Ahogy mcdeere kollégám fogalmazott, a bambulásba torkolló első fordulót egy kifejezetten pattogós második követett a Premier League-ben. Reméljük, a csapatok megtartják jó szokásukat, és ezen a hétvégén is igényes szórakozást nyújt majd nekünk az angol foci otthona. Csemegézni bőven lesz miből, a bajnok Chelsea a botrányosan gyengén kezdő West Bromhoz látogat, a ManUnited 8 napon belül harmadik tétmeccsét játssza, a Goodison Parkban egymásnak feszül Liverpool és Manchester kék oldala, míg az Arsenal a Liverpoolt fogadja. A folytatásban a forduló meccsével, a többi mazsolával, bold predictionnel és fontos linkekkel harangozunk be.    

 

A forduló meccse: Arsenal - Liverpool (hétfő, 21 óra, DigiSport1)

Hosszú hétvége ide vagy oda, én már a hétfő estét várom. Nem véletlenül, az aktuális kört ugyanis a forduló legnagyobb derbije zárja majd: a nem titkon bajnoki álmokat dédelgető Arsenal a TOP 4 felé kacsintgató Liverpoolt látja vendégül az Emirates-ben. Nem csak a kijelölt célok, hanem a közös múlt és az előző idények egymás ellen vívott találkozói alapján is kijelenthetjük: ez bizony rangadó lesz a javából!

Wengerék a pofás produkcióval megszerzett CS után rendesen befürödtek a bajnoki nyitányon, hazai közönség előtt reménytelen játékkal rukkoltak elő a West Ham ellen, ráadásul a nagy elvárásokkal igazolt Cech is bakizott, sima 0:2 oda. A folytatásban aztán sikerült kiköszörülni a csorbát, Özil vezérletével és egy remek Giroud góllal idegenben (ez nem sokaknak lesz egy könnyű túra idén) gyűrték le a védekezésben még csiszolandó Palace-t. A pálya közepén Cazorla és Özil frappánsan szervezte az Arsenal tetszetős támadásait, melyekhez előszeretettel lépett fel a védelem széléről Bellerin és Monreal is, ezzel megsokszorozva a lehetséges variációkat. Üröm az örömben, hogy Ramsey jobb oldalon történő szerepeltetése vakvágánynak tűnik, kérdés, megéri-e őt a vonal mellett elpazarolni.

Az Ágyúsokkal ellentétben a Liverpool két forduló után 100%-os, bár az eredmény és a jó játék egyelőre fordítottan arányos a Mersey partján. A Coutinho-bombával Stoke-ból elcsent három pontot egy unalmas, nézhetetlen, álmosító meccsen Benteke méretes lesgóljával duplázták meg a lelkes, de még gólképtelen B’mouth ellen, ami a legtöbb jóérzésű szurkolónál kiverte a biztosítékot. Mintha a Liverpool még nem kapott volna ki szabálytalan góllal…chö… A Vörösök nem csak a mindent eldöntő gól, de a gyenge játék miatt is a szurkolók vitáinak kereszttüzébe kerültek. A Liverpool szimpatizánsok többsége alighanem aláírna még 36 ilyen teljesítménnyel 1:0-ra megnyert meccset a bajnokságból, de akadnak olyanok is, akik visszasírják a Suarez idején játszott attraktív támadófocit, akár az eredmények kárára is. Úgy tűnik, idén Rodgers elsődleges célja a védelem megszilárdítása lesz, igaz, a 2 clean sheet ellenére a Skrtel-Lovren védőpáros idén sem tűnik átjátszhatatlan betonfalnak.

