preview day31 célegyenes premier league stanleykubrick psychocska Mark29

Az a rossz hírünk van minden kedves olvasónknak, hogy a 20. után rettentő gyorsan következik a 30. Észbe sem kap az ember és máris a kazetta B oldala pörög. Valahogy így vagyunk ezzel a szezonnal is: mintha csak tegnap lett volna, hogy a bloggal együtt az aktuális szezon is elindult és máris itt vagyunk a célegyenesben.

A következő két hónapban a tabella mindkét végén eldőlnek majd a lényegi kérdések és kiderül, hogy Claudio vajon tényleg lerókázza -e az egész mezőnyt. Addig azonban biztos vár még ránk néhány igazi wtf momentum és emlékezetes találkozó. Utóbbiakból szerintünk ezen a hétvégén sem lesz hiány, első ránézésre több remek meccset is találtunk, hajtás után ki is fejtjük.

 

Először is vessünk egy pillantást a tabella alsóbb régióira, lássuk a kiesés elől menekülőket!

Amennyiben elfogadjuk azt a véleményt, hogy az Aston Villa már nem menekülhet meg, marad szűkebb értelemben három, de egyébként is maximum öt csapat, akik még esélyesek a fennmaradó kieső helyekre. A tabellára nézve most az tűnik a leginkább valószínűnek, hogy a Newcastle, a Norwich és a Sunderland hármasa az, akik közül kettő megy a levesbe. Viszont közvetlenül előttük 33-33 ponttal szerénykedik a Swansea és a Crystal Palace is. Igaz ugyan, hogy Pardew csapata egy kevesebbet játszott, de amilyen formában vannak, nem biztos, hogy számít az az egy elmaradt meccs.

West Bromwich Albion - Norwich City (szombat 16:00)

A West Bromwich Albion egyetlen pontra a mágikus negyventől, habár ebben a szezonban valószínűleg kevesebb is elég lesz. Mégis, Tony Pulis együttese lélektanilag teljesen felszabadulhat, ha hazai pályán be tudja húzni ezt a meccset. A másik oldalon a Norwich a teljes kilátástalanság felé halad. Igaz, hogy a Manchester City ellen bravúros döntetlent értek el, most már győzelmekre van szükségük, ha maguk mögé akarják szorítani az észak-keleti riválisokat. A gond az, hogy nem elég jók. 1-0

Swansea City - Aston Villa (szombat 18:30, DigiSport 1)

A Newcastle, a Norwich, és a Sunderland is azért szorít majd szombaton kora este, hogy utolsó erejével a Villa csapja megy a walesieket, és ne tudjanak eltávolodni a vonaltól. A Swansea mostanában kicsit magához tért, igaz pont múlthéten szenvedtek fájó vereséget a Bournemouth-tól. Az Aston Villa viszont augusztus óta a padlón van, és nem is látok sok esélyt, hogy felkeljen onnan. 2-0

Newcastle United - Sunderland (vasárnap 14:30, DigiSport 3)

Vasárnap kora délután a Tyne-Wear derbivel indul a program. Az elmúlt években négy edzővel, zsinórban hat összecsapást nyertek a Fekete Macskák. Di Canio, Poyet, Advocaat és Allardyce is a kinevezésekor zakózott, majd a második meccsén derbit nyert. Most Rafa Benitez jár ebben a cipőben. A Leicester elleni, vállalható vereség után mostanra azért jobban megismerte a beosztottjait, ahogy a játékosok is jobban tudhatják, hogy mit vár tőlük a főnök. Nagyon régen fordult elő az, hogy a derbi idején mindkét csapat ennyire a tabella alján helyezkedjen el. A történelmi ellentéteken túl, most a túlélés, a PL-ben maradás a tét. Megszakad a Sunderland sorozata. 2-1

preview day31 célegyenes premier league stanleykubrick psychocska Mark29
Mesteredzők

A semmi és a valami határán egyensúlyozók:


Eljutottunk oda, amikor már vannak csapatok, akik nem igazán küzdenek semmilyen pozícióért, a kiesés elkerülése már bőven megvan, fentebb meg nincs igazán esély jutni. Ha mégis, az jó eséllyel leginkább Európa Ligás pozíciókat érintheti, ez pedig nem feltétlen hoz sokakat lázba Angliában. Kivételt képez a West Ham United, akiknek viszont nem lesz könnyű dolguk a sok kemény legény mellett befurakodni a legjobb négybe.

