championship playoff final hull city sheffield wednesday moneyleague psychocska


Rendeznek ma egy meccset, amihez foghatót nehezen találunk a sportvilágban. Egy döntőt, amelynek győztese hosszú évekre megválthatja helyét a világ leggazdagabb klubjai között. Hajtás után rendhagyó beharangozó a világ egyik legértékesebb sporteseményéhez, amihez képest – financiális értelemben – a mai BL döntő is csak másodlagos.

 

Mindenek előtt – bár ezen a fórumon valószínűleg nem szükséges – tisztázzuk, hogyan is alakul ki a döntő párosítása. A 24 csapatos Championship 46 fordulója után az első két helyen álló brigád automatikusan bebocsátást nyer a paradicsomba, a következő négy pedig rájátszásban küzd meg egymással a feljutásért. A harmadik helyen végző kapja a hatodikat, a negyedik pedig az ötödiket. Két elődöntő következik oda-visszavágós rendszerben, ahol az előrébb végzett két csapat megy először idegenbe. És igen, ezzel ki is merül minden előny, amit az alapszakaszban elért jobb bajnoki helyezés jelent. Így alakulhatnak ki az ideihez hasonló – sokak által nem feltétlenül igazságosnak tartott – szituációk, amikor az elődöntőben a Sheffield Wednesday nyugodtan kiütheti a nála egyébként 15 ponttal többet szerző Brightont.

És hogy mi a tét a két döntőbe juttott csapat számára? Mindenféle túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a világ legértékesebb futballmeccséről beszélünk, amihez képest a BL döntőn is csak zsebpénzért játszanak. A döntő győztesének a feljutás dicsőségén túl legalább egy évre lehetősége nyílik helyet foglalni a sportvilág egyik legnagyobb húsos fazékja körül.

A Premier League a napokban publikálta a nemrég véget ért szezon tv-s kifizetéseit. Érdemes megnézni, hogy az idényben 3 győztes meccset összeszenvedő Villa is nyugodtan rakott zsebre majd 67 millió fontot.
 

championship playoff final hull city sheffield wednesday moneyleague psychocska
A most véget ért idény TV-s kifizetései

Ha kontextusba akarjuk helyezni ezt a 67 milliót, elég annyit mondani, hogy a német bajnokságot simán nyerő Bayern München összesen 43 milliót vihet haza.

De még ehhez képest is más világ jön a PL 20 csapatára, köszönhetően a következő szezonban kezdődő új tévés ciklusnak. A külföldi és szigetországi közvetítési jogok értékesítése után nagyjából 8 milliárd fontnyi pénz kerül szétosztásra a 2016-tól 2019-ig tartó időszakban, ami egyben azt is jelenti, hogy soha ennyi pénzért nem játszottak még döntőt a Wembley-ben.

championship playoff final hull city sheffield wednesday moneyleague psychocska
Becslés a következő szezonra 

A feljutó csapat tehát minimum 95-100 millió fonttal lesz gazdagabb, akkor is, ha egy meccset sem nyer a szezonban. Kár lenne azt hinni, hogy ezzel vége, ugyanis a liga jó ideje alkalmazza az úgynevezett parachute payments szisztémát, amellyel a kiesők anyagi helyzetét próbálják stabilizálni. A rendszer működése annyiból áll, hogy a PL a kiesés után sem engedi el a búcsúzó csapatok kezét és további 3 – ha feljutás után azonnal kiesik, csak 2 – évig fizet nekik összesen mintegy 80 millió fontot.

A fentiekben mi csak a nagyjából biztosan számolható tételekkel kalkuláltunk és figyelmen kívül hagytunk olyan tényezőket, mint a biztosan emelkedő meccsnapi bevétel, új szponzorok, a klubot esetleg megvásárló új befektetők, illetve a bennmaradás lehetősége. 

championship playoff final hull city sheffield wednesday moneyleague psychocska
A februári találkozón - Forestieri kiállítása ellenére - a Sheffield idegenben is jó volt egy 0-0-ra

A ma délutáni döntő tehát nem szól másról, mint minimum 180 millió fontról és a lehetőségről, hogy a győztes azonnal a világ 30 legnagyobb bevételt generáló futballcsapata közé kerüljön.

Hull City – Sheffield Wednesday
18:00, Wembley

Game on!