guardian.co.uk

Az egyszeri tévénéző először érzi jogosultnak idén a Super Sunday elnevezést, főleg, mert a múltheti Watford - Crystal Palace felhozatal kissé erős viccre sikeredett. Nem mintha a liverpooli derbik tavaly hoztak volna bármi mást is Jagielka álomgólján álmatag szenvedésen kívül, sőt, az Arsenal - MU kapcsán is Gibbs/Blackett öngóljáról szólnak a friss krónikák, nem pedig a Keane vs. Vieira párharcról. A folytatásban mégis rávilágítunk, miért lesz érdemes a TV előtt punnyadnunk az idei utolsó 20+ fokos hétvégén.

 

A vasárnapi program egyharmada: Everton - Liverpool

Szokatlannak fog hatni, hogy egy ilyen old school derbin mindössze egy igazi saját nevelés (Ross Barkley) lesz a kezdőkben, de Duncan Ferguson Steven Gerrard távozása után is bízhatunk abban, hogy megmarad a meccs - ma már hagyományosnak mondható - csontzene-jellege. Ne feledjük, a PL történetében ez a párharc hozta a legtöbb piros lapot, 47 meccsen szám szerint 20-at.

A két edző, Roberto Martínez és Brendan Rodgers továbbra is előszeretettel épít a brit magra, ellentétben az aktuális top fourral. Az ír McCarthyt is beleszámítva az Everton - amennyiben Colemant és Stonest sikerül összedrótozni - 8 hazai nevelésű játékossal léphet majd pályára, de két idegenlégiós, az amerikai Howard és a belga Lukaku is rég otthon érzik már magukat a Premier League-ben. Gerard Deulofeu ráadásul újabban úgy csavar be, mint Beckham, sőt, ha már nincs Mirallas, pár köcsög húzást is várnánk tőle.

Komoly meglepetés a hazaiaktól nem várható; Martínez Evertonban megszokott 4-2-3-1-e ugyan továbbra is hiányolja Baines felfutásait, de cserébe legalább ugyanúgy alkalmas a türelmes passzjátékra, mint a kontrázásra - ha tippelnünk kéne, mégis azt mondjuk, Rodgers marad az idei óvatosabb trendnél, és meghagyja a kezdeményezést a tejkaramellásoknak.

fifasoccerblog.com
Robertonak tetszik a rozmár imitáció

Akárhogyan is döntsön a liverpooli menedzser, azt a szemenszedett idiotizmust bizonyosan nem ismétli meg, amit az Old Traffodra hozott egy 4-3-3 formájában Ingsszel és Firminoval a széleken. Bár Európában újfent elkezdett kísérletezgetni a háromvédős felállással, ez egyelőre tényleg nem tűnik többnek holmi kísérletnél (tegyük hozzá, tavaly nagyon is szöget talált vele).

Firmino és Benteke egyébként is sérültek, de hiába kerültek ketten együtt cirka 60 millióba a nyáron, a gólokkal visszatérő Sturridge és szerethető Ings olyan párost alkothat a közeli jövőben, ami végre megadja az oly' hiányó boostot a Liverpoolnak.

Ha Rodgers mégis egyszerre lépné meg a három középhátvédet és Lucast a kezdőben, akkor olyan kurva nagy kreatívkodásra nem számíthatunk vendég oldalról: marad a valahogy juttassuk el Coutinhonak, aki valahogy majd futtatja a csatárokat címzéssel jellemezhető taktikai repertoár. Henderson és Firmino hiányában egyébként valószínűsíthető Lucas, Milner és Can egyszerre játszatása - a kérdés csak az, utóbbi melyik poszton szerepel majd.

A tippünk ennek fényében egy ötlettelen 1-1, sajnos.

thetimes.co.uk

A vasárnapi program másik egyharmada: Arsenal - Manchester United

A késő délutáni meccsen többről lesz szó szimpla presztízsnél; a United egyrészt biztosan megtartaná első helyét egy esetleges győzelemmel, másrészt a sikerrel letudná a nehéz októberi program első állomását is. Az Arsenal ezzel szemben kereken három pontra van az éllovastól, így gyorsan tudjuk is le a bulvár kört: a hazaiak egy győzelemmel újra bejelentkeznének a bajnoki címért!!!

Wengeréknek elég baj a két vereséggel induló Bajnokok Ligája, de ha ez nem lenne elég, Koscielnyt is elveszítették a hétközi meccsen, és jelenleg bárhogyan kettes-kombináljuk a hátramaradó középhátvédeket, az eredmény egy fos. Bár Coquelin visszatérése örömteli hír, a Schweinsteiger-Schneiderlin (Carrick?) duó ellenében könnyen kevésnek bizonyulhat, hacsak Cazorla nem kapcsol combat módba a középpályán (ami tavaly gyakorta előfordult).

A támadósorban csak az a nyitott kérdés, hogy Walcott vagy Giroud játszik majd - mindkét opciónak megvannak a maga jól ismert hátrányai. előnyei és hátrányai.

guardian.com

A meccs egyik legizgalmasabb párharca az Alexis vs. Darmian Valencia Young lehet majd. Az állandóan poraiból feltámadó balszélsőt tippeljük a jobbhátvéd posztjára, ugyanis Shaw után Rojo is kidőlt a United védelméből, az egészséges balbekk lista élén pedig Darmian áll. Nem csak azért, mert a Torinoban eleget gyakorolta ezt a posztot is, hanem mert Daley Blind nagyszerűen bevált középhátvédként, és veszélyes lenne kizökkenteni a komfortzónájából (mint ahogyan az részben megtörtént a Wolfsburg ellen is).

