Egyre nagyobb harc folyik a bajnoki címért, a legjobb négyig sem mindenki juthat el és a középmezőnyben zajló őrület sem mindennapos, a kiesés elleni küzdelemben is csupán az Aston Villa tűnik teljesen elesettnek. Az ezen a hétvégén lejátszott mérkőzéseken ismételten sok kérdésre kapunk majd választ. Indul a 26. forduló!

stanleykubrick newsee psychocska preview definitelymaybe rocknrolla

 

Arsenal - Leicester City (vasárnap, 13:00, Digi Sport 1)

A „title decider” még mindenképp korai, viszont ha a Leicester behúzná az Arsenal ellen idegenben, a világosabb kék City pedig leikszelne a Spurs-szel kb. négy órával később, Ranieriék vitán felül elsőszámú esélyesként vágnának neki az utolsó tucat meccsnek, hétpontos előnnyel. Egyáltalán nem elképzelhetetlen ez a forgatókönyv sem, de nem így lesz.

 stanleykubrick newsee psychocska preview definitelymaybe rocknrolla

A Rókákat eddig két csapat tudta megverni, viszont csak egynek sikerült igazán megfingatni ebben a szezonban, az pedig pont az Arsenal volt. A jó kezdés után (3-3-0) - amit mindenki elkönyvelt az előző szezonból megmaradt lendületként - jött a hazai 2-5-ös pofon az ágyúsok ellen és nyilván sokan gondolták, hogy akkor most itt a vége és a Leicester lassan visszakerül az alsóházba. A látszat azonban csalt. Az a 2-5 még csak véletlenül sem egy sima vendég győzelem volt, sőt a hazaiak már akár az első negyedórában mehettek volna három góllal az egy helyett. Ehelyett jött az egyenlítés, majd Alexis a vezetést is megszerezte az első félidőben, a másodikban még kettővel növelve az előnyt. Az iram pokoli volt, a középpályás védekezés luxusnak számított – igaz, Coquelin nem játszott, és Flaminit is már a 21. percben cserélte Arteta (úristen, ezt még leírni is fáj) –, épp ezért születhetett volna a hét gól helyett nyugodtan akár tíz is. Rohanás egyik oldalról a másikra, befejezés és ugyanez körbe-körbe.

 stanleykubrick newsee psychocska preview definitelymaybe rocknrolla

A vasárnapi meccs ennek szöges ellentéte lesz, Ranieri beparkolja a buszt és csakis kontrákkal próbál majd operálni. Kíváncsian várom, hogy ezúttal ki kezd majd a Gabriel-Mertesacker kettősből. Noha a brazil nem túl meggyőző az utóbbi időben, mégis hasznosabb lehet egy gyors ellentámadásokra berendezkedett csapat ellen, mint a német lépegető (más tészta lesz majd a Barcelona elleni BL meccs, ahol minden bizonnyal az Arsenal fog buszozni és épp Mertesacker rutinjára és jobb helyezkedésére lesz szükség). További csemegék lehetnek még a Mahrez-Monreal és az Özil-Kanté párharcok is, utóbbiból valószínűleg több várható.

Wenger nagyon óvatos volt a visszatérő Coquelinnel, remélhetőleg pont erre a meccsre tartogatta őt sérülése utáni első 90 percére. Nagy szükség lenne a francia által biztosított stabilitásra a középpályán az össze-vissza rohangáló Flamini-Ramsey után.  A vendégek sokáig hősiesen fogják állni a sarat, blokkolnak minden beadást és tizenhatosba küldött lapos passzt, elpuskáznak két kontra utáni ziccert, a végén pedig a csereként beálló Elneny dönti majd el a meccset egy 25 méteres screamerrel. 1-0 és a dráma folytatódik.  (rocknrolla)

Manchester City - Tottenham Hotspur (vasárnap, 17:15, Digi Sport 1)

A meccs fő kérdése nálam, hogy vajon Pochettino milyen felfogásban küldi pályára fiait. A jelen formákat figyelembe véve ugyanis abszolút van esélye a Spursnek, akár idegenben is. Viszont azt sem tartom kizártnak, hogy óvatos duhaj lesz az argentin és jó az x alapon mennek ki a pályára.
Tippelni pont ezért nem is nagyon tudok, minden attól függ, hogy Pochettino mit akar a meccstől.

