powerranking Lac besztlíg Chelsea Manchester United José Mourinho Antonio Conte premier league

Gyorsan elröppent az ünnepi futballáradat, már hat fordulót játszottak le a legutóbbi Power Ranking óta, úgyhogy itt az ideje újra rápillantani a hullámvasútra. Az ünnepek nagy nyertese a Chelsea-Manchester United-Tottenham trió, akik mind-mind (majdnem) tökéletesen hozták le a elmúlt hónapot, míg a többiek ilyen-olyan okokból szívhatják a fogukat. Tovább után jön a sorrend, szokás szerint a leggyengébbektől kezdve.

 

 

20. Hull City (0-2-4, +0)

powerranking Lac besztlíg Chelsea Manchester United José Mourinho Antonio Conte premier league
Nem, ő nem egy új játékos - csak az új menedzser. (forrás: SkySports)

Valószínűleg a tigriseknél is olvassák a Power Rankinget, mert, ahogy a legutúbbi alkalommal írtam “Hacsak valami eget rengető nagy változás nem áll be, a Hullnak bérelt helye lesz a huszadik helyen a PR-ben.” Ettől aztán annyira megijedtek a vezetők, hogy a decemberi vesszőfutás után azon nyomban menesztették is Mike Phelant, akinek a helyét Marco Silva veszi át. A hírek és szakértői vélemények szerint instant impactet nem kell tőle várni, főleg úgy nem, hogy a portugál menedzser első öt meccséből négyen a Top6-ba tartozó csapatok lesznek az ellenfelek.

19. Swansea City (2-0-4, +0)

Szintén visszautalnék az előző posztra, amiben azt írtam: “továbbra sem látszik semmiféle garancia arra nézve, hogy Bob Bradley képes lesz megtörni a Fer-átkot.” Nos, ez is beigazolódott, Bob Bradley-nek távoznia kellett a wales-i csapat éléről, a helyét pedig Paul Clement vette át. Ez annyiban jó hír a hattyúknak, hogy ő a Derby-nél eltöltött időszaknak köszönhetően remekül ismeri a Champo légkörét...

18. Crystal Palace (0-2-4, -2)

powerranking Lac besztlíg Chelsea Manchester United José Mourinho Antonio Conte premier league
"De merre van a felfelé?" (forrás: Guardian)

Big Sam jött, látott, és egyelőre semmi olyat nem csinált, amitől Palace-szurkoló törzsolvasóink megnyugodhatnának. Persze két-három hét alatt nem is volt sok mindenre esélye, de a Swansea elleni hatpontos meccs hazai pályán történő elvesztése, az Arsenal elleni kedvetlen ténfergés és a Watford elleni - az első félidőben agyonnyert - meccs döntetlenre adása nem sok jóval kecsegtet.

17. Watford (1-1-4, -6)

Az Everton elleni hazai őrületet (3-2) leszámítva a darazsak sem mutattak sokkal többet, mint a fent megénekelt delikvenseink, és az első PR után összesen 11 helyet zuhantak már vissza. A következő, Boro elleni meccs sok kérdésre választ ad majd - az egyik ilyen például az lesz, hogy megmozdul-e Mazzarri alatt a pad?

16. Sunderland (1-1-4, -2)

powerranking Lac besztlíg Chelsea Manchester United José Mourinho Antonio Conte premier league
Victor Anichebe harcol a Swansea védőivel a kiesési rangadón. (forrás: Guardian)

A Sunderland - mivel még csak január van -, semmi meglepővel nem rukkolt elő. Szokás szerint sikerült megnehezíteniük a nagyok dolgát (pontszerzés a Pool ellen valamint kínszenvedős, 0-1-es Chelsea siker a Stadium of Lightban), de ugyanilyen sikerrel tudtak bepucsítani a hatpontos meccseken a közvetlen riválisoknak. A Swansea és a Burnley sima győzelme még akár sokat is jelenthet a végelszámolásnál, de mi tudjuk, hogy a Fekete Macskák április-májusával bajnokságot is lehetne nyerni, ha fél évre állandósítani tudnák azt a formát.

15. Middlesbrough (1-1-4, -2)

Karankáéknál sem változott sok, a Boro masszív kis középcsapat lesz az év végén is, főleg akkor, ha az 1-0-s vereségekből pontot, esetleg pontokat tudnának csipegetni az elkövetkező hónapokban.