Persze ha tényleg így alakul, az több kérdést is felvet. Egyrészt ami az Arsenal szélvédőit illeti, Bellerín sokkal offenzívebb Monrealnál, és több edzőtől láthattuk már, hogy az általa üresen hagyott területeket támadja meg - Darmian erre a bal oldalon nem igazán alkalmas, tekintve, hogy jobblábasként az ellentétes oldalon játszana (egyébként sem a támadójátékát kell kiemelni akkor, amikor - egyébként teljesen jogosan - agyondícsérjük az átigazolását).

Ha hozzáaadjuk az Alexis által hozzáadott veszélyt az Arsenal bal oldalán, akkor talán mégis adná magát egy natural jobbhátvéd Darmian személyében, de Van Gaal már valószínűleg előre eldöntötte, hogy az általa elképzelt játékhoz kik, és hol alkalmazhatóak a legjobban, így nem rondít hirtelen bele a képbe drasztikus személyzetcserével.

A tippünk pedig egy szoros MU-siker, 1-2. Természetesen mindkét mérkőzést élőben közvetíti a Digi Sport 1.

Crystal Palace - West Brom, szombat, 13:45, Digi Sport 1        

Tony Pulis csapata teljesen valószínűtlen "bravúrt" hajtott végre hétfőn azzal, hogy két gólos előnyről veszített az Everton ellen - a dolog csak még szürreálisabbá vált attól, hogy pont a beadások ellen nem volt ellenszerük. Mindeközben Pardew újabb meccset húzott be nagy nehezen, de most egyik csapattól sem várunk kiemelkedő teljesítményt. 1-1. 

Bournemouth - Watford, szombat, 16:00       

Egyelőre mindhárom újonc biztonságban érezheti magát, de Mings és Gradel hónapokra való kiesése után egy még komolyabb csapás érte a hazaiakat: Callum Wilson is szalagszakadást szenvedett. Tavaly 2-0 lett ez az összecsapás a másodosztályban, de Quique Flores összeszedi szedett-vedett társaságát egy újabb gól nélküli döntetlenre. 0-0.

Aston Villa - Stoke City, szombat, 16:00        

A Stoke kijönni látszik a gödörből, és végre az első győzelmüket is elkönyvelhették a múlt fordulóban a meggyengült Bournemouth ellenében. Ezzel éppen a Villát sikerült leszorítani a kieső helyekre, és mivel Sherwood gárdáján továbbra sem fedezzük fel a kiutat, a senior La Masia második meccsét is behúzza sorozatban. 1-3.

Manchester City - Newcastle United, szombat, 16:00, Digi Sport 1        

Három ponttal reménytelenül kullog a kiesőzónában a Newcastle, de ebből a mennyiségből kettőt a Chelsea, illetve a Manchester United ellen hoztak össze, szóval ha más nem, erre és a Chelsea ellen mutatott lelkes játékra alapozhatnak. Főképp, hogy a City az ötödik forduló óta továbbra is az önveszélyes szóval jellemezhető leginkább. Ha Agüero most sem talál be, úgy olyasmi fordulhat elő vele, ami Angliában még sosem: hat egymás után következő PL meccset zár góltalanul. 3-0.

Norwich City - Leicester City, szombat, 16:00        

A két tuti kieső teljesen nyugodtan, a középmezőnyből várhatja ezt a meccset. Ranierinek alighanem vissza kéne vennie a gung ho stílusból, mert Redmondék is könnyen megbüntethetik emiatt, de Mahrez és bandája még mindig érez magában elég gólt. 2-2.

Sunderland - West Ham, szombat, 16:00        

Nem kizárt, hogy utoljára látjuk Advocaatot a Sunderland menedzsereként. Ezért, plusz a kiesés egyre fenegyetőbb réme miatt, na és persze köszönhetően a West Ham Robin Hood-i politikájának, óriási meglepetésre Defoe egy bombával eldönti a meccset, és kiüti első profi csapatát. 1-0.

Chelsea - Southampton, szombat, 18:30, Digi Sport 1       

A kriminális szezonkezdet már nem vicces, így José összeszedi minden mákját játékosát, és könyörtelen módon bezúzzák az egyébként jobban játszó Southamptont. 2-1.

Swansea - Tottenham, vasárnap, 17:00     

A vasárnapi program harmadik egyharmada, amire csak vérmes Spurs szurkoló kommentelőink kíváncsiak. A tippünk mégis az, hogy Monk és gárdája kihozza a maximumot az egész hetes pihiből, míg Pochettino HR menedzsmentje nem volt ideális az elmúlt hétben - a City alázást követően nem félt feltenni egyik legjobb kezdőjét csütörtökön a Monaco ellen. Nagyon helyesen, tesszük hozzá, de azért meglesz a böjtje. 2-1.

Továbbra se feledkezzetek meg tippjátékunkról, ahol Emazohun rendre picsát csinál az egész mezőnyből, jómagam pedig hellyel-közzel mentem a blog becsületét azzal, hogy éppen beférek a top 10-be (nem sokáig). Természetesen a fantasyt is állítsa be, akit ez megillet.