A City a listavezető ellen bemutatott gyalázat után nyilván nem fog finomkodni és mindenképp nyerni akar majd. Ez egyfelől egy bajnoki címre pályázó brigádtól kötelez, másfelől pedig a Kompany nélkül szerencsétlenkedő védelemmel egyfajta kényszer is. Hiába akarnának kivárásra játszani, nem nagyon tudnak. Tippnek egy legalább 4 gólos meccset mondanék, ha a Spurs hajlandó lesz futballozni. Ha nem, berendezkedhetünk egy kevés gólos döncire.

Kire érdemes figyelni? A Vertonghen-t helyettesítő Wimmer első komoly tesztje következik vasárnap. Eddig nem lehetett észrevenni a belga hiányát, de a City támadói más szintet és kihívást jelentenek majd. (psychocska)

A Citynél két újabb sérültet írhatunk fel Sagna és Delph személyében. Utóbbi nem először kényszerül idén hosszabb kihagyásra, ezúttal az achillese bánta, és 6 hétig semmiképp sem látjuk viszont a pályán. Így borítékolható a Fernando, Fernandinho, Yaya hármas, amely formáját tekintve joggal aggodalmaskodhat a szárnyaló Dier, Dembélé, Alli trió ellenében. Kompany visszatérése mellett - ami elsülhet bárhogy - Agüero jelenti jelenleg a reményt hazai oldalon: 10 gólt lőtt eddig angol karrierje alatt a Spursnek, és 2016-ban 9 meccsen 9 gólnál jár. Ettől függetlenül 1-2-t tippelnék. (Definitely Maybe)

 stanleykubrick newsee psychocska preview definitelymaybe rocknrolla

Chelsea - Newcastle (szombat, 18:30, Digi Sport 1)

A bajnok egy igazi rangadón van túl, ahol a Manchester United-el játszottak döntetlent. A Newcastle pedig egy, a kiesés szempontjából kiemelkedően fontos meccsen szerzett 3 pontot a West Bromwich ellen. A Chelsea jövőhéten a PSG-hez utazik BL meccsre, azt követően pedig a Southamptonhoz látogatnak. A Newcastle-nek viszont a meccs után 18 nap szünet következik, és Las Palmason játszanak barátságos meccset a Lillestrom ellen. Mások a célok, mások a követelmények. Egy bajnoki döntetlen Hiddinkéknek nem lenne tragédia, McClarennek pedig egyenesen siker lenne. Viszont a realitás, meg az elmúlt évek statisztikái szerint nem lesz semmi extra. Csak egy sima Chelsea győzelem. 2-0 (Mark29) 

 stanleykubrick newsee psychocska preview definitelymaybe rocknrolla

Sunderland - Manchester United (szombat, 13:45, Digi Sport1)

Országos kettes, vagyis...A vörös ördögök kezdenek pofásabb formát futni és ez bár az eredményekben nem mindig, de a játékban alapvetően megmutatkozik. Fontos hír a United csapatánál, hogy bár a kisebb sérülésekkel küzdők lassan térnek vissza az élők sorába, viszont nincsenek újabbak, Rooney nagyon magára talált és Mata számára is ízlik a tízes pozíció, a széleken pedig van két sebes opció Martial és Lingard személyében. A Sunderland számára továbbra is a lét a tét, de már Adam Johnson aktív közreműködése nélkül, akit szexuális ügye miatt kipenderítettek a Fekete Macskák keretéből, a tippünk pedig így egy 1-3. (stanleykubrick)

stanleykubrick newsee psychocska preview definitelymaybe rocknrolla

 Bournemouth - Stoke City (szombat, 16:00)

A hazaiak egyre elérhetőbb közelségbe konvergálják magukat a bennmaradásért folytatott harcban, a jelenleg pedig bukdácsoló Stoke City ellen egy három ponttal komoly lépést tehetnek egy még tetemesebb elszakadáshoz. A két gárdánál sérülésfronton is csak a már jóval korábban kiesett személyek nem érhetőek el, 1-2 kisebb sérült mellett. A kiegyensúlyozott csata végül 1-1-es végeredményt hozhat, így a vendégek négy mérkőzés után újra gólt szereznek majd. (stanleykubrick)

 Crystal Palace - Watford (szombat, 16:00)

A Crystal Palace együttesénél már csak a Norwich City gárdája van rosszabb formában, igaz, hogy a mostani ellenfél, a Watford csapata sem hozza azt, amit korábban. Az idei naptári évben még nem szereztek gólt idegenben Ighaloék, viszont a londoniaknál rengeteg az újonnan sérült játékos és nagyon könnyen előfordulhat, hogy Pardew csapata nem ma kezd el kilábalni a rossz formából, a Watford pedig magára találhat, tippünk 1-2. (stanleykubrick)

