bolhapiac pogba sané premier league psychocska stanleykubrick king_aranarth Mark29 newsee

Bolhapiacunk - és talán az egész átigazolási történelem - leghosszabb sagája, Paul Pogba átigazolása végre valahára lezáródott ezen a héten, épp a bajnokság kezdetére. A francia középpályás világrekordot jelentő összegért szerződik az angol iparvárosba, de persze mi nem csak Raiola (bocs, Freud) róla tudjuk megmondani, hogy mire megy majd a világ legjobb bajnokságában. Tovább után minden új érkezőről lerántjuk a leplet.

 

Manchester City

Leroy Sané (£37m + bónuszok)

psychocska: Érdeklődve várom, hogy fog kinézni ez a támadósor.  A majd 40 millás Sané talán legnagyobb riválisa az 50 millás Sterling lesz, de ott van még De Bruyne, Navas, és a szintén friss igazolás Nolito is. Jó fogásnak tartom, de arra nem fogadnék, hogy rögtön, probléma nélkül elfoglalja valamelyik szélt és azonnal alapember lesz. Annyira még nem jó, mint amit az árcédulája sugall, itt is a potenciálért fizetett a City. (B)

stanleykubrick: Pep nem cicózik, meghúzzák azokat az igazolásokat, amiket nagyjából mindenki várt tőlük, Sané vétele is hosszú távú fogás, de még valószínűleg kell néhány év a németnek a kiteljesedéséhez. (B)

Mark29: Őrületes összegek repkednek. Sané, ha angol lenne, valószínűleg legalább annyit ért volna mint Sterling, és akkor ezzel le is vettem a terhet a gyerek válláról. Nagyobb flop ugyanis egyszerűen nem lehet, mint a Raheem-srác. Nem is lesz. Ha Guardiola látott benne fantáziát (különben minek hozték volna) akkor meg is fogja ő kapni a lehetőséget. Kezdetben a kupákban, a középmezőny és az alsóház ellen, tavasszal pedig bárhol, bármikor. Nálam ő a szezon egyik felfedezettje. (A+)

king_aranarth: egy 20 éves suhancért, aki tavaly 165 percenként szerzett gólt vagy adott gólpasszt, csak és kizárólag egy sejk fizet ekkora őrületes összeget. A tehetsége és képzettsége ellenére kizártnak tartom, hogy azonnal meghatározó játékossá váljon a Citynél, így akármilyen hosszú távra is terveznek vele, ez a transzfer ár/érték arányban (ami nyilván nem sokat számít a klubnál) nem az idei év üzlete. Hogy 3 év múlva hogyan tekintünk az igazolásra, azt majd az idő eldönti. (B-)

John Stones (£47.5m + bónuszok)

psychocska: Ezt inkább az Everton részéről érzem egy zseniális húzásnak. Annak idején alig 3 millió fontért vették, most kapnak érte majdnem 50-et. Komoly a verseny közte és Sterling között a valaha volt legtúlárazottabb játékos címért. Guardiolával és a 70%-os labdabirtoklással kevésbé fognak kijönni a hiányosságai és időnként ő fog kinézni a védelem legnagyobb tanárának, de bőven lesznek kellemetlen pillanatai a szezon közben. (C)

stanleykubrick: Szerintem nincs ezzel semmi probléma. Angol védőről van szó, akinek bár vannak hiányosságai, de ezeket idővel képes lehet kompenzálni. Az ára talán magasabb, mint illene, viszont már tavaly is láttuk, hogy ennyiért fog elkelni a fiatal hátvéd (A-)

bolhapiac pogba sané premier league psychocska stanleykubrick king_aranarth Mark29 newsee
"Stones-nak bőven lesznek kellemetlen pillanatai a szezon közben."

Mark29: Vegyük le azt a plusz 5-10 milliót, amit a teljesítményétől és a tudásától független skillnek köszönhet, azaz, hogy fiatal és angol. Még akkor is nagyon sok egy olyan játékosért, aki eddig egy többre hivatott középcsapatban szerepelt. Demichelis már nincs, Így az Otamendi, Mangala, Kompany trióból kellene két embert kiszorítania, hogy helye legyen a védelem közepén. Sikerülhet simán. (B)

king_aranarth: Van az a pénz, amiért eladsz bárkit a csapatodból. Az Evertonnak nyilván hiányozni fog Stones, aki rövid időn belül kezdő lesz Guardiola csapatában. Durván túlárazott, de még így is win-win szituáció, mert a Citynél a pénz nem számít. (B)

