Mark29 preview day30 Rafael Benítez Newcastle United csonka forduló

Ezen a hétvégén csonka fordulót rendeznek a Premier League-ben, ami annyit jelent, hogy három napra elosztva, mindössze öt bajnoki mérkőzéssel kell számolnunk. Az ok rém egyszerű: annyi első osztályú csapat maradt még talpon az FA kupában, hogy képtelenség volt máshogy lebonyolítani a meccseket. Igen, most ismét lehetne tanakodni azon, hogy mennyire hatékony a szigetországi versenynaptár, de ettől ezúttal megkímélünk mindenkit és inkább átvesszük mi vár ránk a 29,5. fordulóban. Elnézve a párosításokat, a “hét mérkőzése” titulust képtelenség kiosztani, ezért a hajtás után egy másfajta tematika szerint következik az esélyek latolgatása.

 

Még így is az izgalom dominál

Hiába nem játszik bajnokit a klasszikus, a kifejezés megjelenésekor ide tartozó “4 nagy” közül egy sem. Hiába nem lesz igazi, néző csalogató rangadó, még így is komoly izgalmakra számíthatunk. Az öt meccsből így is nagyobb részben izgalmas, fontos találkozók várnak ránk. Három párosításnál egy a bajnoki címre, de minimum BL indulásra hajtó csapat játszik egy kieső jelölttel, és csak két esetben kerül megrendezésre a szezon szempontjából totál érdektelen összecsapás.

És akkor mi van?

Kezdjük a két sallanggal. Két meccs, ami a saját szurkolókon kívül nem sokakat érdekel. Két találkozó ami a bajnokság jelenlegi állása szerint négy olyan csapat előadása lesz, amelyeknek nem különösebben kell izgulniuk. Az egyik páros nincs eléggé elöl, hogy beleszóljanak a nagyok dolgába, a másik pedig jelenleg nincs annyira hátul, hogy pánikolnia kellene.

Stoke City - Southampton (szombat 16:00, DigiSport 1)

A Fazekasok Mark Hughes ténykedése alatt az elmúlt években egyre jobb, és kiegyensúlyozottabb csapattá váltak. Már nem az a kérdés, hogy “mit keresnek a PL-ben ezek a favágók”, hanem hogy mikor érnek oda az EL-re. Jelenleg a nyolcadik helyen állnak és az a Southampton lesz az ellenfelük, aki egy helyezéssel és mindössze két ponttal vannak mögöttük. Elszakadás vagy helycsere? Nem-nem. Állóháború. Butland és Forster személyében az idény talán két legjobb kapusa áll majd egymással szemben, így aztán az eredmény egy szép 0:0 lesz. 

Mark29 preview day30 Rafael Benítez Newcastle United csonka forduló
Fraser Forster most szemtől szemben bizonyíthatja Jack Butlandnek, hogy
őt illeti a "Szezon kapusa" cím

AFC Bournemouth - Swansea City (szombat 16:00)

Hiába van csak öt mérkőzés, sikerült kettőt abban a programsávban megrendezni, amiben egy társaság csak egy meccset közvetíthet. Így aztán a Swansea dél-angliai kirándulását csak streamen követheti az, akit valóban érdekel. Az elmúlt fordulók során mindkét együttes olyan szépen gyűjtögette a pontokat, hogy ez a meccs csak egy “majdnem” kiesési rangadó. A hazaiak még öt, a vendégek pedig még hét pontra vannak a mágikus negyventől, és bár egy győzelem hatalmas lépés lenne, jó lesz az a biztos egy-egy pont. 0:0

Élet és Halál

Most pedig jöjjenek a kicsivel izgalmasabb összecsapások. A következő találkozóknak toronymagas esélyesei vannak, akiknek győzelmi kényszerben kell pályára lépniük a kiesés elől kétségbeesetten menekülő csapatok, na meg az Aston Villa ellen.

Norwich City - Manchester City (szombat, 13:45, DigiSport 1)

A Kanárik nálam az Aston Villa mellett a másik biztos kiesők, mert a riválisaik közül a Sunderland sokkal jobban küzd, a Newcastle-nek meg klasszisokkal jobb a kerete. Meg most már a menedzsere is, de erről majd később. Szóval a Norwich nem üti meg a mércét, ezért folytathatja majd a PL-Champo sormintát. A City kényelmesen, egy-két kulcsembert pihentetve is behúzza a mérkőzést, 1-3.