Brendan Rodgers nagy feladat előtt áll: ha szeretné visszavezetni csapatát a BL-helyek valamelyikére, elengedhetetlen, hogy a közvetlen riválisoktól is pontot, pontokat raboljon. Ehhez képest eddig nem erről volt híres az észak-ír menedzser, tavaly idegenben mindössze 1 egységet fogott a TOP 4 csapatai ellen, azt is az akkor már bajnok Chelsea otthonában. Az Emiratesben is csúnyán megégett, a londoni randevú a közepesnél valamivel (de tényleg csak egy hangyányival) gyengébb élvezetet nyújtott a kikötővárosiaknak, 4:1 lett a vége, úgy, hogy az első félidő végén 8 perc alatt hármat rámoltak be a hazaiak. Az elmúlt évekre egyébként is jellemző, hogy sokgólos, izgalmas, szórakoztató meccseket játszanak egymással a csapatok, a tavaszi kiütést egy 2:2-es és egy 5:1-es anfieldi találka előzte meg.

Az Arsenal továbbra sem számolhat a Wilhshere, Welbeck, Rosicky trióval, de kérdőjeles a bokasérüléséből lábadozó Flamini játéka is a Vörösök ellen. Sanszos, hogy Wenger nem változtat a győztes kezdőn, így a hétfői meccsre ugyanazt a tizenegyet jósolom a pályára, mint a Palace ellen.

Liverpoolban Allen, Flanagan és Sturridge díszíti a maródiak listáját, de könnyen lehet, hogy BR az enyhe sérüléssel bajlódó, és ezért már a Bournemouth ellen is beinjekciózva játszó Hendersont is kénytelen lesz nélkülözni. A csapatkapitányt alighanem Can pótolja majd a pálya közepén, míg a sok kritikát kapó Lallana helyén szívesen megnézném a találkozó elejétől azt a Firminót, aki eddig nem sok mindent villantott meg tudásából.

- A várható kezdőcsapatok -

Az Arsenal és a Liverpool a PL történetében most mérkőzik meg egymással negyedik alkalommal hétfői játéknapon. Először 1996. augusztus 19-én Liverpoolban McManaman duplájával győztek a hazaiak, majd ’97-én tavaszán, Wenger első Vörösök elleni meccsén 2:1-re nyert a Pool a Highburyben, a gólokat Ian Wright, illetve Collymore és McAteer szerezték. A legutolsó hétfői összecsapást sem mostanában rendezték, egészen 2000 augusztusáig kell visszarepülnünk az időben, ekkor egy 3 pirosat (Viera, Hamman és Gary Macca is idő előtt mehetett zuhanyozni) és 4 sárgát hozó kártyapartin Lauren és Henry góljával hazai pályán győztek 2:0-ra az Ágyúsok.

Liverpoolban azért bízhatnak a jó hétfői szereplésben, legutóbbi 4 meccsüket 8:1-es gólkülönbséggel és 12 ponttal abszolválták ezeken az estéken. Az Arsenal stadionja utoljára május 21-én telt meg hétfő este szurkolókkal, a Swansea elleni Monday Party viszont meglepetésre 1:0-s vendégsikerrel zárult. Pedig nem megy rosszul az Arsenalnak sem ezen a játéknapon, 2002 és 2008 áprilisa között 13 hétfői meccsen sem kaptak ki, 12 győzelmüket csak egy Newcastle elleni 0:0 csúfítja el, még 2007 tavaszán.

A PL 1992-es megalakulása óta az Arsenal 57 bajnokit játszott hétfői napon, 54%-os a győzelmi mutatójuk. Ugyanez a Liverpool esetében 64 meccs/47%.

A forduló rangadóját az fogja eldönteni, hogy a Liverpool csapatként mennyire lesz képes kordában tartani az Arsenal támadásait. Ha a B’mouth-hoz hasonlóan a meccs egyes szakaszaiban az Arsenal sátrat tud verni a vendégek térfelén, aligha ússza meg kapott gól nélkül Mignolet. A Liverpool nem győzni jár az Emiratesbe, én most is 3:1-es hazai győzelmet tippelek. A találkozót hétfő este 20.45-től a DigiSport1 közvetíti.