Gabriel Jesus (£ 27 m)

stanleykubrick: Egy tízes skálán tizenegyesig vagyok szkeptikus a brazilokkal. Ráadásul Jesus majd csak az év elején érkezik. A PL-be ennél szerintem jóval több fizikum kell és bizony komoly riválisokkal is meg kell küzdenie a csapatba kerüléshez (C)

Mark29: A karácsony után kifacsart mezőnyben üde színfolt lesz a srác, szerintem egész tavasszal brillírozni fog. (A)

Manchester United

Paul Pogba (£89m + bónuszok)

psychocska: Na most erre mit lehet mondani? Mintha az egyébként mocsok nagy ribanc csajodnak könyörögnél, hogy jöjjön vissza miután megcsalt. Emellett full Real Madrid a tempó. (D)

stanleykubrick: Optimistább vagyok. A Unitednek nem sok opciója volt komolyan megerősítenie a középpályájáját, meghúzták ezt a dealt és sokat profitálhatnak belőle. Más kérdés, hogy leginkább az üzleti piacon vagy a futballpályán (B)

bolhapiac pogba sané premier league psychocska stanleykubrick king_aranarth Mark29 newsee
Még a vótmá-méter is kiakadt.

Mark29: Amikor még 40-50 millió font közötti összegeket említettek Pogba  kapcsán, egy Juventus szurkoló barátom összetette a kezét és annyit mondott: “Vigyék azonnal!” Az én szememben a túlértékelt játékos mintapéldája. Ha flop nem is lesz, de top sem. (C+)

king_aranarth: Pogba zseniális dolgokra képes, öröm nézni, ahogy bánik a labdával, ahogy passzol és lő, számomra nem kérdés, hogy bármely európai top klubnál instant kezdő és húzóember lenne, hát még a sok sebből sebből vérző és újjáépülgető MU-nél. Na de 105 millió euró? Egy játékosért, aki korábban elmenekült a klubtól??? Ez még akkor is felfoghatatlanul magas összeg, ha idén röpködtek a 40-50 millás igazolások! (B-)

Everton

Idrissa Gueye (£7.1m)

psychocska: Egy éve ilyenkor kb. ennyiért vette a Villa, gondolom a kiesés miatt volt ilyen alacsony a kivásárlási záradéka, amit Koeman rögtön le is ütött. Az egyébként botrány Villában igencsak tisztességes szezont futott, sikeres szerelésben és labdaszerzésben is csak Kanté volt nála jobb az egész mezőnyben. Az előző szezonban benyelt 55 gól is stabilitásért kiált, amit Gueye hozhat el a középpályára. A kezdő posztért McCarthy és Barry a riválisai, tehát nem lesz túlzottan nehéz dolga bekerülni. (B+)

bolhapiac pogba sané premier league psychocska stanleykubrick king_aranarth Mark29 newsee
Gueye stabilitást hozhat el Koeman középpályájára.

king_aranarth: Ez jó üzlet. A Villa nagyon kevés értékelhető játékosa közé tartozott tavaly és az Evertonban is gyorsan meghatározó lehet. Ennyiért pedig akkor is megérné, ha különösebben nagy kockázatot jelentene a leigazolása. (B+)

Ashley Williams (£12m)

psychocska: Ez nagyon szép húzás, meg se fogják érezni Stones hiányát. Az ár is hibátlan, nincs mibe belekötni. (A+)

stanleykubrick: Remek döntés, bár azért Williams is benne van a korban, így én akár a sérülések, akár a formahanyatlás terén nem rajonganám körül ezt az igazolást, ugyanakkor Stones pótlása kötelező volt (B)

Mark29: Stones pótolva, sőt 2-3 éves ciklusban gondolkodva talán még jobban is jártak egy rutinos, megbízható robusztus védővel, mint az ifjú titánnal. Minden játékosnak megnyugtató, ha van a pályán egy olyan benga csapattárs a védelemben, mint Ashley Williams. Az árat a kora függvényében így is soknak érzem, de hát egyértelmű, hogy a piac évről évre egyre durvább. Tavaly pl. 23-25 éves játékosokat (Shelvey, Townsend) vett ennyiért a Newcastle. (B+) 

king_aranarth: Az Evertonnak SOS kellett egy középhátvéd Stones eladása után és mivel Koeman se a sebességéről volt híres, a 31 éves (‘Pool drukkernek mondott) Williamsre esett a választás. Az előttem szólók nagyra értékelték a transzfert, én egy kicsit (de tényleg csak kicsit) szkeptikusabb vagyok. (B-)

Swansea City

Fernando Llorente (undisclosed fee)

psychocska: Elhúzott Paloschi, Gomis, Ayew és Eder is, úgyhogy sokat nem kellett gondolkodni, melyik posztra is kéne embert hozni. Baston érkezése nálam azt jelzi, hogy ő itt maximum csereember lesz, mivel Guidolin általában egy csatárral dolgozik. Az előző két szezonban sem játszott sokat, de a padra nem annyira rossz húzás ez. (C+)

bolhapiac pogba sané premier league psychocska stanleykubrick king_aranarth Mark29 newsee
Llorrente tegnap máris 60 percet kapott a Burnley ellen.