 Norwich City - West Ham United (szombat, 16:00)

A Norwich City mint említésre került, a liga jelenlegi legpocsékabb formájában lévő csapata, a sárgák nagyon bekezdtek december végén és visszavarázsolták magukat a frontra, azonban azóta csak szakadatlanul jönnek a vereségek. A csapatból még mindig hiányzik az eltiltását töltő Tettey, a csapat pedig számolatlanul kapja a gólokat. Őszintén meglepődnék, ha a mindössze Kouyaté nélküli West Ham United nem tudná megverni a szétesett Norwich City csapatát. Tipp a végeredményre 0-2 a Kalapácsosoknak. (stanleykubrick)

stanleykubrick newsee psychocska preview definitelymaybe rocknrolla

 Swansea City - Southampton (szombat, 16:00)

A Southampton január másodika óta nem kapott gólt a bajnokságban, az elmúlt 5 mérkőzésből 4 alkalommal nyert és 1 döntetlen ért el, azt is az Ágyúsok otthonában.

A Swansea City is nagyon kapar a bennmaradásért folytatott harcban és az elmúlt négy mérkőzésen begyűjtött 8 pont rengeteg érhet a walesi csapat számára, most azonban igen kritikus kérdés, hogy pontot gyűjteni a csapat. 0-1-es állásnál fogja lefújni a spori a mérkőzést, a Wanyama-t továbbra is nélkülöző Szentek pedig begyűjtenek egy újabb fontos három egységet. (stanleykubrick)

 Everton - West Bromwich Albion (szombat, 16:00, Digi Sport 1)

Nagyon meglepne, ha nem lenne országos egyes ez a találkozó, viszont mind az Everton, mind a West Bromwich Albion képes elképesztően hullámozni, de Lukaku mellett Barkley és a sokszor már lenézett Lennon kezd olyan formába lendülni, ami szerintem mindenképpen helyre fogja pofozni a vendégeket a mai napon. Így az eredményre egy sima 3-1-es hazai győzelmet tippelek. (stanleykubrick)

 Aston Villa - Liverpool (vasárnap, 15:05, Digi Sport 1)

A Liverpool vasárnap délután egy hétközi túlórás dráma után látogat Birminghambe, ahol a sereghajtó Aston Villa vendégszeretetét élvezheti majd a csapat. A meccs pikantériája, hogy a jelenlegi top 4 egymás elleni meccsei foglalják keretbe a találkozót, megadva a mérkőzés rangját  hogy nyugodtan kipihenhessük az elsőt, és felkészülhessünk a másodikra.

 A hazaiaknak lassan illene belekapaszkodni az utolsó szalmaszálba, 13 körrel a vége előtt 8 pont a hátrányuk a még bennmaradó pozícióban tanyázó Newcastle-lel szemben, ami nem behozhatatlan, de valljuk be, igencsak tetemes. Jó jel lehet, hogy Rémi Garde együttese az előző 5 fordulóban megduplázta az első 20-ban szerzett pontjait (8-at tettek hozzá az addigi 8-hoz), és az is, hogy a Villa Parkban december 13-a óta nem kaptak ki, a meglepetéseken túl (lásd a Leicester megcsapása) pedig a kiesési rangadókon is sikerült eredményes focit előrántani a tárból (lásd a Norwich elleni 2:0). A vendégek jócskán alulmúlják a Villa formáját, Klopp együttese csak szenved a bajnokságban (is), és a West Ham elleni 120 (ami inkább cirka 140-re sikeredett) perc sem a Vörösök sikereinek a kovácsa volt. Egyetlen pozitívum, hogy a maródiak listája folyamatosan szűkül, Coutinho, Origi valamint Sturridge is pályára lépett már a keddi kupameccsen, kérdés, vajon Klopp a következetesség és az elővigyázatosság jegyében mennyi játékpercet szán majd nekik vasárnap.

Ősszel gólgazdag meccsen 3:2-re győztek a Vörösök (Egy kis emlékeztető: http://britannia.reblog.hu/when-dreams-come-true-002), a visszavágón kevesebb gólra és kisebb izgalomra, kétgólos pontosztozkodásra számítunk: 1:1. (newsee)

stanleykubrick newsee psychocska preview definitelymaybe rocknrolla