Chelsea – West Ham United (szombat, 16:00, DIGI Sport 1)

 mérkőzésre van kilátás Londonban, bár a Chelsea továbbra is képtelen átlépni saját árnyékát és elmozdulni a középmezőnyből. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy Terryék nem igazán szeretnék, ha mondjuk három londoni csapat is a legjobb négyben kötne ki úgy, hogy ők abban a fogatban nincsenek benne. Márpedig a kékek jövőre biztosan lemaradnak a Bajnokok Ligájáról, ami először fog megtörténni az Abramovics éra történetében. A mérkőzésre visszatérve elmondhatjuk, hogy a vendégek számára nagyon kellene a három pont begyűjtése, a West Ham United ugyanis visszaharcolta magát oda, ahol a szezon elején járt és a Bajnokok Ligája pozícióért küzd. A hazaiaknál nem lesz a három mérkőzéses eltiltást kiérdemlő Costa, viszont jó eséllyel visszatérhet Hazard, a vendégeknél Moses, Collins és Tomkins hiányozhat igazán. Az 1-1-es pontosztozkodás igen reálisnak tűnik, de tipikusan 1X2-es mérkőzésnek mondható ez az ütközet.

Watford – Stoke City (szombat, 16:00)

A Watford az Arsenal idegenbeli elnáspángolásával bejutott az FA Kupa legjobb négy csapata közé és ráadásul ott a pocsék formát futó Crystal Palace ellen mérkőzhet majd meg. Flores csapatának ez minden bizonnyal bőven ad muníciót. Igaz ehhez gólt is kellene lőni, ami a bajnokságban legutóbb egy hónapja sikerült, éppen Pardew csapata ellen. A vendégeknél az alapember Pieters minden bizonnyal újra elfoglalhatja helyét a védelem bal szélén. A hullámzó formát mutató két csapat találkozóján 2-1-es hazai sikert jövendölünk.

Southampton – Liverpool (vasárnap, 14:30)

Nagyon érdekes összecsapásnak ígérkezik a Szentek és a Vörösök összecsapása. A Liverpool ugyanis egyértelműen teper a kupaindulást érő pozíciókért. Ráadásul elmondható, hogy a Mersey-partiak mindössze 28 mérkőzést játszottak a bajnokságban, ami azt jelenti, hogy az elmaradt találkozókat követően akár egy légtérbe is kerülhetnek az előttük lévőkkel.

Milnert piros lapjának köszönhetően biztosan nélkülöznie kell Klopp együttesének, a hazaiak Charlie Austin kivételével viszont teljes kerettel készülhetnek a mérkőzésre. A Liverpool közel fog állni a sikerhez, de a csütörtöki mérkőzést megérzik a lábak és a felek 1-1-re végeznek majd.

Mindezek mellett pedig egy újabb rossz hívünk van az angol koefficiensnek, hiszen a Liverpool az Európa Liga negyeddöntőjében a Dortmund csapatával nézhet majd farkasszemet. Oh, szegény Kloppo.

preview day31 célegyenes premier league stanleykubrick psychocska Mark29
Klopp: ráb*sztunk

Manchester City – Manchester United (vasárnap, 17:00, DigiSport 1)

Most vagy soha, mondhatják a Manchester United játékosai és szurkolói. Teljesen nyilvánvaló, hogy egy vereséggel végleg elúszna a Bajnokok Ligájáért folytatott harc, ráadásul a Vörös Ördögök igazából egy döntetlennel se lennének kisegítve. Louis van Gaal lassan összes indoka elfogy, hogy miért kellene a következő szezonban is a kispadon hagyni a hollandot. A Unitednál Young és Rooney még mindig biztosan hiányzik majd, továbbá Herrera visszatérése is kérdéses. A védelem közepén pedig valószínűleg újra ott lesz Blind és a középpályán Fellaini is, ami garantálja a minőségi szórakozást és a gólokat a találkozón.

A Manchester City a klub történelme során először lépett a legjobb nyolc közé az első számú kupasorozatban, de a bajnokságban még mindig borzalmas formát mutatnak. Pellegrini együttesének tehát igen nagy szüksége lenne egy győzelemre, ami a jelenlegi formát tekintve közel sem egyértelmű. A hazaiak aggódhatnak Otamendi és Kompany miatt, akik hiányában azért igencsak lyukas lenne ez a hátvédsor. Előbbi visszatérésére mindenesetre jó esély van, a belga viszont alighanem folytatja a peches szezonját és tovább regenerálódik.
A találkozón pedig 1-1-es döntetlen születik majd.