Borja Baston (£15.5m)

psychocska: Klubrekord igazolás, szintén támadó posztra. 17 évesen bebütált az Atleticoban, de 20 perc után szétszaggatta a térdszalagjait és ezután soha nem tudott megragadni nevelőklubjában. Folyamatos kölcsönök következtek, de az áttörésre egészen az előző szezonig kellett várni. Az Eibarban 18 bajnoki gólt rúgott, amivel úgy látszik felírta magát pár angol megfigyelő noteszébe, hiszen a hírek szerint a walesiek mellett a West Brom is vitte volna. Az összes távozónál jobb csatár, tehát mindenképp upgrade lesz a poszton. (B)

Sunderland

Papy Djilobodji (£8m)

psychocska: Fogalmam sincs, hogy a jó Moyest vajon a Chelsea-ben lejátszott 0 bajnoki perc győzte-e meg a kimondhatatlan nevű szenegáli leigazolásáról vagy már korábban is figyelte, de ez nem kevés, ellenben viszont jó sok pénz dilibogyóért. A másik kettővel együtt ez pont úgy néz ki, mint egy kieső csapat átigazolási szezonja, de Moyes #knows. (C-)

Paddy McNair (£5m)

psychocska: Ez szintén nem kevés lóvé, főleg annak fényében, hogy Paddy a felnőttek között értékelhető mennyiségű játékperc nélkül pörgette eddig. Én nem bíznám rá a kiesés ellen küzdő csapatom egyik középhátvéd posztját sem, viszont védekező középpályásként lehet benne fantázia. (C)

bolhapiac pogba sané premier league psychocska stanleykubrick king_aranarth Mark29 newsee
McNair góllal debütált új csapatában.

stanleykubrick: Szerintem ez egy nagyon jó igazolás. Moyes rájött, hogy nincs más esélye, csak megfiatalítani a csapatát, ha szeretne eredményt elérni. Mintha tanult volna az elhibázott időkből, egy fiatal, EB-t is megjárt északír védőről beszélünk, akiből még sokat profitálhatnak Sunderlandben, nagyon hosszú távon is. (A-)

Donald Love (£0.5m)

psychocska: Úgy látszik, a szűk egy év elég volt Moyesnak a manchesteri akadémia beható tanulmányozására és ennek gyümölcse a jó nevű Love. Elsősorban jobbvédő és a manchesteri akadémiát jobban ismerők szerint egyáltalán nem tehetségtelen srácról van szó. Ennyi pénzért ez akár még jó húzás is lehet, kíváncsian várom. #loveisintheair (C)

Adnan Januzaj (kölcsön)

psychocska: Moyes volt az utolsó menedzser, aki mellett értelmes játékosnak nézett ki, papírforma igazolás volt ez mindkét fél részéről. Januzaj utolsó esélye lehet ez egy esetleges manchesteri karrierre. A Sunderland egy képességei alapján remek játékost szerez, akinek nem ártana némi alázatot mutatnia a futball iránt, ha nem akar Ravel Morrison sorsára jutni. (B+)

king_aranarth: Ha valaki, akkor Januzaj nem a teljesítményéből, hanem a (tétmeccsen nagyon ritkán megvillantott) tehetségéből él. Vagyis élhet, mert Moyes és a MU ad egy esélyt neki. Rajta áll a dolog, mert játéklehetőséget bőven fog kapni. (B)

stanleykubrick: Ez egy jó döntés. Mindenkinek jó mondhatni. Januzaj nem tudna bekerülni most a United kezdőjébe, de még a padon is alig jutna hely neki. Így viszont maradhat a PL-ben és mivel mindössze kölcsönbe ment, még bizonyíthat, hogy neki igenis a Manhester United legjobbjai között van a helye. A még mindig csak 21 éves Janu előtt most a feladat adott. (A-)

Leicester City

Bartosz Kapustka (£7.5m)

psychocska: Tipikus Leicester-húzás, nagyon tetszik. Bár csak az EB-n láttam játszani, de van benne fantázia. Az előző szezonban Mahrez 37, Albrighton 38 meccsen játszott, úgyhogy rájuk fér a tehermentesítés. A lengyel futóbolond kiváló választás lehet bármelyik szélre, ha a szükség úgy kívánja. (A)

king_aranarth: Tipikusnak tipikus, futóbolondnak futóbolond, tehermentesítésre is jó lehet, de a minőség azért kérdéses. Diszkont áron megérte. (B)