Aston Villa - Tottenham Hotspur (vasárnap 17:00, DigiSport 2)

Adva van egy csapat, amely zuhanórepülésben van a második forduló óta, meg egy másik, amelyik surranópályán bajnok akar lenni. Az Aston Villa lassan kimeríti a “menthetetlen” kategóriát, a Spurs viszont bebizonyíthatja, hogy érdemes volt elengedni az Európa Ligát. Ha sikerül végig ott maradni, vagy bajnokságot nyerni, akkor az egy nagyon komoly fegyvertény lesz Pochettinoéknak.

Mark29 preview day30 Rafael Benítez Newcastle United csonka forduló
Vasárnap kiderül, megérte-e csütörtökön házhoz menni lófaszért

A szezon nagyrésze arról szólt, hogy az Arsenal “végre” bajnok lesz: csak a City-t kell legyőzni, mert a Manchester Unitednél nagyon benézték megint. A Leicester? Az meg kidurran. Viszont nem hogy a Ranieri Rókákat nem lehetett eddig levadászni, de még ott a Spurs is, akik teljesen megérdemelten foglalják el a tabella második helyét. Nem lesz meglepetés. 0:2 

Leicester City - Newcastle United (hétfő 21:00, DigiSport 1)

A forduló zárómeccsét az elmúlt 20 évben X2-re tippelték volna, most viszont olyan országos hazai, amilyen kevés van a Premier Leagueben. A rend és a káosz. A nyugalom és az idegbaj. A dicsőség és a megaláztatás. Az egyik oldalon egy rendezett, kipihent, sérülésektől viszonylag mentes, a tabella első helyén álló Leicester City, ahol a játékosok és a menedzser is élete szezonját futja. A másik oldalon pedig egy frusztrált, sérültekkel teletűzdelt, a saját játékát kereső, mélyen a tudása alatt teljesítő, vezérek nélküli Newcastle.

Mark29 preview day30 Rafael Benítez Newcastle United csonka forduló
Rafa visszatér Angliába, de ha nem akar 5 hónappal egy BL-meccs után a Champora készülni, akkor nagyon gyorsan össze kell szednie a Newcastle-t

Alapvetően egy laza 3:0-át tippeltem volna, de aztán pénteken történt valami. Valami, aminek már sokkal régebben meg kellett volna történnie: menesztették Steve McClaren-t és kinevezték Rafa Benitezt - talán még pont időben. A Leicester City ettől még jobb csapat, úgyhogy a Newcastle ki fog kapni, viszont küzdelmes, izgalmas meccsen, nehéz feladatot adva a szezon meglepetés csapatának. 2:1

Kupanapok

Ezek lesznek tehát a bajnoki mérkőzések, viszont nem csak ezek lesznek a hétvége angol meccsei. Az FA kupában az Arsenal kedden sima 4:0-al lépte le idegenben a Hull City-t, de mivel ez egy újrajátszás volt, vasárnap ismét pályára kell lépniük. A forduló nyitányaként a Crystal Palace tegnap este 2:0-ra győzni tudott Readingben, a hétvégére így az alábbi három mérkőzés jutott.

Everton - Chelsea (szombat 18:30, Sport1)

Arsenal - Watford (vasárnap, 14:30 Sport2)

Manchester United - West Ham United (vasárnap 17:00, Sport2)

Csonka bajnoki forduló lesz tehát, de azért így is nyolc mérkőzés jut a hosszú hétvége három napjára. Beigazolódik a papírforma? Vagy közelebb kerül valamelyik kicsi a bennmaradáshoz, amivel bekavar a bajnoki címért folyó harcba? Tippeljetek, “fantáziáljatok” (aki Giroud-ra gondolt közben, az záptojás!), kommenteljetek.
 

A posztot Mark29 írta, a képeket pedig - amiket szokás szerint a Sky-tól, a Guardiantől, a Telegraph-tól és az ESPN-től nyúltunk - Lac feliratozta.