta a kéziféket és gyors egymásutánban begyűjtött 3 vereséget. A Man. City és az Arsenal ellen valószínűleg Tony Pulis se győzelemmel kalkulált, a kettő közötti Watford elleni hazai égésben pedig komoly szerepe volt a jogos és a könnyű szívvel befújt tizenegyest is kihagyó Berahinonak, de látszik, hogy a Baggies már semmit nem akar ettől a szezontól azon kívül, hogy legyen már vége.

preview day35 premier league fa-kupa king_aranarth Lac
Tiszteleghet-e jövőre a White Hart Lane közönségének?

A Spurs ennek éppen az ellenkezője, ők szeretnének még 2-3 plusz fordulót a menetrendbe iktatni, mert vészesen fogy az idő és a lehetőség, hogy utolérjék a Leicestert. Pochettino legénységét elnézve nem rajtuk fog múlni az előzés – a legtöbb rúgott és legkevesebb kapott góllal, kirobbanó formában hasítanak. Legutóbb a Britanniában tartottak gálaelőadást 23 (!) kialakított gólhelyzettel, amiből a múlt héten is megénekelt Kane – Alli páros kettőt-kettőt be is vágott.

Nagyot kellene küzdenie a West Bromnak és nagyot kellene betliznie a Tottenhamnek, hogy ne sima hazai győzelem szülessen. 3-0
 

FA-kupa, elődöntők
 

A két kupaelődöntőt talán kisebb hype övezi manapság, mint régebben, aminek két oka is lehet: egyrészt nincs igazán jó formában lévő nagycsapat a négy között, másrészt egy, alacsonyabb ligákból érkező meglepetésgárda sem tudta magát elküzdeni a Wembley-be. Éppen ezért két olyan meccset láthatunk majd, amit egy preview-ban vagy review-ban pár mondattal intéznénk el.

A ma esti Everton-Uniteden (18:00, Sport1, élő) minden bizonnyal élmény lesz nézni, ahogy a két, szezonját megmenteni igyekvő menedzser egy igazi cripple fightban kidomborítva próbálja nem tökönszúrni saját magát, míg a holnapi, Watford - Palace rangadótól azt várjuk, hogy az erre a menetelésre tudatosan rágyúró Flores mester kipenderíti Pardew-t, ezzel megágyazva egy spanyol menedzserek közti döntőnek. 
 

A poszt elkövetéséért king_aranarth és Lac vállalják a felelősséget.