14. Leicester City (2-2-2, +3)

Amint vártuk, Ranieri ráncba szedte a rókákat a BL téli szünetében, ami Pep lepofozásában manifesztálódott először, majd küzdelmes további pontszerzések képében jelentkezett. A bajnok nem fog kiesni - hiába várnak sokan BL-indulót a Championshipből -, de a nagyok dolgába sem szólhat bele már.

13. West Ham United (3-1-2, +5)

Bilic összekapta a kalapácsosokat a börzelmes november után: iksz az Anfielden, két egynullás hazai siker a közvetlen riválisok ellen, majd a Swansea idegenbeli megalázása, végül pedig a United elleni tisztes vereség, tíz emberrel. Európa nem lesz belőle, mint tavaly, de nem is baj.

12. Burnley (3-0-3, +3)

powerranking Lac besztlíg Chelsea Manchester United José Mourinho Antonio Conte premier league
Andre Gray egyedül intézte el a Sunderlandet. (forrás: Guardian)

A hazai pályán szerzett pontokat számláló táblázaton Sean Dyche fiai az ötödik (nem tévedés!) helyen állnak 22 egységgel. Ez még akkor is megsüvegelendő, ha az idegenben szerzett pontokat tekintve csontutolsók - sima középmezőny lehet ez a szezon végén, ha a hazai forma így marad.

11. Southampton (2-1-3, -1)

A Soton eléggé beleszürkült a decemberbe - míg tavaly az Arsenal Boxing Day-en történő elverése hetekig téma volt a sajtóban, idén inkább Fonte Kínába távozása, és Claude Puel “vi nyíd tu pléj bedör fuszból” kommentjei szolgáltatnak témát a médiában. Ez a “bedör fuszból” pedig gólokban gazdagabb támadójátékot jelenthet a francia-angolban, hiszen szerzett találatok tekintetében a 18. helyen állnak csak a Szentek, holtversenyben a Sunderlanddel. Bizony Claude, ennél sokkal többet vár(t)unk a csapatodtól...

10. Bournemouth (2-1-3, +2)

Mindenki nagyon várta, hogy Eddie Howe-ot maga alá temeti a “második szezon-szindróma”, ehelyett a tengerparti kisváros csapata teljesen nyugodtan várhatja a szezon második felét. És ha merész álmokat dédelget, még akár felfelé is kacsintgathat, ha az Arsenal elleni első 70 percet vesszük alapul...

9. Stoke City (1-2-3, -1)

powerranking Lac besztlíg Chelsea Manchester United José Mourinho Antonio Conte premier league
Öregember nem vénember: az Arsenal játékosai tátott szájjal figyelik, ahogy a maestro varázsol. (forrás: Guardian)

Ha valaki csak a fenti számsorra pillant, az nem feltétlenül értheti, hogyan kerül Hughes a Bournemouth vagy a Burnley elé. Viszont ha tudjuk, hogy a három vereség az Arsenal-Liverpool-Chelsea triótól származik, máris nem lehetünk annyira szőrösszívűek. Főleg úgy, hogy Crouch-ék elég jól tartották magukat a Stamford Bridge-en, és az Emirates-ben meg az Anfielden is ráijesztettek a hazaiakra. Ez nálunk pont elég a kilencedik helyre.

8. Everton (3-1-2, +1)

Koeman nem bonyolítja túl a futballt a Mersey-partján (azaz szemtelenül ívelget Lukakura, akinek ha jó napja van, működteti ezt az 1890-es évekbeli taktikát), és bár sokan közülünk a szerkesztőségből sokkal szebb, jobban megkomponált játékot vártak tőle, így is ő lesz majd a Top6 legfőbb üldözője, ha valamelyikük esetleg leszakadna. Három meccse veretlenek már és a következő körben még tovább zárkózhatnak, ha sikerül nyerni a Goodisonban a City ellen.

7. West Bromwich Albion (3-0-3, +0)

Pulis kritikusai elcsendesedtek, a birminghamiek történetük egyik legjobb szezonját futják, és bebetonozták magukat a középmezőnybe. Olyannyira, hogy még ha ki is kapnak a Tottenhamtől a következő körben, akkor is maradnak a táblázaton a nyolcadik helyen. Nálunk a hetedikek, mert egész egyszerűen hihetetlen, amit a medzsik művelni képes teljesen átlagos, tavaly még a kiesés elől menekülő játékosokkal.