West Ham

Andre Ayew (£20.5m)

psychocska: Rekordigazolás itt is. Úgy látszik, hiába dobálták minden mozgó csatárra a 30 milliós ajánlatokat, végül mégis csak be kell érniük a Ayewvel. Bár a hírek szerint Bilic még mindig harcban áll Baccáért, így legalább már nincsenek feltétlenül lépéskényszerben. Andre eljátszik a széleken is, ha végül mégis beesne egy igazi sztárcsatár, tehát helye valószínűleg lesz a pályán és ennyiért legyen is. (B)

bolhapiac pogba sané premier league psychocska stanleykubrick king_aranarth Mark29 newsee
Ayew a West Hambe illik. A másik varázslóval, Payettel közösen támogathatja Carrollt.

Mark29: Amikor ingyen a Swansea játékosa lett, már akkor is azt gondoltam, hogy komolyabb célokat kitűző klubba kellene mennie. A tavalyi év után a West Ham ilyen klub, szerintem összeillenek Ayew-val. Carroll mögött ellesz mint a befőtt. Andy birkózik, ő meg varázsol. (A)

king_aranarth: nem lesz olyan ikonikus játékos, mint az édesapja (Abedi Pelé meghatározó szerepet  játszott az egész afrikai futball felemelkedésében), de a WHU végre egy tehetségéhez és immáron rutinjához passzoló egyesület. Bilic fanatizmusa is jó hatással lesz rá, nekem nagyon tetszik az üzlet. (A-)

Arthur Masuaku (undisclosed fee)

psychocska: Januárban Big Sam már kileste magának a Sunderlandbe, de akkor nem jött össze a biznisz. Cresswell súlyos sérülése miatt mindenképp szükség volt egy balhátvédre és a már általunk is megénekelt Henry, aki nem Thierry a hírek szerint azonnal őt ajánlotta. Állítólag a mentalitásával vannak problémák és nem biztos, hogy jó szemmel fogja nézni, ha Cresswell visszatérésével a padra szorul majd. (C+)

Burnley

Jóhann Berg Gudmundsson (undisclosed fee)

stanleykubrick: Az angol tapasztalattal rendelkező izlandi EB hős leigazolása remek döntés a Burnley csapatánál. Az újoncnak még van két hete, hogy ehhez hasonló igazolásokat hozzon a tető alá (A-)

bolhapiac pogba sané premier league psychocska stanleykubrick king_aranarth Mark29 newsee
Kloppnak nem kellett, rakkolni még jó lesz.

Jon Flanagan (kölcsön)

newsee: 23 évesen, 50 liverpooli meccsel a háta mögött nagy erőssége lehet az újoncnak, szükség esetén a védelem mindkét oldalán megállja a helyét. 1 évre érkezik kölcsönben, a megállapodásban nincs olyan záradék, ami szerint a szezon végén a Burnley megvásárolhatná, így mindkét fél oldaláról egy szükségszerű, okos transzferként könyvelhetjük ezt el. A Burnley PL-rutinnal rendelkező szélső hátvédet igazolt, Flanagan pedig 20 hónapos sérülése után alighanem több játéklehetőséget kap majd, mint Liverpoolban, ahol távozásával gyakorlatilag Milner lesz a csere-balbekk… (B+)

Middlesbrough

Fabio da Silva (£2m)

psychocska: 2011-ben még kezdő volt a BL döntőben, mégsem sikerült értelmezhető karriert befutnia Manchesterben. A QPR kölcsön nem a legjobban sült el, a Cardiffban viszont meg tudott ragadni és ez elég volt ahhoz, hogy felkeltse Karanka figyelmét. A fő kérdés nála is -akárcsak az öccsénél - a sérülések elkerülése lesz. Bármelyik oldalon bevethető szélső védő, aki jól segíti a támadásokat, bár egy kicsit még mindig heves. Elsőre valószínűleg George Friend cseréje lesz a bal oldali szélső védő poszton, a többi rajta áll. (C+)

stanleykubrick: Szerintem ez az igazolás nagyon rendben van. Fabio ismeri a PL légkörét, nem egy menthetetlen fickó, bár valóban a tesójával együtt elég meggondolatlan típusúak. Hasznos tagja lesz az újoncnak. (B)

A posztot Lac szerkesztette össze, a képeket a Guardiantől, a BBC-től meg a Reuterstől nyúltuk és a Google dobta ki őket. Az árakért ismételten psychocskánál tessék reklamálni.