What’s on? Avagy a forduló többi meccse, ezekből mazsolázhatunk

Manchester United - Newcastle (szombat, 13 óra 45 perc, DigiSport1)

A hazaiak két BL meccs között szerezhetik meg újabb győzelmüket a bajnokságban, ehhez az 1 ponttal startoló Szarkákat kellene legyűrni. A vendégeket a héten Thauvin leigazolása hozta lázba, így viszont nem maradt idő kiküszöbölni a védelem hiányosságait, sima hazai győzelemre számítok, 2:0.

Crystal Palace - Aston Villa (szombat, 16 óra)

Mindkét együttes 1-1 győzelemmel és vereséggel kezdte a szezont, a papíron gyengébb csapatokat megcsapták, a dobogóesélyesektől kikaptak. Hazai környezetben a Palace-nak illene begyűjtenie a 3 pontot, és ezt szűkösen ugyan, de meg is teszik, 2:1.

Leicester - Tottenham (szombat, 16 óra, DigiSport1)

Ranierivel villámrajtot vett a Leicester, a West Ham két vállra fektetése az előző kör egyik legnagyobb meglepetése volt. A Spurs ezzel ellentétben kicsit beragadt, a Stoke elleni, kétgólos vezetésről eltékozolt meccs pedig mentálisan sem tehetett túl jót a csapatnak. Egy pontra azért jók lesznek, gólgazdag döntetlent várok, 2:2.

Norwich - Stoke (szombat, 16 óra)

Két forduló után jobban állnak a Kanárik, akik úgy tűnik, berendezkedtek az 1:3-as végeredményekre. A jobb rajt azonban kevés lesz, a Stoke a Liverpool elleni vereség és Spurs elleni iksz után begyűjti első győzelmét is a szezonban, 1:2.

Sunderland - Swansea (szombat, 16 óra)

Ellentétesen indult a bajnokság a két csapatnak. Míg a Sunderland pocsékul csapott bele a lecsóba, addig a Swansea ígéretes futballt bemutatva szerzett 4 pontot, és a Stamford Bridge-ről sem vesztesként kellett hazakullogniuk. Gary Monk hétvégén újra győzelemre vezeti Gomisékat, 1:3.

West Ham - Bournemouth (szombat, 16 óra)

Bilic együttese hullámvasutazik, az EL-fiaskót az Arsenal skalpja követte, majd otthon kaptak ki a Leicestertől. Szombaton újra a szebbik arcát mutatja majd a csapat, a B’mouth egyelőre csak az első góljának örülhet majd a PL-ben, 3:1.

West Brom - Chelsea (vasárnap, 14 óra 30 perc, DigiSport1)

Mi sül ki abból, ha két busz egymásnak feszül? Jókora karambol. Mivel a Chelsea-é felszereltebb és modernebb, ők a 90 perc végén bepakolhatnak 3 pontot a csomagtartóba. 0:2.

Everton - Manchester City (vasárnap, 17 óra, DigiSport1)

A 2. forduló két legjobb teljesítményét nyújtó csapata meccsel majd Liverpool kék felén vasárnap délután. A City nem ússza meg kapott gól nélkül, de nem lehet majd megálljt parancsolni Agüeróéknak, beszákolják az újabb győzelmet. 2:3.

Watford - Southampton (vasárnap, 17 óra)

A két döntetlennel kezdő Watford az eddig halványan teljesítő, de élmezőnybe várt Sotont fogadja. Koemanék szeretnék orvosolni az Everton elleni zakót, de a végig nagyon masszívan játszó Watfordba is beletörik majd a bicskájuk, 1:1.

Bold prediction of the weekend

S&S, avagy Spurs&Soton, kéz a kézben járnak. Eheti merész tippem, hogy 3 meccs után mindkét csapat győzelem nélkül fog állni a bajnokságban.

Természetesen most se feledkezzetek meg tippjeitekről és fantasy csapatotokról sem. Hosszú hétvége és PL forduló. Kell ennél több?