6. Manchester City (4-0-2, -2)

Guardiola válságáról, a Burnley-meccs utáni vicces interjújáról, valamint a City megtorpanásáról írtak a brit újságok az egész héten. Szilveszter estéjén ugyanis reménytelen játékkal bukott a katalán az Anfielden, korábban pedig Claudio is elkente a száját egy olyan meccsen, ahol “but we had possession” volt. Kiváncsian várom, kikkel próbál majd erősíteni januárban, mert - bár még minden nyitott - ez a keret egyelőre nagyon nem néz ki bajnokesélyesnek.

5. Arsenal (3-1-2, -2)

powerranking Lac besztlíg Chelsea Manchester United José Mourinho Antonio Conte premier league
Giroud gólja élményszámba ment, de erre egyelőre Premier League-trófeát nem adnak.
(forrás: Guardian)

A december eleje lehetett az új november: az Arsenal megadta magát a Goodisonban, majd két véleményes gólnak köszönhetően az Etihadban is, és bár legutóbbi három meccsükön veretlenek a Wenger-fiúk, azért a Bournemouth elleni “mentally strong”-pontszerzést nem teszik ki az ablakba.

4. Manchester United (6-0-0, +2)

José hatot nyert sorozatban, és csak azért nincs feljebb a PR-en, mert ezek közül mindössze egy történt rangadón, méghozzá december 11-én, a Spurs ellen. A többi - mondhatni - kötelező győzelem volt, ami megteremtette az alapot ahhoz, hogy szerencsés csillagzat mellett, a Liverpool elleni rangadón a portugál visszatérhessen a Top4-be és ezzel véglegesen hatszereplősre duzzassza a bajnoki versenyfutást.

3. Liverpool (4-2-0, -1)

powerranking Lac besztlíg Chelsea Manchester United José Mourinho Antonio Conte premier league
Firminoék nem mindig álltak az általa tapintott testrész jó végén az elmúlt fordulókban.
(forrás: Guardian)

A Liverpool gyönyörű sorozatot tett le decemberben: hozták a városi rangadót és a City elleni hazai derbit is, de sikerült két olyan WTF-eredménnyel keretbe foglalniuk a történetet, amiért nem érdemeltek többet a harmadik helynél. Szépen mutat a hat meccses veretlenségi sorozat, de ha valaki idén bajnok szeretne lenni, akkor a bukdácsoló West Ham és az ilyenkor mindig kiesni igyekvő Sunderland elleni pontvesztések nem férnek bele. Hiszen tudjuk, nem a rangadókon dől el a bajnoki cím...

2. Tottenham Hotspur (5-0-1, +3)

powerranking Lac besztlíg Chelsea Manchester United José Mourinho Antonio Conte premier league
Dele Alli megnyeri a Spursnek a Chelsea elleni rangadót. (forrás: Guardian)

A Tottenham úgy robogott át az ünnepi időszakon, hogy hátra sem néztek. Öt győzelem sorozatban, melyek közül az utolsó a White Hart Lane-en törte meg a Chelsea zseniális szériáját. Poch feljött a harmadik helyre a tabellán, magáénak tudhatja a legjobb védelmet a bajnokságban, de a következő két meccsen nagyon sok múlhat. Ha sikerül 4, esetleg 6 pontot szereznie a WBA és Guardiola ellen, akkor nincs az a lúzerfaktor, ami miatt félvállról vehetnénk ezt a csapatot a hátralévő négy hónapban.

1. Chelsea (5-0-1, +0)

powerranking Lac besztlíg Chelsea Manchester United José Mourinho Antonio Conte premier league
Conte és a Chelsea 13 győzelem után megtorpant ugyan, de kényelmes előnyből várhatja a januárt. (forrás: Guardian)

Bár az Arsenal győzelmi rekordjának megdöntése nem sikerült, a beállítása azért igen: Antonio Conte legénysége 13 meccsen keresztül átívelő győzelmi szériája olyan dolog lesz, amiről a szezon végén is minden bizonnyal sokan fognak majd beszélni. Ha bajnoki címre vezeti csapatát, akkor azért, mert ez a sikerszéria alapozta azt meg. Ha pedig nem sikerül felemelnie a trófeát, akkor azért, mert ennek ellenére sem sikerült odaérnie. Jelenleg az első verzió látszik valószínűbbnek.

A következő Power Ranking február 6-án várható. A fejléc - mint a sajátkészítésűek esetében mindig - ezúttal is Szücsi érdeme.