bbc.co.uk

Persze nem a csillagászati, hanem az, amelyik a Bajnokok Ligáját is magával szokta hozni. Vajon folytatódik az angol klubok lejtmenete? Ha a Premier League egyre növekvő bevételei valóban fordított arányosságban állnak az Európában mutatott sikerességükkel (lásd a fenti kép), akkor idén továbbjutást sem várhatunk senkitől, jövőre pedig már klubot sem indítanak az angolok. De mi kerestük a pozitívumokat, és találtunk is néhányat.

 

A so-called halálcsoportban máris az a helyzet, hogy míg a Manchester City 5 meccséből 5-öt hozott, 11-0-ás gólaránnyal, addig a tavalyi döntős Juventus, az EL-győztes Sevilla és a '70-es években istenien szereplő, Jupp Heynckes nevével fémjelzett Borussia Mönchengladbach összesen jár 3 pontnál 10 meccsből (5-19-es gólmutatóval). Utóbbi kettő konkrétan annyira hasít saját bajnokságában, hogy egyelőre a kiesőzónában tartózkodik. 

A BL forduló slágermeccse ettől függetlenül egyértelműen a City - Juventus lesz, és hát az olajkékek egyébként is szakértői az ilyenféle fatális elbukásoknak, úgyhogy a csoport teljesen nyitott - ezt alátámasztja a tény, hogy jelenleg is négyes holtverseny áll fenn.

A csoport állása (forrás: uefa.com)

A Juventus a nyáron erőteljesen kiherélődött kicserélődött. Míg Pirlo és Tévez távozása legalább bekalkulált volt, addig Vidal lelépése a középpályáról már soknak bizonyult. Ehhez adjuk hozzá Marchisio friss kidőlését, illetve hogy az új igazolás Khedira is azon nyomban lesérült, és máris látható, miért omlott össze egyszerre a védekezés és a támadójáték is.

Aggódni persze még korai lenne, de az egyértelműnek látszik, hogy a tavalyi sikerszezont lehetetlen lesz megismételni; ez a szezon rámehet az újak beépítésére, és a hibapontok identifikálására, amelyek elkerülhetetlenek, ha egy jól összerakott csapat ekkora változáson megy keresztül. Igaz, a remek Bianconeri blog tényfeltáró írásában felfedezte a kiutat a krízisből.

Allegrinek a meccsre 5 középpályása maradt - név szerint Pogba, Sturaro, Pereyra, Lemina és Hernanes (Padoin nincs a BL-keretben). Valószínűsíthető, hogy ebből egyszerre hármat vet be kezdőként. Egyrészt, hogy tudjon kit később becserélni, másrészt biztosra vehető, hogy ismét a kétcsatáros felállást választja majd (és még az sem kizárt, hogy annak háromvédős verzióját).

gazzettaworld.gazzetta.it

A Citynél nincsenek ekkora problémák. Bár a sérültek névsora itt sem rövid (Clichy, Zabaleta, Delph, Fernando), újnak csak Agüero számít, a többiek eddig sem voltak tevékeny részesei a győzelmi sorozatnak. A védelem, az előttük biztosító két középpályás és a csatár kiléte tehát adott, egyetlen kérdés az, hogy utóbbi mögött milyen hármas szerepel majd. Egyenesen 5 jelentkező van ide, de a várakozások szerint a felépült Silva, Sterling duóhoz De Bruyne csatlakozik, hogy kezdőként is debütálhasson.

A hétvégi meccs hőse, a még csak tizennyolcéves Kelechi Iheanacho biztosan kimarad, ugyanis nincs elég ideje regisztrálva a klubnál (2 év) ahhoz, hogy felférjen a 'B'-keretbe, az 'A'-ból pedig kimaradt. Ugyanez a helyzet két további tinédzserrel, a milliókért szerződtetett Patrick Robertsszel és a spanyol Manu Garciával, akik így jobb híján az ifi BL-ben csinálják ki az olaszok U19-es csapatát (szolgálati közlemény: idén az UEFA a saját youtube streamjén közvetít majd meccseket, így például ezt is).