A City szezonjának lényegi kérdései (olajár) valószínűleg a PSG elleni párharcban dőlnek majd el.

preview day31 célegyenes premier league stanleykubrick psychocska Mark29
Párizsban elvegyülni

Elérkeztünk a tabella legfelső részéhez, ahol két igazi bajnokaspiráns és az Arsenal tanyázik.


Everton – Arsenal (szombat, 13:45, DigiSport 1)

A forduló nyitómeccsén két nem túl acélos formában lévő brigád találkozik egymással. Az Everton ugyan bejutott a FA kupa elődöntőjébe, azonban történetük talán legerősebb keretével borzalmas bajnoki szezont futnak: közelebb vannak a kiesőzónához, mint a top 4-hez.
Mostani ellenfelük régi Arsenal tradíciókhoz híven ismét viszonylag rövid időtávban próbál elbukni mindent, ami szembe jön. A két kupát már kipipálták, egy liverpooli pontvesztéssel pedig biztos lehet a bajnoki bukó is.

A hazaiaknál Barry és Mirallas eltiltott, míg Stones valószínűleg ismét a padon kezd a Funes Mori -
Jagielka kettős mögött. Mivel Wenger fullba nyomta a kretént a barcelonai összeállítással, sanszos, hogy az ott padozók jelentős része ma kezdeni fog. Magunk részéréről kíváncsian várjuk az Elneny-Coquelin duót, ugyanis az egyiptomi az eddigiek alapján kifejezetten pofás kis játékosnak tűnik.

Az Arsenal a hétközi BL buktától szerintem nem fog annyira megrogyni, mint tették azt az első után és – ismerve az Everton védekezését – van esélyünk egy rettentő szórakoztató, gólgazdag meccsre. Ha tippelni kéne, azt mondanánk, nem nyer az Arsenal és látunk legalább 4-5 gólt.

Crystal Palace – Leicester City (szombat, 16:00)

Ezt a meccset a csapatok előtt álló sorsolás irányából közelítenénk meg. Ha ránézünk ugyanis a két brigád programjára, viszonylag egyértelmű lesz, hogy valószínűleg mindkét félnél must win kategória a forduló.

A hazaiakra a következő négy fordulóban három idegenbeli túra vár majd: West Ham, Arsenal, Man United. Nem nehéz belátni, hogy ebben a három meccsben simán benne van a bukó, úgyhogy nem ártana húzni a hazai meccseket.

A Leicesternek a következő 3-4 fordulóban kell csúcson pörögnie, mert az idegenbeli West Ham elleni kivételével bőven nyerhető az összes meccsük. Az utolsó három körben viszont Man United, Everton, Chelsea lesz a program, amire már jó lenne úgy fordulni, hogy a lényegi kérdések nagyjából eldőltek. A hazaiaknál Wickham és Jedinak valószínűleg nem játszik, a Leicesternél természetesen Kingen kívül nincs sérült.

Ezen előjelek alapján szintén fasza meccsre van kilátás, ahol egyik csapat sem fog finomkodni és mindkettő a győzelemért megy majd. Tipp: megszakad a Palace rossz sorozata és 5 hazai bukó után végre pontot szereznek.

Tottenham – Bournemouth (vasárnap, 17:00)

Pochettino hét közben szolidaritást vállalva a szomszédokkal, szintén 1-5-ös összesítéssel búcsúzott Európától, de ezt aligha bánják a Spurs szurkolók. Egyrészt valószínűleg teljes csapattal sem tudtak volna továbbvergődni Európa egyik legerősebb csapata ellen, másrészt fontosabb dolguk is van még a szezonban. Innen nézve mondjuk számunkra nem egyértelmű, miért kellett például Diert pályára küldeni a második meccsen, aki nyilván meg is sérült és nem is biztos, hogy pályára tud lépni vasárnap.

A Bournemouth immár szinte biztos bennmaradó, december óta pedig a bajnokság egyik legjobb formában lévő csapata. Kevesen gondoltuk, hogy a kulcsjátékosait súlyos sérülések miatt sorra elveszítő vendégek képesek lesznek ilyesmire, de Howe ismét csodát csinált. Ha a bennmaradás nem lenne elég, mellé még a játékuk is rendkívül szórakoztató, úgyhogy ennek csak örülni tudunk.
Mivel a Bournemouth nem igazán a védekezésre és az ellenfelek játékának elrontására van kitalálva, ezen az összeröffenésen is első osztályú szórakozásra és gólzáporra van kilátás. Tipp: 4-2

preview day31 célegyenes premier league stanleykubrick psychocska Mark29
Howe varázsol

A poszt elkövetésében közreműködött: stanleykubrick, Mark29, psychocska.