Várható kezdők

Amennyiben nem a Manchesterbe visszatérő Evra mellett teszi le a voksát az olasz tréner, úgy a Chievo ellen a legjobbnak tűnő Juve-játékos, Alex Sandro Del Piero foglalja majd el a posztot, ami érdekes párharcot ígér annak fényében, hogy akárcsak a túloldalon Kolarov, az ex-portói balbekk is szívesebben töltené a meccsek nagy részét a támadások támogatásával. Vagyis mindkét védelem bal oldala mögött üres területek nyílhatnak.

Ebből kifolyólag azt Cuadradót várom a kezdőbe, aki a hétvégi meccsen félóra alatt többet mutatott magából, mint a Chelsea-ben eltöltött fél szezon alatt összesen. A Mangala-Kolarov páros környékén komoly zavart okozhat majd a jelenléte.

Ugyanezen logika alapján Navas kezdetése sem lenne ördögtől való hazai oldalon, aki bár továbbra is borzasztó hatékonytalan, ideális alany Sandro (Evra) levédekezésére, és a keletkező területek bejátszására. Ha a jobb oldalon ennek ellenére De Bruyne vagy Silva játszik majd, az lesz a kérdés, mekkora támogatást tudnak nyújtani Sagnának.

Ha végül háromvédős felállással kezdene a Juve, adná magát Sterling beállítása Bony mellé - Pellegrini egy ilyen szviccsel nyerte meg félidőben a Watford elleni hazai bajnokit. Azonban Sterling baloldali kezdetése alighanem most jóval indokoltabb: Lichtsteiner ritkán találkozik ilyen szélsőkkel a Serie A-ban, és felépítésügyileg pont az az Ivanović-szerű jobbhátvéd, amilyet Sterling szeret. Megetetni.

Hernanes szerepeltetése is kérdéses, hiszen csak nemrég érkezett, és máris végig pályán volt szombaton trequartistaként, így lehet, hogy a stílusban inkább Vidalra hajazó Lemina játszik majd helyette.

A többiek

PSV Eindhoven - Manchester United - két nagy visszatérő meccse, sőt három, ha a klubok mellé odamondjuk Depayt is. Utóbbi alighanem meleg fogadtatásra számíthat, elvégre elsősorban az ő érdeme, hogy tavaly 7 szűkös év után újra bajnoki címet ünnepelhetett Phillip Cocu csapata. Bár a nagyon kemény vonal az eindhoveni reptéren kiszakította Memphis fejét az óriásplakátról (tulajdon szememmel láttam), azóta azonban a védelemből (Rekik) és a középpályájáról (Wijnaldum) is távozott kulcsjátékosuk, így a vendégek a mérkőzés toronymagas esélyesei. A legnagyobb kérdés, hogy a berobbanó Martial vagy Fellaini foglalja majd el a centerposztot Rooney hiányában, noha lehet, hogy csereként a fiatal James Wilson is lehetőséget kap majd. 

Chelsea - Maccabi Tel-Aviv - a szerdai meccsek kevésbé hoznak lázba minket; a José-brigád vélhetően végre hangulatot javít csapaton belül, ha már hétvégén fogadják az Arsenalt. A meccs érdekessége, hogy Slaviša Jokanović, akiről már írtunk egyszer, és aki majdnem a Watforddal tért vissza 13 év után a Stamford Bridge-re, végül az izraeli bajnokcsapat edzőjeként teszi meg mindezt. A Chelsea-nél tiltott gyümölcs ettől a héttől a banter, bár nem tudni, Terry csajozási szokásai ebbe beletartoznak-e.

Dinamo Zagreb - Arsenal - alighanem mind a négy fél megbékélne azzal, ha már most kiosztanák a helyezéseket ebben a csoportban, mert már a sorsoláskor eldőlt minden, de a meccskötelesség nagy úr. A találkozó legnagyobb kérdése, hogy melyik irodánál tegyük meg a hendit az Arsenalra, és hogy Wenger hajlandó lesz-e legalább két helyen rotálni a kezdőjét, avagy megvárja, hogy megoldja az élet, és szép sorjában lesérüljenek azok, akik gyengének találtatnak.